Wednesday, April 29, 2015

Azam tahun baharu 2015 sudah tercapai!

Aku tengah buntu ni. Banyak benda pending yang urgent kena uruskan tapi macam stuck tak tau nak mula dari mana. Supposed this great news make me super duper happy kan, tiba-tiba macam sebak lak. Don't know why, hormon pregnant barangkali. Nak mula dari mana eh cerita ni..

But currently aku baru siapkan surat ni...





Bukanlah nak jadi SAHM (how i wish) tapi berhijrah ke tempat kelahiran. Actually agak sedihlah nak taip entry ni, so i make it short. Laterlah story panjang-panjang. Cuma sekarang ni banyak benda yang ada dalam kepala.

1. Prepare resignation letter.

2. Reply letter of acceptance and recognition kat tempat kerja baru. (Boleh tak rasa sebak nak hantar surat ni??? Pelik)

3. Sediakan surat cancel loan rumah. (later cerita why i choose not to have that house)

4. Cari lori sewa untuk pindahkan barang. (Gila mahal lori sewa! T_T)

5. Deal with the lawyer (house developer).

6. Kena buat medical check up  / mati setem / angkat sumpah etc (for sake of new work. again. sigh)

7. Looking for sijil kelahiran. (boleh aku lupa letak kat mana??? ni kalau tak jumpa, kena g mahkamah ke apa ni? gggrrrrr)

8. Doing house chores (packing semula barang-barang. Penat k!)

9. Settle all the work in one month. (paling kritikal harap cepatlah settle kan laporan tahunan 2014. Aku suka buat laporan tahunan more than uruskan magazine. tehee)

10. Prepare work checklist untuk staf baru (hope they can find the new one as soon as possible to take my place. Sedihlah biarkan dia orang bekerja berdua. Dahlah bos aku mudah kena darah tinggi, nanti dia buat kerja sorang-sorang lagi tension. Time aku ada yang tolong sikit-sikit ni pun dah buat dia sedia tension. Nanti sorang-sorang nak buat kerja publication, deal with people, follow up untuk dapatkan bahan-bahan penerbitan ect macam manalah agakya. Make me sad so much.)


Rasa penat dan stress sangat sebab this is unexpected news setelah hati aku betul-betul redha yang aku taknak fikir dah pasal kerja ni memandangkan interview since Januari baru sekarang tau result. Lama gila kot. Aku macam dah pasrah je maybe tak dapat then mula fokus untuk decoration rumah baru. 

Ikutkan nak lapor diri lambat lagi kat tempat kerja baru, biar cool down settle semua keje tapi kalau lapor diri lambat sangat like bulan Julai something, nanti awal Ogos aku dah bersalin pulak. Tak best pulak masuk kerja kat tempat baru, lagi nak cuti 2 or 3 month ambik maternity leave kan.

So, take it slowly hana. Everything will be fine. *take a deep breathe*

However, at the same time tipulah aku tak gembira kan. Aku rasa bersyukur sangat. Ada sebab kenapa Allah bagi lambat apa yang aku minta. He is the best planner ever. Sesuatu yang berlaku adalah atas kehendak dan izin dari-NYA.


Soooooo....Yes, azam tahun baru 2015 aku dah tercapai! Hunting for a new job kat tempat kelahiran aku. Kelantan of course. For those yang baca entry before this mesti tau kan start Januari this year sampailah bulan Mac hari tu macam-macam dugaan dalam hidup aku. Sampai aku rasa this year is not my year. So sad. 

After got this news and slowly terima dengan hati terbuka, baru rasa sinar baru tahun 2015 dah muncul. haha kemain emotional tau. Dan, after this tak sabar pulak tunggu for the second baby. Enough for this year. That's all i want.



Harap segalanya dipermudahkan. Amin.

 Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, April 15, 2015

Again, sindrom nak jadi kakak kah?

I don't know lah others mum (yang tengah preggy) kan tapi aku memang fobia nak g kedai dengan Naurah. In case keluar berdua without ayah dia. Atleast kalau ayah dia ada, dia dengar cakap jugak. Since last two week dia baring atas lantai supermarket sebab marahkan mesin muzik doraemon rosak, aku memang taknak pergi lagi dengan dia. Before this dia faham je mesin rosak, duit tak masuk, mean mesin tu tak boleh bergerak, tak boleh naik. Eh lately memang perangai dia menduga kesabaran sangatkan. Yang part ambik macam-macam barang kat kedai tu jangan cakap la kan.

Yang kelakar hari Isnin balik kerja tu, dia tanya aku

"Susu Awah tak habis lagi ke?" - Naurah

"Belum. Banyak lagi. Kenapa?" - Ibu

"Nak g kedai beli susu" - Naurah

Krikk krikkk 

Dia punya niat nak g kedai beli susu tu, ibu dah tau sebenarnya dia nk beli macam-macam. Sumpah aku serik. Kadang-kadang balik dari kerja, before ambik dia kat BS, aku singgah siap-siap kat kedai belikan susu, pampers, pastu belikan jelly untuk dia. Tu dia pelik dah lama kot since last week balik dari ambik dia kat rumah BS langsung tak pernah singgah kedai. hahaha

Kesian jugak sebenarnya tapi tulah dari mengundang marah aku, baiklah tak payah bawak dia. haih.

Semalam aku mc kaki kejang. Siap tarik-tarik urat betis. Sampai demam sejuk panas. So malam tadi tidur rumah kawan (LDR friend also ;-P). Maybe dia tidur lambat kot semalam duk main dengan anak kawan (nama piya) then awal pagi terjaga tiba-tiba. Mengigau duk bergurau, then sorang nak susu menangis, dua-dua nangis. Tidur sebelah-sebelah kan. So pagi tadi nak angkat dia bawak masuk kereta sebab nak hantar ke rumah BS, dia cakap taknak pergi. Mengantuk katanya. T_T Tapi aku angkat jugak. End up sampai rumah BS, macam orang kena histeria, menangis terpekik siap genggam erat tudung aku. Tak pernah-pernah macam ni. Sedih gila. Rasa nak cuti je rini tengok dia macam tu. Tapi BS cakap kejap je dia macam tu, plus cuti aku tak banyak tinggal. Gagahkan diri masuk kereta sambil dengar dia terpekik terlolong. Why lah Naurah macam ni? Ibu betul-betul susah hati.

Memang sindrom nak jadi kakak ke macam ni?

Rasa penat sangat.

Satu lagi, pantang berjanji mesti kena tuntut. Masa ambik dia kat rumah BS, dia tak nak balik. Konon nak suruh lepak rumah BS lah. Ibu dengan tak laratnya. So dia akan sebolehnya buat kita cuba pujuk dia untuk balik dengan buat satu "janji" dengan dia. Contoh

"Jom Naurah, balik." - ibu

"Ibu nak g mana?" - Naurah

"Nak balik rumah kita lah." - ibu

"Nak balik nak g mana?" - Naurah

Soalan dan jawapan akan tetap jadi sama. Kecuali jawapan dia lain.

"Nak balik nak g mana?" - Naurah

"Nak g taman" - Ibu or sometimes BS akan cakap untuk pujuk dia balik. Kesian kot tengok muka aku penat.

So the promise "nak balik sebab nak g taman" tu dia akan ingat. Kalau sampai kat depan pagar rumah dia akan melalak sebab tadi cakap nak g taman. Kalau pujuk pun tak guna. makin pujuk makin dia punya perangai menjadi-jadi. Last-last dia tau penat nangis, mintak susu, then mandikan. Tapi kena sabar sangat dengar dia nangis pekik-pekik yang agak lama tu.

Again, memang sindrom nak dapat adik eh?




Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, April 8, 2015

Being a "kakak"....

Less than 5 month, Naurah akan jadi kakak (Insya Allah). Rupanya betullah apa orang cakap, anak yang nak dapat adik ni, dia punya perangai tu lain macam sikit. Super duper clingy, manja, mengada-ngada dan macam-macam lagilah. Yang pasti betul-betul menguji kesabaran. Kalo hilang sabar, agaknya berbilau badan anak. Kejap-kejap ada je nak naik tangan, rasa nak pukul-pukul. Haha Statement kejam. Alhamdulillah, so far masih dapat mengawal lagi.

Nak-nak, toddler yang dalam dunia yang baru nak memahami. Stage dari baby nak ke kanak-kanak. Bajet diri dah besar, semua benda nak buat sendiri, demand nak itu ini tapi manja macam baby tau! That's my girl. Plus, bila kena uruskan anak seorang diri pulak tu. 

The reason kenapa mak aku tak bagi aku bawak Naurah balik Kuantan lagi hari tu sebab dia pun boleh tengok perangai Naurah macam mana bila ada aku. Mak aku sendiri pun terkejut. Masa aku takde, elok je dia. Takde asal sikit nak menangis, menjerit. Mak aku risau je, aku hilang sabar, pi pukul cucu dia. hahaha

As she called her name as "Kakak Awah", meh nak cerita.

(Dear Naurah, sila banyak bersabar bila ibu dah tua nanti, takut ibu kuat membebel, mengada-ngada, cepat merajuk dan lain-lain.)

Kerana ini adalah kamu yang ibu besarkan dengan kasih sayang saat ibu perlu menjaga diri sendiri dan adik dalam kandungan ibu...

- Super clingy. Saat dari ibu jemput awak kat rumah umi (BS), nampak je muka ibu awak terus merengek, mengadu. Sakit itulah, sakit ini. Awish tarik rambutlah. Even ibu nak tumpang bilik air umi kejap pun awak dah nangis nak ikut ibu masuk bilik air sama-sama. Mesti umi annoying gila tengok awak ngada-ngada macam ni. haha Ibu nak angkat bakul susu and beg awak masuk kereta kejap jee tapi awak sibuk nak nangis mintak ibu pimpin awak pergi kat kereta. Bukan awak tak boleh nak jalan sendiri. Tangan ibu pulak dua-dua dah penuh barang. Ibu terpaksa guna satu tangan buat angkat beg and bakul dan satu lagi pimpin tangan awak. 

- Super manja. Awak tau, sebelum ni awak adalah anak yang sangat kuat. Kalau terjatuh sampai berdarah sikit tu, awak relaks je tak nangis. Siap mintak ubat sapu lagi. Tapi sekarang, kaki tersepak mainan lego awak tu, awak siap menangis meraung macamkan kena dera. Awak mintak ibu dukung dan gosok kaki awak. Padahal logo tu kecik amat. Tersepak je pun, bukan terpijak logo. Awak punya ayat yang buat ibu tergelak tu "sakit ibuuu, nanti kaki Awah berdarah macam mana" HAHA hoii, tersepak logo takdenya berdarah kaki. Lagipun, sape yang suruh awak tak kemas mainan awak semula lepas main.

- Demand nak itu ini. Ibu ngeri kalau keluar berdua dengan awak bila pergi ke kedai. Nak-nak kedai tu ada mainan. Eh kedai runcit ada makanan pun ibu ngeri. Sebelum turun dari kereta, kemain awak buat janji dengan ibu, "ambik satu barang je. Ibu takde duit" Tapi sebaik masuk kedai, dari pintu masuk sampailah ke kaunter bayaran, penuh bakul awak sumbat macam-macam jenis mainan dan makanan. Lantaklah orang nak cakap apa, ibu terpaksa tebalkan muka bagitau cashier "barang-barang ni saya taknak. Anak saya yang masukkan dalam bakul" Nasib cashier senyum je faham keinginan anak yang mahu macam-macam tapi mak takde duit nak bayar semua. T_T hehe Bukan takde duit tapi malas nak ajar, apa je dia ambk semua boleh dapat. Patutnya ibu tegur awak kan masa awak ambk barang masukkan bakul? Ye, ibu pernah buat macam tu. Ibu cakap ibu tak cukup duit, nanti ayah balik baru kita beli. So ibu letak semula. Akhirnya awak melalak dalam kedai sambil duduk atas simen. Makin ibu pujuk makin awak kuat menangis. Sikit je lagi ibu nak cubit peha awak, bila awak tepis-tepis tangan ibu bila ibu cuba angkat awak dan tendang-tendang guna kaki, ibu rasa ringan je tangan nak lempang awak. Tapi ibu sabarrrr. Bila sampai rumah, awak geledah plastik, awak cari barang-barang awak "shopping" tadi takde, awak cukup terkejut. Lantas ibu buat drama "Ish, apalah kakak tadi, tak bagi barang Naurah. Kan ibu dah nak bayar tadi, kan?" Lalu awak angguk, setuju dengan statement ibu. Settle masalah. Awak mesti tak perasankan, dah 10 kali trick ni ibu guna. HAHAHAHA Harap mencecah umur 3 tahun nanti, awak tidak seperti ini lagi.

- Kuat cemburu. Normal kot kalau pegang baby lain, awak akan cemburu. Ibu tengok kawan-kawan sebaya awak pun macam tu. Tapi kalau cemburu dengan ibu sendiri macam mana tu? Definisi "ibu yang cantik" bagi awak ialah bila ibu pakai baju baru atau tudung baru atau kasut baru. Bila bangun pagi ibu nak pergi kerja, awak pandang je ibu, awak boleh cam tudung baru ibu beli. Lantas awak akan tanya "kenapa ibu pakai tudung ni? bila beli?beli kat mana?" dengan muka tak puas hati. Ibu jawab "Beli kat pasar malam hari tu. Cantikkan ibu". Cepat-cepat awak jawab "tak cantik pun ibu pakai tudung baru". T_T Selalu macam tu awak bagi jawapan kalau ibu pakai barang baru. Ibu tau, awak jeles. Nanti balik kerja karang mula lah awak tuntut dengan ibu nak pergi pasar malam beli baju baru kat awak. Kalau ibu taknak pergi pasar malam nanti awak buat muka sedih, ayat sedih "ibu ada tudung baru. Awah takde baju baru" sambil nak nangis. Mana awak belajar drama semua ni? Ibu selalu hilang idea nak bagi jawapan. Kalau ibu cakap ayah belikan untuk elakkan daripada pergi pasar malam lepas balik kerja, mesti awak akan sentap dengan ayah pulak. Bila ayah called waktu malam nak sembang dengan awak, mesti awak cakap taknak kawan dengan ayah. Mesti ayah terpinga-pinga kenapa awak merajuk. Nanti ibu cerita hal sebenar kat ayah, ibu pulak kena marah sebab tipu awak. Dah awak taknak kawan dengan ayah. Ada apa dengan semua drama ni sebenarnya? Terlebih menonton tv kah? T_T 

Eh, banyak lagi ibu nak cerita tapi rindu pulak ibu kat awak bila ingat perangai awak. Yang lain-lain biarlah ibu simpan dalam memori. Kadang-kadang tersenyum sendiri. 

Hari ni ibu pakai shawl merah baru, ibu dah dapat agak dialog awak dalam kereta kang. Nak-nak lalu kat taman mahkota aman yang ada pasar malam. Awak tu dah pandai sangat tengok kereta banyak parking tepi jalan, nampak khemah banyak, mula la menjerit pasar malam. Sebut nak beli kasutlah, baju elsa lah. Hurmmm..


Begitulah dilema mak anak dara yang baru 2 tahun lebih dan bakal mendapat seorang lagi anak. Sesungguhnya sifat yang baik yang harus dipelajari dan praktikkan sekarang hanyalaH SABAR. Takde benda lain yang lagi sesuai.


 
Kakak Awah.





Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, April 2, 2015

Family matters : too hard to face

While in the mood, lets update!

Entry sebelum ni kan aku cerita terpaksa balik kampung awal before CNY. Supposed balik kampung masa CNY untuk ambik Naurah tapi memandangkan kecemasan berlaku, aku terpaksa rushing balik ke kampung.

So start with 14 Februari sehingga 6 Mac, aku terpaksa ambik unpaid leave. Because sistem annual leave kat sini, dia bagi ikut penggal. For 1st term start Jan till April they just key in 6 days only cuti dalam sistem. So pandai-pandai korang la bajet cuti masing-masing. 

But in my case, awal januari aku dah ambk cuti lama balik ke kampung semasa banjir melanda. Hard to explain tapi dalam keadaan yang pertama kali berlaku kat family (mengenai banjir, bagaimana family survive nak dapat makanan etc) aku betul-betul rasa nak berada di samping family. So tanpa berfikir panjang, aku ambk je cuti tersebut dalam 1 minggu. Bawak balik bekalan makanan then bawak family settlekan apa-apa yang patut like jumpa penghulu kampung, then bring them pergi balai islam so on just because untuk dapatkan bantuan. Kampung aku takdelah seteruk keadaan di Kuala Krai or Gua Musang tapi tiang rumah aku hampir-hampur runtuh disebabkan arus deras yang mengalir. So dengan kudrat mak dan makcik, dia orang usung dahan-dahan kayu yang besar dengan mengharungi air banjir, then sumbat pasir dalam guni, cuba masukkan ke bawah tiang yang dah takde tanah disebabkan di bawa arus. Kalau tak buat macam tu, tak mustahil tiang rumah boleh runtuh. Rumah aku kat kampung, half dari tangga depan sampai ruang tamu adalah kayu then dapur ada simen. Syukur, rumah masih ok then family ok. Before CNY aku balik tu, alhamdulillah dah dapat bantuan, ada orang letak pasir kat tiang. So takdelah risau rumah nak runtuh ke whatever kan.

Back to the story, aku dapat called pukul 3 pagi dari makcik. Biasa aku silent telefon bila tidur. Tapi malam tu macam biar je. Makcik call sambil nangis. Masa tu aku bajet nenek aku dah meninggal. Tapi she told me, mak aku pitam, kepala terhantuk tangga, then darah berlumuran atas simen, so makcik mintak bantuan jiran untuk bawak ke hospital. Masa tu aku tak tau keadaan mak ok ke tak. Then tak tau macam mana mak boleh pitam. 

Awal pagi esoknya terus rushing balik ke kampung. Masa sampai, mak hanya terbaring di rumah sambil pejam mata. Dia cakap tak boleh bukak mata sebab kepala pusing dan pening. Makan pun taknak. Kepala yang terhantuk dan berjahit tu sakit sangat. Doc just give, ubat sakit kepala, tahan muntah, antibiotik, demam, surut bengkak etc.

 Macam mana mak boleh pitam?

Menurut cerita makcik, a few days sebelum ia berlaku, mak demam then sakit kepala. So tugas jaga naurah (mandikan, bagi makan, buat susu siang malam), makcik take over. Then mak pun tak cukup tidur sebab dalam masa sama kena jaga nenek tak sihat. Biasalah orang tua kan, sakit uratnya, mintak di urut segala. So kalau nenek sakit malam-malam, makcik n mak terpaksa bergilir untuk jaga. Sampai makcik pun demam but cepat sembuh tapi malangnya kena darah tinggi pulak. Doc cakap sebab tak cukup tidur. sehari before mak pitam, mak dah selera makan dan boleh bangun jalan-jalan. Maybe dia rasa tak pening dah kot. So nak jadi cerita, around 2ish in the morning, Naurah nak susu. Bakul susu Naurah kat bawah. Dia orang semua tidur kat atas. Mak pun bangun nak buat susu. But makcik dah cakap kat mak, biar dia yang buat tapi mak insist nak buat juga. Macam aku cakap, maybe dia rasa sihat kot. Beberapa minit after mak turun, makcik terdengar satu dentuman yang kuat kat bawah. Bunyi termos jatuh then follow with my mum. Tempat letak bakul susu tu betul-betul hampir dengan tangga. Masa mak jatuh, maybe kepalanya terhantuk bucu tangga then mak terbaring sebelah tangga. Makcik terus berlari turun, then kejutkan mak. Masa makcik angkat kepala mak tu, darah terus laju mengalir membasahi baju yang mak pakai. Darah mencurah-curah atas simen. Mak sedar masa tu, tapi dia cakap tak sakit. Bila tengok saje darah yang banyak, makcik terus pergi panggil jiran. Then dia orang yang bawak pergi hospital. Makcik cerita, masa tu Naurah pun turun sama tengok kejadiaan tersebut. Dia duduk je atas tangga, takde sikit pun menangis nak susu. Makcik aku pesan, "Naurah duduk diam-diam, umi pergi panggil jiran, jap lagi umi buat susu". Dia angguk je.

So, petang sabtu yang aku baru sampai tu, keadaan mak makin teruk. Mak pernah muntah jugak. Doc pesan in case mak muntah ke or keadaan makin teruk kena bawak ke hospital semula. Aku dengan Zan bawak mak ke hospital. Then kena warded. Mak langsung tak boleh bukak mata. Kalau dia bukak mata, dunia sekeliling berpusing, buat dia rasa loya then nak muntah. Dengan takde tenaga langsung sebab tak makan. Dia lain sangat. Mak aku jarang sakit. Darah tinggi, kencing manis semua takde. Rasa lain sangat bila mak yang selalu banyak cakap, layan kita sembang tiba-tiba in one second diam seribu bahasa. Aku takut sangat. Tiba-tiba aku teringat masa pregnant kan Naurah dulu MIL jatuh bilik air, then demam, then menemui ajal. Aku takut sangat it is happen again time aku pregnant kali ini. Dahlah aku tengah stress dengan alahan, then macam blame the pregnancy, why tiap kali aku pregnant all bad things happen. Ya Allah berdosanya masa tu, fikir mengarut.


In ward, aku bermalam kat sana jaga mak. Kena pimpin mak nak ke toilet, mandi bagi makan etc. Doc buat X-ray, skull was ok, takde retak. Tapi aku tak sure why dia orang tak buat MRI scan. In 3 days warded, nampak la progress mak ok. Dah boleh makan sesuap dua. Then mak mintak kat doc nak balik rumah. Pagi tu, dia cakap dah boleh jalan sendiri ke bilik air. So aku perhatikan je. Aku rasa mak cuba gagahkan diri supaya dia dapat balik. Bila dah boleh balik, dia tetap baring je tanpa banyak bercakap. Aku dah risau sangat. Aku rasa dia tipu doc kot dia dah ok tapi sebenarnya dia masih tak ok cuma dia kesiankan aku dalam keadaan pregnant dengan alahan lagi kena jaga dia kat hospital, while makcik kena uruskan nenek yang langsung tak boleh bangun, mana nak jaga anak-anak dia dua orang yang bersekolah, tambah pulak dengan Naurah seorang. Just imagine jaga orang sakit kt hospital, memang la tak cukup tidur dan rehat. Tapi aku gagahkan diri jugak. 

A few days mak balik ke rumah masih baring then nenek pergi meninggalkan kami.  Two days before nenek meninggal, mak dah boleh bangun, kepala pun takde pusing-pusing lagi. Maybe instinct mak kot nenek dah nak pergi, so dia nak berada di samping nenek, sebab tu dia gagahkan diri nak keluar awal dari ward. 

Dalam kesibukan menerima ziarah two days before and the day nenek meninggal, mak memang busy buat itu ini. Pendek kata tak duk diam. On that day nenek meninggal, after kebumi, jahitan kat kepala tertetas sampai darah dah kering kat rambut dan melekat kat tudung. So tengah hari tu, aku bawak mak pergi hospital semula. Doc tidak dapat jahit semula sbb luka dah lama. So doc mintak buat dressing kat klinik everyday. Lepas tengok jahitan terbuka tu, punyalah ngerinya. Luka tu kemain dalam. Masa jahitan dah terbuka, ada darah beku tersumbat dalam kepala. So doc keluarkan darah tu, adalah sebesar ibu jari.

So, aku terpaksa lanjutkan cuti lagi untuk bawak mak buat dressing. I am the only one child she have. Takkan nak harapkan jiran kan. Atleast biar luka mak better sikit, or mak tak pening kepala dah. Kan last month cuaca sangat panas terik after banjir tu, nak-nak luka kat kepala mak tak boleh basah kena air, mau mak tak sakit kepala. Asal berjalan kejap, or berdiri lama mesti nk pitam. Ikutkan mak suruh je aku balik ke Kuantan after selesai uruskan hal-hal nenek kat asb, tabung haji, tanah etc tapi takkan aku nak biar mak naik motor pergi ke klinik everyday. Buatnya pitam masa bawak motor, lagi teruk kot. 

Bila buat dressing, doc cakap dalam sebulan jugaklah kena buat dressing sebab luka dalam sangat, susah nak tutup. Nasib baik masa bawak mak pergi hospital semula, this one doc suggest belikan ubat kat farmasi. I forget the name. Ubat tu nak bagi tumbuh isi dengan cepat. Baru 3 hari guna, dah nampak progressnya. Alhamdulillah.

So, bolehlah aku balik ke Kuantan dengan lega. But everyday called mak. Dia macam biasalah cakap ok, takde apa-apa. Bukan boleh percayakn. Taknak bagi anak risau. Tapi bila sembang dengan makcik aku, dia cakap mak still pening-pening kepala. Kadang-kadang dia nak tolong makcik sidai baju, kejap je dah start pening. Macam mana aku tak risau.

Nasib baiklah, ada makcik yang boleh tengok-tengokkan mak kat kampung. While she has two kids yang jadi tempat bermanja. Takdelah mak bosan. That is why, aku rasa hidup tak tenang lagi kat sini. Kalau boleh nak cari kerja kat kampung and stay with them. Zan pun ok je. 

Bila setahun 3,4 kali balik ke kampung, lama-lama tengok mak makin tua, rambut makin beruban, badan makin kurus. Sedih rasa. Tiba-tiba teringat macam tulah agaknya Naurah dah besar nanti. Will stay with me masa kecik je, dah sekolah, kot masuk sekolah asrama, masuk universiti, then kerja ke mana-mana, then kahwin ikut suami. Sedih rasa. 


Aku harap mak dipanjangkan umur, sihat seperti sediakala. 


Sebab tu, aku cakap this year is hard for me. Hope everything will be fine soon.
Amin.

 
Luka kat kepala mak. From the first day kena jahit. Dia punya bengkak kat kepala sebesar telur ayam dan lebam. Then others masa jahitan dah terbuka, then darah beku tersumbat. Bawah sekali look like isi baru nak tumbuh after sapu ubat yang doc suggest kan tu.


 
I am not too strong to face all this happen to my mum.







Till then.







THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, April 1, 2015

The 2nd pregnancy story and in between

Hello there! Selamat menyambut Hari GST *as too many appear in my timeline today* :))

Untuk diabadikan must share this story, barulah adillkan? Kakak Naurah dulu siap show off UPT test lagi sampailah story mory panjang lebar waktu deliver, so adik meh start dengan cerita macam mana ibu rasa nak miliki anak kedua. behee

Try to conceive for 2nd time bukanlah benda yang susah for me. Err, bukan nak riak but nak cakap aku dapat agak waktu subur aku bila. So bila masuk bulan 11 gitu (tak silap hujung bulan 10) last year, aku macam discuss dengan husband i am dare to have another baby. Haha Bukan mudah ok nak pregnant, nak bersalin, nak besarkan anak, kena bersedia dari segi mental dan fizikal (kewangan also). Actually Zan dah lama kasi hint nak another baby tapi aku je yang tak ready lagi. Banyak benda nak fikir antaranya serik dengan alahan, rasa takut kalau Naurah kurang kasih sayang setelah ada adik, takut kena jahit kat miss V dan takut kewangan tak cukup. All in one. 

But, alhamdulillah lepas fikir panjang lebar, peer group yang lain dah bersalin for their 2nd baby, baru aku susun langkah. After November period delay dalam seminggu lebih aku dah yakin that i am pregnant that time. Period aku selalu tepat so dengan hint period lewat, badan rasa tak larat, pening kepala, kurang selera makan dan demam, so i check my upt then nampaklah double line which one of that kabur. But aku agak yakin masa tu. After two weeks pergi scan then doc sahkan pregnant.

Perasaan? Biasa je lah kot sebab benda as expected. hehe But Zan the one yang happy amat. And the swing mood and morning sickness is began. That is why lah after that aku mula menyepi dari social networking (owh but this time too in love with twitter. haha pelik!), i feel down, depress and stress. And sick also!

Why?

Untuk social networking, aku rasa nak muntah dan pening kepala bila bukak blog, fb dan ig. Tambah-tambah kalau yang upload gambar makanan. Serius, terpandang je boleh muntah terus. Masa ni aku tak tengok hp sangat. Even kalau group wassap sembang pasal makanan (mention je nama makanan apa-apa), aku boleh siap imagine rupa makanan tu macam mana, baunya macam mana dan rasanya macam mana, aku rasa kembang tekak tahap boleh termuntah. Geli gila kot dengan makanan. Masa ni kandungan nak masuk 2 bulan aku start rasa macam ni.

Dan makin hari keadaan makin teruk. Pada tahap ni, aku dah rasa macam tak sanggup nak pergnant. Aku down sangat sebab aku tak kuat macam orang lain. Aku tak tau nak lawan all the sickness tu macam mana. Aku try jadi kuat but end up failed. Aku rasa orang yang pernah alami sickness yang teruk je boleh rasa apa aku rasa. In my heart and mind selalu aku ingatkan, i must be strong untuk Naurah. Aku kena jaga Naurah, jaga diri sendiri and this baby. 

Tapi siapalah aku nak lawan kuasa tuhan. I just try my best. Aku ingat masa Naurah je merasa alahan macam ni, while this pregnancy boleh leisure kan. Like others people said lah lain pregnancy lain dia punya story. Tapi in my case, kenapa this time pun still aku rasa alahan just like Naurah dulu. My problem is HIDUNG DAN BAU. Aku tak boleh nak bau makanan langsung! Yang menyebabkan aku tak boleh masak, makan dan bau orang memasak. Even aku pernah try balut hidung dengan kain nak masak untuk Naurah, still failed. Siap muntah bagai sampai lembik satu badan. End up aku hantar Naurah kat BS at weekend. Kesian gila kat Naurah.

Demam jangan cakaplah beberapa kali jugak aku mc. Tiba-tiba badan panas sejuk siap menggigil bagai. Malam-malam pulak tu demam, so aku paksa-paksa Naurah tidur awal. Memang emosi tak terkawal sangat time ni. Selalu jugak Naurah kena marah. Aku rasa sangat-sangat tertekan sebab gagal uruskan Naurah dengan baik then nak kena jaga diri sendiri yang tak berapa nak terurus ni. Ada beberapa malam jugaklah aku terpaksa hantar Naurah ke rumah BS untuk jaga. So that aku tidur sorang-sorang kat rumah.

Masa ni, aku dah fikir macam-macam dah like aku rasa aku tak patut rushing nk pregnant again. All negative things cross in my mind. Yang paling buat aku sebak ialah aku telah abaikan Naurah. Masuk bulan kedua pregant sampailah bulan keempat aku memang tak beri perhatian pun kat Naurah. Kalau dulu sickness for 1st pregnancy aku ok je paling kurang boleh tidur memanjang. Bila alahan dengan kena jaga anak sorang-sorang, itu adalah sangat mencabar. Zan only balik on weekend. It's not easy. Aku tak boleh nak makan nasi langsung, mee or whatever yang mengenyangkan. Apa yang aku boleh makan ialah air teh o dicicah dengan biskut kering. Tapi sekali makan pun 2,3 keping je. Dah mana nak larat dengan nak jaga anak lagi dengan kerja lagi.

End up, mak aku suruh hantar Naurah balik kampung biar dia jaga sementara waktu. Tak silap masa tu pregnancy dalam 3 bln gitu (tahap klimaks alahan). Pagi, petang, siang dan malam asyik muntah je. Tambah-tambah kalau bau jiran-jiran memasak, amat sakit hati. Even tengah drive nak pergi kerja, aku terpandang je gerai nasi lemak kat tepi jalan, terus loya tekak. Aku kena cepat-cepat tekap minyak mestika or kulit buah oren kat hidung, so that aku boleh reverse otak aku supaya tak payah imagine bau nasi lemak dan sambal nasi lemak yang meloyakan tu. Kadang-kadang berjaya, kadang-kadang cepat-cepat cari plastik and stop the car, muntah aje tepi jalan. Sampai ke tahap macam tu. Till now aku tak boleh accept lagi nasi lemak (and hate to say nasi lemak, make me sick!), sambal-sambal ayam ke whatever dan BAWANG! 

Masa tinggalkan Naurah kat kampung for 1st week, aku rasa macam orang gila meroyan la pulak. Balik kerja je, masuk rumah terus air mata mengalir laju. Tengok kerusi ingat Naurah, tengok rak tv terpandang Naurah (Sebab dia suka panjat rak tv), tengok apa jelah dalam rumah sejengkal tu memang ingat Naurah. Dia di mana-mana je. Apatah lagi kalau terpandang mainan dia. Aku menangis sampai ke malam siap tertidur dengan sendiri. Sakit di dada yang disebabkan oleh perasaan rindu tu, hanya Allah sahaja yang tau macam mana rasanya. (OMG, tengah menaip ni pun boleh menitik air mata). Tapi aku bernasib baik dan mendapat sedikit kekuatan bila called mak, Naurah was okay and happy je dia dapat kawan yang ramai kat kampung. Sikit pun takde tanya mana ibu or tercari-cari aku. Kalau siapa-siapa tanya dia mana ibu, dengan happynya dia jawab ibu kerja cari duit untuk Awah! Kalau aku called pun dia akan sembang la kejap. Tapi bila hari-hari called dia dah malas layan aku pulak. hahaha

Disebabkan the first week tu tak tahan sangat rindu kat Naurah, so aku balik kampung on that weekend. Walau dapat jumpa kejap je. Sanggup drive jauh-jauh while ditemani oleh BS. Tapi yang lagi sedih tu masa sampai kat kampung petang tu, Naurah tengah tidur then dia bunyi kereta dia bukak mata. Dia tengok kat pintu then said, ibuuuu (dengan happy). Lepas tu dia pejam mata semula. Aku bajet dia mesti mamai gitu or termimpi terpandang muka aku. Bila aku bagi salam dan masuk ke dalam rumah, dia bukak mata semula. Mesti dia fikir, eh aku tak mimpi la, ibu betul-betul ada depan mata. Aku terus meluru nak peluk cium dia. Yang amat sedih sekaliiiiiiiii, dia tepis tangan aku then terus bangkit peluk mak aku dengan menangis teresak-esak sampai tak dengar suara. The worst cried sound yang aku belum pernah dengar from her. I bet mesti dia sedih amat aku tinggalkan dia ni or she miss me a lot. Even dia jatuh, sakit or berdarah pun nangis relaks je, sapu ubat terus diam. But this kind of cried buat hati aku pedih amat macam kena toreh dengan pisau. Aku cepat-cepat tarik dia dari pelukan mak aku (walaupun masa tu dia genggam erat baju mak aku) dan bawak dia lari ke luar. Aku malu nak nangis depan family. hahaa Aku peluk dia kuat-kuat (while dia meronta-meronta mintak dilepaskan) dan pergi belakang bonet kereta menghadap ke jalan kami menangis berpelukan. Family aku biar je kami kat luar. Aku rasa mak aku pun faham situasi tu, takde datang nak tolong pujuk Naurah ke apa. Mereka biarkan kami seketika macam tu.

Masa tu, aku hanya mampu cakap, "maafkan ibu. ibu sayang naurah". Lama dia nangis. Then slow-slow baru ok.  Masa tu aku dah fikir taknak lagi tinggalkan dia kat kampung. Aku sanggup bayar BS lebih untuk jaga Naurah weekend or waktu-waktu aku tak sihat like malam ke apa tapi mak aku tetap suruh tinggalkan kat kampung. Esok harinya, Naurah dah tak endah dah kat aku. Boleh nampaklah dia happy amat dapat bermain dengan kawan-kawan. Dia biar je aku tidur, siap cakap lagi, "sian ibu sakit. ibu tidur eh, awah nak g main". Malam sebelum aku balik ke Kuantan tu, aku bagitau dia, 

"esok ibu dah kena pergi kerja. Ibu tinggalkan Naurah kat kampung lama-lama baru ibu balik semula. Boleh tak? Atau Naurah nak ikut ibu balik?"

Dia jawab,

"Nak duk kat kampung dengan tokma, dengan tokmek, umie, dengan kakak aqis, abg edy. Ibu pegilah keje, cari duit, nanti beli baju elsa kat Awah eh".

So esok pagi aku bersiap nak balik Kuantan. Again aku cakap ibu dah nak balik ni. Then dia ambik tangan aku, dia salam. Siap cakap bye-bye lagi. Pastu dia cakap "ibu g lah keje, Awah tak nangis dah".

Memang lah dia tak nangis tapi aku yang nangis nanti hah. Masa tu dah lega la sikit sebab nak tinggalkan kali kedua tu, maybe dia dh faham, ibu nak pergi kerja semula nanti ibu balik lagi. Then aku tinggalkan dia lagi dua minggu dan decide nak ambk masa balik kampung cuti CNY. But lain pulak ceritanya, aku terpaksa cuti awal before CNY disebabkan hal kecemasan yang berlaku kat mak aku. Later story. This is another story yang buat aku rasa sedih amat.

After Chinese New Year tu, alahan dah ok sikit. Dah boleh makan nasi dah. Walaupun di awalnya tu rasa hazab sangat tapi alahan masa mengandungkan Naurah dulu lagi teruk. Rasanya nak masuk 6 or 7 bulan baru aku boleh makan proper macam manusia normal lain. haha Nasib baiklah kejap aje kena tempuh walaupun hazabnya buat aku serik dah nak pregnant lagi. haha

Till now, aku dah jadi kuat makan. Dah boleh masak-masak tapi masak without menggunakan bawang. Bawang still aku tak boleh terima lagi. Just imagine jelah apa jelah lauk yang boleh masak without bawang. Weekend asyik masak lemak je, tak lemak udang, lemak sotong. Itu jelah yang aku campak santan, kunyit sikit, garam without gunakan bawang. haha Takpelah janji boleh makan dan Naurah pun makan dengan banyaknya. 

Pregnancy kali ini, alhamdulillah ok. Cuma sama macam Naurah, hb tetap low around 8 or 9 gitu. This time consume iberet yang KK bagi. Syukur jugak kali ni takde pening kepala macam Naurah dulu. Siap berpusing-pusing dunia sekeliling. Kerjanya kena baring dan tidur je. Dah hilang alahan ni, baru rasa enjoy sikit being a pregnant mum. haha Teruk betulkan perangai?

Owh, last week pergi check up kat KK. and guess what, doc dah bagitau gender baby. Nantilah reveal after sahkan dengan scan 4D ye. Kalau ditanya mestilah nak baby boy kan? Siapa taknak sepasang kan. Tapi if girl pun, tak kisah. Lagipun Zan si pencinta wanita (for me and her kid only HAHA) dia awal-awal cakap, nak anak perempuan ramai dari lelaki. Ada anak lelaki sorang pun cukup. Hoiii, dia punya cakap ramai tu??? So dia memang suka anak perempuan. Aku macam pelik la jugak, bukan selalu orang lelaki nak anak sama jantina dengan dia ke? haih. Will see. 

Naurah pun dah tau dia nak dapat adik. Selalu kiss perut. Pastu kalau ibu marah mesti cakap,

"taknak kawan dengan ibu. Nak kawan dengan baby je".

Sambil selak baju ibu..

Dia pi tampal stiker mickey mouse and princess atas perut ibu. Konon tengah main dengan baby la tuu.. Sabor jelah.

"Tadi cakap taknak kawan dengan ibu. Tak payah la tampal-tampal sticker atas perut ibu"

"Ni bukan perut ibu, ni perut baby." - Naurah.

T_T




Till then.






THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...