Monday, January 25, 2016

Naurah, Irfan's blood test, bff wedding, sayur. Tittle today.

Too many story nak share tapi takdan nak buat satu-satu untuk setiap entry, maka beginilah jadinya. 1 entry main campur segala hal. Settle.

Naurah dan tantrum.

Modal bahan dia bila besar nanti.

Naurah dah lama sangat tak buat perangai. Dia jenis happy go lucky je. Baik time aku ada kat rumah, mahu pun aku keje, rutin dia sama je. Bangun tido, mandi, breakfast, play/learn, lunch, mandi, nap, main, mandi, dinner, tido. Begitulah rutin dia hari-hari mengikut apa kata mak aku. Senang la jaga dia. Tak banyak songeh. Even aku ada pun dia memang sangat-sangat berdikari. Namanya nak manja-manja tu jarang la sangat. Tapi bila datang dia punya tantrum, boleh tahan la nak melayan.

 Macam last week, terkejut hah aku balik kerja tengok kaki dia terjuntai keluar dari buaian. Mak cerita, dia nak ikut kakak dan abang naik basikal pergi rumah kawan kakak tapi mak aku memang tak bagi la dia ikut dia orang pergi jauh-jauh. Terus dia menangis, tunjuk protes, tak nak mandi, taknak lunch, tak nak tido, taknak apa-apa tapi akhirnya tido jugak. haha 

Cerita mak,

"Taknak bagi adik tido dalam buaian".  - katanya

 haha aku boleh bayangkan dengan mimik muka dia berkata-kata begitu. Mesti tokma dia sabar je nak ketawa tu. Naurah ni sama macam aku, suka makan dan suka buat mimik muka bila marah. Kami berlakon nombor 1 ni. bahah!


Irfan's blood test

 

Sekarang, Irfan dalam tempoh yang sangat mencabar. Dia on off demam since end of December last year sampailah ke hari ini. Masa mula-mula demam tu sebab sakit gusi nak tumbuh gigi. Sampai 10 days demam. Then baik seminggu. Demam lagi seminggu. Then baik dalam 2,3 hari, aku bawak dia pi cucuk 5months kat KK. Balik tu demam la pulak hah. Maybe antibodi masih tak kuat kot masa tu. Tu pun dah tangguh sampai dua mingga untuk ambik suntikan tu. So bila demam dah ok, cepat-cepat bawak ke KK, akhirnya demam semula. Sedihnya rasa

Aku bawak g KK ahad last week. Siang hari tu ok lagi. Malam tu badan dia dah panas semula. So bagi ubat siap-siap. Then hari selasa tak silap, badan dia dah tak panas. Lega rasa. Tiba-tiba rabu malam, panas semula badan dia. Dia pun cranky je sepanjang malam. Terpaksalah hari Khamis tu aku bawak dia jumpa doktor. Doktor buat ujian darah. So far takde lah apa-apa yang merisaukan. Just kuman demam je lah. Cuma yang doktor menjadi musykil tu sebab dia demam on off then perut dia kembung sentiasa. Nak kata aku makan tak tentu hala, memang tak lah. Aku jaga makan, even buah nangka kat rumah, walau seulas pun aku tak berani makan. Sebab pernah makan nangka, perut di kembung. So kali ni aku berhati-hati amat tapi tetap jugak kembung. Then poo poo dia, busuk amat.

Muka baru lepas nangis selama sejam tu. Bila hala kamera, stop nangis, tersengih-sengih pulak.


 

 

Then doktor suggest suruh admitted untuk pantau. Tapi aku taknak. Sebab hati aku kuat mengatakan, Irfan sihat, crancky tu biasa la. Maybe jenis perangai dia manja sikit dari kakak kan. Kesian kot bila warded nanti cucuk sana sini ambk darah buat ujian. Hari tu pi KK ambk darah pun dekat sejam terpekik terlolong menangis kat KK. Anak aku menangis lain sikit dari anak orang lain. So baik aku pantau kat rumah. Anything nampak tak ok, baru aku putuskan nanti. So far, Alhamdulillah. Cuma tulah cranky jelah. Dan sebahagian dari otak dan hati aku terdetik, maybe something yang ganggu dia ni, buat dia rasa tak selesa. Aku dah contact ustaz dan amalkan bacaan ayat kat tapak kaki dia, then malam-malam pasang ayat Ruqyah. 

Dia ok je tido. Yang menjadi masalahnya, dia nak tido atas pangku. Kalau ditelak atas tilam, memang dia nangis. Dah 1 hal nak pujuk dia bagi cool down. Dia punya nangis bukan nangis yang biasa tu tau. Adik ni garang macam ibu. hahaha

Tapi takpelah dik. Ibu layan jelah cranky awak ni. Lama-lama ok lah kan, janji awak sihat. Cukup.    


BFF wedding

Hari sabtu baru-baru ni, kawan aku kahwin. Kawan sejak dari kecik. Sekolah tadika sama-sama. Hari-hari pergi sekolah sama-sama. Kadang-kadang arwah pakcik aku g hantar dan ambik aku dan dia, kadang-kadang ayah dia tumpangkan aku. Pastu, sekolah darjah 1 sampai darjah 6 sama-sama, sekelas. Balik dari sekolah, mengaji pun sama-sama kat surau. 

Masuk sekolah menengah pun sekolah sama-sama, satu kelas. Lepas balik sekolah, petang tu lepas asar, sama ada aku pi lepak rumah dia atau dia akan datang lepak rumah aku, sampai ke lewat petang. Entah apa kami sembang pun tak tau. Padahal dah jumpa kat sekolah dari pagi sampai pukul 2 petang tu, tak habis nak bercerita. Even hari minggu pun, aku akan pergi lepak rumah dia. Biasanya lepas zohor lah aku lepak, bila masuk asar balik ke rumah. Lepas dia solat asar, dia pulak datang rumah aku. hahaha sabar jelah. Memang waktu zaman sekolah, kerja aku ke rumah dia jelah. Takde g main jauh-jauh. Berkawan pulak berdua je, memang takde nak bercampur dengan orang lain. Pelik pulak bila difikirkan. Eh, dulu best. Zaman masing-masing takde hp. Mulut tak berhenti berckaap. Agaknya kalau dulu kita orang dah pakai hp, mesti jarang jumpa kan. Mesti main wassap je. Sangat tak best.

Kawan aku ni, dia jenis suka ketawa. Aku jeling pun dia kata lucu. Entah apa tak lucu kalau aku buat. Biasanya aku lah banyak bercerita. Cerita pasal apa-apa jelah. DIa asyik ketawa je, pastu sampai keluar air mata, pastu mulut dia mesti cakap "lucu la mung nih!"hahaha aku pun tak tau kenapa dia ketawa bila aku cerita benda sedih. Tu pun lucu dia rasa. haha Dia kata mimik muka aku tu lucu. Pernah aku sentap dengan mak cik aku, aku pi cerita kat dia. Dia siap cakap, "mesti lucu muka mu masa mu jeling tu". Terus terbahak-bahak dia ketawa. hahah Tapi aku tetap cerita kat dia dengan nada serius, dia tetap ketawa sampai keluar air mata. Tulah kami berdua. Tiba-tiba bila imbas kembali, aku rasa pelik sangat dulu-dulu. hahah

Bila masuk form 3, tak silap aku, dia pindah sekolah ke Negeri Sembilan. Dia stay dengan abang dia. Aku sedih gila time tu. Aku balik rumah menangis bawah kain selimut, di atas katil sampai tertido. Penat rupanya menangis ni. haha Tapi bila bangun tido, aku relaks je g jalan rumah dia, kami sembang macam biasa, boleh tergelak-gelak macam biasa. Ni pun aku rasa pelik juga, nape kami tak berpelukan sedih nak berpisah masa tu. Aku rasa macam biasa-biasa je. 

Bila berjauhan, kami kerap berutus surat. Masa tu mana ada pakai telefon kan. Telefon rumah abang dia pun, aku tak tau. Ke dia tak pernah bagi, aku pun tak pernah mintak. So surat jelah jadi penghubung kami. Banyak bendalah cerita. Masa tu mana ada FB kan, friendster ke, myspace ke, even komputer pun tak reti guna. Mana pernah g cyber  cafe nak chatting ke apa. hahha 

Bila cuti sekolah, dia balik kampung, memang hari-hari kami jumpa. Dia cerita pasal kawan-kawan dia kat sana. Detail dia cerita, dah aku rasa macam kawan-kawan aku jugak hah. haha Lepas habis form 5, dia balik kampung. Kami macam merancang nak kerja sementara tunggu keputusan SPM kan tapi dua-dua parents tak kasi. So kerja kami melepak jelah. Dapat keputusan SPM, aku dapat sambung belajar form 6. Dia masuk politeknik PD tak silap. Berpisah lagi. Masa tu dah pakai hp. Selalu hantar sms yang berhara 5 sen dan 1 sen bila tengah malam, dua-dua guna Celcom waktu tu. hahaha

Lepas habis STPM, aku masuk UM. Kami tetap berkawan macam biasa. Waktu tu, dah ada Friendster and Myspace tapi kami tak pernah pun berkawan ikut alam maya gitu macam mana FB sekarang. Tetap ber-sms dan call. Nak-nak bila birthday masing-masing, akan dapat panggil free, so bergayut jelah. Bila balik kampung je jumpa. 

Bila masing-masing dah kerja, hanya hari raya jelah jumpa. Dia tak pernah datang rumah aku dengan tangan kosong. Mesti bawak kek, biskut. Aku pulak selalu balas kuih muih aku buat dan wajib bagi tapai. Dia suka sangat tapai yang mak aku buat. Kadang kalau hari raya, dia agak sibuk, tak dan datang rumah aku, mesti aku yang pergi rumah dia. Wajib jumpa. Tak pernah tak jumpa waktu raya. Belum berlaku lagi. Tapi dah dia kahwin ni, mesti kena bergilir-gilir beraya rumah mertua kan. Hurmm, takpelah. Raya kan ada 2 kali setahun, janji jumpa sekali setahun pun takpe. 

Waktu aku dah kahwin, ada suami dan anak, dia tetap datang beraya ke rumah aku. Zan tau sangat dah mesti kami nak sembang punya. Biasa kawan aku ni datang waktu petang. So, bila dia datang, Zan bagi peluang la kami sembang. Zan akan layan tv atau tido kepenatan selepas beraya. HAHAHA

Dia biasakan diri dia dengan anak-anak aku as UMI. Dia adalah satu-satunya kawan yang tau segala hal aku daripada masalah kerja, keluarga, kawan-kawan sampai ke hal rumahtangga. Orang yang paling aku percaya selepas husband dan keluarga. Dia pun macam tu jugak. Takde sorok apa-apa dari aku. Segala masalah dia cerita. Biar pun aku busy tak sempat balas wassap dia, dia tetap share something, panjang lebar taip, nanti bila free aku akan reply. Dia pun selalu layan aku macam tu. Kami sentiasa ADA untuk each other. Daripada benda yang simple sampailah ke hal-hal yang rumit. Dan benda yang tak pernah berubah antara kami, asal aku wasap cerita apa-apa, mesti banyak dia akan balas macam ni,

"HAHAHAHA lucu la mung nih"


dan ayat aku lah paling panjang bila berbalas wasap. (suka bercerita)

Masih sama. Tak berubah.

Aku tak harapkan apa-apa dari kawan aku ni, selain daripada 

 -nak tengok dia bahagia sampai akhir hayat dia

-nak tengok dia ada anak-anak

-nak tua sama-sama walaupun duk berjauhan

-dikurniakan kesihatan yang baik

-jangan lupa aku.

Kawan baik tak semestinya jumpa setiap hari, tak semestinya tanya khabar hari-hari tapi cukuplah sentiasa ada dalam ingatan dan sentiasa ada bila memerlukan (walapun sekadar berbalas wassap).

Insya Allah. 
On her wedding day. Aku harap, inilah IMAN yang dia cari dan tunggu selama ni.
 

Ni waktu raya tahun lepas, before melahirkan Irfan. Slim tak mak? HAHAHA
  
Sayur kampung

 

 Pasal sayur kampung pun nak cerita jugak kan. haha Ni antara sayur favourite aku ni. Tapi sebab kenangkan perut Irfan yang kerap kembung dan puncanya tak tau kenapa, maka aku elak makan benda-benda yang "baru" 1st time makan after melahirkan Irfan. Biar perut dia stabil dulu, baru aku try semua benda sikit-sikit. Nak tengok dia boleh terima ke tak. Kecut ayaq liur aku tengok dia orang cicah pucuk paku dengan air asam. Sayur segar ni, bukan beli kat kedai pun tapi jiran yang kasi. Best hidup kat kampung ni, dapat pulak jiran baik-baik. Hari tu, pokok nangka kat rumah berbuah dan masak serentak beberapa biji. Nak hadap makan satu family memang banyak. So, dia orang pakat kopek kat belakang rumah, siap masak pengat makan ramai-ramai waktu petang. Aku telan ailio jelah. Memandangkan gara-gara pernah makan seulas nangka, Irfan melalak tengah malam sebab perut kembung, terus jadi fobia. Aku ok je. Banyak lagi benda lain boleh makan. Selagi boleh tahan aku tahan. Gitu. 



Till than.




 

THANK YOU FOR READING THIS!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...