Wednesday, June 24, 2015

The fact about 2nd pregnancy and 33 Weeks of pregnancy

Alhamdulillah masih gagah berpuasa untuk hari ke 7 Ramadan. Takde angin, takde rasa nak muntah what so ever benda-benda tak best tu. Cuma biasa la perut kruk kruk kruk terasa kelaparan di situ. haha

Mengantuk adalah kerja aku sekarang, so kena lah refresh minda sikit. Let's put the memory of 2nd pregnancy here. Saje suka-suka.

1. Pusat terjojol keluar. 

Hahaha macam kelakar gila. Masa pregnantkan Naurah dulu, pusat takde pun tersembul keluar. Rileks je. This time, masuk 5 month dah nampak pusat. Siap Naurah heran lagi then she ask me "nape pusat ibu bengkak?" BAHAH! Aku tak tau nak jawab apa, last-last dia sendiri jawab, "Ish, apa adik ni gigit pusat ibu, sian ibu!" LOL

2. Stretch marks

Sobsssssssssssssssssssss Perut aku idok la lawa fulus mulus flawless bagai kan but atleast masa pregnant kan Naurah, takde pun stretch marks tu. Tup-tup this time tiba-tiba aje tengok ada stretch marks kat atas pusat. Errrr... Padahal compare masa Naurah dulu, perut lagi besar kot. This time comel je perut, siap ada efek kurus lagi, siap orang tanya mana perutnyaaaaaaaaa.. haha I is pelik lah.

3. Alahan di penghujung pregnancy

Masuk 7 bulan atau 28 weeks aku start tak boleh nak hidu semula orang menumis then sayur-sayur pun dah tak suka semula. Macam nak back to alahan mula-mula pregnancy dulu je. APAKAH??? Derrrrr, tak best gila nak makan. Dahlah time bulan puasa ni juadah best-best kan, bayangkan ada benda aku boleh makan then ada benda aku tak boleh makan. Like nasi kerabu tak nikmatnya nak makan sebab tak boleh nak telan ulam-ulaman especially kobis. I hetchu kobis!!!! Sobsssssssss

4. Gender confirmation

So far dah 3 doc bagitau confirm boy sebab nampak penis dah. Naurah dulu agak susah jugak awal-awal nak confirmkan gender. Adik ni macam tanpa segan silu, show off je. bahah! 

5. Maintain kurus

The fact about pregnancy aku start from 1st pregnancy and 2nd ni, tiap kali pregnant mesti orang cakap aku nampak kurus dari sebelum pregnant. Apa maksud korang ni? Kalau nak always nampak kurus, aku perlu pregnant sokmo ke? hahaha Tapi betul ni, even aku sendiri perasan. Harap dapat maintain kurus after delivery.

Hah tu jelah kot yang aku ingat.


33 Weeks check up

Today ada check up. Supposed last week tapi aku buat-buat terlupa sebab kena minum air gula. hahaaha Cukuplah 1st time minum aku rasa kepala jadi weng dan nak muntah selambak kot. So aku buat suka hati aku, bagitau nurse yang aku terlupa ada check up last week. Bila check urine cun je rini sebab takde kandungan gula dalam air kencing, then doc tanya ada background family kencing manis ke apa, ofcourse la takde. So doc cakap tak payah minum lah. Kikiki 

BP pun cun je, 13 something tadi. Bagus betul. Before puasa BP duk dalam takat 8,9 gitu. Sebab puasa kot eh.

So tadi pun doc cakap nampak penis hah! Tiba-tiba je.

Oh, tadi aku terjumpa orang kampung aku kat klinik tu. Dia nurse kat situ. Memang rezeki aku lah. Dia cakap next time check up call dia, then dia akan layan aku. So that tak payah tunggu lama. Baguslah kan, tapi tulah tiba-tiba rasa malu pun ada bila orang yang kenal kita nak check, tambah-tambah bila tengok perut ittewww.. Hukhukhuk ittewww jadi malu pulak. hahaha

Untuk 33 weeks atau 8 bulan 1 minggu, berat baby dah cecah 2.2kg. Doc cakap dah padat baby dalam perut so maybe kepala baby dah tak pusing ke atas. Kalau ada yang masih pusing ke atas (songsang) pun adalah kes-kes terpencil. Hope baby oklah. Kedudukan uri ok, kat atas. Air ketuban ok.

Hah tu jelah untuk check hari ni.


Sebagai penutup kata, tiba-tiba teringin makan asam gupal atau bronok (loghat kelantan). Nak sms mak sekarang ke apa bagitau teringin makan bronok ni? Kotlah bahan-bahan takde, boleh mak g kedai jap. HAHAHA Dasar anak!!!

 Di akhiri dengan gambar Kakak Awah.




Till then.
 


THANK YOU FOR READING THIS!

4 comments:

  1. hoyehhh..baby boy on his way! cane la rgupe adik naurah ni yek..

    ReplyDelete
  2. bestnye dapat sepasang :)
    iols peknen hero lagi ni. lagi tunggang langgang la rumah tu haha

    ReplyDelete
  3. naurah dah nak jd kakak dah ha...good job!

    ReplyDelete
  4. Untunglaaa pregnant kurus.. Sobsss. Bestnye dh spsg.. Leh ttup kdai har har har.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...