Saturday, February 20, 2016

Brace yourself, Hana!

Last week, 15hb aku dah dapat surat confirmation pasal new restructuring yg mendebarkan tu. Seriously ia bukanlah sesuatu yg menggembirakan. I hate that. Tapi dah namanya keje, so aku akan cuba terimanya dan do it my best with new environment dan work list pun baru.

Random love-hate feeling about current situation:

- bye2 dunia korporat. Aku suka sangat duduk kat bahagian korporat too many thing yg boleh belajar. Dulu la kat tempat kerja lama. 

- bye2 penerbitan korporat. Bye2 dunia buletin. Aku baru bercita nak buat perubahan pada keluaran tahun ini since bos aku 100% serahkan penerbitan buletin kat aku tapi tak sangka jadi macam ni akhirnya.

- brace yourself hana. Lepas ni kena buat editorial buku ilmiah pulak. Selamat belajar benda baru. 

- brace yourself hana. Lepas ni kena belajar buat marketing. Sila bertabah ye lepas ni kena out station if ada booth jualan bukak or pameran ke. Anggap jelah tu "me time". Dan mana tau lepas ni kau belajar benda marketing, ko power buat marketing boleh setup bisnes sendiri.. boleh resign. Hahahaha AMIN.

- brace yourself hana. Lepas ni duduk under library. Walaupun kau dah dengar macam2 cerita yang "horror" tapi kau kena kuat tau. Mungkin benda2 "horror" tu xkan berlaku kat ko.
- brace yourself hana. Lepas ni kau kena banyak belajar benda baru. Totally different dengan pengalaman kerja yg ko buat lebih dari 6 tahun ni. Kau kena cepat2 belajar tau. Otak tak lembap. Mata tak boleh selalu mengantuk dah. Badan kena sentiasa kuat hah.
- brace yourself hana. Lepas ni kau akan ada 3 orang bos lelaki atas ko. Wat lek wat pis sudah. T_T

- brace yourself hana. Ko kena think positive ye. Maybe ada hikmah semuanya. Maybe lepas ni kau akan jadi penulis. Kau berjaya terbitkan buku. Ye la dah nanti hari2 ko terbitkn buku ilmiah mana tau nanti kau rasa hebat sangat leh buat buku sendiri kan. Dah tau nak approach penerbit mana lepas ni kan.

- brace yourself hana. Ada hikmahnya, maybe lepas ni kau akan setup bisnes pasal kau semangat bila tengok hasil penjualan buku. Sebenarnya senang je nak buat duit kalau meniaga cuma kena tau cara n teknik yg betul. Lek r nanti kau g kursus pemasaran. Mesti boleh lah nanti.

- brace yourself hana. Ada hikmahnya. Kau kan suka baca buku. Tu hah buku bersepah depan mata kau nanti. Sila lah bawak2 rajin membaca semula. Jangan asal waktu rehat je kau nak layan running man. 

- brace yourself hana. Ada hikmahnya kalau kau takde kawan sekepala lepas ni. Dah takde stok mknan free dari kawan2. Ni lah peluang kau nk kurus. Nak pi beli makanan sorang2 malas. Bolehlah kau diet nanti. Kau makin kurus, dompet kau makin gemuk. Ok what? Tapi kau jangan la perasan lebih2 dulu. Sebab kau kn tercampak la kt mana2 pun, link utk dptkan bekalan makanan yg kau usahakan dulu nanti. Hahaha 

- brace yourself hana. Allah dah atur cantik2 dah utk kau. Kerja kat pusat ilmu dah dapat pahala free dah. Now allah gandakan lagi "park kau" kat library. Memang bonus la utk kau. Bak kata pepatah berkawan dgn org jual minyak wangi ni dengan kita terpalit wangiaan tu. Kalau berkawan dgn org jual arak dgn kita terbau sama. Dah kau tak happy lagi duduk dalam syurga ilmu? Janji kau kena rajin sikit je belek2 buku tu. Positif ye hana. AMIN


Esok (ahad/ 21 feb 2016) the new work environment for me after 6 years doing the same thing. Insya Allah. Ada sebabnya.

BRACE YOURSELF! 


THANK YOU FOR READING THIS!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...