Thursday, November 26, 2015

Breastfeeding Journey Muhammad Irfan, so far

Hello there!

Untuk second baby ni, perjalanan bf adalah sangat mencabar untuk aku. Macam-macam karenah dan ragam. Compare dengan Naurah dulu, 3,4 hari awal je agak struggle untuk bf dia pasal susu tak keluar. After urut dengan bidan, bf journey was success and excellent gitu. Siap aku jadi marmet technique expert hah. No need breast pump at all. Tq to bidan kampung yang ajar aku marmet. Alhamdulillah, Naurah dapat eksklusif bf sehingga 6 month. Walaupun dah bagi solid food, aku tetap continue bekalkan ebm kat bs untuk bagi pada Naurah sehinggalah 1 year++. Until 2 years++ she bite my *** sampai berdarah, then dia stop dengan sendirinya bf. Alhamdulillah jugak dia senang terima 100% formula milk tanpa merindui susu ibu. Alhamdulillah for that. Tak payah ibu struggle nak lumur segala macam benda untuk Naurah let go bf. Alhamdulillah.

So, for the second chance Allah SWT bagi untuk Muhammad Irfan ni, agak mencabar. There is ups and downs situation yang terpaksa i hadapi. 

1. Early birth

Sebaik sahaja deliver baby dan dipindahkan ke ward, first thing aku buat ialah bf Irfan. Dalam kepala aku masa tu, dah set susu mesti ada ni. Irfan pun kemain relaks duk latched. Cuma aku tension bila Irfan kerap menangis lepas bf. Baik nurse or my family duk tanya susu tak keluar ke? Dan, aku pun macam duk fikir macam tu. Sebabnya biasakan kalo baby tengah bf kita boleh rasa macam milk produce like ada something kat miss b. Kali ni i don't feel nothing. Tu buat aku musykil. Sempat stress jugaklah pasal susu ni si awal-awalnya. 

So aku pun contactlah bidan yang pernah urut time Naurah dulu. Memang niat nak ambik dia jugaklah complete berurut. Best sangat dia tu. Malangnya, tak ada rezeki aku kali ni. Bidan tu tak sihat, terpaksa stay dengan anak dia kat Terengganu. Aku cari bidan lain atas suggestion nurse yang datang check up kat rumah. Masa tu dah masuk hari ke7 baru bidan datang. Errr, tak best langsung dia urut. Miss B langsung dia tak sentuh tau. Aku mengharapkan dia boleh urut Miss B supaya susu bertambah meriah, kotlah urat-urat susu tersumbat bla bla bla kan (just like orang-orang tua cakap). 

Macam-macam lah aku cuba makan untuk produce more milk. Susu, kurma, habbatus sauda etc. Terpaksalah pagi petang siang malam mendengar Irfan menangis. Aku tak taulah dia menangis because of tak puas menyusu atau memang dia jenis baby yang suka menangis. Pasal sampai hari ni kadang-kadang dia jenis moody even dah kenyang menyusu.

Tapi lama kelaman (i think two weeks after that), susu mula meriah just like kakak dia dulu. Alhamdulillah.

2. Reject EBM ( At first)

Bila dah start nak masuk kerja, dalam 1 month before tu aku dah start nak buat stok ebm. Dan juga dah start ajar Irfan menyusu guna botol. Malangnya, dia bukan jenis mudah macam kakak dia. Dia reject terus botol. Dah puas pujuk pun tak jalan. Ada jugak aku biar dia lapar, terpaksa keraskan hati bagi dia menangis nak susu, kotlah dia nak botol kan tapi takdenya. End up dia tido dalam kelaparan. Sedih pulak aku. Kejam sangat rasa. Lepas pada tu, aku tetap la bf dia macam biasa. Misi untuk bagi dia botol failed.

So aku buat kesimpulan sendiri, maybe dia reject ebm kot. So aku sempat beli setin susu S26 bagi dia rasa. Pun dia taknak jugak. Taulah aku, sekarang bukan masalah susu tapi bottle feeding. Sampaikan beberapa teat jugak aku tukar, tetap tak berjaya. Pernah satu hari aku keluar ke Pekan. Masa tu dia tidur tau, so aku bajet keluar kejap jelah. Tup-tup dia terjaga. Mak aku cite masa dia bangun ok lagi duk layan dia main, tapi setelah hampir sejam dia terjaga, then aku tak balik-balik lagi, dia mula merengek nak susu. Masa tu mak aku kalut dah. Bagi susu botol pun taknak jugak. Mak aku pulak bila kalut, handphone yang terletak atas almari pun dia tak jumpa bila cari. Maka meraung la Irfan hampir setengah jam, baru aku sampai. Bila kereta masuk parking depan rumah tu, aku dah nampak Irfan selok menangis (definisi selok nangis versi Irfan : mulut ternganga seluasnya + mata terpejam rapat + takde suara keluar + kedua-dua tangan terangkat dengan menunjukkan dua penumbuk). 

Sejak dari itu, susah aku nak tinggalkan dia. Tu last time aku tinggalkan selepas berpantang. Mak fobia.

1 week before masuk kerja, baru dia mula terima menyusu guna botol. Terkejut kami. Entah macam mana, one day may mum bagi dia main-main teat NUK yang leper tu. Dia duk tonyoh2 teat tu masuk mulut. Just teat only, tanpa botol. Tengok elok dia duk tonyoh2 masuk mulut, siap dia hisap lagi teat tu. So my mum suruh marmet sikit susu letak dalam botol. Then bagi dia pegang botol dengan sendiri. Mula-mula dia duk jilat botol tu, then jatuh, we all bagi lagi botol sampailah mulut dia terkena bahagian teat tu, surprisingly dia hisap botol tu dengan sendiri sampai susu tu habis. botol tu kami tak pegang pun just sendal dengan towel kecik kat dada. once dia nak breath, teat tu terkeluar dari mulut, botol tu jatuh, then kami tolong angkat semula letak atas dada dia, dia terus menyusu. Alhamdulillah. 

1st day work tu called mak, mak cakap Irfan elok je menyusu, takde menangis dah. Takde drama kena pujuk dulu ke, kena sendal towel kat dada ke. Just letak je teat kat mulut dia, kemain laju dia nyonyot. Phewwww~~

3. Reject bf (pulak dahhhh)

Ni masalah terbesar sekarang. Since dia dah mabuk kepayang dengan bottle feeding, dia kerap kali buat onar bila nk bf dia. Ibu pening kepala betul. Bila nak bf dia kan, dia pusing kepala ke arah bertentangan tau. Kalau dipaksa-paksa memang dia mengamuk habis. So, kenalah guna EBM stock dulu, isi dalam botol agak-agak 2oz, bila habis je botol cepat-cepat gantikan dengan bf. Tu pun kadang-kadang depends on mood dia. Kalau mood baik, dia suck la. Kalau tak, dia akan mengamuk habis. Sebabnya bf kan kena latching dulu baru boleh susu nak produce, dia jenis tak menyabor, suck terus keluar susu gitu macam dia hisap botol. Pening tau x. Kadang-kadang aku berdebar je kalau nak bf dia.

Tu waktu dia sedar lah. Tapi kalau waktu malam, dia tengah tidur tu, elok pulak dia bf. Kerap jugaklah dia bangun nak bf waktu malam. Adalah dalam 5,6 kali gitu. That is why lah ibu ada prada bag kat mata ni hah. hehe

Yang sedikit stress tu, kalau aku ada kat rumah pun dia tetap nak botol, maknanya stok EBM tu kenalah berusik sikit, sekurangnya dalam 1oz-2oz dulu setiap kali dia nak menyusu. Kalau dah sehari 10 kali dia menyusu, errr tak ke banyak stok EBM digunakan tu. Yang pelik pulak kalau nak marmet kat rumah, susu pulak tak keluar. Aku ingat every time dia nak susu botol, bajet nak tadah je botol, marmet kejap kan tapi susu keluar tak sampai 1oz kot. Mungkin stress sebab anak nak susu dan-dan tu jugak. Mungkinlah. haha

4. EBM stock kurang meriah

Kurang meriah ni bila aku compare time Naurah dulu. Aku kan sejak dari azali memang marmet aje, tak guna pump pun. Tapi dulu, sekali marmet for both miss b, bolehlah dapat dalam 10oz-12oz tau. Tu pun ambik masa 5 minit je untuk marmet. Sehari aku marmet dalam 3 kali, kadang boleh dapat 30oz-40oz untuk stok EBM. Tu duluuuuuuuu

Sekarang, sekali marmet, paling banyak boleh dapat pun dalam 8oz je. Tu pun naik lenguh tangan aku tau. Paling worst, dalam seminggu dua nilah bila marmet hanya dapat 2oz-4oz je. Stress gila! Dahlah Irfan makin kuat menyusu. Sekarang kena isi ebm kat dia dalam 4oz. Awal-awal tinggal kerja tu, dia minum 2oz je, masih gagah lagi nak marmet walaupun dapat sikit-sikitkan. Bila marmet dapat sikit ni, Irfan pulak dah makin banyak menyusu. Yela, sesuai dengan perut dia la kan. Makin besar, makin banyak la dia minum. 

Stress gila. Aku try pinjam pump officemate, kotlah susu keluar banyak kan, tapi tak jalan pun pump tu dengan aku. Lagi cepat marmet dari pump. Baru pasang niat, kalau pump tu membantu, nanti nak beli seketul. So lupakan je hasrat. Sekarang bukan masalah aku salah marmet ke apa, masalahnya susu kurang produce. Aku rasa antara salah satu sebab adalah stress. Stress dengan apa, tak payah lah aku cerita kat sini. Then satu lagi, aku rasa masa pantang tak urut pun Miss B. Tukang urut tu tak reti urut Miss B. Boleh gitu? Kecewa gila rasa. Sekarang aku amalkan minum susu kambing campur kurma, biji habbatussauda campur dalam air kosong, minum air putih banyak-banyak, sayur cekuk manis wajib makan tiap minggu DAN yang paling penting aku makan tanpa fikir diet. Paling berkesan sikit bila aku makan banyak, susu akan terhasil banyak. Contoh, pagi aku dah breakfast  nasi gulai ayam, lepas tu aku makan donut 3 biji, dalam pukul 10 aku marmet, laju jugaklah susu keluar. So, lupakan nak kurus badan ke, nak turunkan berat badan ke. Aku dah tak kisah. Lepas Irfan dah stop menyusu nanti baru aku fikirkan cara nak kurus. Sekarang dah nampak dah nak consume ubat apa nanti, macam berkesan je. hahaha  

8oz sekali marmet for the first week masuk kerja.

Tapi takpelah, mungkin takat tu je rezeki untuk Irfan. Sekurang-kurangnya adalah jugak susu keluar compare dengan masih ramai lagi ibu-ibu yang struggle nak bagi susu ibu kat anak tapi susu tak keluar, maka terpaksa bagi formula milk je. Aku tawakkal jelah, kalau suatu hari nanti, susu makin berkurang, dah tak boleh marmet, aku kena belikan juga formula milk untuk standby kat rumah. Cuma sekarang bila tanya mak, mak cakap masih ada stok lagi untuk 2 hari berikutnya. Alhamdulillah.

Day, 1. 3.0 kg only.

Just because of mommy milk, he turn to this


3 months. 6.8 kg.


Alhamdulillah. 
Semoga anak ibu terus sihat dan happy!




No one could give her such soothing and sensible consolation as this little three-month-old creature when he lay at her breast and she felt the movement of his lips and the snuffling of his tiny nose. ~Leo Tolstoy

A newborn baby has only three demands. They are warmth in the arms of its mother, food from her breasts, and security in the knowledge of her presence. Breastfeeding satisfies all three. ~Grantly Dick-Read  




Till then. 




THANK YOU FOR READING THIS!

Sunday, November 22, 2015

WhatsApp Group katanya

Sehingga minggu lepaskan, almost 20 whatsapp group yang aku join. Join jelah tapi melayannya tak. Ko ghasee mampu ke mak nak menyampuk semua whatsapp group tu semua? anak nak letak mana, kerja tak payah buat ke? 

Gini hah, aku rasa since aku balik kampung ni (or sejak tukar tempat kerja ni) memang aku dah slow sangat-sangat layan sembang kat whatsapp group. Reason nya satu je TAK CUKUP MASA! Eh, macamlah aku sorang je busy kan, macamlah aku sorang je ada anak-anak nak uruskan, macamlah aku sorang je yang kerja kan. Orang lain rileks je kan boleh sembang-sembang kan.

Itulah, orang lain semua-semua hebat, pandai bahagikan masa tapi bukan aku. Sebenarnya antara 20 whatsapp group tu antaranyalah group mak-mak, group blogger, group mak-mak blogger, group zaman sekolah rendah, group sekolah menengah, group UM, group kerja sekarang, group LDR, group family mertua, group jiran tetangga, AJK itu AJK ini etc. T_T

Dah kenapa join segala jenis mak nenek, akhirnya kau menyepi. Baik tak payah join. Betul tak?

Begini, group-group tu semua bukan aku yang create. Orang invite aku untuk join. Invite tu senang aje, just masukkan no.hp kita, then settle! Kalau rasa menyemak sangat, left the group jela kan. Haaaa, bila tiba time nak left the group tulah yang tak best. Sebab nanti orang ingat kau taknak berkawan pulak kan, nanti kata sombong tapi kalau tak menyampuk pun dilabel sombong jugak kot, kan? Akhirnya aku sendiri konfius, kenapa entah aku join whatsapp group banyak-banyak ni. 

Eh, tapi bila fikir kembali, ada faedahnya jugak. Macam group kawan-kawan sekolah ect semua tu, kan lama tak contact, boleh tau perkembangan diri masing-masing, kalau ada kenduri etc senang nak invite kawan-kawan through group kan. Macam group mak-mak pun best jugak, banyak info yang diperoleh. Kalau group AJK wajiblah join nanti orang bagi arahan kerja apa-apa ko tak alert pulak. Cuma bila dah habis program bolehlah ko left the group.

Cuma sekarang ni nak bagitau, since ada kawan whatapp personally kat aku, why diam je kan. 

Begini, serba ringkasnya,
 
1) Kena uruskan anak-anak

Ye, orang lain pun ada anak jugak. Tapi aku tak hebat macam orang lain dalam menguruskan anak-anak. Aku pergi kerja dari pukul 6.45 pagi (anak-anak masih tido), then pukul 6.30 baru sampai rumah. Biasanya balik rumah bf Irfan dulu sambil dengar segala aduan dan cerita Naurah. Lepas tu mandikan anak-anak. Then aku pulak mandi, while mak aku take over jaga Irfan. Pukul 8 lebih dah masuk bilik sebab nak tidurkan Irfan. Anak lelaki aku ni lain sangat dengan kakak dia. Nak tidur, tak boleh bising-bising, tak boleh dengar suara orang walaupun sekadar berbisik. Nanti dia punya melalak, mau sejam nak kena pujuk. Paling dia tak suka, bila dengar suara aku time dia tengah bf. Padahal aku nak bagitau Naurah je, cakap slow-slow while ibu tengah bf adik. Tapi Irfan ni, jenis perangai dia, dengar je suara aku, dia akan stop bf, dia pandang muka aku, terus mencebik. Kalau kena gaya tak jadilah dia nangis, tapi kerap kali jugaklah dia tak makan dek pujukan, so meraunglah jawabnya. Aku cukup trauma dengar dia nangis selok k. Tu pasal after Maghrib kena tidokan dia dlu. Kalau dia dah tidur dengan lena dalam bilik, bolehlah aku angkut dia slow-slow masukkan dalam buaian kat bawah, depan tv. Hah time tu ko nak pasang tv kuat-kuat ke, nak bercakap bagi jiran sebelah dengar ke, dia dah tak kisah. Dia tak sedar apa dah. Ni malam kang Gegar Vaganza, harus aku tidokan dia siap-siap, kang nak pasang tv kuat-kuat dengar Acong dengan Farahdhiya nyanyi pulak. kehkeh

Lepas Irfan tido, kena layan Naurah pulak. Biasanya aku akan tanya dia macam-macamlah based on benda yang dia mengadu kat aku tadi tu. Tadikan masa bf Irfan, aku mengiyakan je, main angguk je kepala apa dia cerita. Kang tak bagi respon kesian pulak. Sebenarnya dalam dia duk bercerita tu, banyak je benda yang aku nak tanya dia tapi suara tersekat kat kerongkong. Malam tulah banyak benda yang aku kena respon. Antaranya lah:

Dia mengadu tadi umi (makcik aku) pukul kaki dia

"Tadi umi pukul awah" - Naurah

 " Umi pukul kat mana" - Ibu

"Kat sini (sambil tunjuk betis dia)"- Naurah

"Kenapa umi pukul awah? "- Ibu

"Sebab Awah lintas jalan"- Naurah

"Kenapa Awah lintas jalan?"- Ibu

"Sebab Awah nak pergi main dengan Amni"- Naurah
 
"Selalunya ibu pesan apa kat Awah kalau nak main kat luar?"- Ibu

"Jangan lintas jalan. Nanti berdarah macam ayam kena langgar (hari tu dia tengok ada ayam berdarah tergolek kat tengah jalan.)"- Naurah

"Habis tu kenapa Naurah lintas jalan jugak"- Ibu

"Sebab Amni taknak datang bila Awah panggil"- Naurah

"Ibu dah cakapkan, kalau Amni taknak datang, Awah tunggulah Amni kat rumah kejap. Mungkin Amni nak minum air dulu ke, nak kencing dulu ke, nanti Amni datang la."- Ibu

 "Ok ibu"- Naurah
 
Naurah tak takut ke berdarah macam ayam tu? Ayam tu sakit tau berdarah kena langgar dengan moto. Awah taknak jadi macam ayam kan?"- Ibu

"Taknak. Ibu sedih?"- Naurah

"Yela, ibu sedihlah kalau Naurah taknak dengar cakap ibu."- Ibu

"Bukan. Ibu sedih ke kalau awah berdarah macam ayam?"-  Naurah

"Mesti la ibu sedih. Ibu kan sayang awah. Ibu taknak la tengok anak ibu sakit."- ibu

"Umi sedih?"- Naurah

"Yela, umi sedihlah. Sebab tu umi pukul awah. Sebab umi tak bagi awah lintas jalan. Kalau umi tak pukul mesti lain kali awah lintas jalan lagi. Kena pukul sakitkan? Tapi berdarah macam ayam lagiiiiiiiiiii sakit."- ibu

"Yela, Awah tak lintas jalan lagi."- Naurah

Korang yang baca perbualan antara kami pun naik semput kan? Apatah lagi aku yang melayan. Tu baru 1 benda dia mengadu. Kadang sehari ada hampir 10 report, bayangkan betapa lama kena spent quality time dengan dia. Takkan la dia beriya cite kat aku, aku pulak acah tak acah je layan dia sambil tangan duk pegang hp. Memang tak la aku nak buat macam tu. Biasanya kami bercakap dalam posisi dia ada depan aku sambil pegang tangan aku atau dia duduk atas riba then aku peluk dia atau sambil dia baring atas peha aku sambil tu aku usap kepala dia atau sambil suapkan dia nasi.

Satu lagi, Naurah pantang tengok aku pegang hp, confirm dia nak jugak. Biasanya dia nak main game atau pun dia tekan whatsapp voice kat ayah dia. Nanti kang ayah dia reply la.

Tu lah sebab utama aku jarang pegang hp lama-lama kat rumah. Paling kurang pun pegang hp seminit nak ambik gambar. haha Tu belum cerita nak balas komen kat fb, IG segala. Kadang esok hari baru reply, tu pun kalau ingat.


2) House chores

Aku ni memang la beruntung, bertuah dapat stay dengan mak. Anak-anak mak jaga, balik kerja dah ada makanan tersedia. Baju-baju semua mak dah basuh pagi tadi, siap sidai lagi. Habis tu balik kerja, dah uruskan anak segala, anak-anak nak tido, takkan aku nak layan hp pulak kan. Biadap sangat rasanya.

Biasanya bila anak dah tdo atau siap uruskan anak-anak, aku akan take over kerja rumah pulak. Alah tak banyak mana pun. Apalah kerja rumah boleh dibuat waktu malam. Adalah macam lipat baju, susun baju yang dah lipat kat almari, dinner dengan mak, sambil tu borak-borak lah apa aku buat kat opis tadi, then mak pun bercerita lah perihal anak-anak aku, apa-apa jelah yang mak nak cerita. Dah takkan la time borak-borak dengan family aku nak pegang hp reply whatsapp kan. Mak penat jaga anak-anak aku waktu siang, malam-malam mak pun nk lepaskan tension luahkan segala penat dia jaga anak-anak, haruslah aku dengar elok-elok. Bukanlah mak mengeluh penat ke apa, tapi mak ceritalah Irfan menyusu banyak tadi, Irfan tido lama tadi tapi terjaga sebab Naurah pi kejutkan, alah benda remeh je tapi besar maknanya kat aku.

Satu lagi kerja rumah yang biasa aku buat adalah urusan di dapur. Biasa pinggan, periuk, cawan etc yang belum basuh tu, aku settlekan. Kesian mak kat rumah dah masak, jaga anak aku, takkan lah mak nak jadi bibik pulak nak kemas segala benda kat dapurkan.

3) Kerja

Kalau waktu kerja, office hours, jarang sangatlah aku tengok hp untuk reply whatsapp group. U know what i mean, kalau nak melayan whatsapp group waktu kerja, memang takkan buat kerja punya. Tu time busy la. Kalau tak busy boleh aje reply. Cuma sekarang boleh dikatakan adalah waktu yang sibuk buat aku. Kena settlekan itu ini before dateline. Kang sekali melayan sembang, tak jalan kerja. Eh, dulu pun kerja jugak tapi sempat je layan sembang. Tulah aku nak cakap, kerja dulu suasana dia lain, sekarang lain. Tapi better lah aku tak payah nak cerita dalam blog ni.



Dulukan, masa duk berdua je dengan Naurah kat Kuantan nun, boleh je aku layan whatsapp group bila Naurah dah tido. Pasal rumah aku sepah ke, takde orang ambik peduli. Kurang-kurang hari minggu aku kemas. Sekarang mana boleh macam tu. Rumah mak, kena la tolong. Dahlah anak aku sepahkan mainan sepanjang hari dah, takkan lah aku nak biarkan je kan. Dulu balik kerja aku tapau je makanan, habis makan, aku buang la bekas makanan tu. Sekarnag mak dah masak, kena la rajin cuci pinggan, kuali, periuk etc. Dulu aku tido lewat around 11pm (layan running man sambil balas-balas whatsapp) relaks je. Sekarang kul 8 pun mata aku dah nak terlelap. Mau tak mengantuk, bangun menyusukan Irfan aje dah 5,6 kali, tup-tup tengok jam dah pukul 5 lebih. Dulu, aku tidur lewat pun takdenya terjaga sampai 5,6 kali. Bangun sekali je kot buat susu untuk Naurah. Nak pergi kerja bangun pukul 6.40 pun sempat lagi. Pasal tempat kerja dekat aje. Sekarang kena bangun pukul 5.30 sebab jarak dari rumah ke tempat kerja jauh. Balik pulak pukul 6.30 petang. Dulu, pukul 5.15 petang dah sampai rumah. Siap boleh nap kejap sambil Naurah duk layan tv atau main telefon. 

Memang beza sangat rutin dulu dengan sekarang. Aku tak boleh nak sesuaikan diri lagi dan adjust dengan lagi baik. Cukuplah sekadar aku masih mempunyai sisa tenaga dan masa untuk melayan anak bila balik kerja tu. Tu paling penting.

Kiranya ada kawan yang berkecil hati aku tak sempat join sembang tu bukan bererti sombong. Nasib baik jugak ada kawan yang memahami, apa-apa perkara penting aku terlepas dalam whatsapp group, kawan aku whatsapp personally. Like dia orang plan nak buat reunion ke apa ke kan. Kalau whatsapp personally insya allah aku sempat reply, pasal jawapan tak payah meleret. gituuuu.



Begitulah lebih kurang. Aku percaya kawan-kawan aku hatinya suci. Takde fikir buruk-buruk pasal kawan, kan? Sebab kita kan kawan. hehe

Husnuzon.


My Precious.




Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Sunday, November 8, 2015

Hubster's Birthday

On 7th November adalah birthday husband darling. Iaitu semalam. Birthday man tak balik pun tapi we all saje je plan nak buat cake untuk birthday dia, bagi dia padan muka terliur. Siapa suruh kerja jauh dari we all kan. Hari-hari aku sent gambar makanan kat Zan, hari-hari dia cakap sedapnya. Bila tanya dia makan apa, nasi bujang lah apa lagi kan. Kadang nasi lemak, kadang-kadnag nasi ayam, kadang-kadang meggi dan sebagainya. Padan muka, duk jauh dengan bini yang rajin masak. haha

Nampak kejam kan? Tapi tulah salah satu cara, kita nak kasi ajar secara halus supaya dia cepat-cepat tukar kerja, dapat stay dengan kami. hehe Susah nak cari kerja baru pun ye tapi takpelah, slowly kan. Aku tak kisah pun LDR ni since dah stay dengan family. Tapi Zan lah kesian jugak, makin lama makin kurus je aku tengoknya. Sampaikan balik raya haji hari tu ada yang tanya aku, husband aku makan ubat kurus apa. Dia pun nak kasi laki dia makan. Haha Kelakar. Aku just jawab, dia tak makan ubat kurus pun. Tapi dia kurus pasal bini tak kasi makan. Tergelak je Zan dengar jawapan aku.

Ok, back to the story, saje nak kasi suprise kat husband tanda kami ingat dan nakkkkk sangat celebrate birthday dia together kan, maka beriya aku buat kek hah. Naurah lah paling excited bila cakap nak buat kek. Aku cakap esok birthday ayah. Terus dia jawab "ayah potong kek appy a to u ke? Tapi ayah keje". Aku pun jawab, "Naurah lah potong kek birthday ayah, lepas tu Naurah makan ye". Tak tahan tu dia balas macam ni, "ha ah, padan muka ayah tak boleh makan kek". haha terkojut mak ko naurah oii.

Malam tu baked siap-siap kek. Lepas kek siap, tunggu turn nak deko, naurah dah tido. Melepas nak bagi dia main dengan icing. Aku no hal nya nak kemaskan dia semula before tido. Takpelah Naurah next time tunggu ayah balik kita deko sama-sama ye.

Beginilah rupanya. Comot sangat. Maklumlah tangan tak berseni. Tak kreatif pulak tu.
 
Tapi aku tetap impress dengan diri sendiri jugaklah mampu menghasilkan seketul kek. haha

Red Velvet cake. Mulanya aku nak buat kek yang simple je, risaulah takut tak menjadi. Like nak buat kek butter tapi butter pulak takde. Nak buat kek kukus macam tak kena pulak nak letak icing, takut tak sedap. Baru teringat ada resepi RV yang aku belajar dulu berkurun simpan, tak pernah cuba buat, so jadilah keknya.

Naurah kan, dia bangun je pagi dia tanya mana kek dia buat malam tadi. Sekali aku tunjuk kek ni dah berupa rupa, harus dia tak sabar nak potong. Tu yang baju tak bertukar tu. Dengan tak mandi lagi siap potong kek. haha




Begitulah ceritanya semalam. Ucapan sweet tahap diabetes aku hantar melalui whatsapp tepat pukul 12am.Thats all.


Till then.

THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, November 4, 2015

Muhammad Irfan

Hellooo!!!!!

2 months++ kot tak update blog since aku cuti bersalin. Last update pasal bersalinkan my second baby. Aku rasa banyak gila nak cerita about my new routine, post natal care, Naurah, baby, raya aidilfitri, raya aidiladha etc. Slowly ok, janji cerita untuk kenangan. Sebabnya aku ni syok sendiri, bila bosan belek2 baca blog sendiri. Pastu tersengih2, pastu terjumpa salah ejaan berlambak. Konon nak taip laju tapi jari jemari debab. HAHAHA

So, lets story about my little baby boy dulu. Because no story about him lagi kat dalam blog ni except cerita bersalinkan dia tu, then no label lagi, meh kita buat label baru : Muhammad Irfan.

Ha ah, nama anak kedua adalah Muhammad Irfan. Irfan bermaksud kebijaksanaan, kesyukuran dan pengetahuan. Nama tu Zan yang pilih. Aku dah tak kuasa nak bangkang. Kalau dulu 1st baby memang aku yang cari then kebetulan dia pun suka. This time aku suka nama Ahmad Luthfy. Tapi katanya, anak kawan dia pun nama Ahmad Luthfy jugak. Apakah? Biar jelah kan. hish tak puas hati betul. So okay la dia beriya nak namakan anak lelaki kan. Janji nama tu pendek je dan ada maksdu yang baik. Aku taknak 2 patah perkataan for anak lelaki. So, Irfan adalah pilihan. Naurah pun senang sebut nama Irfan.

2 November, dua tiga hari lepas Irfan genap 3 months old. Aku pun dah start masuk kerja hari selasa masa dia genap 3 tahun tu. Bila nak start cerita pasal Irfan ni, aku macam menghela nafas panjang sikit. Sebab dia amat berlainan dari Naurah. Sangat, sangat dan sangat! AKu rasa bila muncul Irfan ni, this is new experience for me. Macam mak baru anak sorang. Tak taulah memang gitu perangainya atau salah letak nama ni. hahaha

Just random stroy lah ye.

Meragam 24/7.

Percaya atau tak, dari dia lahir sampai ke hari ni, dia tido malam wajib berbantalkan lengan aku. Pergh, lenguh gila kot lengan aku. Kalau letak kepala dia atas bantal, memang tido tak senang. Ada je bunyi dia buat, sambil tonyoh2 tangan kat muka. Kadang-kadang aku buat bodoh je nak tengok dia macam mana. Tapinya kalau tak dilayan sure dia nangis ok. Satu rumah boleh terjaga dengar dia menangis. Ko rasa jiran-jiran tak takut ke dengar suara nyaring baby menangis 2,3 pagi macam berhantu. So i dont have any choice. Terpaksa!

Siang hari pulak, dia akan tidur dalam buaian. Dia memang tak akan nyenyak tido atas tilam kecuali kalau aku tido sama berbantalkan lengan aku macam waktu malam. Tak kuasa mak. Tak kan siang malam nak tidokan.

Suara anak lelaki aku ni kuat okay kalau dia mendengus marah. Garang macam aku ni. kata mak aku la. haha 

Lain sangat dengan Naurah yang super mudah. Malam relaks je tido. Siang tido atas tilam, Naurah tak mau pun buaian bagai.

Agak suka menangis.

Asal nak tido mesti menangis. Asal nak susu menangis. Kena pujuk-pujuk dulu. Some baby kan, kalau nak susu tu, kita bf jela kan terus menyusunya tapi Irfan dia terus nangis, berdengus marah-marah gitu, nak kena pujuk-pujuk, dukung-dukung bagi berhenti nangis baru dia bf. Aku tak faham betul. Bila dia duk diam-diam aku sua nak bf, dia tak nak pulak. Agak dah lapar sgt nak marah-marah pulak.

Dia kan, kalau menangis, bukan takat nangis biasa. Tahap nangis selok sambil mata terpejam rapat, mulut ternganga tapi suara tak keluar. Serius, 1st time aku tengok ngeri amat. Macam kejung badan gitu. Ya Allah takutnya aku. Dia punya nangis tu macam sakit amatlah!  Padahal mengamuk nak tido je pung. Kang dia tengah syok tido dalam buaian, kalau bunyi bising or ada something buat dia terkejut, mulalah dia nangis tak ingat dunia. Pernah satu hari dia tido, Naurah tengah main apa entah, pastu benda tu terjatuh sampai dia terkejut, dia punya menangis dari pukul 2 petang sampai pukul 5 petang tak berhenti ok. Aku pujuk baring bari susu dia reject. Takut gila. 

Naurah dulu nak dengar dia nangis pun susah. Macam besar sekarang la, kalau sakit sikit-sikit, berdarah sebab jatuh tu relaks je. Takde nya nak nangis2.

Debab

Berat Irfan masa lahir 3kg je. Naurah lagi champion. After jaundice dia ok dalam 2,3 minggu macam tu, terus badan dia naik dengan lajunya. Terasa lenguh jugaklah tangan ni. Dia bf tak banyak tau. Jenis bf sikit-sikit tapi kerap. Mengantuk gila, malam-malam adalah dalam 4,5 kali aku bangun bf dia. Last check up kat klinik ritu, berat dia for 2 month adalah 6.1kg. Ahad ni check up for 3month. Entah berapa naik tu.

Naurah dulu nampak je montel tapi tak semontel Irfan. Sebab Naurah tinggi kot. Irfan rendah sikit dari Irfan. Gen ayah barangkali. Naurah gen ibu. gitu! hahaha

Meniarap

Hoih, tak padan badan debab ok, 2 bulan lebih ritu, Irfan dah pandai meniarap dan pusingkan badan dia. Terkejut kita orang. Kalau ikutkan milestone Naurah dulu, tak silap nak masuk 4 bulan jugak kot baru Naurah meniarap. Ngeri pulak aku. Trauma bersalin tak hilang lagi, tiba-tiba rasa anak dah nk besar. Tak puas nak gomol-gomol lagi. Kang esok-esok dah dapat kaki makin ligat, susah pulak nak gomol-gomol dengan rakus. HAHAHA

Reject bottle feeding

Bukan setakat susah, siap tak mau lagi menyusu guna botol.. Nak direct feeding je. Padahal aku bagi ebm 2 bulan sebelum kerja kot. Pun tak jalan. Macam-macam try ok. Risau gila. Eh, alih-alih aku tinggalkan pergi kerja ni, elok pulak dia menyusu. Kalau sebelum ni, memang selok nangis, siap muntah bagai kalau dipaksa. Kesian sangat. Alhamdulillah, takdelah aku susah hati sangat. Nak buat stok ebm pun semangat sikit. Naurah dulu seminggu sebelum kerja baru aku ajar guna botol, relaks je dia hisap. hehe


Apa lagi ye, hah, Irfan takde eczema rasanya even mild eczema sekali pun. Tak macam Naurah. Kulit dia jenis sensitif. Kalau kena gigit nyamuk or semut, mulalah membengkak macam kena tumbuk.

Eh, satu lagi, Irfan sekarang pantang tengok orang makan. Bila dia tengok orang makan, dia jilat bibir dia pastu telan air liur, then melompat-melompat nak bangun bila orang pengan. OMG! ngeri. Bukan ngeri apa, takut disuapkan macam-macam bila nampak anak nak makan sangat-sangat. Sabarlah Irfan.


Apa lagi eh, macam dah lupa pulak. Nantilah update milestone dia dari semasa ke semasa. Meh nak share picture Irfan dari umur sehari sampai hari ni. 

Right after deliver, terus masuk ward. After maghrib Naurah datang nak hantar barang tapi kesian dia tak dapat masuk sebab waktu melawat dah habis. Ibu sebak waktu ni. Tapi dia happy aje. Siap bye ibu lagi.
Day 1.

 
Lupa hari ke berapa tapi masih dalam pantang lagi ni.

 
Dalam pantang, adik seksi habis pasal panas sangat cuaca kat kampung. Kesian dia naik bintik-bintik merah kat badan.


Kakak yang penyayang.  konon la, kadang-kadang pi gigit jugak adik. haha








 
Ni dah lepas 44 hari. Dah kena botakkan kepala.

Masuk 2 bulan, dia dah acah-acah nak meniarap. Owh, btw ada yg tanya aku kenapa tutup pusat dia. bukan sebab pusat dia terjojol keluar ye tapi sebab budak ni taknak pakai bengkung. So takut kang angin masuk kot kembung perut, maka tutuplah pusat dia.

 
His 1st big smile

 
dah 2 bulan lebih. Montel sangat dah ni.





My favourite picture so far







Paling latest. a few days sebelum kerja


yeay, finally he can roll over his body






Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...