Friday, September 19, 2014

Gigi yang hilang.

Tengok tajuk pun dah tau kan nak cerita pasal gigi Naurah yang patah baru-baru ni. Bagi yang follow IG aku mesti dah tau pasal benda ni.

Memang menjadi rutin penjagaan gigi Naurah, tiap pagi aku mintak BS dia berus gigi. Aku bekalkan berus gigi dan ubat gigi kodomo lion perisa strawberry. Biasanya Naurah memang susah nak gosok gigi. Tapi aku tak taulah dengan BS dia ok ke tak. Tengok ubat gigi tu luak je. Mean gigi digosok lah kot. Lagipun gigi Naurah takde rosak pun. Karies pun takde lagi. 

Then malam pulak turn aku gosokkan gigi dia. Memang susah dia nak bagi. Dia lebih suka gosok sendiri. Tapi bila bagi berus gigi bukan dia gosok gigi tapi gosok lidah. Sambil makan ubat gigi tu. T_T So caranya aku akan suruh dia baring, then aku akan himpit badan dia guna kaki, while tgn dia aku pegang kuat-kuat. Sounds sangat kejam kan? haha Tapi kena paksa. Kalau tak gigi cepat rosak. 

Naurah ni suka sangat main air. So kalau nak gosok gigi aku akan isi satu cawan air kosong dan satu bekas dia ludah. Aku tak berani gosok gigi dalam blik air dengan menggunakan air paip. Confirm dia akan pi telan air paip tu. So bila dia tengok ada air dalam mug, lajulah dia datang kat aku. Aku suruh kumur dulu, then aku baringkan dia. Melalak kejap jelah. Dah agak2 aku gosok gigi atas bawah, aku bagi berus gigi tu kat dia bagi dia main.

Lepas gosok gigi dia main, then nak tidur minum susu. Macam no point pulakkan gosok gigi bersih-bersih lepas tu minum susu. T_T Well, budak-budak kan. Dah tu je benda dia nak hadap time nak tidur. Tapi takpe. Sebaik dia terlelap dengan lena (mulut sedikit terbukak) aku akan sapu tooth mousse kat gigi dia. haha Google please macam mana rupa tooth mousse tu. Aku beli perisa tutti fruiti tak silap. Kalau bagi dalam keadaan sedar, Naurah mengamuk-ngamuk nak makan benda alah tu.

Dah berapa bulan kot aku amalkan benda yang sama.

Walau bagaimanapun, suatu hari (beberapa minggu yang lepas) gigi Naurah retak sebab terhantuk kena basikat. Sejak daripada kejadiaan tu dia akan lari bila nak gosok gigi. Kali ini umpan dengan sebesen air pun untuk dia main pun tak menjadi. Sebab dia tau trick mak dia, ape hal kat tengah-tengah ruang tamu aku aku angkut air. Tak lain tak pun untuk tujuan berkumur selepas berus gigi. T_T

Maka, sejak itu tidak gosok gigi. Tambahan ngeri ok tengok makin lama gigi yang retak tersebut makin goyang. Mula-mula perlahan, lama-lama makin kuat. Mak is ngeri. Hanya tooth mousse lah penyelamat keadaan. Sapu malam-malam waktu dia tidur dan waktu pagi BS akan sapu selepas dia kekenyangan. So far walaupun tak gosok gigi beberapa minggu, gigi dia still putih, takde kuning atau karies. Terima kasih tooth mousse.

Nak dipendekkan cerita, hari ahad baru-baru ni, sedang aku suapkan nasi minyak gigi tersebut telah hilang.


"gigi dah habis" permulaan ayat Naurah

"gigi habis???"

Sambil tersengih dan di'park'kan lidahnya di tengah-tengah gigi yang patah tu dia berkata,

"naurah makan"

T_T

Aku terkejut, lalu terus sambung makan nasi. Tak tau nak ketawa ke nak menangis. Yang pasti selera makan aku tak mati saat itu. Tetap makan.


Ye, Naurah dah termakan dua serpihan gigi dia tu bersama-sama dengan nasi minyak. 

 
Btw she looking enjoy with her new teeth. Asyik la hulur lidah kat tengah-tengah gigi tu tunjuk kat ibu. T_T

Cerita kat hubs sebab rata-rata kawan mintak bawak pergi jumpa doctor, mintak pendapat doctor what we should  do dengan gigi dia tu. Sakit mata ibu tengok dia senyum. :( But, hubs cakap jangan buat apa-apa. Hubs risau kalau aku terlampau obses dengan gigi naurah takut aku timbul idea nak tampal or tambah gigi palsu, dia cakap confirm sakit tu kalau nak dapatkan rawatan seperti itu. Ye tau, tau. Takkan la aku gamak nak buat treatment menyakitkan kat Naurah.

Lagi pun tu cuma gigi susu je kot. Nanti satu hari akan rosak dan tercabut jugak. Cuma terkilan tu sebab cepat sangat cabutnya. Dahlah tercabut bukan disebabkan gigi yang rosak. Rasa sayang je. Di kala budak lain gigi masih ok, Naurah pulak dah ronggak depan. haha Dahlah take time jugak tu nak bagi gigi baru tumbuh. 

Takpelah Naurah, your smile is still sweet for me. And keep brush your teeth ok. Takde dah alasan tak nak gosok gigi lepas ni. Gigi goyang yang ngeri tu dah hilang. haha




 Till then.
:((





THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, September 11, 2014

Happy workplace anniversary

Gituuuuuuuuuu tajuk..

Aku terlupa (like always), 1 September bukan sahaja tarikh untuk wedding anniversary tetapi juga tarikh aku mula lapor diri kat tempat kerja sekarang. Almost 5 years aku kat sini. Kejap je masa berlalu. 

Dulu, masa orang sibuk tengah study final exam, aku sibuk cari kerja. Risau la takut menganggur. haha Aku degree of art (major in history). Ingat boleh jadi lecterur? memang tak la. Kalau nak jadi pun kena futher study, jadi tutor dulu. Aku ni tak menyabar nak kerja terus. So kalut la apply kerja masa tu. Aku dapatkan surat sokongan dari Dekan yang menyatakan aku bakal pemegang ijazah yang akan konvo bulan 7 nanti. Masa tu bulan 5 tengah study week. Banyak jugak la position aku apply. Sebab aku tau untuk degree aku selain dari Arkib, sesuai juga untuk HR. So belasah hantar.

Yang best, masa apply job sekarang, aku ingat penerbitan ni relate dengan latihan ilmiah yang aku duk hadap berbulan-bulan tu, like buat research, kena tulis tesis, artikel, kena ada foot note bla bla bla. Kind of excited la. Aku suka je. Sekali position tu more pada penerbitan korporat. Bukan penerbitan ilmiah yang aku belajar masa tu. Ok fine. Dah dapat pun bersyukur.

So, bermulalah dari budak History bertukar kepada mass communication. So apply bulan Mei, hujung bulan 6 dipanggil interview (two or three week before convocation kat UM kot), then one week before convocation, dapat surat tawaran kerja. Alhamdulillah. While others friend lepas tu further study kat UPSI, jadi cikgu. Ramaiiiiii. Kalau aku sabar sikit masa tu, Insya Allah jadi cikgu jugak kot. Tapi dah takdirkan. Takpe.

Masa apply tak fikir pun dapat kerja kat mana. Bila dah dapat, rasa sedih pulak. Dapat kat negeri yang belum pernah aku jejak, takde saudara mara rapat dan rasa keseorangan. Alahaiii sedihkan bunyinya? Orang yang kerja oversea relaks je. Aku tercampak kat Pahang je kot. hahaha

Susah jugaklah nak sesuaikan diri kat sini. Dah biasa hidup kat KL, dulu Shah Alam lebih kurang sama je asyik naik turun KL-Damansara lepak-lepak dengan kawan. Pastu sedih kena jauh dari BF (now hubster) hiksss. Drama sangat. Masa tu berjanji kat BF nanti cari kerja kat KL. Kat sini tak best. Janji tinggal janji. Sampai dah kahwin, beranak segala still kat sini.

So, 5 year aku kat sini, what can i say is i am totally happy. Syukur sangat. Dekat sikit nak balik kampung. Jalan tak jem, nak balik jumpa anak pun cepat. Kerja pun ok. Fun. Aku suka je belajar benda baru. Excited is aku macam tak percaya dah berzaman tak buka kamus dewan & tatabahasa dewan but now i need to use all that in my work. Tiba-tiba dah jadi pakar bahasa melayu. Padahal masa belajar dulu duk belek buku sejarah british. Erk.. jauh nau lari. Patutnya kawan aku yang ambik Akademik Pengajian Melayu yang kena kerja macam aku sekarang. hahah But it is ok. I suka. Aku suka tulis rencana. News kurang gemar sikit. Pastu suka interview orang.

Tambah seronok, posisi sekarang yang berada di main office kat institusi ni, buat aku belajar banyak perkara. Walaupun tak banyak, sikit pun jadilah. Like pengurusan majlis, HR, corporate services, branding etc. Aku suka, ustaz ceramah last week, patutnya aku kena manfaatkan tempat aku kerja sekarang. Sebab aku kerja di gedung ilmu. Tempat elok. Tempat sebarkan ilmu. Dah dapat sikit share saham akhirat kelak. Kata ustaz tu. Make my day. 

But, of course la walaupun best kat tempat orang, still aku rasa nak balik kampung sendiri jugak. Sekarang dah takde cita-cita nak cari kerja kat KL (tempat yang aku duk sanjung dulu haha). Harap ada rezeki dapat kerja kat kampung nanti.

Enough with job skop. While with colleague pun ok. Mula-mula masuk kerja tu biasalah a bit tense for me. Kan dah kata aku ni penyegan gila. Macam tak pandai nak bergaul pun ye. Time by time sekarang rasa selesa. Staff tak ramai pun kat office aku. 

I don't have a very spesific picture nak terangkan pasal kerja aku, melainkan duk depan PC doing an editing work for news, article, check others deparment's magazine bla bla bla publication work you know, kena hadap paper and PC. sometimes rasa sakit badan. But i am happy with this job.

Here, a few photo masa Hari Raya Celebration in my office. We share money to buy some food and invite others department to celerabte Raya with us.

Selfie everywhere


We just love doing this. bahah

Balik-balik muka sama je kan? haha dah ni je colleague nya.


Triplet in our unit. Unit paling sikit orang. haha


On that day we had : super yummy lontong, soto, ketupat daun palas, rendang daging, rendang ayam, pulut kuning.. cont.


apam, kek, buah, nasi hujan panas combine with ayam masak merah + daging dendeng (gila sedap. buat aku jatuh cinta dengan tukang masak daging dendeng ni. haha), sate. And also pasembor not in picture sebab sampai lambat. Owh, ada jgak cocktail, kuih muih etc.


So, ya that is my colleague. eh, macam takde orang lelaki pulakkan? Actually ada je tapi takkan la iolls nak selfie with guys kan. I kan pemalu. wakaka Sila jangan percaya. Malas nak tepek. Kalau ada rupa macam Abg zill baru i tepek eh. kahkah



And, last but not least.....



Yours truly. 

;-)




Till then.

Hana.


THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, September 10, 2014

Meet the bloggers

Sebenarnya nak cerita pasal jumpa kawan-kawan blogger ni dari tahun lepas lagi tapi sindrom kemalasan update blog melampau-lampau last year. Tengok la berapa entry je last year. heh

Tak sangka ada blog rupanya boleh tambahkan kawan. Betul ni. Tak sangka. Buat blog dari 5 tahun lepas sebab suka-suka je. Feeling perasan sendiri nak bebel panjang-panjang. Lepas tu ulang baca semula. Dah tau melalui blog dapat jana pendapatan (Tq Nuffnang), suka lagi hati hamba nak berblog. Eh kena rajin la sikit update. Pastu malas semula. Pastu dapat jumpa kawan-kawan, rajin semula. Pastu malas semula. Pastu tak tau nak cerita macam mana dah. hahaa merepek. 

Aku ni agak socially awkward person. Rasa kurang konfiden gitu nak jumpa kawan baru. Segan. Entah apa nak segan pun tak tau. Lagi-lagi bila LDR, lagi susah nak bergerak pergi gathering kat mana-mana. So alang-alang kenal blogger kat Kuantan ni, boleh la pergi. Dan, bolehlah ajak BS temankan. 

Satu benda yang aku suka berkawan dengan blogger ni aku rasa dia orang ni best. Best dalam kategori, suka share benda-benda best (resepi, info pasal anak, house decoration, hobi menjahit, melancong tempat-tempat best etc). Pastu agak-agak kalau aku blur apa dia orang share, takdelah segan silu nak tanya lagi detail. Sebab dah kenalkan.

First aku jumpa kawan blogger adalah masa Birthday Party Ayish turns one. Anak blogger Nana cantik gebu macam Emma Maembong. HAHA Gila gelabah aku nak pi jumpa dia orang. First time. Malu tapi mahu. haha So kat sana jumpa blogger Fadhilah (mak sarah ariana. Idola aku ni. HAHAHA), Intan (si pandai menjahit dan decoration. Mak kepada Aisha Aman) dan Atia (mak Aleescha. like mother like daughter. lembut je mereka berdua ni).

Dah jumpa, relaks je borak pasal anak. Lor, sia-sia je aku punya gelabah. Sampai tak boleh tidur malam. Memang tak boleh blah. haha

 
Gambar ni buruk sikit tapi orang-orangnya cantik belaka. hahaa Masa ni aku kurus lagi. kehkeh

Masa ni kurus lagi. So confident je nak pakai peplum. Naurah masa tu lagi beberapa bulan nak genap setahun.

Masa 2nd birthday party Ayish this year, aku tak dapat datang. Kemain beriya nak jalan-jalan rumah baru nana tapi hubs tak boleh cuti. BS pulak tak dapat teman sebab balik kampung tak silap. Susahlah sikit aku nak drive berdua ke Kemaman dengan Naurah. Tq Nana jemput kami.


2nd time jumpa blogger adalah last year juga masa Open House Raya rumah blogger Kina (mothers of two now- Shahadah Cinta dan Shafiyah). Ni first time jumpa Kina. Beriya nak pergi sebab nak jumpa blogger lain yang dah pernah jumpa kat rumah Nana tu. So kurang la segan sikit walaupun dengan tuan rumah tak kenal lagi. hehe

dari kiri : yours truly, nana, kina, mila, nadia & intan. Aku godek-godek album dalam pc, jumpa gambar ni je. Jadiklah dari takde. haha

Owh, kat rumah Kina ni 1st time aku jumpa Nadia (mama Adam). Mila (Mama Zahra) pulak 2nd time jumpa. 1st time terjumpa kat Giant. Dia cam Naurah, so dia datang tegur kita orang. Bila mila kenalkan diri, nasib baik aku cam, kalau aku cakap tak kenal, mesti Mila kecik hati. wakaka. Eh, betul kenal, bukan tipu tau. haha Kelakar je rasa. So lepas pada tu start contact each other. Masa datang rumah Kina, aku pick up Mila. 

 Then third time jumpa blogger masa House warming rumah si arkitek, Intan. hehe Intan ni dah biasa contact so takde dah perasaan segan tu. Kali ni pergi rumah Intan, lagi ramai yang aku dapat kenal. Antaranya Kak Yati, (bakal besan- Naurah berkenan kat abang adam hensem hahaha dan adik Adam iaitu Aisy), mimi putih melepak (mama Yaya), Cikgu Dyll (mama Yayan, kata suara dia macam petir, aku jumpa depan-depan nape lembut je. hahaha) dan Sarah (baru kenal, rasanya follow ig tapi boleh aku silap orang. kahkah malu)

dari kiri : Kak yati (menantuku & Aisy), yours truly, nana, mimi (yaya), intan (acha), dyll (yayan), mila (zahra), sarah & Padilah (nana)
dalam blik Aisya Amani.
Konon dah hilang segan lagi ni. Tu gambar pun banyak sikit.

Kali keempat jumpa blogger adalah Open House cum Akikah Shafiyah cum birthday Shahdah anak Kina. Baru-baru ni je. Anak-anak pun dah besar. Kina dah bertambah seorang lagi anak. Yang lain sedang memboyot anak kedua. Aku memboyot lemak aje. tsk.

Masa ni tengah nak potong kek. Tukang ambik gambar adalah padilah.
Dengan baby Shafiyah.
Like always. Gambar ramai-ramai adalah wajib.

Terbaru jumpa blogger adalah last week kat rumah intan sempena Birthday Bash Aisya Amani turns two. Kali ni first time jumpa Put (mama Ilman). Walaupun baru 1st time jumpa Put tapi takdelah segan sangat sebab selalu borak kat WhatsApp group. Dalam group kita orang, Dyll je tak dapat datang. While Mila tak sempat jumpa sebab kita orang datang lewat. 

Intan siap buat play corner lagi kat luar. Kalau tak sure kali ni budak-budak ni duk serbu bilik Acha lagi.

With birthday girl.




Eh, actually macam rasa nak tulis something yang more important pasal jumpa blogger ni tapi lepas breakfast nasi dagang tadi terus terlupa ingatan. Haha Dah macam takde point pulak update ni. haih.



Till meet again.




Naurah pun happy dapat jumpa kawan-kawan.







THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, September 8, 2014

macam-macam Naurah

Petang semalam bawak Naurah pergi ukur grill rumah. Agak lewat petang jugak. Tapi dia ok jelah duk main. Ke hulu ke hilir berlari. Seronok sangat, janji dapat main kat luar rumah. Nasib baik BS dia ada. So bolehlah temankan while aku follow orang ukur grill. Sibuk je. hahaha

So balik rumah terus mandikan Naurah. Masa tu around pukul 7 lebih, dekat Maghrib macam tu. Baringkan dia nak pakaikan pampers.

"kakakk"

"Apa? kakak?"

"Tuuuu kakakkk" - sambil muncung mulut tunjuk kat atas siling.

Aku terus pandang atas.

"mana ada kakak"

"Tuuuu kakak kat situ" - kali ni tunjuk dengan tangan pulak.

Ok, mak is seram. Tapi nasib baik mak dia nak jenis boo layan hantu benda, just takut kat manusia namanya perompak, pencuri je. 

"Takdela. kakak dalam blik" (doll kerinting dia nama kakak).


So, siap pakai pampers, aku ambik doll dia dalam bilik. Then dia main. Tapi dia siap lambung kakak. Dengan gaya dia berdiri, sambil lambung "kakak" then macam duk cakap kat somenone, kenalkan doll dia tu as kakak.

"Ni kakakk... ni kakakkkk"

"Tu kakak kan?" - try nak yakinkan dia yang dia pegang tu adalah kakak. Mana ada lagi kakak kat atas hah.

Again.

"tuuu, kakak kat situ" -walaupun doll "kakak" kat tangan tapi dia tetap tunjuk dengan muncung mulut ada kakak kat atas siling rumah.

So aku ignore je. Aku ambil towel pergi mandi. Janji dia tak melalak. Aku rasa Naurah kuat semangat macam aku kot. hehehe

Doll kerinting. Nama KAKAK. Fav dia ni. Selepas wujud Baby, dia abaikan KAKAK ni. haha
 Then cerita kat hubs. Hubs cakap tulah banyak sangat mainan patung dalam rumah. Erk, tiba-tiba. Dah tu je Naurah nak main. Dia suka main doll, masak-masak. So nak buat macam mana. Lagipun aku takde beli doll banyak-banyak. Mana yang ada adalah ada orang bagi dan sedia ada dari zaman aku bujang lagi.

Antara mainan Naurah hari-hari:

Nama BEARBEAR.

BEARBEAR BECA. (besar) T_T
BEARBEAR SAYANG. Sebab dia leh kiss. Ada magnet kat mulut dia.. Ni ibu punya. Ayah hadiahkan dulu. haha So kalau satu hilang, usaha la dia cari. Dia takkan main satu-satu. Kalau nak main bear2 ni wajib dua-dua kena ada. T_T
 
AAMINA. Her all time fav. Kalau main ni, Aamina ni watak dia macam mak-mak. While others baby lain tidur, dia akan remind Aamina, tengok baby kejap, Naurah nak g mandi. So dia pun pura-pura pergi masuk bilik, ambil towel, pergi mandi. Comel sangat main pondok-pondok. Hahaha

BENNY. Actually ajar sebut Bearmany. End up jadi Benny. hehe
ELEPHANT. Not her baby, it is her pet. haha
Monkey. And one more her pet is cat. Lupa nak snap picture. Cat yang warna orange letak bateri kat dalam tu.
New in family. She called BABY. Got from Intan sebab Acha tak layan doll. Sah-sah this baby is girl kan but she named this doll as BABY LUWISH. Boy's name. LUWISH tu nama betulnya DARWISH. Kadang-kadang BS jaga anak kawan dia nama Darwish. So Naurah suka sangat la. Jadilah baby boy muka jambu macam perempuan, pakai baju pink, botol susu pink bertukar jantina jadi male. T_T
So lepas main, dia akan masukkan sume family dia dalam beg (my beg yang dapat masa birthday). She claim that is her bag. Whatever la Naurah.

 So, tulah mainan dia hari-hari. Satu hilang menangis la cari. Wajib kena pegang hari-hari. Kalau satu tertinggal rumah BS, kalut dia cari. Dah puas cari, dia tanya mana yang hilang tu, so bila bagitau kat rumah BS, baru dia lega. Haih, kalut macam anak kena culik je gayanya. Comel. ;-))


Kisah tikus.

Dua minggu lepas kot berlaku. Baru teringat nak cerita. Rasanya dah beberapa kali cerita, Naurah si pencinta haiwan a.k.a tak takut kat haiwan ni berjaya halau tikus dalam rumah. Don't get wrong. Tidaklah aku bela tikus walaupun ada bayangan yang aku cerita sebelum aku memang pemalas nak mengemas tapi tidaklah sampai tikus merata dalam rumah ok.

Actually depan rumah (dalam pagar rumah) adalah dalam 4 or 5 rumpun pokok serai. Penyewa sebelum ni yang tanam. Rajin kan? Mula-mula masuk rumah dulu, rajin jugak aku ambik serai kat situ. Tak payah susah-susah beli serai lagi. Tapi Lepas hubs cabut satu pokok serai sebab dah kering kontang masa musim kemarau haritu, hubs perasan ada tikus jadikan pokok serai tu sebagai rumahnya. Hubs terus tak kasi ambik serai tu. Yang kelakarnya, bila aku suruh buang semua serai-serai tu (dalam usaha nk musnahkan rumah-rumah tikus tu), hubs cakap serai-serai lain cantik lagi, tak kering. Adoiiiiiiiiiiii. 

MOTIFF? Kalau cantik pun tapi tak bagi aku ambik serai sebab takut kotor dah jadi tapak rumah tikus tu, apa guna bieyyyy? Baik buang je. Sayang tapi tak boleh guna buat ape? Menyemak je. Ke nak jadikan tikus as our pet. T_T So ignore jelah tikus tu.

Nak jadi cerita. Satu malam. Beberapa minggu yang lepas. Pukul 10 malam. Naurah dah tergolek depan tv. Aku tengah main hp kat sofa. Tiba-tiba terjeling satu benda hitam besar masuk melalui celah pintu rumah. Lepas masuk dia terus masuk bawah rak tv. Hati aku dah terdetik tikus tu. Automatik kaki aku terangkat atas sofa. Aku buat-buat bunyi "syuuhhh" konon nak halau bagi tikus tu keluar semula la tuh. Sekali tikus tu lari dengan laju masuk bawah sofa aku duduk. Aku punya menjerit takut macam kena histeria, i tell u!

Maka terjagalah Naurah dengar jeritan aku. Dia pun terpinga aku duduk berdiri atas sofa. Naurah relaks kat bawah atas tilam dia.

"Naurah, tikus. tikus. Ibu takut"

Tak semena tikus tu lari semula pergi ke rak tv. heh

Naurah pun nampak tikus tu.

"ibuuu, ibuu.. apu. apu..(penyapu)"

Kes tertengok ibu halau lipas dengan penyapu la ni.

Aku takut gila nak turun dari sofa, takut tikus kejar aku. haha bodoh je statement aku ni. haha

Tiba-tiba tengok Naurah terkedek-kedek pergi dapur, masuk bilik stor, bawak keluar penyapu. Dia pergi masukkan penyapu bawah rak tv. 

"Jangan-jangan. Bagi ibu penyapu." dalam usaha nak halau tikus dari jarak jauh. Konon aku duk atas sofa, so nak jolok-jolok penyapu kat bawah rak tv dengan harapn tikus tu keluar. Tapi memang tak la. Sebab budak kecik tu tak bagi penyapu kat aku. Dia tetap jolok penyapu sampailah tikus tu lari keluar kat celah pintu rumah.

Owh, masa tengah kalut tu, aku called husband cakap ada tikus. Aku takut. Masa tulah Naurah terkedek-kedek pergi dapur. Macamkan husband leh tolong kan. T_T

"habiss." ayat dia bila settlekan sesuatu.

Aku cepat-cepat pergi ambk kain buruk untuk tutup lubang kat pintu tu. Aku perasan pintu tu macam ada lubang sikit. Ingatkan tikus takleh masuk. agaknya tikus tu nampak besar bulu dia tebal kot. Eeee sumpah geli gila!

Tengah aku sumbat-sumbat kain kat lubang pintu, boleh pulak Naurah sakat aku.

"eeeeeeeeeeee, ibu. tuuuuu..tuuuuuu" 

Mau aku terus menjerit sekali lagi macam kena histeri. Ingatkan Naurah nampak lagi sekor dalam rumah. Sumpah terkejut. aku berlari atas sofa.

"Ambik ibu niiiiiii"

Selamba dia pedajal aku.





Anak bertuah.






Till then.






THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, September 4, 2014

House progress - baru dapat kunci rumah

Semalam baru dapat kunci rumah. Lambat sangat. Ada yang dah duduk kot. Aku baru terhegeh ambik kunci rumah. Pemaju so slow sangat. Haih geram rasanya nak cerita. But I must blog this. Kenangan. Macam tak percaya ada rumah sendiri. Walaupun kecik je pun. Heh

Actually kisahnya aku nak beli rumah ni since last year sebab ada ura-ura untuk pinjaman perumahan kerajaan akan diperketatkan. Aku pun tak sure ketat macam mana, susah macam mana lepas ni, just dengar-dengar je. Tapi bila officemate lain mula cari rumah aku pun turut serta. Bagus jugak pengaruh beli benda elok ni. Kira macam suka-suka jelah beli. Sebabnya niat asal nak bina rumah kat kampung. Taknak lah sampai ke pencen duk jauh dengan family.

So nak dijadikan cerita, masa tengah cari tu aku terjumpa rumah yang dibeli sekarang melalui intan. So first visit (masa tu rumah dah siap) aku terus suka. Satunya sebab lokasi rumah berada di main road nak ke tempat kerja sekarang, ke tempat kerja baru kat pekan, ke rumah bs dan bandar. Then 2nd is harga dia murah dari mana-mana rumah yang keluasan lebih kurang sama sahaja macam rumah aku beli. Harga reasonable sangat. I am lucky dapat rumah ni sebab ada pembeli loan banknya tak lulus. 3rd yang aku suka sebab design rumah ni.  Kena kat hatilah orang kata. Hehe

Bila dah suka then discuss dengan hubs. Hubs ok je. So bayar deposit then pemaju uruskan semua pinjaman perumahan kat government. Loan lulus januari this year. CF rumah dapat beberapa hari before raya. Cuma yang buat aku marah sikit, pemaju lantik dealer yang kat sini slow and susah nk berhubung. Tak profesional langsung.  Kemain payah nak pick up call. Sakit hati. Dahlah aku tak menyabar nak keluar dari rumah sewa.  Haha

Dan banyak lagilah episod geram dengan pemaju ni. Malas pulak nak cerita. Spoiled my mood je.        

 I am happy right now.  Aku target nak masuk rumah bulan Oktober nanti. Boleh la bersenang lenang dulu sementara duit rumah tak kena potong lagi. Then duit sewa rumah pun tak perlu bayar. Weeee

So next step adalah buat grill. Dah jumpa contractor yang akan grill. Grill tu yang palin penting. Safety kan. Bab design pulak aku tak fikir sangat. Janji dapat masuk dulu pun okay. Any renovation memang takde. Cuma nak buat table top and kitchen cabinet je. Tapi kena tengok kewangan jugaklah. Sebab tu aku tak beriya sangat nak deko or tambah apa-apa, there is a lot of money will use. Harap maklum, kalau duit kurang. So nak deko kena ukur baju sendiri. Bahah!

Slowly but surely. Kan? Nak duk rumah tu bukan kejap. So slowly la deko-deko. 

So here a few pic yang sempat aku snap. Then nanti aku compare ruang kosong tu dengan deko rumah contoh masa aku pergi melawat tu. Boleh la jadikan guidline. Simple je deko then ada yang benda aku berkenan. 

 Living and dining hall.

Hall. Ada tiga bahagian. Depan tu boleh buat living hall, tengah tu maybe letak divider or biarkan kosong then hujung sekali dekat pintu masuk dapur boleh jadikan dining hall.

 Rumah contoh.

Macam ni la posisi susun atur kedudukan meja makan dekat dengan pintu masuk dapur. So aku rasa lebih kurang macam ni kot aku susun nanti. Cuma divider je aku tak cari lagi. Tapi risau pulak kot Naurah usik-usik barang. Maklumlah rumah sekarang mana ada perhiasan ni. haha
Tu kedudukan sofa dari pandangan dining hall.

Dapur

Dapur ni tak besar pun. Kalau nak buat KC pun kena buat I shape kot. L shape macam tak sesuai je. Aku pulak dah ada rak dapur, almari letak barang dapur dengan pinggang mangkuk. So kalo buat KC macam kena let go je semua tu. Takut tak muat letak semua kat dapur. Err, tapi selagi takde bajet lebih, aku guna jelah mana yang ada. hahaa


 Dapur rumah contoh.


 
Rumah contoh ni adalah rumah Semi-D so ada tingkat kat depan tu kan. So bayangkan rumah tengah takde tingkap boleh la bina KC. See, table top dia pun bentuk I kecik je. Ruang tak besar mana.

 
Sebelah table top tu dia letak peti ais. Pun aku suka buat macam ni.


 Then bilik tu macam bilik lain-lain jugak. Tak besar sangat, tak kecik sangat. Just nice boleh muat katil king size, almari baju, almari solek etc. Bilik ada 4, bilik air ada 2.


I think tu je kot dulu nak share kat sini. Harap urusan rumah dapat settle dengan segera dan dipermudahkan. I just can't wait. Tak tahan dah tengok kotak-kotak kat ruang tamu rumah sekarang. hehee

 Dan deko-deko too. But don't expect more. Just apa yang aku mampu.

Ya, in slowy mood but surely have decoration.  Kihkih






Till then.

Hana.






THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, September 3, 2014

3rd Anniversary

So here how we celebrate our 3rd anniversary.  Nothing fancy pun just bawak anak pergi picnic. Hubs balik hari sabtu malam. Ikutkan nak pergi picnic pagi ahad tapi hubs cakap dia penat. So we postponed ke waktu petang pulak. Nasib baik cuaca elok je. Risau la jugak petang-petang biasanya hujan kat sini. 

So bila nak pergi picnic I memang plan nak masak-masak sikit. Tapi masak something simple jelah. Nasi putih, sambal sotong, ayam goreng kunyit dan telur dadar. Just special sikit ialah kek coklat.

Gigih buat kek pagi-pagi hari. Hubs bagi hint dari hari tu lagi. I ni pergi kelas buat kek tapi sekali pun tak pernah buat kek untuk dia. Then nasib baiklah jumpa resepi yg simple. Tq nana share resepi. Siap layan I tanya macam-macam. Tak kira siang malam. I ni namanya pernah g kelas buat kek tapi balik-balik tetap lupa. Lagi satu yg I suka buat kek ni sebab tak perlu guna oven. Barang-barang nak baking semua I dh simpan elok-elok dalam kotak kat dalam stor. So malas nak geledah takut terjumpa lipas. Haha then bila jumpa resepi kukus-kukus je suka sangatlah I.

Yang kelakarnya pagi tu hubs tengah tidur i kalut pi kejutkan. Gara-gara tak jumpa penutup periuk pengukus.  Siap whatsapp kawan and jiran nak pinjam penutup periuk. Hubs cari baru jumpa. Naurah bawak main letak dalam almari baju dia. See? Teruk nau rumah aku sepahnya. Haha

So pung pang pung pang pukul 2 siap buat kek dan masak lauk. Pukul 3 keluar pergi  picnic kat pantai sepat. Suka pergi pantai sepat sebab pantainya landai. Ramai gila orang. View dia cantik. Pokok-pokoknya pun cantik. Dahan-dahan tu liuk likuk sesuai sangat nak bergambar. 

Meh la layan gambar yang sempat snap. Banyak ni. hiksss

 
Sampai aje, hubs nampak ada orang jual layang-layang. So sempat bawak keluar barang picnic, dia ajak pi beli layang-layang dulu. Sempat la Naurah beli kipas tu.


Sebelum makan haruslah ambik gambar dulu. Gigih aku pinjam monopod kawan hah nak bergambar. haha Nampaknya kena beli satu ni monopod. Naurah pun kemain suka tengok batang monopod tu, senang kerja ibu nak bergambar. hikss












Lepas makan kek, hubs dah tak sabar-sabar nak main layang-layang. So dia dengan Naurah pi main layang-layang. Tinggal i melantak cempedak goreng sorang-sorang. hikss



 Dah lepas main layang-layang barulah dia orang ni reti lapar. Baru datang cari ibu mintak nasi. Haih dua beranak ni.


Sambal sotong, ayam goreng dan telur dadar. Ini je i sempat masak. hee

 Lepas masing-masing kenyang perut, kita orang kemas-kemas barang masuk kereta. Sebabnya nak temankan Naurah main air pulak.




 Naurah ni suka main air tapi dalam masa yang sama dia takut kat ombak. So bagi dia main kat pantai yang landai je. Ada susur alur air laut masuk. Suka la dia, jauh sikit dari ombak. Pastu terjumpa pulak dengan starfish. Suka sangat dia.

Agak lama jugak teman dia main air tu. Dalam pukul 6 baru kami balik. So begitulah kisahnya cerita picnic kami.

Eh, tapi nak cerita kek special i buat tu tau. Husband ni penggemar kek coklat. I pulak kurang suka. So saje jelah buat kek coklat kat dia. 

Buruk tau i deko-deko. Tak tau nak deko macam mana. Wording tu pulak bila pergi bakery, ingat adalah wording happy anniversary ke ape. Bila tak jumpa timbul idea nak buat huruf guna white chocolate. Jadilah ada huruf besar gedabak 3rd Anniversary.

1. Mula-mula cairkan white chocolate guna kaedah double boiling, then dah cair masukan dalam acuan wording tu. 2. then kukus kek, sejukkan baru keluarkan dari loyag. 3. Masak topping. 4. Gigih parut white chocolate untuk deko. 5 & 6. kek dah sejuk then topping dah sejuk baru curah kt atas kek, tu pun comot-comot lagi sampai meleleh ke tepi. Tu yang kena sapu semula bagi rata. Then dah rata baru deko.

Macam nilah rupanya kat dalam tu.

Sedap ke tidak? Entahlah. Haha Sebab satunya aku kurang gemar kek coklat. Lagi satu, aku tak suka rasa kek yang padat dan lembap (eh ke moist eh?). Aku suka jenis kek span gitu, rasa lembut-lembut. So bila makan rasa nak tercekik sebab moist sangat ke ape. hahaa Tapi hubs and naurah suka la.

Bila makan ia jadi gumpalan macam ni. Moist ke ape ni? Tekak aku tak berapa suka la.


So siapa yang suka kek moist mesti layan je kek ni.

Tengok la dia suka sangat. Dapat kek duduk diam.


Our family. 3 years of married.


Untuk tiga tahun ini, takde apa yang nak diperkatakan. Masih awal. Rasa masih baru. Masih segar segalanya dalam ingatan. Saat disatukan. Saat menerima Naurah. Harap perasaan ini kekal untuk selamanya. Many years to go. I am happy enough have them in my life.


Syukur.





THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...