Tuesday, January 26, 2016

Tips mula perkenalkan makanan pada bayi. Note for myself.

Not more than one week, Irfan will turns to 6 months old. Kinda excited gitu. Aku rasa jadi mak-mak ni, ikutlah anak pertama ke, kedua ke, atau kelima ke, perasaan excited tu tetap ada bila nak libatkan anak for new experience. Tiap anak tu berbeza sangat, so kita takkan dapat pengalaman yang hampir sama.


Contohnya pengalaman BF anak.

Bf journey untuk Naurah smooth and happy sangat. Stok EBM banyak dan Naurah fully BF tak silap setahun lebih, baru aku campur dengan formula milk.

Tapi, berbeza pulak dengan Irfan. Awal-awal susu keluar walaupun kuantiti yang sedikit. After 3 months maternity leave, kena buat stok EBM kat dia. Malangnya bila marmet/pump, susu tak keluar dengan banyak. Memang stress gila. Aku berdoa sangat, atleast aku nak bagi exclusive breast milk sehingga dia 6 month, jadilah. Aku memang tak putus asa. Tetap marmet macam biasa walaupun sekali marmet tu, kedua-dua belah Miss B hanya dapat 4oz. Sedih sangat. Akhirnya 2 minggu lepas terpaksa bagi dia formula milk jugak sebab memang stok EBM takde langsung dah. Even try marmet, pagi petang siap malam, stok yang dapat tak sampai 20oz pun. Memang tak cukup untuk Irfan. Takpelah, aku tak kisah sangat. Malas nak fikir sangat. Maybe takat tu je rezeki Irfan. Tapi kalau kat opis rasa Miss B keras dan bengkak je memang aku marmet, atleast dapatlah 6oz. Atleat tiap hari aku tinggalkan Irfan, dia akan minum susu ibu dan formula. 


Baby food
 
So, bila nak masuk 6 months ni, satu pengalaman baru pulak untuk Irfan dan aku. Memang la aku pernah lalui saat pertama kali nak bagi anak makan kan tapi macam aku cakap, lain anak lain ceritanya. Aku masih rasa excited seperti mana 1st time nak bagi Naurah makan dulu. Cuma yang buat aku risau untuk kali ini ialah, perut Irfan kerap kembung. Aku agak risau, untuk bagi dia makan. Memang lain sangat dengan Naurah dulu.

Untuk persediaan awal, aku belek-belek semula pasal baby food entry yang pernah aku share dulu. Antara tips yang perlu aku ingat :

- 4 days Rule. Kena bagi makanan yang sama untuk 4 hari berturut-turut sebab in that time kita boleh pantau sama ada perut dia boleh bertoleransi tak dengan benda baru masuk dalam perut dia tu. Sama ada sembelit ke, cirit birit ke, kembung ke, muntah ke.

- For the 1s time, just bagi small amount supaya perut anak tak terkejut. Jangan terlalu excited, mentang-mentang anak main nganga je bila disuap makanan. Rasanya dalam 5 o 6 susu kecik dah ok.

- Bagi makan waktu tengah hari. Supaya boleh pantau dia sama ada dia ok ke tak terima benda baru.

- Start dengan satu-satu jenis makanan dulu. Contoh, avocado + Susu Ibu (SI), epal + SI, Rice cereal + SI. Jangan campur-campur makanan tu sebab kita nak tau apa reaksi perut dan usus baby for the first time terima makanan pejal kan. Biasanya duk hadap susu je, so jangan ambik mudah ye, hana!

 Antara jenis-jenis makanan yang aku dah prepare nak bagi pada Irfan adalah:

-  The 1st food, start with cereal. Aku nak beli beras perang nanti then nak kisar. So bila nak makan, just tambah je dengan SI. Sebab apa, bagi cereal dulu? Sebab cereal kan rasanya plain je macam susu. Takde rasa manis, masam, pahit. So takdelah lidah dia terkejut dengan benda baru. Cuma dia akan rasa tekstur yang berbeza sedikit dari susu iaitu semi pepejal. Dan senang digest, kurang risiko alergik, mengandungi sumber iron yang tinggi.

-  2nd is, vegetables. Why vegetables? Why not fruit? The reason is, buah kan rasanya sedap, manis gitu. Once dia dah rasa benda manis, takut dia tolak nak makan sayur nanti. So aku prefer dia makan sayur dulu, like carrot, potato, zucchini, parsnip.

- 3rd is group buah pulak. Antara buah yang aku tak sabar nak bagi dia rasa ialah Avocado. Avocado takde rasa manis. Tapi kebanyakkan baby sangat suka avocado. Avocado ni paling naurah suka bila dicampur dengan yogurt. Tapi untuk permulaan buat irfan, avocado + SI. Antara buah lain ialah pear, apple, peach, banana, aprikot

- 4th group makanan adalah daging. Like Naurah dulu, aku hanya bagi ayam organik (yang ni senang jumpa kat kampung sebab ada orang kampung jual ayam organik), then ikan (salmon, tenggiri, ikan bilis). Tu pun akan diberi after all the cereal, vegetables and fruit groups dah lulus dan dengan jayanya Irfan menerimanya. haha

 Sebab terlalu excited, tanpa teragak-agak, aku siapkan jadual pemakanan untuk Irfan. haha

2-5 Februari  - Beras perang + SI

6 - 9 Februari  - Carrot puree

10 - 13 Februari  - Potato puree

14 - 17 Februari - Parsnip puree

18 - 21 Februari -  Carrot + Zucchini + SI

22 - 25 Februari - Butternut squash

26 - 29 Februari - Avocado puree

1 - 4 Mac - Pear puree

5 - 8 Mac -Apple puree

9 - 12 Mac -  Peach puree

13 - 16 mac - Rice cereal + Organic Chicken brooth

17 - 20 Mac - Rice Cereal + Ikan bilis

21 - 24  Mac - Cous cous + fruit + SI

and the list goes on

HAHAHA

So far tu je dulu mampu fikir and i will try to follow. Nanti tak payah nak serabut-serabut dah bila sampai masa. Incase anything happen in between, just skip mana-mana meal yang bermasalah tu, ganti with others food. Then yang bermasalah tu akan dicuba pada kali kedua after all the list dah habis. Begitulah lebih kurangnya.

Pendek kata, umur 6 dan 7 months adalah waktu untuk eksperimen, makanan mana yang sesuai dengan perut baby. Nanti bila dah lulus, just tanda untuk dicampur dengan bahan-bahan lain bila dia cecah 9 and 10 months. That time dah boleh rasa gabungan pelbagai jenis makanan dah. 

Kalau ada new food yang aku baru nak bagi Irfan rasa, just add the old one and the new one. Example, cous cous + papaya, rice cereal + potato + ikan tenggiri dll. If anything happen, dah tau apa yang tak sesuai dengan perut dia sebab yang lain dah pernah cuba kan.

Nampak macam susah dan complicated je kan? Tapi sebenarnya kalau kita enjoy, benda ni tak susah pun. Malah seronok je rasa. Tak sabar nak tengok reaksi anak bila kita suap macam-macam jenis makanan tu. Seriously seronok.

Harap Irfan tak picky eater. Seorang yang suka makan macam kakak dan ibunya. bahah!

Acah-acah.

Antara tanda-tanda anak dah get ready to eat adalah, dia akan lihat makanan dengan penuh minat, dia akan tekun tengok kita mengunyah sambil dia gerakkan mulut dia like nak makan something, cepat-cepat rampas makanan kat tangan kita (as u can see picture above T_T), crying walaupun dah bagi susu (maybe susu dah tak cukup mengenyangkan dia), that time 6 months usus dia dah get ready nak terima something new selain daripada susu.

Note for myself.

Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

1 comment:

  1. omel sgt irfan ni :)
    setiap anak berbeza kan beb :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...