Wednesday, February 3, 2016

#raihanacooking Resepi Baked Pasta

Aku memang penggemar makanan barat tambah-tambah kalau yang laoded with cheese. Memang la orang gemuk suka makanan yang boleh buat jadi lagi gemuk kan? T_T

Sejak pindah ni, dah lama tak masak pasta. Naurah kan bila dia tengok gambar bento dalam hp, selalu dia suruh buat kat dia. Kesian sangat. Buat bento kat dia masa tu dia mana faham. Baby lagi kan. Dah besar bukan aku nak buat. Sorry ye Naurah, nanti ibu buatkan tau.

Alang-alang ada pasta dan cheese kat rumah hari tu, terus rajinkan diri nak buat baked pasta. Buatnya pulak waktu malam. Gara-gara tak tahan duk layan Food Network Channel, tak memasal supper malam tu. tsk

Nah, resepi tak seberapa dari aku. Baked pasta in my way.

Baked pasta with white sauce.


Bahan-bahan:

- pasta (riben/roll/macaroni etc)

- Mozarella cheese 

- parmesan cheese (optional)

- cheddar cheese (optional)

- sos prego krim + cendawan 

- Ayam (dipotong dadu)

- 1 kotak kecil susu segar

- Cendawan butang (dipotong dadu)

- Bawang holland (dipotong dadu)

- Tomato (dipotong dadu)

- Daun parsley (dicincang halus) / boleh juga guna parsley flakes

- Origano & Thyme (saya guna yang flakes) (optional)

- Serbuk lada hitam

- Butter

- Sedikit garam

- Minyak masak

- Air


Cara membuatnya :

- Gaul pasta dengan minyak. Then masukkan pasta ke dalam periuk dan isi dengan air. Rebus pasta sampai kembang.

- Setelah pasta kembang, toskan.

- Masukkan butter dalam kuali, masukkan bawang holland.

- Bila sudah naik bau, masukkan ayam. Kacau sementara.

- Masukkan cendawan, sos prego dan susu segar

- Apabila sos sudah mendidih, masukkan parsley, origano, thyme, serbuk lada hitam dan sedikit garam

- Kacau sekejap, then masukkan cheddar cheese (anggaran dalam 2 keping) dan masukka juga tomato

- Apabila cheese sudah cair, tutup api.

- Masukkan pasta dan parmesan cheese dalam kuali then kacau dengan berhati-hati supaya pasta tak pecah.

- Masukkan pasta ke dalam bekas acuan.  Diakhiri dengan menabur mozarella cheese dan parsley flakes ke atas pasta.

- Bakar sekejap (suhu ikut oven masing-masing), just nak bagi keju cair sahaja.

Beli Mozarella cheese block, then parut sendiri, lagi jimat.

Before bake
Bawak 4 bekas untuk dimakan bersama-sama dengan colleague



Till then.
 

THANK YOU FOR READING THIS!

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...