Thursday, July 30, 2015

PERSEDIAAN UNTUK ANAK KEDUA

So far so good adalah ayat yang lebih sesuai. Alhamdulillah dalam membuat persediaan untuk anak kedua ni, segalanya berjalan lancar. Takde masalah pun. Tapi persediaan agak last minute sikit sebab mental bercelaru di awal-awal dulu. haha

Persediaan barang-barang pun more pada baju jelah. Takkan nak pakaikan baju Naurah yang kebanyakan skirt untuk adik kan. Kalau baju tidur warna pink, aku consider ok lagilah nak pakai. I am not gender bias. Bagi aku lelaki also can pakai pink. Cuma jangan ada bunga-bunga jelah. Pelik pulak. haha

Baju-baju standarlah warna unisex like biru, merah, coklat, putih, hijau etc. Mitten and booties pun kena beli baru pasal Naurah punya kesemuanya girl amat. Nasib baik sarung tilam ritu, mak ada jahit warna biru kotak-kotak, so boleh aje guna benda sama.

Well untuk keadaan ekonomi sekarang yang semakin meruncing dan poket semakin tergugat, kenalah berjimat dan guna apa yang ada. It's not about tak adil anak 1st sumenya baru, so adik kenalah baru jugak. Aku tak guna eh konsep gitu.Nak berbelanja kena ukur badan sendiri, tepuk poket sendiri. Dah takkan stroller, car seat elok boleh pakai, aku nak beli baru kan. Mana boleh guna, baik digunakan.

Dalam banyak-banyak barang persediaan menyambut baby ni, yang paling paling paling aku excited nak guna adalahhhhhhhhhhh

 



Memakaikan legasi ZANHANA FAMILY dengan blanket hood khas ini. Gitewwwwwwwwww 

harharhar

 
Naurah, 1st day

 Memang aku saje pilih warna biru untuk both gender. Nampak tak, aku memang plan nak anak lebih dari satu. Belum anak pertama lahir aku dah berangan nak pakai kesemua baby Zanhana dengan blanket hood yang sama. Besar angan-angan aku. Lepas deliver Naurah terus fobia taknak anak dah.

Eh, sebulan aje hilang fobia. lepas tu.. krik krik 

HAHAHA

 Memang entah hape-ape je ke'excited'kan aku tu kan? Zan pun tak faham. Zan siap cakap dalam banyak-banyak barang yang aku simpan, blanket hood ni aje satu-satunya khazanah yang aku jaga elok. Andai barang lain aku simpan, last-last mesti hilang punya.

Haaaa nampak tak? Betapa bersungguh dan mengambil beratnya aku akan kepentingan zuriat-zuriat kami menyarung blanket hood ini? HAHAHA poyo!

Bila semua barang dah ready kan, cuma tunggu masa yang sesuai je baby keluar, rasa macam apa entah, kejap-kejap g belek baju anak. Aku tak taulah orang lain, tapi aku mempunyai penyakit gitu. Obses sangat. Dulu masa tunggu Naurah keluar pun sama. Kejap-kejap duk telek baju baby. Rasa comel je, wangi je. Macam tak sabar nak sarungkan baju kat anak yang ada dalam perut ni. Alah, aku rasa semua mak-mak gitu kot. hehe

Naurah so far dia pun excited sama tengok sekotak barang adiknya. Dia aware akan kehadiran adik nanti. So takdelah dia buat perangai nak sarungkan mitten n booties tu. Bila dia ambik, aku terus cakap..

"Kaki dan tangan awah dah besar. Sarung tangan kaki adik kecik." - ibu

"ha ah. Nanti sarung tangan kaki adik rosakkan. Hurm.. wanginyaaa." - Naurah

gitulah responnya. Dia just belek-belek nak tengok.

Barang-barang yang letak dalam bag untuk ke hospital.


Semalam, kawan bawak kek coklat untuk Naurah. Dia kesian hah Naurah nak potong kek bila aku cerita dalam whatsapp group. Kemain suka Naurah untuk kali kedua tiup lilin dan dapat pegang pisau pulak tu. hehe Terima kasih banyak-banyak.








Till then.








THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, July 29, 2015

Nur Naurah Rayyani's 3rd Birthday

Semalam 28 Julai 2015 genap usia Naurah 3 tahun. Dah makin besar anak ibu. Menghiasi hari jadi Naurah semalam, hangat diperkatakan berkenaan TPM Muhyiddin Yassin dilucutkan jawatan dan digantikan dengan Zahid Hamidi. Pada pendapat akuuuuuu...

Tak kosa nak bagi pendapat. HAHA

Dah kenapa tiba-tiba nak cakap hal politik. hehe

Mula-mula memang berhajat nak celebrate birthday Naurah since Zan cakap dia cuti sampai 1 Ogos. Naurah pun dah ada kawan-kawan sepermainan kat kampung, kira macam best kot celebrate birthday dia among her friends. Boleh buat game pecah belon ke, rebut gula-gula ke, ala parti kecil-kecilan gitu. haha Tapi pada 22 Julai Zan kena attend seminar kat PD smpai weekend last week. Makanya, perancangan hanya tinggal perancangan jelah. 

Aku ni tak sedar ke diri tak pandai buat kek tapi usaha jugak nak buat something guna kudrat tangan sendiri, kira macam nak bagi special sikitlah. Macamkan Naurah faham je effort kau kan! haha Mak yang lebih-lebih ni. Sendiri buat, sendiri nak feeling terharu! kahkah Peduliklah!

Semalam balik kerja sinsing lengan buat BIRTHDAY ICE-CREAM hah! aiskrim tu idoklah aku buat, beli siap aje. Cuma deko-deko je sikit bagi nampak senonoh. Idea timbul bila tengok gambar dalam FB yang orang duk share, macam comel je mangkuk coklat diisi dengan aiskrim. So balik kerja singgah beli belon, aiskrim, strawberry. While coklat masakan tu memang ada je lebihan buat biskut raya, lilin pun adalah sebatang kat rumah.

Senang aje buatnya, rajin dan malas je. heh

 
Masak coklat guna kaedah double boiling then celup je belon dalam coklat, nak lagi cepat beku simpan dalam peti ais. Tak sampai 15 minit dah boleh pecahkan belon tu.

Beginilah rupa BIRTHDAY ICE-CREAM tu. Yang ramai menyangka adalah sebijik kek yang besar gedabak. HARHARHAR

Wording tu aku piping dan keraskan jugak. Coklat macam-macam bentuk berketul-ketul tu aku masukkan dalam acuan. Kejap aje nak bagi keras. After Isyak dah boleh meraikan hari jadi. Gituuuu
 
Naurah bukan main seronok hah. Dia ok je, janji Happy birthday harus ada lilin. Maka nyanyilah lagu kat dia sikit sambil tepuk-tepuk.

Bukti hah ke'excited' kannya itu! Siap lambai-lambai tangan ok nak ambik gambar. Dia ingat apa? Artis ke? hehe

Tapi yang sedih plus kelakar sikit tu, lepas aje dia tiup lilin, aku hulur sudu nak kasi dia makan aiskrim dalam mangkuk tu kan, dia mintak pisau.

"Awah nak pisau, nak potong kek." - Naurah

"Ni bukan kek, ni aiskrim, kena makan dengan sudu" - Ibu

"Alaaaa, nape ibu tak buat kek happy a to youu awah???" - Naurah

"Nanti tunggu ayah balik, kita beli kek happy a to u awah eh? Ibu tak pandai buat kek. ibu buat aiskrim coklat untuk awah. awah suka tak?" - Ibu

"Suka, cantik. Pandai ibu buat untuk Awah" - Naurah

Huwaaaa rasa bersalah pulak. Ingat nak buat kelainan sikit. Kalau tau aku tempah je kek seketul macam biasa buat every year tu.
 
Nantilah Naurah, tunggu ayah balik. Kita beli kek sebijik potong-potong. Walaupun waktu tu berkemungkinan ibu tengah berpantang, tapi takpe, ibu takkan terliur pun. Ibu akan suruh ayah beli kek yang ibu tak suka, kek coklat. haha

Tapi tetap aje dia makan aiskrim tu dengan happynya. Siap puji lagi pandai ibu buat. haha


 Begitulah kisah sehari dalam meraikan harijadi anak pertamaku. hehe

Tiada ucapan yang paling telus dari hati ni untuk anak ibu, Naurah. Segala kasih sayang dan rasa cinta ini untuk Naurah susah untuk ibu gambarkan melalui kata-kata. Tapi nanti untuk bacaan Naurah kemudian hari (Insya allah) ibu akan berblog sampai tua hah (lol), meh la coretkan sikit. Sebak pulak nak taip ni.

Naurah, 

Anugerah dari Allah yang hadir dalam hidup ibu dan ayah,
Anak pertama yang cukup istimewa. 

Walaupun seramai mana anak ibu nanti, Naurah tetap menjadi yang paling istimewa untuk ibu dan adik-adik nanti. Kerana yang pertama itu amat indah untuk dikenang. Kerana dari Naurahlah ibu belajar menjadi seorang ibu. Bertukar status, jiwa dan rasa tanggungjawab daripada seorang isteri kepada seorang ibu. Hidup ibu berubah tiba-tiba hanya kerana Naurah. 

Dalam doa ibu, tidak ada lain yang ibu minta selain dari Allah mengurniakan Naurah kesihatan yang berpanjangan dan jadikan Naurah antara insan yang sentiasa mendapat kerahmatan dan lindungan dari-NYA. Putih ke hitam ke, rambut lurus ke, rambut kerinting ke, badan berparut ke ibu tak kisah semua tu. Janji Naurah bahagia dan selamat. 

Naurah seorang anak yang senang dijaga. Tidak banyak ragam. Jarang jatuh sakit. Segalanya mudah bagi ibu. Segalanya indah untuk ibu. Alhamdulillah ibu dikurniakan anak seperti Naurah. 

Semoga Allah SWT sentiasa pelihara dan merahmati Naurah selalu. AMIN.

Selamat hari kelahiran yang ke-3 syg ibu.



3 years old.

Zan and his daughter with a special task. Pasrah teman anak naik kereta api jambu. kofkof



Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, July 27, 2015

Raya Aidilfitri 2015

Sesungguhnya cerita raya hampir sama setiap tahun kecuali tengah menunggu hari untuk kelahiran anak kedua dan tidak lagi menjadi perantau. Ye, nikmat amat. Nikmat boleh melantak selepas sebulan berpuasa tanpa rasa bersalah berat badan naik kerana perut memboyot ini boleh cover lemak-lemak yang baru diterima selama 10 syawal. Lagi nikmat tak payah nak redah jem berulang balik dari kampung ke kuantan. Eh, tapi dalam bandar pun jem jugak sebab tu aku cuti raya 11 hari. Padahal duduk kat rumah je. heh

Banyak ni gambar, macam tak tau nak cerita kisah baju dlu ke, makanan raya ke atau kisah satu raya sampai raya ke8. ngeee

Random jelah eh. Untuk catatan diri sendiri.

Baju raya.

Sebenarnya aku hampir-hampir takde baju raya. Pasal mak tak dan nak jahit. Kesian mak. Selalu dia kabor nak stop jahit tapi bila customer tetap datang tiap kali nak tempah baju raya, siap pujuk rayu bagai macam dia tak sampai hati pulak. Nak-nak baju kanak-kanak. Sampai mak budak cakap tak siap baju dia orang pun takpe, janji baju anak kena siapkan. Sian budak-budak nak beraya. Padahal bukan takde tailor lain kat kampung. Bezanya meraka dah selesa dengan hasil tangan mak then harga upah jahit baju pun mak still kasi murah. 

Tapi tulah padahnya, terpaksa siapkan baju orang, baju family sendiri kelaut je. Mula-mula plan memang nak beli je baju siap pasal dapat agak macam tak sempat je mak jahit. Tapi bila keluar ke bandar eh mak elok ajak pi cari kain. Konon beli sume kaler peach nak bagi sedondon. As always memang tepatlah tekaannya. Takde nak siap. 

Takut mak buyong kesedihan di pagi raya, so mak siapkan jugak baju aku. Gigih ok sampai pukul 3 pagi aku menjahit manik. For the first time! Tepuk tangan sikit. Not only baju aku but baju naurah dan anak makcik pun aku jahitkan manik. Tapi kelakar, baju anak makcik kain takdan siap. Nasib dia ada baju lain pakai pagi raya tu. haha

 
Haaa nak menunjuk baju jahitan manik sendiri sikit! Baju aku tu konon-konon ala kebaya. nanti dah tak pregnant boleh taruk dat bagi nampak cutting sikit. Baju Naurah tu buat jubah je senang.

 While baju melayu Zan pulak cari yang dah siap kat Wakaf Che Yeh. Dia balik 2 hari before raya. Nasib baik jumpa warna peach sebijik sama warna. Settle. Kat wakaf che yeh tu cari baju basahan untuk Naurah jugak. Murah-murah je harganya, jualan rayalah katakan. 


Gambar satu family nan ado. Pasal aku sentap tak sedondon. haha buruk perangai.  

Dah kata aku takde baju raya kan, nasib baik makcik kat Kajang tu bawak balik banyak baju. Boleh aku tumpang sekaki menggayakannya. haha Makcik pandai jahit baju. Sekarang dia gila jahit jubah. Elok sangatlah memang ngam-ngam muat kat badan aku.

Mak yang beriya dari anak ni. Naurah relaks je pakai seluar. Agaknya dia bersyukur tak payah berpanas nak pakai baju kurung. kofkof


Hari raya pertama, kedua, ketiga dan seterusnya....


Oleh kerana nak siapkan baju raya, so pagi raya pukul 3 pagi baru tidur. So bayangkan nak bangun awal pagi tu kemain liat. Cepat-cepat gosok baju melayu zan before dia pergi sembahyang raya. Rutin macam biasa after sembahyang raya, bersalaman, then sebelum muka aku berminyak dan sememeh melantak, kami anak beranak bergambar dulu. haha Lepas tu baru melantak. Lepas melantak rasa nak qada' tidur je. Tapi idoklah begitu. Sebelum solat jumaat tu  menziarahi jiran tetangga. Sempatlah beraya dalam 4,5 buah rumah.



Ohoiiii dalam mata aku mengantuk tu, pantang nampak makanan aku semangat je nak makan. kiki Pukul 12 tengah hari balik rumah, Zan and suami makcik nak pergi solat jumaat. Waktu nilah kaum wanita dan anak-anak di rumah ambik kesempatan tidur secara berjemaah. haha Dia orang balik solat jumaat pun boleh tak sedar. 

Petang tu baru sambung beraya semula.

 
Nampak agak sado di sini. hehe Masa ni pergi beraya ke rumah jiran-jiran. Tengok punyalah nak cakap panasnya kat kampung, baru pukul 10 pagi dah panas terik.

Bergambar di rumah jiran. Angin betul aku dengan budak ni. Beriya beli kasut raya bermanik, bunga segala, tup-tup melalak dia nak pakai selipar elsa. Lantaklah Naurah janji ko nak jalan, bukan berdukung. Kadang-kadang datang angin kus-kus dia taknak berjalan k, nak berdukung. Nak berdukung dengan aku je pulak tu. Orang lain nak dukung dia taknak. Eeeee, 16kilo aku nak dukung???? T_T





Semakin dekat due ni, budak ni semakin manja, clingy je dengan aku. Untuk persedian, aku cakap kat dia nanti ibu pergi hospital nak ambk adik baby, Naurah duk dengan umi kat rumah, esok ibu balik bawak baby. Boleh dia cakap, ibu tak payahlah pergi ambik baby, suruh je tokma yang ambikkan bawak balik rumah. T_T


 Malam tu pakat tidur awal. Tak dan nak layan cite best kat tv.

Raya kedua keluar berjalan ke rumah saudara dekat-dekat. Yang tak payah nak redah jem kat bandar. Seperti biasa, perjalanan nak ke bandar tu dari rumah aku yang patutnya ambik masa 30 minit je boleh cecah sampai 3 jam tersadai di tengah jalan. Yang gigih tu beraya memang aku salute lah sangat. Tapi aku rasa antara penyumbang jem tu bukanlah sebab orang beraya sangat tapi sebab banyak kenduri kahwin. Memang menjadi budaya ke apa kat kelantan ni, asal cuti raya je berlambak orang kahwin. Aku pun tak faham kenapa, dahlah harga barang tengah naik musim raya, lagi nak buat kenduri. Eh, mengata orang! aku dulu kahwin raya ketiga jugak. KAHKAH Saje propa. sebab utamanya ialah time tulah semua saudara mara balik untuk meraikan hari bahagia. So harga barang naik ke, jem ke belakang kira. Janji ramai yang ada. Dari raya kedua hingga ke hari ni, ada je jemputan kahwin. Kalau yang dekat tu boleh lah g, mana yang jauh sikit tak mampu nak g.

Raya kedua.


with zan

and with miss clingy


Ni anak cousin. Tak silap baru 3 bulan kot. Naurah suka gila kat dia. Baby boy.

Petang tu bawak budak-budak main pantai.


Kebetulan ada fun fair kat pantai tu, suka la dia orang. Nasib baik ada tempat nak bersuka ria jugak daripada kena redah jem ke bandar.


Juadah raya

Macam biasa raya pertama memang ada masak-masak kat rumah. Antaranya rendang daging, kuah kacang, nasi impit, tapai dan sate.

Makan sikit je kat rumah, spare perut kat rumah jiran-jiran pulak.

Hari raya pertama tu, hasil mengunjungi rumah jiran, macam-macam aku dapat makan. Antaranya, nasi dagang, laksa penang, laksa lemak, gulai itik, nasi minyak, ketupat dan macam-macam lagi. Cuma tak jumpa lemang je tahun ni.


Raya kedua, aku ngidam makan lontong. Biasanya aku tak suka sangat makan lontong ni. Jangankan makan, pandang pun tak sudi. Sebab pregnant barangkali. hehe So ada lebihan kuah kacang raya pertama tu, boleh lah makan sekali dengan lontong. Then makcik masak rendang ayam pulak.
2 mangkuk besar aku makan hah. Lontong, nasi impit, kuah kacang dan rendang daging.
 
Raya ketiga mak buat ketupat daun palas sebab makcik nak bawak balik ke kajang. So aku makan dengan rendang ayam dan serunding daging.
 
Raya keempat tu balance kuah kacang ada lagi. So buat cucur then makan dengan rendang daging. Rendang daging tu mak masak semula sebab tak rasa tak puas makan rendang daging.
Yang best bila ada kenduri kahwin ni, ada yang hidang gulai kawah daging kambing. Suka gila. 


Begitu jelah sambutan raya kali ini. Lepas makan memanjang, tiba-tiba aku rasa perut aku membesar. haha Last week check up pada raya ke-6 berat dari 72kg naik ke 78 kg. kofkof. 

Jujurnya lepas puas menjamu selera di hari raya, dah settle uruskan baju raya naurah dan sumenya, how i wish baby keluar before ogos. Lagi best sama date birthday dengan Naurah iaitu esokkkkkkkk 28 Ogos. hehe

Come on baby!!


Selamat hari raya maaf zahir dan batin buat pembaca blog ini. Doakan saya dipermudah dan selamat bersalin ye. Untuk ibu dan baby!

Muahciked!!

KIKIKI



till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, July 13, 2015

Mood raya dengan biskut raya

Helloooooo! yuhuuuuuuu! Masih ada yang mood nak bekerja ke? Ke dah balik kampung awal-awal untuk elak jem? hehe Kemain galok aku ketawa hah mentang-mentang tak merasa dah kelam kabut nak atur cuti laki bini nak balik ke kampung, tak payah fikir kena tidur yang cukup untuk drive esok, tak payah fikir nak rancang perjalanan dan yang paling penting tak payah nak meredah jem. Nikmat gila.

Eh tapi sebenarnya aku rasa salah satu kemeriahan raya tu dirasai apabila feeling nak balik kampung tu. Feeling yang serabut semua aku sebut kat atas. Sambil drive boleh karok lagu-lagu raya. Owh, mengimbau sangat. Since aku dah ada kat kampung, so jangan ingat jalan tak jem. Tunggu sehari dua lagi, nak pergi kerja confirm kena redah jem kat bandar tu. COnfirm!

Bagi merasai feeling raya (without redah jem), so aku merajinkan diri men'cookies' biskut raya yang mudah-mudah je. Minat dalam bakery tu adalah tapi setakat mampu buat biskut je. Kek dan roti macam complicated sangat.

Masuk awal ramadan, aku dah siap beli barang-barang buat biskut kat bakery. Alhamdulillah ada jugak kedai bakery murah kat sini. Kalau Kuantan dulu aku taulah banyak. Sebenarnya agak jimat membuat biskut sendiri daripada beli siap. 

Let say, aku buat biskut sarang semut which is bahan-bahannya guna 4,5 jenis bahan je yang totalnya tak sampai RM50 pun. 1 adunan tu aku boleh dapat dalam 100 cup lebih. Biasa kalau beli dalam 1 bekas ada 50 biji, paling koman harga pasaran sekarang rm26-rm28 kan. Cuma kena berpenat sikitlah. Bagi yang minat dan ada masa terluang, should be ok dan enjoy kot!

So far dalam perancangan, aku nak buat banyakkkkkkkk jenis biskut. haha Biskut mudah-mudah je. Like popia gulung/simpul, sarang semut, almond london, semperit, dahlia, almond cluster, oreo chocolate ball, bubble rice chocolate, chocolate chips, conflakes madu, red velvet cookies, butter cookies, german cookies, rempeyek.

Hah, see banyak kot kan! tu semua biskut favourite aku. Peduli apa aku orang tak suka, janji berbaloi aku buat, boleh makan puas-puas sambil hadap tv. hahaa

Kalau tengokkan biskut-biskut yang aku nak buat tu kan, kalaulah dibeli satu jenis satu bekas, kira-kira total kena spent money untuk biskut raya aje dah dalam RM400++ kot. Tu kalau biskut guna bahan murah-murah, macam almond tu confirmnya takde harga rm26 kan.

Tapi tulah namanya pun berangan so far daripada 13 jenis biskut tu, baru 5 jenis yang aku buat. haha Bahan-bahan dah ada tapi last week aku dilanda sakit gigi semula, terpaksa lupakan buat biskut. Kalau tak cuti Jumaat dan Sabtu tu dah boleh siapkan conflakes madu, red velvet dan popia kot.

So far 5 jenis biskut aku sempat buat tu ialah oreo chocolate ball, almond cluster, sarang semut, chocolate chips dan dahlia. Oklah kan. Kalau tak sempat buat yang lain, isi jelah balance balang biskut yang ada dengan kerepek nanti. Kerepek wajib ada. Tu makcik aku yang akan balik dari Bangi suka beli.



 Ni kang zan balik tengok-tengok dia bawak balik biskut jugak. Jenis rajin order biskut dengan kawan-kawan jugak tu. Last year aku dah beli almond london, dia pun beli jugak, siap 2 bekas. Maka berlambakkan lah biskut di rumah. Tahun ni aku pesan siap-siap tak payah beli biskut raya, dia jawab yelah je. Esok lusa kang balik nak tengok.

Last but not least, semoga diberi ketabahan dan kerajinan meng'cookies' conflakes madu dan red velvet cookies malam ini. ;-p




 Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, July 8, 2015

Almost 3 years old

Tak larat nak update juadah berbuka for 2,3 days ago. Nak update sikit cerita pasal Naurah. My one and only daughter so far. hehe

Anyway ikut kalendar hijrah Naurah dah genap 3 years old. But then ikut kalendar masihi, 28 Julai nanti baru cecah 3 years old. Kejap je rasa dah cecah umur 3 tahun. Lagi 2 tahun dah pi sekolah. Sekarang pun bukan main mengamuk nak ikut kakak pergi sekolah.

So, 28 Julai dia dah genap 3 years old, that's mean beberapa hari after that dia bukan lagi menjadi the only one child that i have. Adik jangka lahir 8 Ogos tapi tak taulah kalau keluar awal kan. Aku rasa Naurah ok je since hari-hari dia kiss "adik" i mean baby bump ni hah, then said suruh adik cepat keluar nanti boleh main masak-masak dengan Kakak Awah. bahah Sweet gila.

I think dia dah ready kot nak jadi kakak. Cuma aku lah, rasa sedih sikit. Sekarang, takde adik pun aku dah garang-garang dengan dia, macam mana keadaan ada adik nanti. My bad. Rasa bersalah sangat. Sedih sebab kasih sayang ni bukan untuk dia seorang lagi, kena kongsi dengan adik. Sedih takut dia rasa terabai. Sedih takut dia cemburu. Macam-macamlah.

Tapi semua orang cakap don't worry. Feeling tu biasa untuk mak bakal anak 2. Biasalah kan, the 1st child macam special sikit kan attention dia. So haruslah rasa merepek macam ni. But looking at Naurah, memang dia orang cakap Naurah ni matured sangat. Harap she will be a good sister. AMIN.

So  a little bit about her. Just random story.

Makin kurus

Yup. Since masuk sebulan duk kampung ni, dia kuat betul main. Makan nasi tu kadang taknak. Sayang nk tinggalkan mainan daripada makan. Biasanya aku suruh dia makan kat meja makan. So bila dia taknak tinggalkan play zone tu, susahlah nk ajak dia makan. Then tokma pun ikut lah suapkan dia nasi kt plat zone tu. Sekarang dah naik lemak memang takde makan langsung kat table dah. Even berbuka pun, dia sorang je mintak nasi sepinggan makan depan tv. T_T Mak cakap biarlah dia, janji makan. So nak cakap apa lagi.

Dulu dengan BS, 3,4 kali kot makan. Now mak cakap sekali je makan waktu aku pergi kerja. Yela bangun aje dah pukul 8 gitu. Then bangun-bangun mintak susu. Dah kenyang. Almost tengah hari baru nak makan. Then petang pulak dia nak tidur minum lagi susu. So berbukalah makan semula. Biasa dia akan makan buah or biskut in between tu. Dulu dengan BS, sampai-sampai awal pagi dah breakfast nasi. Then tengah hari pulak. Petang before balik rumah makan lagi nasi. Nampak la montelnya.





 Makin hitam.

HAHAHA dah lah anak gadis aku ni bukan jenis kulit cerah, pastu kuat main kat luar pulak tu, so makin la gelapnya. Mak aku memang tak la suka hati lepaskan dia main kat luar. Nak-nak kalau sume kakak-kakak dan abang pergi sekolah, luar rumah sunyi je, bahaya kot biar dia main kat luar.

But then memang cuaca kat kampung panas amat, even duk dalam rumah pun rasa nak bogel je. Naurah memang kerap la tak berbaju, just pakai short pant je. Dia sendiri yang cakap panas, tak nak pakai baju. Kesian je. Paling worst ruam-ruam dan bintik-bintik merah mula naik kat leher, dada dan belakang dia. Kulit dia sensitif sikit dengan peluh, cuaca panas, nyamuk and semut. 

Kadang-kadang mak cakap kesian jugak kat dia terperuk dalam rumah. So bila pagi nak sidai baju kat luar, bagilah dia keluar sama. Dia pusing-pusing naik basikal kat depan rumah, kadang-kadang tak terhalang dia nak main masak-masak, dapat lah satu sudu satu bekas dia cedok pasir. Tengah hari panas terik memang strict tak bagi keluar. Tu pun mengamuk nak ikut kakak dan abang pergi mengaji. Tidaklah mak aku bagi sebabnya jauh sikit dari rumah kena lintas jalan. Risau je, tak harap lagi nak lepas dengan budak-budak tu. In a good point memang lah bagus boleh hantar Naurah pergi mengaji awal kan tapi risaulah. Aku rasa hari sabtu boleh aku ikut sama teman budak-budak tu pergi mengaji then bawak Naurah pergi mengaji sekali. Will see.

Hah waktu petanglah biasa dia ligat sikit nak keluar main. Pasal dah take nap, then mandi siap-siap, dia bosan duk main mainan dalam rumah while kanak-kanak lain riuh sekeliling rumah duk main kejar-kejar, dia apa lagi, macam cacing kepanasan je duk dalam rumah. Siap goncang grill hah. Kalau boo layan, pandai pulak tu dia pi keluar ikut pintu dapur. Nak-nak mak and makcik sibu masak untuk juadah berbuka, memang tak dan nak cara kat dia, so terpaksa bagi dia keluar. Nasib baik dia main kat belakang dapur je. Heaven lah dia kalau dapat keluar. Sekeliling rumah tu memang berpasir je. Asal keluar takde main benda lain, dia capai apa je boleh taruk pasir like tempurung, botol then satu kayu untuk mengacau. 

Its ok lah Naurah. Dulu pun ibu membesar macam tu jugak. Comot jugak. Hitam jugak. Dah besar-besar pandailah awak melawakan diri ye. Yang penting awak tak jatuh sakit.

the one and only kawan masak-masak dia ada.

Semalam balik kerja, punyalah syok dia tengah main, tak sedar ibu dah balik. Diam-diam aku snap gambar dia. Curi-curi dengan perbualan toddler :

"kak ngoh buatla gini. Awah buat biskut, kak ngoh masak nasi" - Naurah
 

hahaha Nama kawan dia tu kak ngah (ayah budak tu sepupu aku, so saudara mara la gitu, duk belakang rumah je). 

comel je.

Wellness, so far so good

Alhamdulillah for her. Agaknya dikurniakan tahap kekebalan kesihatan yang tinggi (ada ke term gitu?), Naurah ni jarang demam. Awal-awal aku duk risau jugak dengan perubahan cuaca dan persekitaran, kot-kot mudah demam ke kan. Nak-nak anak makcik aku tu kerap demam nau. Kalau sorang demam, sorang lagi pasti mengikut. Two weeks ago, dua-dua demam but alhamdulillah Naurah tak ikut serta. Relaks je dia duk main sama-sama. Tu aku rasa eh lantaklah ko nak hitam ke apa, janji sihat dijauhkan penyakit. Kurang sikit ibu risau.



Perangai

what do you expect from a toddler?? very behave?? Mimpilah. Memang tahap sekarang sangat menguji kesabaran. Kejap dia behave, very polite, kejap dia boleh jadi manusia yang tidak terduga. As i said before, kat rumah ni ada kakak dan abang, so now dia adalah jugak terikut perangai dia orang. Abang baru 5 year, kakak 7 year. Orang kata usia nakal nak ke matang ke apa. Kadang-kadang angin jugak aku tengok kedua-duanya, sampai Naurah terikut-ikut but what can i do. Kalau dia nampak dua orang tu gaduh-gaduh sampai pukul-pukul, so dia sibuk la nak joint sama, siap cakap "dah-dah jangan gaduh" sambil tu tangan dia pi cepuk satu sorang. Dua-dua akan merasa. Dah dua-dua takkan nak balas pukul dia balik kan, sebab kecik lagi. Aku pun pening tengoknya. Makin cepatlah tangan dia naik sekarang.

Terlampau clingy tu dah takde. Maybe sebab dah ramai orang, so dia boo layan aku sangat. Hope ada adik nanti dia still macam ni. 

Kuat mengadu wehhhhhh. Ni mengikut perangai abang. Abang tu manja sikit, kalau kakak kacau dia, nanti dia ngadu kat mak dia. So kerap naurah dengar, sampaikan dia pun suka sangat mengadu. Mak cite, one day kakak cheat puasa, Naurah nampak kakak pergi dapur minum air. Then Naurah cepat-cepat berlari ke mesin jahit tokma then dia cakap "kakak tak puasa la tokma. Awah tengok kakak minum air" hahahaa Memang kenalah kakak tu dengan mak aku. 


Dengan abang dan kakak with her annoying face. haha


Loghat kelantan

Owh, ramai orang tanya aku, Naurah mesti dah cakap loghat kelantan dah sekarang kan? Well, the answer is NO! haha Sebab awal-awal ayah dia dah warning aku cakap bahasa Melayu standard ok. Cakap KL lah senang. haha Pasal ayahnya tak faham loghat kelantan. So aku ikut jelah. Lantaklah orang kampung nak cakap aku poyo ke apa. Peduli apa kan. haha Tapi ada jugaklah loghat kelantan yang Naurah pandai sebut. Dah 24/7 duk hadap mak, makcik, kakak, abang, kawan duk cakap loghat kelantan kan. Kadang-kadang dia campur-campur je cakapnya. Atleast ayahnya faham lagi. 

Kadang aku kat opis ni pun tersasul cakap "luar" orang kata. Hahaha yelah dah berapa tahun kot keje di luar kelantan, mau tak tersasul. Biasa aku akan cakap kelantan pekat dengan family aku je. Hope slang Naurah tak berubah, then adik dia nanti pun aku nak je cakap bm standard. Atleast takde la segan sangat kan alasan sebab ayah orang luar. kikiki

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. bahah!

the cat lover. Cat jiran tapi pantang keluar dari rumah, cat dulu yang dia cari. Mesti cat tu fobia tiap kali tengok Naurah. Kalau sejam keluar dari rumah, sejamlah dia akan usung cat tu ke hulu ke hilir. Nasib baik cat tu tak garang and very the behave. HAHAHA





Till then.


THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, July 2, 2015

15 Ramadan & Menu semalamnya

Segar sikit mata hah lepas balik dari tazkirah Nuzul Quran. Ustaz kemain lucu. Anak ibu pun mengekek dalam perut agaknya, xduduk diam. hahaha

Nuzul Quran jatuh pada 17 Ramadan iaitu bersamaan 4 Julai, so ahad tu kat sini cuti. Yeay syoknya dapat cuti 3 hari. Plannya nak buat biskut raya. Balik kerja petang ni nak pi usha bahan-bahan buat biskut. Agak-agak mahal buat jelah biskut pakai modal murah-murah. haha

Pejam celik pejam celik hari ni dah memasuki separuh ramadan. So far so good. Alhamdulillah masih diberi kesihatan dan kekuatan untuk menjalani ibadah puasa. Dan paling penting, mak masih melayan permintaan aku nak makan macam-macam. haha

So menu berbuka untuk semalam issssssssssss

 
IKAN KEMBUNG BAKAR TEMPOYAK

Konon-konon nak buat ala-ala pais ikan patin gitu. Tapi gayanya tak menjadi. hahaa Pertama guna durian fresh. Patutnya kena buat dengan tempoyakkan. Pastu mak malas nak ambik daun pisang, so guna la aluminium foil, di bakar pulak dalam periuk ajaib, dah kering dan melekat ikan tu hah. Takde bau aroma daun pisang, arang segala. Hentam jelah. Yang penting cukup rasa, ada rasa durian dan petai. Makan tetap bertambah.

SUP SAWI KENTANG

 
KERABU AYAM + SOTONG

 Satu kepandaian makcik aku ni, kalau ada lauk pauk tak habis, ada je idea dia nak olah lauk tu menjadi lauk baru yang sure akan habis. Macam kerabu ayam tu sebenarnya ayam goreng yang ada lagi 3 ketul tak habis. Jemu agaknya budak-budak nak makan ayam, so daripada terbiar macam tu, so makcik aku carik-carikkan buat kerabu. Eh, makan pulak semua orang. haha

Tu jelah lauk yang dimasak semalam. Tambah ikan goreng satu lagi.

Then semalam 1st time aku jejakkan kaki ke bazar ramadan, gara-gara mahu mencari perut ayam percik dan lamb chop. 


PERUT AYAM PERCIK. RM4
 
Akhirnya jumpa jugak kat bazar ramadan semalam. Yang peliknya, ni pertama kali aku makan perut ayam ni. Entah kenapa terliur sangat. Rasanya macam kulit ayam je. Sedap lah jugak.

LAMB CHOP. RM8

Terliur tengok intan makan kambing. Then dengar jiran cakap kat bazar ramadan ada jual, tu yang rajin singgah semalam. Masa beli tu tengok sikit je dalam bekas dia. Siap nak beli 2 bekas tapi takut pulak mak marah kang. hehe Bila bukak, banyak rupanya. Rasanya pun oklah. Ingatkan cukup heaven dapat makan sorang-sorang lamb chop ni memandangkan mak dan makcik aku bukan pemakan kambing (lol), tapi tak ku sangka budak kecik bertiga kat rumah ni makan aje kambing. Sudahnya aku makan bape keping je. Macam kena g beli lagi je.

POPIA BASAH. RM2
Popia ni sedap gila. Berbaloi la walau satu Rm1 sebab besar dan panjang kot. Boleh potong 1 tu jadi 5 bahagian. Cukup je untuk kita orang semua makan. Budak-budak pun suka. Semalam ada jugak popia vietnam tapi tak terliur pulak nak beli.


Itu jelah lauk pauk semalam. Sahur pagi tadi tambah ikan bilis goreng. Dia orang minum horlick. Aku pulak minum susu kambing macam biasa.

Hari ni teringin makan daging goreng dan sayur cekuk manis masak lemak putih. Kuih masih tak fikir nak makan apa. hahaha


Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, July 1, 2015

Ramadan Ke-14 & Menunya

As always, tinggal dengan mak lauk harus lebih dari satu. Maklumlah bukan satu perut nak diisi. Alhamdulillah. Walaupun lauk kampung aje tetap berselera gila. Maklumlah memang membesar dengan lauk kampung macam ni kan. 

Nak deko-deko lauk pun tak dan. Bagitau mak dah siap masak bagitaulah biar aku menghidangnya. Motif sangat rajin nak menghidang. Sebab nak ambik gambar lauk mak cakap. Hahaha Beli set pinggan mangkuk kemain banyak tapi tersusun dalam almari. Tak faham betul mak-mak ni, sayang nak guna katanya. Dia lebih suka guna pinggan campur-campur kat dapur, ada tu yang dapat free beli ubat gigilah, sabunlah. haha

So lantaklah tak cantik presentation pun, janji aku nak tunjuk menu berbuka lauk kampung aku. 

DALCA DAGING. Daging campur bahagian lemak-lemak. Fav ni lemak-lemak.

UDANG MASAK LEMAK BELIMBING BULUH. Aku tak makan.

AYAM PERCIK.

TELUR SOTONG MASAK TUMIS KICAP.

SAYUR CAMPUR

KERABU SARANG. Most favourite ni.


Kesemua menu adalah masakan rumah kecuali kerabu sarang. Kerabu sarang tu adalah rumpai laut kering, then direndam sampai jadi lembut, taruk kerisik, asam limau, budu. Then gaul-gaul je. Dulu kat rumah ada je banyak stok rumpai ni. Arwah nenek rajin buat. Dia dah takde ni, memang takdelah orang makan. Nasib baik bersepah jual kat gerai-gerai. Tiap kali bulan puasa wajib aku tayang kerabu sarang dalam blog ni. Last year pun ada beli kat Kuantan. Nasib baik bazar ramadan Jaya Gading ada jual tapi tak sedap. hehe


ASAM GUPAL DURIAN

Dessert pulak makan lebihan asam gupal mak buat sebelum ni. Cuma alang-alang masih berbaki durian kat rumah, aku pun bantai asam gupal durian. Tak sangka sedap gilaaaaaaaaaaaa. Lebih sedap dari makan pulut durian. Confirm kalau bf anak nanti, makan asam gupal ada halba + santan + durian = susu meriah kuasa 3. HAHAHA

Sahur tadi makan lauk sama je. Waktu sahur biasanya makan benda sama kecuali kalau ada lauk yang mak masak cukup-cukup untuk berbuka je, nanti sahur mak akan tambah lauk baru yang simple je like telur masin, ikan bilis goreng, tak pun paling senang telur dadar je. 

Sahur pagi tadi aku tengok durian masih ada kat rumah, so mintak mak bakar ikan taruk durian dan petai. Nak buat ala-ala pais ikan patin gitu. Ikan patin nan hado, so di ganti dengan ikan kembung. Harap sedap! hehe



Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...