Sunday, June 28, 2015

Sakitnya tuh di sini!

Kesengsaraan apakah ini? Sakit gila gigi dan gusi. Berdenyut-denyut hah sampai susah nak tido. Tiba-tiba je datangnya. Rasa sakit sama macam sakit hari tu sampai kena cabut gigi. Nak kata ada gigi rosak or berlubang, dah takde. Pergi jumpa dentist katanya tak boleh cabut time pregnant nak-nak dah capai 8 bulan ke atas ni. Ubat bius dia tak elok untuk baby. So dentist bagi je ubat tahan sakit light-light gitu tapi mana nak ada kesannya hoiiiiiiiii.. Sakitttttttt. 

Ritu terbaca kat blog micha, dia share pasal kisah bersalin tapi dalam tu dia selit kisah sakit gigi sambil tunggu hari. Memang gelak memanjang jelah baca, lucu gila. Now bila kena kat diri sendiri baru aku tau macam mana rasa tak sabar nak bersalin supaya doktor boleh bagi ubat sakit gigi paling kuat. Serius tak tertanggung rasa. Berdenyut-denyut gusi sampai ke kepala.

Mak cakap 2,3 hari ni kuat betul makan benda manis-manis. Tapi sebelum tidur gosok je gigi. Sebelum ni takde masalah pun.

Tapi memang la sejak dua menjak ni, aku duk pulun pulut durian 3 hari berturut-turut. Stress punya pasal. Stress tak dapat bonus. hahaha Mak is sedih nokss gara-gara baru lapor diri kat sini (kerja tak sampai 30 hari) tidak layak mendapat bonus biarpun sambung perkhidmatan sekali pun. Katanya memang dalam pekeliling gitu. Walaupun RM500 cuma tapi banyak tu boleh buat persiapan raya. Nak-nak baju raya tak beli lagi, dengan biskut raya, eh macam-macam raya lah. Huwaaaa sedih tau.

Makanya, balik awal hari Khamis terus pergi cari durian, mintak mak masakkan pulut. Sampai malam tadi pun aku still makan pulut durian. Tak pasal-pasal tidur malam panas. 

 
Durian debab.

Lepas tu pulak, tak cukup dengan durian aku pi beli pulak kuih lompat tikam. Sedap amat, dekat tepi jalan orang jual kat kampung aku.



 Takde kena mengena dengan dessert ni kan sakit gigi? Gosok gigi what??!!


Sobsssss sekarang sakitnya dah hilang sikit. Kang tiba-tiba suka hati dia je datang semula.

Pasal tension tak dapat bonus tu, kiranya hari ni dah ok lah terima kenyataan. Hahaha Bersyukur jelah sebab dah banyak jugak dapat faedah kat sini. Hari ni bukak emel, tempat kerja ada buat insurans berkelompok untuk staf yang dibayar sebanyak RM38.42 seorang yang memang ditanggung oleh majikan untuk semua faedah macam insurans-insurans lain tu.

Lepas tu ingat-ingat balik :

- kan dah naik 2 tangga gaji
- bil rawatan klinik panel no limit (macam tempat kerja lama dulu every bil RM35 something, so kalau lebih kena tambah duit sendiri)
- Then kat sini kemudahan keluar waktu pejabat with limit hours, 4 jam tanpa memberi kesan kepada annual leave janji dapat approval dari Ketua Jabatan. Like nak keluar untuk urusan ke bank ke, klinik ke etc. (Tempat kerja lama dulu kena apply time off, tidak melebihi 2 jam sehari then after cukup 10 jam akan tolak cuti tahunan sehari). 

So, marilah serap positive vibe. Syukur dengan apa yang diberi. Takpelah tahun depan dapatlah merasa, tu pun kalo dapat bonus lagi. hahaha


 Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

1 comment:

  1. amboihh ubat sakit gigi awk sedapnya hana. ahaha. tabah la ye sakit gigi. nnt lps bersalin bole cabut. hehe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...