Wednesday, January 27, 2016

#rai.hanacooking Arrowhead Chips / Kerepek Ngaku

Ini kali kedua aku makan kerepek ngaku. First time makan adalah Chinese New Year tahun lepas. Aku tau kewujudan ubi ni pun sebab tengok orang post kat FB. Katanya kerepek ni lagi sedap dari ubi keledek biasa. Aku kan mana boleh tahan kalau bab-bab makan ni, harus nak cuba. Gigih lah aku cari. Nasib baik ada jumpa kat Tesco. 

So this time, aku pi cari lagi. Kalau last year beli sikit je. Takat nak cuba. Tahun ni aku beli sampai 3 kilo. Jenuh oiii nak kopek dengan nak jaga anak lagi. 

Versi sebelum dikopek dan selepas

Sekali pandang, ubi ni nampak macam bawang pun ye, macam sengkuang cina pun ye. Tapi ia adalah benda berbeza sekali. Aku tak tau tempat lain tapi biasa Tesco ada jual ubi ni. Sekilo hari RM6.80. Jenuh aku pilih cari yang besar-besar tapi dah namanya orang beli lagi awal dari aku kan. So setakat 2,3 ketul je ada yang besar-besar.

Sambil hayun buaian, sambil kopek. Sakit jugaklah belakang ni nak habis kopek tu. Kopek berjam-jam, makan tak dan 15 minit licin sebotol. haha

Ubi ni ada time Chinese New Year je tau. Special kan. Masa aku beli tu, ada aunty tu tengah pilih. Aku rasa nak tanya je dia orang makan macam mana ubi ni, buat kerepek jugak ke. Tapi berat pulak mulut aku nak bertanya. Terpaksa pendam hasrat tu. Nanti try tanya chinese kat opis aku ni. Pasal ubi ni macam menarik je. Tak sangka sangat sedap bila dibuat kerepek. Rasa lemak lain dari ubi biasa.

 

Lepas dah siap kopek, kena sagat pulak nipis-nipis. Nasib baik kat rumah ada papan sagat yang ada pemegang tu. Laju la jugak nak buatnya. Bahaya kot kalau sagat guna tangan, takut tergelincir, berdarah tangan, kang ada yang jadi Raja Bersiong dalam rumah aku ni. hahah

Lepas sagat, basuh bersih-bersih. Jangan cuci gelojoh sangat, kang habis hancur ubi tu. Lepas basuh rendam dengan air garam dalam 5-10 minit gitu. Tapi masa tu, aku tengah layan anak, so terendam lama sikit, dalam 2-3 jam, rasa masin sikit ubinya. haha Tapi tetap habis jugak makan.

 

Dah sejat, baru goreng. Nak goreng tu guna api besar. Sebab aku sagat nipis-nipis, so kejap jelah garingnya.

 

3 kilo tu aku dapat dalam 1 botol besar, 4 botol kecik. Bawak kat opis sikit, bagi kat jiran rasa sikit, tinggal 3 botol je kat rumah. Dah habis sebotol malam tu terus. Naurah suka sangat kerepek ni. Sehingga hari aku taip entry ni, malam tadi last kerepek habis. Nampak macam kena g beli lagi ni. Selagi tak habis CNY, ubi tu ada je di jual di Tesco. Cuma nak jumpa yang besar-besar susahlah kot.


Satu lagi buah yang aku cari time CNY ni adalah buah kumquat. Sejenis buah limau cina. Yang memang ada time CNY jugak. Aku nk try buat kumquat marmalade dan buat oren cheesecake pastu letak kumquat. Macam best je. Dari tahun lepas lagi aku tengok orang share resepi ni. Aku kan pantang tengok makanan, memang teringin sangat lah nak mencubanya. Hari tu g tesco, takde nampak pulak kumquat ni. Lupa nak tanya staf tesco. Bila aku cari kat web tesco, ada je dijual maybe kat tesco lain kot.

Ni rupa buah limau kumquat tu.

sumber : google image
 
sumber: google image. Kumquat marmalade / Jem
 
sumber : google image

Sumber : gooogle image. Boleh dimakan dengan roti/biskut. Macam sedap je.
Sumber: google image. Ni paling nak cuba. Orange Cheesecake then letak kumquat kat atas tu. Ya Allah, menjejes ayaq liur ni.

Katanya, buah ni boleh dimakan sebijik macam tu je. Cuma biji kat dalam tu kena buang. Kalau nak buat jem, kena potong bulat then buang biji, masak dengan gula je. Boleh simpan dalam fridge, tahan dalam 6 bulan gitu.

Kalau dah jumpa nanti aku try buat then share kat sini je.
 hehe


Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

2 comments:

  1. sedapnya nampak hana. tak pernah try makan, i baru nak start berblog balik. haha. amik feel blogwalking. keep updating dear

    ReplyDelete
  2. ko ni mmg kan!!! adoiii suka buat aku nk mkn kek. sedapp wei. cpt buah share resipi. weii mmg sedap ngaku tu, kakak opis aku bg rasa, nt nk buat gak ah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...