Sunday, January 31, 2016

Diet tu susah, joging itu mudah. Jom!

Nak buat perubahan tu susahkan?
Apatah lagi orang yang nak kena hadapi perubahan tu. sigh

..................................................................................

 Nak kurus lagiii susah. Tiba-tiba. haha

 Actually dah beberapa minggu jugak aku pi joging. Kadang pagi, kadang petang. Tapi weekend jelah. Balik kerja memang tak menyempat nak jogingnya. Sampai rumah aje dah pukul 6 lebih. Mana nak layan anak lagi kan.

Alhamdulillah, Irfan is getting better walaupun masih ada saki baki bintik-bintik campak tu tapi dia dah mula happy go lucky, kuat menyembang, kuat mengayuh kaki. Suka sangat tengok dia macam biasa. Comel tau suara dia nak menyembang. Selalu je sebut "aba, aba" hehe

Setiap malam sebelum tidur, mesti berazam esok nak diet. Takkan minum air manis, nak minum air kosong je, nak makan nasi satu senduk je, taknak makan benda bergoreng, nak makan sayur sawi masak sup yang selalu dimakan waktu pantang tu, nak makan biskut kering je cicah air teh. Tapi bila celik mata aje waktu pagi, terus fikir, aku nak makan apa ye pagi ni? hahah Azam je lebih. Bila lah nak berjaya ni. Memang kalah betul dengan makanan.

Bila nak diet tak berjaya, marilah kita bersenam sedikit. Harap-harap dapat kurangkan sedikit lemak ni. 
 
Since Irfan dah ok, semalam keluar waktu pagi pergi joging. Biasanya Irfan ditinggalkan tapi kali ini bawak jugak bagi hirup udara segar. Keluar joging pun takde la awal sangat. Pukul 8 lebih jugak. Nasib cuaca cantik je pagi tu. 

Semangat tak ibu, siap ber 'uniform' lengkap lagi hah. Mau tak semangatkan, tengoklah ke'sado'an mak tu. Sobss
Mula-mula berjalan-jalan jelah keliling taman. Boleh tahan penatlah jugak berjalan-jalan. Bila nak berlari, pass Irfan kat makcik. Tak daya eh nak berlari sambil baby wearing. Budak-budak pun ikut jugak. Tapi budak-budak main mainan kat taman lah, apa lagi. Tu tujuan bawak makcik. Tolong tengokkan budak-budak sambil aku berjoging.

Handsome anak ibu. Eh. hahaha
Beautiful is Confident tajuknya. Gitu definisi cantik bagi mak. Tu pasal confident je nak selfie bagai. hehe
 Nasib semalam joging waktu pagi. Lepas joging singgah pasar jap beli barang basah then balik rumah, masak untuk lunch. 

Kalau joging waktu petang, ada harapan lepas buang lemak 1 kilo, aku tambah lemak 10 kilo. haha Pasalnya, kat taman tu ada orang berniaga tau. Berniaga pulak ABC, mee celup, cekodok goreng etc, punya lah sedap hoii. Kalau pi petang, wajib lah aku order. Mula-mula macam tak order la tapi namanya bawak budak-budak kan. Dah memang dia tau kat taman tu ada jual ABC, haruslah dia orang mintak. Dah takkan aku tengok aje dia orang makan. Ye dak? Harus la merasa jugak. kikiki


tergoda tak? Sos keropok dan cekodok tu pun sedap tau.


Naurah dan ABC nya.

 Malam tadi, terlayan Food Network Channel.  Tiba-tiba rasa sia-sia je joging after pekena sebekas Baked pasta. haha Memang gitu, dah makan baru nak menyesal. haha

Semuanya salah awak! Kenapa menggoda sangat ni. haha

 Nanti aku share resepi ye.

Akhir kata, semoga semakin rajin bersenam. Sekurangnya tak mampu nak diet, kawal makan, atleast boleh bersenam. Bukan untuk kurus sahaja, tapi bersenam baik untuk jantung jugak. 

Jom bersenang!

Eh.
Bersenam.

hehe


Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

3 comments:

  1. hahahahaha ngek! aku pon pemalas gila wei, nk jog jog apatah lagii. adoii!

    ReplyDelete
  2. aihh bukan dh kurus sgt hr tu?
    ni nmpak berisi balik. ke gmbr lama?
    nak kurus jugekkk,
    tp ni haa xdpt nasi pg2 dh gigil lutut,
    sakitlaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. usaha tu penting.. I niat je ada. belum usaha. aha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...