Monday, December 21, 2015

Sebab hantu raya ke?

Last Friday, gigih kami sekeluarga keluar walaupun hujan boleh tahan lebatnya. Sabtu attend wedding. Keluar pun sebab makcik ajak nak cari kelengkapan barang sekolah anak dia. This week cuti Maulidur Rasul dan Krismas, confirm ramai yang balik kampung, kotlah jalan jem kan. Baik keluar bandar awal-awal. Tu pun ramai kot keluar hari Jumaat, maklumlah baru gaji agaknya.

Ini adalah kali kedua aku bawak Irfan keluar jalan-jalan kat tempat awam. Kesian dia kan, terkurung je dalam rumah. haha Kakak dia dulu ligat aku bawak jalan-jalan. Dan ternyata, kali kedua keluar pun dah buat kepala aku pening, baiklah aku sorok jelah anak lelaki aku dalam rumah. tsk

Horror k.

Kisahnya.

Around 10am, after siap breakfast, kami baru keluar rumah. Waktu tu Irfan tengah tido dalam buaian. So angkat jelah dia masuk kereta. Sebaik masuk kereta, baru je nak jalan, dia bukak mata. Dia relaks je, takde nangis pun. Mula-mula mak ajak pergi kedai eco save rm2 tu, nak beli penyapu la, mop lah, tudung saji lah dan macam-macam lagi. Irfan behave je aku dukung dia. Melilau mata dia tengok barang-barang dalam kedai. Habis barang dia nak pegang. Pukul 12.30 macam tu siap beli barang, bergerak nak ke Tesco pulak.

Sempatlah Irfan nap kejap dalam kereta. Sampai kat tesco, tutup pulak. Lupa hari Jumaat kan, orang solat Jumaat. Kami pun lepak-lepak makan dulu. 

Pukul 2.30, tesco bukak. Sebaik je nak keluar dari kereta, Irfan pun terjaga. Dia still ok, takde nangis. Sempatlah dia nap dalam sejam gitu. Pusing-pusing dalam tesco, beli barang, teman budak-budak main kat indoor playground tu, pukul 5.30 sampai rumah.

Masa sampai tu pun hujan lebat lagi. Siap-siap mandikan budak-budak, then dinner awal. Tapau nasi kukus tepi jalan. Waktu maghrib Irfan tido dalam buaian macam selalu. Around 7.40 macam tu, Irfan terjaga. Ingatkan dia nak menyusu tapi dia nangis dengan kuat sekali. Puaslah aku, mak and makcik gilir-gilir dukung cuba pujuk, tetap tak layan. Dia menangis selok k, siap tangan dia duk tarik-tarik baju dan rambut kita orang. Aku rebahkan dia nak bagi susu, lagi kuat dan nyaring suara dia menangis. Bagi susu guna botol pun dia tak mau.

Kesian sangat tengok dia macam tu. Bayangkan dia menangis dari pukul 7 lebih sampai nak dekat pukul 9. After Isyak tu, mak aku g panggil seorang pakcik kat kampung yang pandai tilik-tilik orang, kot ada apa yang ganggu ke kan. Aku bukanlah nak caya sangat benda macam ni, aku syak dia nangis sebab mengamuk tak cukup tido. Maklumlah seharian berjalan kan.

Tapi sebab mak aku berkeras jugak nak pi panggil pakcik tu, so aku ok jelah. 

Amazingnya, after mak aku pegi panggil pakcik tu, sebelum pakcik tu bagi salam nak masuk dalam rumah, Irfan tiba-tiba diam. Dengan mata bengkaknya, tersedu-sedu baki menangis dia boleh gelak terkekek-kekek tengok kita orang. Pelik sangat.

Aku baru je suruh mak aku bagitau kat pakcik tu, tak payah datang. Tapi tak sempat, pakcik tu bagi salam. So alang-alang dia datang, bagilah dia tengok kot ada apa-apa kan. Yang terkejutnya, first thing pakcik tu cakap sebaik masuk rumah kami ialah

"hantu raya tadi tu, dah keluar dah, takde dah dalam rumah"

Kau rasaaaaaa?

Hoi, anak aku melalak nampak hantu raya weh. Aku takde lah takut tapi macam agak blur la, mana datang benda alah tu, ye ke weh ada hantu raya? bukan anak aku mengamuk tak puas tido ke. Macam-macamlah aku fikir.

Kami terlopong jelah dengar.

Ikut kata pakcik tulah kan, hantu raya tu datang singgah je. Tapi anak aku takut tengoknya. Masa pakcik tu nak turun dari rumah, pakcik tu ada baca-baca sikit (kalau zaman moden scan lah agaknya ye), tak sempat pakcik tu sampai, hantu tu dah keluar, pasal dia tau pakcik tu nak datang rumah aku. Hantu tu nak main-main aje katanya.  

Seriau jugaklah dengarnya. 

Sebaik pakcik tu balik, Irfan elok je bf then tido lena sampai ke pagi. Ni kali kedua Irfan nangis non-stop macam tu. Dah jadi macam fobia pulak nak bawak dia keluar. Tapi hati aku tetap kuat mengatakan dia tantrum pasal tak cukup tido. Walaupun begitu, hati aku turut akui apa yang pakcik tu katakan, pasal pelik sangat kan. Nape pakcik tu datang baru dia nak stop nangis.

Agaknya aku kena bawak dia keluar sekali lagi, nak tengok macam mana. haha

Kuat ye, dik.
   

   Rasanya lama dah tak cerita pasal milestones Naurah kan. Later story. Aku banyak je kerja kena buat ni tapi takde mood. Tak taulah kenapa. 
Haih.


Till then.



 
 

THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, December 15, 2015

Idea & kurus

Idea... datanglah kau!
Aku seru nama mu!
Muncullah engkau, wahai idea.

HAHAHA

Please ignore "my unwell feeling" above. tehee

Actually, banyak benda aku nak share kat sini but then bila sampai opis je, terus macam takde mood nak menaip. Tak taulah kenapa. Nak kata busy benar, takde pulak. Biasa-biasa aje kerja kita ni. heh

Biasanya waktu drive nak pergi kerja adalah terfikir nak share something, macam tadi, tengah layan dengar lagu tiba-tiba rasa nak share about berpantang tempoh hari, sampai je kat opis, turun dari kereta, g beli nasi dulu, masuk opis, terus breakfast, then buat kerja. See, dah lupa nak tulis apa. Begitulah selalu.

Idea ni kan mesti akan muncul waktu kita relaks, santai kan. Biasanya for me, waktu drive, mandi atau pun tengah bf Irfan. Tiba-tiba rasa sayangnya idea datang mencurah-curah tapi tak boleh nak menaip. Bila dah settle doing all that (drive, bath, bf) lupa terus semuanya. Errr, plus sedikit malas nak recall back. bahah

Just a short random story, 

Work

Aku nak sangat bercerita pasal benda ni tapi sampai sekarang tak terluah lagi. Just pendam je dalam hati. Aku tak taulah patut ke tak cerita, kang salah cerita ada yang kecik hati baca, kang tak cerita aku makan hati. Tapi a few friend and family taulah what is happen.

Stress ok!

Tu je boleh cakap.

Family

Yang ni bahagia amat except for Zan. He still looking for a job kat sini. Susahlah nak dapat. Hope will get soon. Amin. 

Mak makin sihat, Naurah happy gila dapat berkawan, bermain-main, alhamdulillah Naurah sihat walaupun kuat main pasir kat luar rumah, main kejar-kejar, main pondok-pondok. Mula-mula agak risau takut dia jatuh sakit kan, maklumlah tak biasa hidup suasana kampung tapi dia ok. Tu aku cakap, Naurah ni memang mudah dan senang semuanya. Alhamdulillah for that. While Irfan, so far ok. Now dia tak confius dah antara direct bf and bottle feeding. Both is okay with him. Takde nak mengamuk dah, tidur pun lena beralaskan bantal, takde dah episod tidur beralaskan lengan ibu. Dah besar anak teruna ibu. hehe

 
Hah, tu je aku kisahkan dalam hidup aku sekarang. Kerja dan family. Owh, ada one thing lagi, ex-colleague. Serius aku rindu gila kat dia orang. Especially my unit member. You know who you are. Sebab tulah sampai sekarang tak share lagi cerita saat-saat terakhir kat sana. Nak nangis ok. Bila lah hati mau kuat ni. Eh, tambah-tambah kalau stress lagilah nak nangis ingatkan dia orang. Kalau tak tahan tu, aku memang whatsapp and PM je dia orang untuk sesi meluahkan perasaan. And happy jugak, mereka pun kadang-kadang keep contact aku kalau nak luahkan apa-apa. Terharu sangat. Korang, janji tau, jangan lupa aku tau. haha


Last but not least,
let me put the latest picture of mine. The best photo of me. 
Kurus. 
Bahah.



Please la bagi chance kat aku, nanti esok-esok aku gemuk semula, aku simpan gambar aku diam-diam dalam folder hp je.

LOL



Till then.




 

THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, November 26, 2015

Breastfeeding Journey Muhammad Irfan, so far

Hello there!

Untuk second baby ni, perjalanan bf adalah sangat mencabar untuk aku. Macam-macam karenah dan ragam. Compare dengan Naurah dulu, 3,4 hari awal je agak struggle untuk bf dia pasal susu tak keluar. After urut dengan bidan, bf journey was success and excellent gitu. Siap aku jadi marmet technique expert hah. No need breast pump at all. Tq to bidan kampung yang ajar aku marmet. Alhamdulillah, Naurah dapat eksklusif bf sehingga 6 month. Walaupun dah bagi solid food, aku tetap continue bekalkan ebm kat bs untuk bagi pada Naurah sehinggalah 1 year++. Until 2 years++ she bite my *** sampai berdarah, then dia stop dengan sendirinya bf. Alhamdulillah jugak dia senang terima 100% formula milk tanpa merindui susu ibu. Alhamdulillah for that. Tak payah ibu struggle nak lumur segala macam benda untuk Naurah let go bf. Alhamdulillah.

So, for the second chance Allah SWT bagi untuk Muhammad Irfan ni, agak mencabar. There is ups and downs situation yang terpaksa i hadapi. 

1. Early birth

Sebaik sahaja deliver baby dan dipindahkan ke ward, first thing aku buat ialah bf Irfan. Dalam kepala aku masa tu, dah set susu mesti ada ni. Irfan pun kemain relaks duk latched. Cuma aku tension bila Irfan kerap menangis lepas bf. Baik nurse or my family duk tanya susu tak keluar ke? Dan, aku pun macam duk fikir macam tu. Sebabnya biasakan kalo baby tengah bf kita boleh rasa macam milk produce like ada something kat miss b. Kali ni i don't feel nothing. Tu buat aku musykil. Sempat stress jugaklah pasal susu ni si awal-awalnya. 

So aku pun contactlah bidan yang pernah urut time Naurah dulu. Memang niat nak ambik dia jugaklah complete berurut. Best sangat dia tu. Malangnya, tak ada rezeki aku kali ni. Bidan tu tak sihat, terpaksa stay dengan anak dia kat Terengganu. Aku cari bidan lain atas suggestion nurse yang datang check up kat rumah. Masa tu dah masuk hari ke7 baru bidan datang. Errr, tak best langsung dia urut. Miss B langsung dia tak sentuh tau. Aku mengharapkan dia boleh urut Miss B supaya susu bertambah meriah, kotlah urat-urat susu tersumbat bla bla bla kan (just like orang-orang tua cakap). 

Macam-macam lah aku cuba makan untuk produce more milk. Susu, kurma, habbatus sauda etc. Terpaksalah pagi petang siang malam mendengar Irfan menangis. Aku tak taulah dia menangis because of tak puas menyusu atau memang dia jenis baby yang suka menangis. Pasal sampai hari ni kadang-kadang dia jenis moody even dah kenyang menyusu.

Tapi lama kelaman (i think two weeks after that), susu mula meriah just like kakak dia dulu. Alhamdulillah.

2. Reject EBM ( At first)

Bila dah start nak masuk kerja, dalam 1 month before tu aku dah start nak buat stok ebm. Dan juga dah start ajar Irfan menyusu guna botol. Malangnya, dia bukan jenis mudah macam kakak dia. Dia reject terus botol. Dah puas pujuk pun tak jalan. Ada jugak aku biar dia lapar, terpaksa keraskan hati bagi dia menangis nak susu, kotlah dia nak botol kan tapi takdenya. End up dia tido dalam kelaparan. Sedih pulak aku. Kejam sangat rasa. Lepas pada tu, aku tetap la bf dia macam biasa. Misi untuk bagi dia botol failed.

So aku buat kesimpulan sendiri, maybe dia reject ebm kot. So aku sempat beli setin susu S26 bagi dia rasa. Pun dia taknak jugak. Taulah aku, sekarang bukan masalah susu tapi bottle feeding. Sampaikan beberapa teat jugak aku tukar, tetap tak berjaya. Pernah satu hari aku keluar ke Pekan. Masa tu dia tidur tau, so aku bajet keluar kejap jelah. Tup-tup dia terjaga. Mak aku cite masa dia bangun ok lagi duk layan dia main, tapi setelah hampir sejam dia terjaga, then aku tak balik-balik lagi, dia mula merengek nak susu. Masa tu mak aku kalut dah. Bagi susu botol pun taknak jugak. Mak aku pulak bila kalut, handphone yang terletak atas almari pun dia tak jumpa bila cari. Maka meraung la Irfan hampir setengah jam, baru aku sampai. Bila kereta masuk parking depan rumah tu, aku dah nampak Irfan selok menangis (definisi selok nangis versi Irfan : mulut ternganga seluasnya + mata terpejam rapat + takde suara keluar + kedua-dua tangan terangkat dengan menunjukkan dua penumbuk). 

Sejak dari itu, susah aku nak tinggalkan dia. Tu last time aku tinggalkan selepas berpantang. Mak fobia.

1 week before masuk kerja, baru dia mula terima menyusu guna botol. Terkejut kami. Entah macam mana, one day may mum bagi dia main-main teat NUK yang leper tu. Dia duk tonyoh2 teat tu masuk mulut. Just teat only, tanpa botol. Tengok elok dia duk tonyoh2 masuk mulut, siap dia hisap lagi teat tu. So my mum suruh marmet sikit susu letak dalam botol. Then bagi dia pegang botol dengan sendiri. Mula-mula dia duk jilat botol tu, then jatuh, we all bagi lagi botol sampailah mulut dia terkena bahagian teat tu, surprisingly dia hisap botol tu dengan sendiri sampai susu tu habis. botol tu kami tak pegang pun just sendal dengan towel kecik kat dada. once dia nak breath, teat tu terkeluar dari mulut, botol tu jatuh, then kami tolong angkat semula letak atas dada dia, dia terus menyusu. Alhamdulillah. 

1st day work tu called mak, mak cakap Irfan elok je menyusu, takde menangis dah. Takde drama kena pujuk dulu ke, kena sendal towel kat dada ke. Just letak je teat kat mulut dia, kemain laju dia nyonyot. Phewwww~~

3. Reject bf (pulak dahhhh)

Ni masalah terbesar sekarang. Since dia dah mabuk kepayang dengan bottle feeding, dia kerap kali buat onar bila nk bf dia. Ibu pening kepala betul. Bila nak bf dia kan, dia pusing kepala ke arah bertentangan tau. Kalau dipaksa-paksa memang dia mengamuk habis. So, kenalah guna EBM stock dulu, isi dalam botol agak-agak 2oz, bila habis je botol cepat-cepat gantikan dengan bf. Tu pun kadang-kadang depends on mood dia. Kalau mood baik, dia suck la. Kalau tak, dia akan mengamuk habis. Sebabnya bf kan kena latching dulu baru boleh susu nak produce, dia jenis tak menyabor, suck terus keluar susu gitu macam dia hisap botol. Pening tau x. Kadang-kadang aku berdebar je kalau nak bf dia.

Tu waktu dia sedar lah. Tapi kalau waktu malam, dia tengah tidur tu, elok pulak dia bf. Kerap jugaklah dia bangun nak bf waktu malam. Adalah dalam 5,6 kali gitu. That is why lah ibu ada prada bag kat mata ni hah. hehe

Yang sedikit stress tu, kalau aku ada kat rumah pun dia tetap nak botol, maknanya stok EBM tu kenalah berusik sikit, sekurangnya dalam 1oz-2oz dulu setiap kali dia nak menyusu. Kalau dah sehari 10 kali dia menyusu, errr tak ke banyak stok EBM digunakan tu. Yang pelik pulak kalau nak marmet kat rumah, susu pulak tak keluar. Aku ingat every time dia nak susu botol, bajet nak tadah je botol, marmet kejap kan tapi susu keluar tak sampai 1oz kot. Mungkin stress sebab anak nak susu dan-dan tu jugak. Mungkinlah. haha

4. EBM stock kurang meriah

Kurang meriah ni bila aku compare time Naurah dulu. Aku kan sejak dari azali memang marmet aje, tak guna pump pun. Tapi dulu, sekali marmet for both miss b, bolehlah dapat dalam 10oz-12oz tau. Tu pun ambik masa 5 minit je untuk marmet. Sehari aku marmet dalam 3 kali, kadang boleh dapat 30oz-40oz untuk stok EBM. Tu duluuuuuuuu

Sekarang, sekali marmet, paling banyak boleh dapat pun dalam 8oz je. Tu pun naik lenguh tangan aku tau. Paling worst, dalam seminggu dua nilah bila marmet hanya dapat 2oz-4oz je. Stress gila! Dahlah Irfan makin kuat menyusu. Sekarang kena isi ebm kat dia dalam 4oz. Awal-awal tinggal kerja tu, dia minum 2oz je, masih gagah lagi nak marmet walaupun dapat sikit-sikitkan. Bila marmet dapat sikit ni, Irfan pulak dah makin banyak menyusu. Yela, sesuai dengan perut dia la kan. Makin besar, makin banyak la dia minum. 

Stress gila. Aku try pinjam pump officemate, kotlah susu keluar banyak kan, tapi tak jalan pun pump tu dengan aku. Lagi cepat marmet dari pump. Baru pasang niat, kalau pump tu membantu, nanti nak beli seketul. So lupakan je hasrat. Sekarang bukan masalah aku salah marmet ke apa, masalahnya susu kurang produce. Aku rasa antara salah satu sebab adalah stress. Stress dengan apa, tak payah lah aku cerita kat sini. Then satu lagi, aku rasa masa pantang tak urut pun Miss B. Tukang urut tu tak reti urut Miss B. Boleh gitu? Kecewa gila rasa. Sekarang aku amalkan minum susu kambing campur kurma, biji habbatussauda campur dalam air kosong, minum air putih banyak-banyak, sayur cekuk manis wajib makan tiap minggu DAN yang paling penting aku makan tanpa fikir diet. Paling berkesan sikit bila aku makan banyak, susu akan terhasil banyak. Contoh, pagi aku dah breakfast  nasi gulai ayam, lepas tu aku makan donut 3 biji, dalam pukul 10 aku marmet, laju jugaklah susu keluar. So, lupakan nak kurus badan ke, nak turunkan berat badan ke. Aku dah tak kisah. Lepas Irfan dah stop menyusu nanti baru aku fikirkan cara nak kurus. Sekarang dah nampak dah nak consume ubat apa nanti, macam berkesan je. hahaha  

8oz sekali marmet for the first week masuk kerja.

Tapi takpelah, mungkin takat tu je rezeki untuk Irfan. Sekurang-kurangnya adalah jugak susu keluar compare dengan masih ramai lagi ibu-ibu yang struggle nak bagi susu ibu kat anak tapi susu tak keluar, maka terpaksa bagi formula milk je. Aku tawakkal jelah, kalau suatu hari nanti, susu makin berkurang, dah tak boleh marmet, aku kena belikan juga formula milk untuk standby kat rumah. Cuma sekarang bila tanya mak, mak cakap masih ada stok lagi untuk 2 hari berikutnya. Alhamdulillah.

Day, 1. 3.0 kg only.

Just because of mommy milk, he turn to this


3 months. 6.8 kg.


Alhamdulillah. 
Semoga anak ibu terus sihat dan happy!




No one could give her such soothing and sensible consolation as this little three-month-old creature when he lay at her breast and she felt the movement of his lips and the snuffling of his tiny nose. ~Leo Tolstoy

A newborn baby has only three demands. They are warmth in the arms of its mother, food from her breasts, and security in the knowledge of her presence. Breastfeeding satisfies all three. ~Grantly Dick-Read  




Till then. 




THANK YOU FOR READING THIS!

Sunday, November 22, 2015

WhatsApp Group katanya

Sehingga minggu lepaskan, almost 20 whatsapp group yang aku join. Join jelah tapi melayannya tak. Ko ghasee mampu ke mak nak menyampuk semua whatsapp group tu semua? anak nak letak mana, kerja tak payah buat ke? 

Gini hah, aku rasa since aku balik kampung ni (or sejak tukar tempat kerja ni) memang aku dah slow sangat-sangat layan sembang kat whatsapp group. Reason nya satu je TAK CUKUP MASA! Eh, macamlah aku sorang je busy kan, macamlah aku sorang je ada anak-anak nak uruskan, macamlah aku sorang je yang kerja kan. Orang lain rileks je kan boleh sembang-sembang kan.

Itulah, orang lain semua-semua hebat, pandai bahagikan masa tapi bukan aku. Sebenarnya antara 20 whatsapp group tu antaranyalah group mak-mak, group blogger, group mak-mak blogger, group zaman sekolah rendah, group sekolah menengah, group UM, group kerja sekarang, group LDR, group family mertua, group jiran tetangga, AJK itu AJK ini etc. T_T

Dah kenapa join segala jenis mak nenek, akhirnya kau menyepi. Baik tak payah join. Betul tak?

Begini, group-group tu semua bukan aku yang create. Orang invite aku untuk join. Invite tu senang aje, just masukkan no.hp kita, then settle! Kalau rasa menyemak sangat, left the group jela kan. Haaaa, bila tiba time nak left the group tulah yang tak best. Sebab nanti orang ingat kau taknak berkawan pulak kan, nanti kata sombong tapi kalau tak menyampuk pun dilabel sombong jugak kot, kan? Akhirnya aku sendiri konfius, kenapa entah aku join whatsapp group banyak-banyak ni. 

Eh, tapi bila fikir kembali, ada faedahnya jugak. Macam group kawan-kawan sekolah ect semua tu, kan lama tak contact, boleh tau perkembangan diri masing-masing, kalau ada kenduri etc senang nak invite kawan-kawan through group kan. Macam group mak-mak pun best jugak, banyak info yang diperoleh. Kalau group AJK wajiblah join nanti orang bagi arahan kerja apa-apa ko tak alert pulak. Cuma bila dah habis program bolehlah ko left the group.

Cuma sekarang ni nak bagitau, since ada kawan whatapp personally kat aku, why diam je kan. 

Begini, serba ringkasnya,
 
1) Kena uruskan anak-anak

Ye, orang lain pun ada anak jugak. Tapi aku tak hebat macam orang lain dalam menguruskan anak-anak. Aku pergi kerja dari pukul 6.45 pagi (anak-anak masih tido), then pukul 6.30 baru sampai rumah. Biasanya balik rumah bf Irfan dulu sambil dengar segala aduan dan cerita Naurah. Lepas tu mandikan anak-anak. Then aku pulak mandi, while mak aku take over jaga Irfan. Pukul 8 lebih dah masuk bilik sebab nak tidurkan Irfan. Anak lelaki aku ni lain sangat dengan kakak dia. Nak tidur, tak boleh bising-bising, tak boleh dengar suara orang walaupun sekadar berbisik. Nanti dia punya melalak, mau sejam nak kena pujuk. Paling dia tak suka, bila dengar suara aku time dia tengah bf. Padahal aku nak bagitau Naurah je, cakap slow-slow while ibu tengah bf adik. Tapi Irfan ni, jenis perangai dia, dengar je suara aku, dia akan stop bf, dia pandang muka aku, terus mencebik. Kalau kena gaya tak jadilah dia nangis, tapi kerap kali jugaklah dia tak makan dek pujukan, so meraunglah jawabnya. Aku cukup trauma dengar dia nangis selok k. Tu pasal after Maghrib kena tidokan dia dlu. Kalau dia dah tidur dengan lena dalam bilik, bolehlah aku angkut dia slow-slow masukkan dalam buaian kat bawah, depan tv. Hah time tu ko nak pasang tv kuat-kuat ke, nak bercakap bagi jiran sebelah dengar ke, dia dah tak kisah. Dia tak sedar apa dah. Ni malam kang Gegar Vaganza, harus aku tidokan dia siap-siap, kang nak pasang tv kuat-kuat dengar Acong dengan Farahdhiya nyanyi pulak. kehkeh

Lepas Irfan tido, kena layan Naurah pulak. Biasanya aku akan tanya dia macam-macamlah based on benda yang dia mengadu kat aku tadi tu. Tadikan masa bf Irfan, aku mengiyakan je, main angguk je kepala apa dia cerita. Kang tak bagi respon kesian pulak. Sebenarnya dalam dia duk bercerita tu, banyak je benda yang aku nak tanya dia tapi suara tersekat kat kerongkong. Malam tulah banyak benda yang aku kena respon. Antaranya lah:

Dia mengadu tadi umi (makcik aku) pukul kaki dia

"Tadi umi pukul awah" - Naurah

 " Umi pukul kat mana" - Ibu

"Kat sini (sambil tunjuk betis dia)"- Naurah

"Kenapa umi pukul awah? "- Ibu

"Sebab Awah lintas jalan"- Naurah

"Kenapa Awah lintas jalan?"- Ibu

"Sebab Awah nak pergi main dengan Amni"- Naurah
 
"Selalunya ibu pesan apa kat Awah kalau nak main kat luar?"- Ibu

"Jangan lintas jalan. Nanti berdarah macam ayam kena langgar (hari tu dia tengok ada ayam berdarah tergolek kat tengah jalan.)"- Naurah

"Habis tu kenapa Naurah lintas jalan jugak"- Ibu

"Sebab Amni taknak datang bila Awah panggil"- Naurah

"Ibu dah cakapkan, kalau Amni taknak datang, Awah tunggulah Amni kat rumah kejap. Mungkin Amni nak minum air dulu ke, nak kencing dulu ke, nanti Amni datang la."- Ibu

 "Ok ibu"- Naurah
 
Naurah tak takut ke berdarah macam ayam tu? Ayam tu sakit tau berdarah kena langgar dengan moto. Awah taknak jadi macam ayam kan?"- Ibu

"Taknak. Ibu sedih?"- Naurah

"Yela, ibu sedihlah kalau Naurah taknak dengar cakap ibu."- Ibu

"Bukan. Ibu sedih ke kalau awah berdarah macam ayam?"-  Naurah

"Mesti la ibu sedih. Ibu kan sayang awah. Ibu taknak la tengok anak ibu sakit."- ibu

"Umi sedih?"- Naurah

"Yela, umi sedihlah. Sebab tu umi pukul awah. Sebab umi tak bagi awah lintas jalan. Kalau umi tak pukul mesti lain kali awah lintas jalan lagi. Kena pukul sakitkan? Tapi berdarah macam ayam lagiiiiiiiiiii sakit."- ibu

"Yela, Awah tak lintas jalan lagi."- Naurah

Korang yang baca perbualan antara kami pun naik semput kan? Apatah lagi aku yang melayan. Tu baru 1 benda dia mengadu. Kadang sehari ada hampir 10 report, bayangkan betapa lama kena spent quality time dengan dia. Takkan la dia beriya cite kat aku, aku pulak acah tak acah je layan dia sambil tangan duk pegang hp. Memang tak la aku nak buat macam tu. Biasanya kami bercakap dalam posisi dia ada depan aku sambil pegang tangan aku atau dia duduk atas riba then aku peluk dia atau sambil dia baring atas peha aku sambil tu aku usap kepala dia atau sambil suapkan dia nasi.

Satu lagi, Naurah pantang tengok aku pegang hp, confirm dia nak jugak. Biasanya dia nak main game atau pun dia tekan whatsapp voice kat ayah dia. Nanti kang ayah dia reply la.

Tu lah sebab utama aku jarang pegang hp lama-lama kat rumah. Paling kurang pun pegang hp seminit nak ambik gambar. haha Tu belum cerita nak balas komen kat fb, IG segala. Kadang esok hari baru reply, tu pun kalau ingat.


2) House chores

Aku ni memang la beruntung, bertuah dapat stay dengan mak. Anak-anak mak jaga, balik kerja dah ada makanan tersedia. Baju-baju semua mak dah basuh pagi tadi, siap sidai lagi. Habis tu balik kerja, dah uruskan anak segala, anak-anak nak tido, takkan aku nak layan hp pulak kan. Biadap sangat rasanya.

Biasanya bila anak dah tdo atau siap uruskan anak-anak, aku akan take over kerja rumah pulak. Alah tak banyak mana pun. Apalah kerja rumah boleh dibuat waktu malam. Adalah macam lipat baju, susun baju yang dah lipat kat almari, dinner dengan mak, sambil tu borak-borak lah apa aku buat kat opis tadi, then mak pun bercerita lah perihal anak-anak aku, apa-apa jelah yang mak nak cerita. Dah takkan la time borak-borak dengan family aku nak pegang hp reply whatsapp kan. Mak penat jaga anak-anak aku waktu siang, malam-malam mak pun nk lepaskan tension luahkan segala penat dia jaga anak-anak, haruslah aku dengar elok-elok. Bukanlah mak mengeluh penat ke apa, tapi mak ceritalah Irfan menyusu banyak tadi, Irfan tido lama tadi tapi terjaga sebab Naurah pi kejutkan, alah benda remeh je tapi besar maknanya kat aku.

Satu lagi kerja rumah yang biasa aku buat adalah urusan di dapur. Biasa pinggan, periuk, cawan etc yang belum basuh tu, aku settlekan. Kesian mak kat rumah dah masak, jaga anak aku, takkan lah mak nak jadi bibik pulak nak kemas segala benda kat dapurkan.

3) Kerja

Kalau waktu kerja, office hours, jarang sangatlah aku tengok hp untuk reply whatsapp group. U know what i mean, kalau nak melayan whatsapp group waktu kerja, memang takkan buat kerja punya. Tu time busy la. Kalau tak busy boleh aje reply. Cuma sekarang boleh dikatakan adalah waktu yang sibuk buat aku. Kena settlekan itu ini before dateline. Kang sekali melayan sembang, tak jalan kerja. Eh, dulu pun kerja jugak tapi sempat je layan sembang. Tulah aku nak cakap, kerja dulu suasana dia lain, sekarang lain. Tapi better lah aku tak payah nak cerita dalam blog ni.



Dulukan, masa duk berdua je dengan Naurah kat Kuantan nun, boleh je aku layan whatsapp group bila Naurah dah tido. Pasal rumah aku sepah ke, takde orang ambik peduli. Kurang-kurang hari minggu aku kemas. Sekarang mana boleh macam tu. Rumah mak, kena la tolong. Dahlah anak aku sepahkan mainan sepanjang hari dah, takkan lah aku nak biarkan je kan. Dulu balik kerja aku tapau je makanan, habis makan, aku buang la bekas makanan tu. Sekarnag mak dah masak, kena la rajin cuci pinggan, kuali, periuk etc. Dulu aku tido lewat around 11pm (layan running man sambil balas-balas whatsapp) relaks je. Sekarang kul 8 pun mata aku dah nak terlelap. Mau tak mengantuk, bangun menyusukan Irfan aje dah 5,6 kali, tup-tup tengok jam dah pukul 5 lebih. Dulu, aku tidur lewat pun takdenya terjaga sampai 5,6 kali. Bangun sekali je kot buat susu untuk Naurah. Nak pergi kerja bangun pukul 6.40 pun sempat lagi. Pasal tempat kerja dekat aje. Sekarang kena bangun pukul 5.30 sebab jarak dari rumah ke tempat kerja jauh. Balik pulak pukul 6.30 petang. Dulu, pukul 5.15 petang dah sampai rumah. Siap boleh nap kejap sambil Naurah duk layan tv atau main telefon. 

Memang beza sangat rutin dulu dengan sekarang. Aku tak boleh nak sesuaikan diri lagi dan adjust dengan lagi baik. Cukuplah sekadar aku masih mempunyai sisa tenaga dan masa untuk melayan anak bila balik kerja tu. Tu paling penting.

Kiranya ada kawan yang berkecil hati aku tak sempat join sembang tu bukan bererti sombong. Nasib baik jugak ada kawan yang memahami, apa-apa perkara penting aku terlepas dalam whatsapp group, kawan aku whatsapp personally. Like dia orang plan nak buat reunion ke apa ke kan. Kalau whatsapp personally insya allah aku sempat reply, pasal jawapan tak payah meleret. gituuuu.



Begitulah lebih kurang. Aku percaya kawan-kawan aku hatinya suci. Takde fikir buruk-buruk pasal kawan, kan? Sebab kita kan kawan. hehe

Husnuzon.


My Precious.




Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...