Monday, December 21, 2015

Sebab hantu raya ke?

Last Friday, gigih kami sekeluarga keluar walaupun hujan boleh tahan lebatnya. Sabtu attend wedding. Keluar pun sebab makcik ajak nak cari kelengkapan barang sekolah anak dia. This week cuti Maulidur Rasul dan Krismas, confirm ramai yang balik kampung, kotlah jalan jem kan. Baik keluar bandar awal-awal. Tu pun ramai kot keluar hari Jumaat, maklumlah baru gaji agaknya.

Ini adalah kali kedua aku bawak Irfan keluar jalan-jalan kat tempat awam. Kesian dia kan, terkurung je dalam rumah. haha Kakak dia dulu ligat aku bawak jalan-jalan. Dan ternyata, kali kedua keluar pun dah buat kepala aku pening, baiklah aku sorok jelah anak lelaki aku dalam rumah. tsk

Horror k.

Kisahnya.

Around 10am, after siap breakfast, kami baru keluar rumah. Waktu tu Irfan tengah tido dalam buaian. So angkat jelah dia masuk kereta. Sebaik masuk kereta, baru je nak jalan, dia bukak mata. Dia relaks je, takde nangis pun. Mula-mula mak ajak pergi kedai eco save rm2 tu, nak beli penyapu la, mop lah, tudung saji lah dan macam-macam lagi. Irfan behave je aku dukung dia. Melilau mata dia tengok barang-barang dalam kedai. Habis barang dia nak pegang. Pukul 12.30 macam tu siap beli barang, bergerak nak ke Tesco pulak.

Sempatlah Irfan nap kejap dalam kereta. Sampai kat tesco, tutup pulak. Lupa hari Jumaat kan, orang solat Jumaat. Kami pun lepak-lepak makan dulu. 

Pukul 2.30, tesco bukak. Sebaik je nak keluar dari kereta, Irfan pun terjaga. Dia still ok, takde nangis. Sempatlah dia nap dalam sejam gitu. Pusing-pusing dalam tesco, beli barang, teman budak-budak main kat indoor playground tu, pukul 5.30 sampai rumah.

Masa sampai tu pun hujan lebat lagi. Siap-siap mandikan budak-budak, then dinner awal. Tapau nasi kukus tepi jalan. Waktu maghrib Irfan tido dalam buaian macam selalu. Around 7.40 macam tu, Irfan terjaga. Ingatkan dia nak menyusu tapi dia nangis dengan kuat sekali. Puaslah aku, mak and makcik gilir-gilir dukung cuba pujuk, tetap tak layan. Dia menangis selok k, siap tangan dia duk tarik-tarik baju dan rambut kita orang. Aku rebahkan dia nak bagi susu, lagi kuat dan nyaring suara dia menangis. Bagi susu guna botol pun dia tak mau.

Kesian sangat tengok dia macam tu. Bayangkan dia menangis dari pukul 7 lebih sampai nak dekat pukul 9. After Isyak tu, mak aku g panggil seorang pakcik kat kampung yang pandai tilik-tilik orang, kot ada apa yang ganggu ke kan. Aku bukanlah nak caya sangat benda macam ni, aku syak dia nangis sebab mengamuk tak cukup tido. Maklumlah seharian berjalan kan.

Tapi sebab mak aku berkeras jugak nak pi panggil pakcik tu, so aku ok jelah. 

Amazingnya, after mak aku pegi panggil pakcik tu, sebelum pakcik tu bagi salam nak masuk dalam rumah, Irfan tiba-tiba diam. Dengan mata bengkaknya, tersedu-sedu baki menangis dia boleh gelak terkekek-kekek tengok kita orang. Pelik sangat.

Aku baru je suruh mak aku bagitau kat pakcik tu, tak payah datang. Tapi tak sempat, pakcik tu bagi salam. So alang-alang dia datang, bagilah dia tengok kot ada apa-apa kan. Yang terkejutnya, first thing pakcik tu cakap sebaik masuk rumah kami ialah

"hantu raya tadi tu, dah keluar dah, takde dah dalam rumah"

Kau rasaaaaaa?

Hoi, anak aku melalak nampak hantu raya weh. Aku takde lah takut tapi macam agak blur la, mana datang benda alah tu, ye ke weh ada hantu raya? bukan anak aku mengamuk tak puas tido ke. Macam-macamlah aku fikir.

Kami terlopong jelah dengar.

Ikut kata pakcik tulah kan, hantu raya tu datang singgah je. Tapi anak aku takut tengoknya. Masa pakcik tu nak turun dari rumah, pakcik tu ada baca-baca sikit (kalau zaman moden scan lah agaknya ye), tak sempat pakcik tu sampai, hantu tu dah keluar, pasal dia tau pakcik tu nak datang rumah aku. Hantu tu nak main-main aje katanya.  

Seriau jugaklah dengarnya. 

Sebaik pakcik tu balik, Irfan elok je bf then tido lena sampai ke pagi. Ni kali kedua Irfan nangis non-stop macam tu. Dah jadi macam fobia pulak nak bawak dia keluar. Tapi hati aku tetap kuat mengatakan dia tantrum pasal tak cukup tido. Walaupun begitu, hati aku turut akui apa yang pakcik tu katakan, pasal pelik sangat kan. Nape pakcik tu datang baru dia nak stop nangis.

Agaknya aku kena bawak dia keluar sekali lagi, nak tengok macam mana. haha

Kuat ye, dik.
   

   Rasanya lama dah tak cerita pasal milestones Naurah kan. Later story. Aku banyak je kerja kena buat ni tapi takde mood. Tak taulah kenapa. 
Haih.


Till then.



 
 

THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, December 15, 2015

Idea & kurus

Idea... datanglah kau!
Aku seru nama mu!
Muncullah engkau, wahai idea.

HAHAHA

Please ignore "my unwell feeling" above. tehee

Actually, banyak benda aku nak share kat sini but then bila sampai opis je, terus macam takde mood nak menaip. Tak taulah kenapa. Nak kata busy benar, takde pulak. Biasa-biasa aje kerja kita ni. heh

Biasanya waktu drive nak pergi kerja adalah terfikir nak share something, macam tadi, tengah layan dengar lagu tiba-tiba rasa nak share about berpantang tempoh hari, sampai je kat opis, turun dari kereta, g beli nasi dulu, masuk opis, terus breakfast, then buat kerja. See, dah lupa nak tulis apa. Begitulah selalu.

Idea ni kan mesti akan muncul waktu kita relaks, santai kan. Biasanya for me, waktu drive, mandi atau pun tengah bf Irfan. Tiba-tiba rasa sayangnya idea datang mencurah-curah tapi tak boleh nak menaip. Bila dah settle doing all that (drive, bath, bf) lupa terus semuanya. Errr, plus sedikit malas nak recall back. bahah

Just a short random story, 

Work

Aku nak sangat bercerita pasal benda ni tapi sampai sekarang tak terluah lagi. Just pendam je dalam hati. Aku tak taulah patut ke tak cerita, kang salah cerita ada yang kecik hati baca, kang tak cerita aku makan hati. Tapi a few friend and family taulah what is happen.

Stress ok!

Tu je boleh cakap.

Family

Yang ni bahagia amat except for Zan. He still looking for a job kat sini. Susahlah nak dapat. Hope will get soon. Amin. 

Mak makin sihat, Naurah happy gila dapat berkawan, bermain-main, alhamdulillah Naurah sihat walaupun kuat main pasir kat luar rumah, main kejar-kejar, main pondok-pondok. Mula-mula agak risau takut dia jatuh sakit kan, maklumlah tak biasa hidup suasana kampung tapi dia ok. Tu aku cakap, Naurah ni memang mudah dan senang semuanya. Alhamdulillah for that. While Irfan, so far ok. Now dia tak confius dah antara direct bf and bottle feeding. Both is okay with him. Takde nak mengamuk dah, tidur pun lena beralaskan bantal, takde dah episod tidur beralaskan lengan ibu. Dah besar anak teruna ibu. hehe

 
Hah, tu je aku kisahkan dalam hidup aku sekarang. Kerja dan family. Owh, ada one thing lagi, ex-colleague. Serius aku rindu gila kat dia orang. Especially my unit member. You know who you are. Sebab tulah sampai sekarang tak share lagi cerita saat-saat terakhir kat sana. Nak nangis ok. Bila lah hati mau kuat ni. Eh, tambah-tambah kalau stress lagilah nak nangis ingatkan dia orang. Kalau tak tahan tu, aku memang whatsapp and PM je dia orang untuk sesi meluahkan perasaan. And happy jugak, mereka pun kadang-kadang keep contact aku kalau nak luahkan apa-apa. Terharu sangat. Korang, janji tau, jangan lupa aku tau. haha


Last but not least,
let me put the latest picture of mine. The best photo of me. 
Kurus. 
Bahah.



Please la bagi chance kat aku, nanti esok-esok aku gemuk semula, aku simpan gambar aku diam-diam dalam folder hp je.

LOL



Till then.




 

THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...