Friday, May 22, 2015

28 weeks of pregnancy and baby's gender

Hari rabu this week dah masuk 28 minggu. Kejap je masa berlalu. Tau-tau baby bump dah besar. Tiba-tiba kain baju kurung tak boleh nak zip dah. haha Dah tiba masa kena cari baju baru. Baju masa pregnant kan Naurah dulu lagi lah tak muat. Tengoklah betapa besarnya aku sekarang compare dulu. T_T

Last check up kena minum air gula. For the first time. Masa Naurah dulu takde pun kena minum. So berpuasalah malam sebelumnya. Pagi tu relaks je awal-awal pergi ke PKP (pusat kesihatan pelajar) kat tempat kerja. Perasaan minum air gula? Manis semata-mata, xde perisa apa pun. Like KK luar yang aku g sebelum ni adalah jugak perisa oren, sirap bagaikan. Tapi PKP ni nan hado pun. Bila nurse tanya nak air gula yang sejuk ke panas, aku pilihlah yang sejuk gitu. Aku ok je minum air gula, memang jenis tekak suka manis. Memang sakit kepala eh lepas minum air gula. Balik opis jap before ambik darah sekali lagi dalam 2 jam gitu, aku muntah sikit kat tandas. So far result ok. Then kena cucuk kancing gigi sekali. Sakit gila bahu sampai hari ni. Lupa dah masa Naurah dulu sakit gini ke tak.

Patut kena scan kan 28 weeks tapi scan kat PKP rosak, so semalam aku g scan kat klinik panel. So far dah beberapa orang doc dah sahkan jantina baby. Cuti lama ritu, masa zan balik ingat nak scan 4d tp klinik tutup. So scan 4d tak g lagi ni. Tapi naluri seorang ibu gitu, memang rasa sama macam doc cakap. Lagipun masa scan tu macam clear je nampak penis. So, Insya Allah baby boy.

 
Kata doktor, yang bulat merah tu telurnya. Yang bulat kuning adalah penis. Aku iyekan je. haha


 Naurah teman semalam masa g scan. Kemaen bising mulut dia tengok baby kat skrin. Doktor pun layankan aje.

"kakak, ni kepala baby." - doktor

"ohhhh" - Naurah

"Haaa, ni nampak bird ada. Adik lelaki. Kakak takde la geng main masak-masak. Adik ni main ball. Nanti next baby baru geng kakak main masak-masak eh" - doktor

"ha ah, ok je" - Naurah

Hahaha boleh pulak dia jawab gitu. Doktor pun tergelak. Kata doktor semalam for 28 weeks berat baby biasanya dalam 1kg gitu. Tapi semalam adik baby dah cecah 1.3 kg dah. Agak cepat membesar jugak kata doktor. Ibu tak kisahlah besar ke kecik je, hopefully dapat bersalin dengan mudah ye dik. Kakak Naurah dulu 3.35 kg pun kemain susah ibu nak push, siap kena gunting lagi, tak dapat bayangkan kalau adik lagi besar. Tapi takpelah, janji adik sihat dan selamat semuanya.

Dah masuk 7 bulan ni, tiba-tiba hilang semula selera makan. Tapi berat tetap 70kg jugak. Dan, ramai jugak tegur nampak kurus bila pregnant. Wah-wah, macam kena pregnant selalu je kalau nak nampak kurus kan. haha

While preparation barang-barang baby masih tak lengkap. Banyak lagi benda kena beli. Antara barang yang perlu beli baru. Kebanyakan baju-baju kot, takkan nak balun baju kakak yang bunga-bunga kan. haha

- Rompers / jumpers : baru ada 3 helai. haha 
 
- Sleep suits

- Mittens & Booties : Wajib cari baru sebab yang kakak dulu, ibu obses dengan kaler pink. So semuanya warna pink and bunga-bunga.

- Hat : 2 or 3 cukup. 

- Diapers 

- Bathing & grooming (baby bath foam / baby powder / baby cloth detergent / shampoo / cotton buds / baby towel)

- Diapering & changing (baby wipes / disposable diapers )

- Maternity (maternity pad)

- Nursery (Baby coat / sarung tilam)

- Feeding & breast feeding (Feeding bottle and teats / storage bottle)

Tak banyak pun kan? 

 While list yang dah sedia ada.

- Baby hooded blanket (nasib baik booked warna biru dulu untuk Naurah. So adik boleh guna.)

- Nursery (Tilam, bantal, selimut / tungku baby )

- Feeding & breast feeding ( storage bag / bottle brush )

- Maternity (Nursing tops / Breast pad / bengkung / socks / kain batik)

- Travelling (Stroller / car seat / nursery bag)


 Atleast for 2nd baby ni dah ada pengalaman, so takdelah nak beli benda ikut suka sangat macam 1st anak dulu. Macam set berpantang, kali ni taknak beli tanamera dah sebab banyak yang tak guna je dulu. Kerap guna pun  bengkung dia je. Nanti makan jamu-jamu kampung je yang mak bagi. Tukang urut pulak akan ambik orang yang sama masa urut bersalin 1st. Cukup puas hati. Cuma kena tunggu turn lah kalau kat kampung ramai yang bersalin. Mintak-mintak tak ramai nanti. hehe

Tu jelah. So far, suplements yang aku makan sekarang memang dari klinik bagi like iberet (sebab iron rendah), then aku makan pil habbatus sauda, susu kambing, jus delima. Tu pun jarang-jarang makan. Memang liat sikit.

Hope segalanya dipermudahkan sehingga bersalin. Tu jelah so far untuk 2nd pregnancy update.

Where is my baby bump? Teheee


 Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, May 13, 2015

Naurah dan Gigi

Pasal gigi anak pun boleh memberi satu tekanan pada seorang ibu. Siapa tak nak gigi anak cantik kan? Dengan gigi cantik, senyuman pasti menawan kan? Walaupun gigi mak krikk krikk TAPI adalah satu impian untuk pastikan gigi anak dijaga cantik, supaya tak jadi macam gigi mak. Atau boleh tambah satu point lagi, jangan takut kat dentist macam mak ko, Naurah! T_T

Untuk yang tak tau, aku antara mak yang obses dengan gigi anak. Since naurah ada gigi, aku memang jaga betul-betul. Tapi sejak kes gigi dia retak terkena basikal (ada aku cerita kat previous entry) penjagaan gigi dia dah tak sempurna. Dia dah start susah nk bagi gosok gigi. Tengah-tengah gigi kapak dia crack, so ada lubang in between. Bila berus mesti terkena gusi. Sakit katanya. So since that dia tak bagi dah. Aku bagi je dia gosok sendiri. Tapi dah namanya budak-budak, banyak main dari gosok betul-betul. Aku siap belikan berus gigi jenama Nuby yang berus getah tu supaya gusi dia tak sakit bila nak gosok. 

And one more thing, sebelum gigi dia crack lagi aku dah sapukan tooth mousse. Untuk yang tak tau apa fungsi tooth mousse, then boleh google. haha Tooth mousse tu aku sapu 3 kali sehari kot after bersihkan gigi. Punyalah aku jaga kan.

End up, nasib tak menyebelahi Naurah. Gigi dia rosak jugak dengan kadar yang teruk dan agak cepat. Nak-nak bila aku tinggalkan dia kat kampung masa alahan dulu. Almost one month gitu. Memang disaster habis. Eh, aku tak salahkan family aku tak menjaga gigi Naurah tapi as you know lah kan, budak-budak dan gula-gula memang tak dapat dipisahkan. Nak-nak bila kedai runcit depan rumah, pastu ada kakak dan abang pulak tukang beli gula-gula. Asal kakak balik sekolah ada je ole-olenya. Suka sangat lah. Kalau main kat luar rumah tu petang-petang, ada pulak rakan-rakan sebaya makan gula-gula, haruslah dia nak. Masa first time aku balik kampung tu, punyalah terkejut tengok dia makan gula-gula. Sebab aku tak pernah ajar k! Dengan gigi kapak kuningnya. Tokma dia cakap susahnya nak gosok gigi dia, terpekik-pekik. Faham-faham jelah bila nenek yang jaga pastu dengar pulak cucu nangis bagai nak rak, harus tak sampai hati. Pasrahlah aku masa tu.

So sejak dari situlah, sampai gigi Naurah sekarang berlubang kat rahang belah kiri di bahagian atas. Gusi dia bengkak bahagian tu sampai membawa kepada bengkak pipi. Bahaya ok kalau siap bengkak muka, boleh efek saraf mata semua. Kata doktor lah. Then gigi kapak dia tu, hari tu terhantuk lagi kerusi, dah tercabut lagi satu serpihan. Kali ni serpihan tu dia tak makan tapi dia sempat hulur kat aku. haha

Ekoran daripada gusi dia yang asyik bengkak tu, rabu last week aku cuti bawak dia jumpa dentist. Kali ni gusi kat depan gigi kapak tu yang bengkak. Sampaikan dia tak boleh nak nyonyot puting botol susu. Kebetulan Zan ada last week, boleh lah bawak dia g jalan-jalan. Sepanjang cuti start Hari Pekerja, Cuti Peristiwa Pilihanraya Kecil Rompin sehinggalah Hari Hol Pahang, memang tak ke mana-mana. Plan nak ke Pusat Pemuliharaan Gajah kat Kuala Gandah tu tapi Zan cakap malas, cuti-cuti ramai orang then jalan jem. Masa dia nak balik dari Temerloh tu kemain jem jalan. So bawak jelah Naurah jalan-jalan sekitar Kuantan. Tu pun pergi Teluk Chempedak rimasnya ramai gila orang. Panas lak tu.

Back to the story, ni kali ketiga bawak Naurah jumpa dentist. Doc bagi antibiotik dan ubat tahan sakit. Ikutkan doc nak cabut gigi kapak dia tu sebab apa eh, nak kata rosak, takde pulak hitam-hitam gigi dia. Tapi gusi akan on off bengkak gitu. Tapi aku tak berani. Pasal kena suntik guna jarum dulu gusi dia tu nak bagi kebas. Dahlah masa doc masukkan alat dia nak tengok gigi kemain dah dia melalak. Kesian pulak. Tengoklah next time kalau makin mudarat ke. So far ok lagi. Dan yang paling best bila dia asyik sakit gigi ni, dia dengan sendiri dah takut makan gula-gula. Kalau g kedai, nampak je balang gula-gula, dia mesti cakap,

"Awah tak nak gula-gula. Awah nak air kotak je. Nanti gigi sakit makan gula-gula. Nanti doktor marah. Nanti tak boleh minum susu. Tak boleh tido."

Dia punya takut sangat gigi sakit tu kemain banyak. Baguslah beringat. haha


Owh before jumpa dentist, kita orang pergi lunch dulu. Kita orang makan kat Mabiq. Dah 6 tahun duk sini, baru 1st time g mabiq. haha Puas hatilah makan kat situ. So for those yang datang Kuantan, silah pekena lauk pauk kat mabiq especially pais ikan patin. Sedap i tell u. Tapi takleh lawan pais ikan patin dari Temerloh yang Zan bawak balik. Betul-betul kaw!


Pais ikan patin. Bahagian ekor rm7. Dah jamah baru ingat nak ambik gambo. hehe Aku balun sorang-sorang. Zan kurang gemar.


Ulam pucuk ubi, daun gajus, kerabu mangga dan kerabu kacang. Sume ni aku punya. haha
Tempoyak fresh amat. Rasa manis durian, takdelah pedas sangat. Sedapnya. Pastu ambk sikit sambal belacan mangga.


Kikiki.. tak senonoh, dah jamah baru ambik gambar. Dalam pinggan nasi pulak aku makan rebung + perut masak lemak, jering masak tempoyak.

Zan makan lauk daging salai, pastu 2 jenis sayur (lupa) dan naurah nasi putih sikit, ayam seketul. Air pulak self service, Rm1 satu gelas, tiap kali refill bayarlah rm1. Aku ambik air teh bunga dan cincau, zan 2 gelas sirap bandung. naurah air kosong je. Sumenya RM36. Kira murahlah tu. Tapi aku rasa nak murah lagi better hidang lauk dalam pinggan makan sama-sama. Contoh padahal aku dah ambik tempoyak banyak dah dalam pinggan, sekali dalam pinggan Zan pun ada jugak. So tempoyak tu dah kira 2 kali kan, sampai tempoyak aku ambik tak habis. Macam kerabu, zan pun ambik kerabu sama, bezanya dia pakai masuk sume dalam pinggan nasi dia. Haha Kelabu mata masa tengok lauk semuanya nak rasa, aku ke hulu, zan ke hilir, last-last tengok ambik lauk lebih kurang je. Naurah ikut bontot aku sambil pegang pinggan nasi dia. bahah! 


Lepas jumpa dentist tu, bawak dia jalan-jalan. Upah check gigi. Pastu dia pau buku cerita Sofia The first kat popular then sepasang kasut kat Megamall. Baguslah, ibu ok je dia nak beli buku (walaupun buku tu nanti bakal terkoyak T_T) daripada dia beli mainan yang tak sampai sejam jahanam. Pergi Megamall sebab nak bawak dia main dalam playground tu yang ada biji-biji ala-ala pasir tu. Kalau weekdays, fee masuk RM10 je. Parents pun boleh masuk temankan. Yang best sebab weekdays tak ramai orang.

Tapi kesian jugak duk main sorang-sorang, takde kawan. Tak boleh nak communicate.
 
Nampak tak mulut atas dia bengkak sikit. Tapi dapat main lupa la sakit gigi tu.



Kesian ok sorang-sorang.





Spot me!




Playground ni takdelah besar mana. Bolehlah dengan harga RM10 tu. Tu pun kemain susah nak ajak balik. Kira selesa la jugak tapi kalau weekend ramai budak-budak agak crowd la jugak.


Owh, ingat pasal gigi Naurah kan, aku tak tau dari mana dia belajar macam kurang confident dengan senyuman dia but since gigi dia ronggak kat depan tu, dia macam malu nak senyum ambik gambar. Siap tutup mulut dengan tangan. Aku selalu cakap, Naurah senyum cantik. Lama-lama dia senyum without tutup mulut guna tangan tapi more kepada senyuman dengan bibir tertutup. Malu katanya. Kesian pulak. haha


like this. Nampak dewasa sangat. Please jangan cepat membesar!


Till then.






THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, May 11, 2015

Slowly but surely

Mengantuk amat! 

Malam tadi pergi event mother's day celebration yang dianjurkan oleh persatuan wanita, W.I. Aku dapat invitation mewakili persatuan wanita tempat kerja ni hah. So ajak la ex-jiran dan BS temankan. Dah ada 4 kad jemputan kan. Malangnya BS demam semalam, so pergi bertiga dengan jiran termasuklah Naurah. Nasib baik event tu ada jugak budak-budak lain. Takdelah rasa janggal sangat. 

Event biasa-biasa je. Ada artis jemputan, Azizi Af berapa entah. Makan pun oklahlah, hidangan chinese course meal. Naurah pun makan je. Naurah takut gelap dan sound system yang bunyi kuat. Dia jadi gini lepas aku bawak masuk panggung wayang. Kesian pulak. Tapi dia tak nangis, dia peluk aku kuat-kuat, cakap nak balik. Aku pujuk dia suruh makan dlu, baru boleh balik. Dia angguk-angguk je. Nasib mampu bertahan sampai akhir. Dalam takut-takut bila makanan sampai, dia makan je. Pastu nasib ada idea bagi dia main barang mekap aku, baru diam, duk terlopong tengok orang nyanyi.











Balik malam tadi sampai kat rumah tihah (jiran) pukul 12 lebih. Tihah whatsApp dekat kul 10 tadi Naurah masih tido. Malam tadi aku tumpang tido rumah tihah sebab takut nak balik berdua dengan Naurah. Pastu BS demam pulak tu, so terus tinggalkan Naurah kat tihah jaga rini. Nasib Naurah jenis ok je tinggalkan dengan siapa-siapa, as long as dia kenal orang tu.

Ni lah tihah yang Naurah duk panggil mek tu.

Aku tak ikut tema pun dinner semalam. Tak kuasa nak cari baju baru ikut tema pink + black. Just pakaikan Naurah baju pink black yang sedia ada. Aku pulak pakai baju warna biru. haha 

 



Sedikit about 2nd pregnancy:

- Gender confirmation a.k.a scan 4D tak buat lagi. Zan balik last week tapi klinik tutup memanjang, maklumlah cuti umum Pahang banyak kot last week. So tunggulah next week ke.

- Barang-barang like baju baby pun tak beli lagi. Tapi dah keluar last week ada rembat tiga helai baju dan kasut sebab nampak comel sangat. Tunggulahlah confirm kan gender dlu baru shopping betul-betul. Other items like barut baby (dah ada, pakai je Naurah punya), barang untuk aku pun tak beli lagi tapi sebab dah pernah ada pengalaman bersalin yang 1st, so tak banyak sangat barang perlu beli. Bengkung tanamera pun masih ada lagi simpan. Just fokus nak beli baju baby je sebenarnya. Tak adil lah pakai baju kakak kan, adik pun berhak dapat yang baru, nak-nak kalau anak lelaki. hehe

- Perubahan fizikal. Tiba-tiba this week rasa perut membesar tiba-tiba. Dah nampak baby bump. Baby movement pun dah makin terasa. Berat ibu sudah mencecah 70 kg something. Kejap je naik. 20hb nanti kena minum air gula sebab berat naik mendadak. Masa Naurah dulu takde pun kena minum air gula.

- Hormon. Kuat tido amat! haha Masa pregnant kan Naurah dulu adalah tido-tido jugak tapi takde lah seteruk sekarang. Asal lepas makan je wajib mengantuk dan tertido. Tapi kalau kat opis nak tak nak kenalah tahan mata. Sampai boleh rasa sakit kepala dan nk muntah bila lawan mengantuk tu. Pastu malas nak mengemas rumah pun ye. Segan nak jemput orang datang rumah. Tapi satu kelainan, this time aku rajin gila lipat baju. Macam gian je nak basuh baju tiap hari, pastu tak sabar nak bagi baju kering, boleh lipat kain baju sambil mengangkang depan tv. hahaha

- Selera makan. So far ok dah walaupun ada lagi a few things yang aku tak boleh terima. Peliknya, masa pregnant kan Naurah dlu aku paling tak suka dan tak boleh tolerate langsung dengan kari + taugeh. This time tak suka sambal-sambal (like sambal nasi lemak, masak merah, asam pedas etc as long as lauk pauk tu tak berwarna merah) + kobis. Euuuwwwww. Ohhh satu lagi adalah bawang. Tak suka baunya. Kesian Zan, kena makan masakan aku tanpa bawang. Tapi dia tetap makan je. haha

About work:

- So far aku dah hantar surat resign dan pihak admin pun dah balas surat kelulusan. So aku last kerja kat sini 5 jun nanti.

- Kerja macam banyak lagi pending especially laporan tahunan. Risau.

- Lori sewa untuk angkut barang-barang pun dah jumpa. Mak cari lori cousin. Harap dapatlah murah sikit kan. haha

- Lain-lain urusan pentadbiran kat sini aku tak settlekan lagi. Banyak pulak kena pergi dapatkan tandatangan dan pengesahan dari jabatan-jabatan tertentu.

- Surat penerimaan kepada pihak tempat kerja baru aku tak reply lagi tapi surat resign dh submit. Sebenarnya aku ni nak kerja ke tak nak? HAHAHA Hari nilah pos surat penerimaan tawaran.

- Packing barang. Last week zan balik. so sempatlah kemas sikit-sikit.


That's all for now. 
Slowly but surely will settle with all of that. 
Insya Allah.


Selamat Hari Ibu untuk semua-semua ibu-ibu di dunia!


Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...