Friday, August 22, 2014

Naurah : "bottle-free" dan gigi yang retak

Err, kalau yang follow IG aku, sure tau pasal gigi retak Naurah yang membawa kepada dia menolok untuk minum susu menggunakan botol. So dalam usianya genap 2 tahun sebulan gitu, dia dengan sendirinya "bottle-free" setelah berlakunya kemalangan kecil yang menyebabkan kedua-dua gigi kapaknya retak. T_T

Kisahnya, last Thursday dia naik her Hello Kitty basikal kat rumah BS then entah macam mana dia tersungkur terkena gigi. Tapi kata BS nangisnya kejap je. So BS takde la syak gigi dia retak or what so ever. Berdarah pun tak. Siap sambung main basikal semula. Macam biasa, budak ni mana serik kalau sakit sikit-sikit.

Then balik dari kerja petang tu around 5.30 sampai rumah, aku ambik dia dari rumah BS. Biasanya balik dari rumah lepak-lepak depan tv, dia akan mintak susu. Aku tunggu je dia mintak susu sampailah membawa ke waktu dinner pukul 7 lebih, pun dia takde mintak susu. Dan, dia taknak makan jugak. Bila aku tanya nak susu tak?

"taknakkk. Sakitt" 

Sampai pukul 10 malam time dia nak tidur, aku tanya sekali lagi, nak susu ke tak? still memberi jawapan sama. Aku dah susah hati. Dia sakit apa sebenarnya. So sapu minyak angin kat perut. Kotlah dia sakit perutkan. Kebetulan pulak dia poo poo 2 kali petang tu, so aku syak dia sakit perut. Ok, fine. Maka malam tu dia tidur dengan letak ibu jari di tepi bibir. Macam biasa, tanda dia nak menyusu akan letak jari kat tepi bibir. So dalam dia mamai, aku bancuhkan jugak susu satu botol dalam 5oz gitu. Ingatkan bila mamai dia nyonyot je susu tapi dia siap campak, marah sangat gamaknya.

Ok. Fine.

Malam tu macam biasa, aku lakukan rutin tiap hari dengan kelebet mulutnya untuk sapu tooth mousse. Terkejut bila tengok gigi kapaknya crack.

 
Nampak tak retak tu?

Malam tu la aku whatsApp BS tanya pasal gigi dia. Then BS cite macam aku cite kat atas tu. Tak adalah aku nak salahkan BS sebab Naurah memang boleh tahan lasaknya kalau duk dengan aku pun. Cuma aku rasa sedih sebab dia sakit sehingga tak dapat makan dan minum.


So esok harinya (Jumaat), still taknak minum botol. So aku pesan kat BS kalau dia taknak botol bagi je dia minum dalam cup macam dia minum air kosong tu. Cuma kurangkan jumlah buat dalam 2 or 3 scoop je. Kalau dalam botol mau 6 or 7 scoop sekali hadap. 

Alhamdulillah, dia minum bila letak susu dalam cup. 

So sampailah ke hari ni, sudah seminggu kes gigi crack tu, dia tetap reject botol susu. Dan aku perasan kalau dia gigit something like keropok or ayam (yang keras sikit) dia mesti akan gigit guna gigi lain jadi senget-senget mulut hah. Not sure lah gigi yang crack tu goyang ke apa. Ngeri pulak aku nak pegang. Sapu tooth mousse malam-malam pun slowly je buat.

Aku rasa naurah ni jenis cepat fobia kot. Eh, i mean fobia tang menyusu ke ape. Sebab kalau fobia jatuh memanjat tu macam tak je sebab she keep doing walau berkali jatuh. 

Contoh macam BF dulu. Dia wean off dengan sendiri masa umur dia setahun lebih tak silap. (maaf cepat betul lupa sejak ada anak ni). Dia wean off dengan sendiri pun gara-gara tergigit masa nak BF sambil baring. Then aku menjerit dengan kuat sebab breast berdarah. Since that, dia taknak dah BF. Dia fobia dengar mak dia menjerit kot. 

So, "bottle-free" ni pun macam mudah je dia tinggalkan.

Mula-mula tu memang aku sedih gila. Dia sedikit kurus bila kurang minum susu. Berapalah sangat dia minum walaupun buat dalam cup. Mesti ada balance dia tinggalkan susu dalam cup. Dah scoop susu makin berkurangkan. Aku rasa macam bersalah pulak, ke tuhan hukum aku sebab merunggut Naurah kuat menyusu? Bayangkan sebelum ni dia menyusu punyalah banyak dan kerap, sampaikan 600g/1 paket susu boleh habiskan dalam 3 or 2 days. So bayangkan dalam sebulan aku kena beli berapa paket. Tu yang dari susu Enfagrow aku dah tukar kepada dugro. Boleh pokai kalau tetap bagi Enfagrow.

Then bila jadi macam ni, aku rasa sedih pulak. Rasa diri bersalah sebab banyak sangat merunggut. Kan tuhan dah bayar cash anak kurang menyusu. T_T

Walaupun sedih dia sedikit kurus sekarang dan kurang minum susu, but jauh dalam hati aku tetap bersyukur jugak tengok selera makannya makin bertambah-tambah. Aku sendiri macam tak percaya tengok dia makan. Biasa kalau tanya nak nasi, confirm tak bagi respon, tau-tau kita suap nganga lah dia. Tu kalau dia nak. Kalau taknak janganlah paksa.

Lately, dia siap mintak lagi nak nasi. So wajib bagi nasi or makanan berat waktu breakfast, lunch, petang dan dinner. Selang antara waktu  makan tu, dia suka mintak biskut, keropok (bukan jajan ye) or roti. So semua stok tu mesti ada kat rumah. Dulu bagi sekeping kek Apollo tu, satu pun tak habis, siap bagi kat aku mintak habiskan. Sekarang, satu keping tak cukup ok. Sekali makan sampai 4 kek Apollo. *Pitam* Padahal baru lepas makan nasi tu. Biskut jangan cerita lah. Tambah-tambah kalau dia tengok mak dia cicah biskut dengan air teh. Mulalah dia mintak buat susu dalam cup, pastu cicah-cicah dengan biskut kering. :-)

Oklah tu, makin bertambah. Orang cakap kalau kurang susu, makan akan banyakkan. Tengok ganya macam tulah.

So, kali ni malas nak merunggut lebih-lebih. Kang tuhan tarik nikmat makannya lagi haru.

I just take positive all what happen. Ada hikmahnya. Now i can see it.

Maybe, lepas ni boleh ajar tak pakai pampers pulak. Poo poo dah pandai bagitau. Cuma wee wee je tak lulus lagi, dah wee wee baru bagitau ibu. T_T


Lates picture of Nur Naurah Rayyani.



muka demam.


Latest, (yesterday) bersama abang katang. hikss Geram aunty tengok abang ni. Pemalu nak main dengan Naurah. Comel aje.


Actually, semalam and hari Rabu aku tak kerja. Naurah demam. Nasib baik hari ni dah ok. Kalau still demam, confirm aku cuti lagi hari ni. Semalam nampak je motor aiskrim, kemain dia nak. Dari 2 hari lepas dia nak aiskrim, dahlah demam, memang tak la aku nak bagi dia makan kan. Nak-nak pulak petang-petang hujan, ada jugak alasan munasabah aku bagitau dia kenapa tak boleh makan aiskrim.

"bu, nak aiskrim." - naurah

"kan hujan ni. mana aiskrim datang" - ibu

"aiskrim takut kilat?" - naurah

"ha ah." - ibu


Phewwwwwwwww




With love,
Hana.



THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, August 7, 2014

1st Syawal, Naurah turns two

Kiranya raya kali ini aku agak excited sebab pada 1 Syawal Naurah genap 2 tahun ikut kalendar masihi. Awal-awal aku planning macam nak buat birthday party kecil-kecilan gitu. Saja suka-suka ajak budak-budak joint game simple like berebut gula-gula, pecah belon dan macam-macam lagilah. Eh, silap, bukan la planning tapi angan-angan. Hahaha

Tapi angan-angan jelah. Last-last kelaut semuanya. First sebab, spoil tang kek birthday. Aku google beberapa bakery and orang yang boleh buat kek macam aku nak. Alaaa yang buat kek fondant comel-comel tu tapi sayangnya semua dah fully booked sampailah raya ketiga. So aku macam beriya nak jugak, kot boleh ambik sehari sebelum rayakan, dia orang cakap dah full. Mana tak fullnya orang kahwin bersepah ok musim raya tu. I is so sad. 

So, daripada hal kek yang spoil, membawa kepada kemalasan aku nak buat birthday party dah. Aku pun tak tau kenapa nak emo sangat pasal kek. Padahal beli kek biasa-biasa pun ok kan, budak-budak bukan tau apa pun. Makan jugak. Aku memang downlah, nak-nak pulak teringat kek birthday Naurah last year, pun spoil. Tu rasa nak tebus balik tahun ni beli kek yang super comel then bila semua orang taknak ambik tempahan dah aku rasa gila stresssssssssssssss. HAHAHA laki aku naik heran, birthday siapa sebenarnya ni. kahkah Mak biasalah over.

Then husband cakap tak payah buat birthday party just beli kek biasa-biasa je sambut among family je. Aku pun ikut jela, kang ada raya nanti aku sebak. Tu pun malam raya, aku dah sedih gila tenung muka dia tengah tidur, siap mintak maaf sebab tak dapat beli kek macam aku janji kat dia. Eh, aku memang emo lah pasal kek. Laki aku siap pujuk bagai, dah mak menangis beriya. haha

Rupanya, mak emo terlampau sebab 2 hari lepas tu, bendera merah berkibar. HAKHAKe

Pada sebelah malam, dah relaks sikit semua, dah mandi barulah sesi potong kek. Naurah suka sangat ok tengok kek tu, siap mulut tu muncung-muncung nak tiup kek. Mana entah dia tengok orang tiup kek. Lilin tak pasang lagi. Yang lawak dia tanya "mana api?" hahaa comel betul. memang ada beli pun lilin cuma dia tak dan-dan nak tiup lilin.

Memanjang senyum nampak kek dia.

Kek ni aku beli kat bakery pekan kampung aku. Kek kat kedai tu kek biasa-biasa je. Ada corak kek untuk budak-budak pun kartun doraemon. Tapi keknya coklat. aku tak gemar sangat kek coklat. Aku ambik kek blueberry. Haruslah ikut tekak mak khennn. Nak bagi nampak comel sikit aku tabur sendiri bintang tu. Dalam design kek yang KONON aku nak tempah tu pun memang ada bintang, bulan, ada animal sikit-sikit just like Naurah suka.

Dia kemain suka kek ni, "eeee star, star. Kek star" Excited sangat. Kalau keluar malam-malam, benda pertama dia akan cakap after keluar dari pintu rumah iaitu "mana star? tuuuu star" "mana bulan? tuuuuu bulan". hehe
Minah kerinting tak sabar-sabar nak tiup kek. Aku siap belikan baju nak pakai sambut birthday dia tapi dia nangis-nangis taknak tanggalkan baju tu. sabor jelah.

After dia tiup lilin, kami sembur ape ke namanya tu haaaa macam snow and tali-tali tu, kemain terkejut dia. hehe

Dengan ayah. Ibu is malas nak pakai tudung sebab pakai baju kelawar je, so nan ado gambar bersama ibu. hehe
Dah  rupa macam birthday ayah je. Excited dari anak haaa.
Ya Allah, tengok la rambut dia tu macam ape dah. hahaha Actually lepas potong kek, aku rasa geram pulak nengok isi keknya coklat. I tot kalo blueberry haruslah kek vanilla kan yang dilapisi dengan cream blueberry. Nasib baik rasa blueberry nya sedap. While birthday girl enjoy  makan kek, habis satu slice setengah untuk dia saje.


 So, genap umur Naurah 2 tahun ni, dah banyak sangat pencapaian dia so far. Well sesuai dengan umur dia la kan. Rata-rata apa dia buat or say something pun sama je macam rakan-rakan sebaya yang lain. Cuma bila balik kampung hari tu, kemain susah nak suruh dia salam dengan makcik-makcik, even my friend sekali pun. Before this elok je suruh salam, dengan sesiapa pun dia salam. Pantang nampak budak-budak sama ada sebaya dia, baby or kakak-kakak laju je je nak join main sama-sama. Langsung lupa nak makan, minum susu. Itu yang badan susut sangat. 

A few thing yang rasa nak share kat sini: 

- So many word yang dia boleh sebut dan faham penggunaan perkataan tu. Boleh buat communication dah. Like "ibu lapar la." then dia akan balas balik "ibu lapar? ibu nak kopok (fav dia. kerepek pun belasah dia panggil kopok)".

- Kuat melatah. T_T Ikut sape la ni. Like "eh, jatuh, jatuh, jatuh"... bila terpegang benda panas "eh, panas, panas,panas"... "Eh, sakit, sakit,sakit"

- Suka mengadu. Kalau dia pi main kat luar dengan anak-anak jiran, nanti ada budak nangis, dia cepat-cepat datang, masuk dalam rumah. Dari luar rumah tu dah boleh dengan dia panggil, "ibuuu, ooooo ibu... kakak tiok (nangis). bla bla bla bla (bersungguh cerita nape kakak nangis.)" entah apa dia cerita pun tak faham. hahaha

- Suka menjeling. Ni laki aku cakap perangai ibu la ni suka menjeling. hahaha memang pun. aku kuat menjeling kalo tak puas hati. KAHKAH Same goes with Naurah, kalau ayah dia tak bagi main apa-apa or sentuh apa-apa, dia akan tengok ayah dia dalam beberapa saat, then kalau ayah dia balas pandangan dia, that time sure dia akan bagi jelingan maut terus pusing belakang ignore ayah dia panggil dia. hahaha My bad la, kalau dia ikut i gini. Ish, memang kami ajar la dia cakap tak baik jeling gitu. Tapi since dia budak-budak, orang-orang tua kat kampung ketawa je geli hati tengok lagak dia. hahaha

- Rajin. As you know, her mum yang berat bontot ni, since Naurah dak kenal banya benda, memang aku selamba suruh dia ambik apa-apa. Kat kampung ada tangga nak ke ruang tamu or bilik. lepas aje dia mandi, aku lupa nak ambik pampers, so aku suruh je dia masuk blik kejap ambik pampers, pastu tunggu la dia terkedek-kedek bawak pampers. Rajin menyepahkan barang pun ye jugak. Pendek kata semua benda dia rajin. T_T

- Sangattttttttttt kegadisan, keperempuanan. Mainan dia main hari-hari is mainan pondok-pondok. Pegang doll, bebear just like dia tu mak, beranak 5 orang. Siap susun lagi anak-anak atas bantal, bobok anak-anak patung dia, siap bagi susu tetek lagi. Mana dia belajar pun aku tak tau. Lepas anak tidur (imagine doll dia tu), dia capai la apa sahaja konon masuk dapur sibuk masak-masak pula. Dah siap masak, suapkan makanan kat anak. T_T

- Suka sangat mekappppppppppppp. Pantang aku letak beg mekap (ada pun bedak, eyeliner, lipstick je pun) di tempat rendah sikit which is dia boleh capai, siap kau habis dia main. Pandai je dia bukak case bedak compact aku tu, lalu dia pun mekap. 

- Suka berkawan. Pantang pergi mana-mana jumpa budak-budak dia akan tarik aku nak pergi dekat budak tu. Pernah aku pergi kenduri kahwin tengah aku ambik bubur, tengok-tengok dia takde dah ke kaki aku. Rupanya dia pergi tegur budak-budak yang tengah tengok bird. Tambah-tambah ada budak lelaki handsome, pandai weh dia memilih, harus dia pi pegang tangan budak lelaki tu tak lepas. hahaha Serius ni, BS sendiri cakap, masa ikut BS pergi masjid, ada anak makcik sorang tu lelaki umur 3 tahun macam tu, sikit punya handsome, naurah suka la menepek kat dia, siap pegang tangan, sampai budak lelaki tu takut kat Naurah. hahaha 

Eh, terbanyak pulak senarai. Ikutkan banyak lagi lah peel naurah yang aku nak share tapi naik lenguh pulak tangan nak menaip. hahaha

Akhir cerita, masa raya hari tu, ramai sangat la orang duk tanya aku bila nak bagi adik kat Naurah ni. Tak kurang jugak yang tanya aku "eh, pregnant ke?" "Naurah nak dapat adik ke?" Kecik hati mak. Mentang-mentang badan mak macam ni kan. T_T

Aku pun tak reti nak jawab apa dah. Jujurnya, aku rasa rindu nak pangku baby. Rasa macam dah sedia kot nak second. Terasa macam nakkkkkkk je. Tapiiiiiiiii bila fikir-fikir balik, bincang dengan husband (yang mana husband aku, kecik tapak tangan, malam kang jugak dia nak bagi aku pregnant T_T huahahaha) aku rasa takut pun ada. Bukan takut nak bersalin, takut tak dapat handle Naurah dan baby sorang-sorang. Tapi kang nak tunggu husband dapat pindah sini pun tak tau bila, kang usia makin lanjut pulak. So, aku plan, tunggulah opis aku pindah ke tempat baru dulu, boleh la tolong-tolong dia orang angkut barang opis yang berat-berat, nanti takde susahkan siapa-siapa, pastu tunggu masuk rumah baru jugak. ;-p Nampaknya "plan tunggu" tu akan berlaku next year. So will see kot raya tahun depan bakal menambah ahli baru. HAHAHAHA Will see yaaaa...


Last but not least, gambar Naurah 1st year old and two years old.

 
Macam tak banyak beza je kan. Tapi makin kurus sikit tengok. rambut tu makin lebat la sikit. hahaha Aku takde nak harapkan apa-apa pun, cuma dalam setiap doa aku, satu je aku mintak semoga Naurah sentiasa dilindungi oleh Allah S.W.T. AMIN.






 Till then.

with love,
Hana



THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, August 4, 2014

Raya Aidilfitri 2014

While in mood rayakan, meh la update moment raya this year. Sure will miss a lot this moment. Plus, Naurah makin lama makin besar, makin banyak ragam, gaya. So last year raya lain, this year pun lain walaupun total of family tak berubah dan tempat sambut raya pun still kat kampung aku. heh. 

Raya kali ni, aku cuti selama 11 hari. Lamakan? Tapi termasuk sabtu and ahad la. Takdenya aku nak apply annual leave sampai 11 hari. Kang raya haji nanti habis cuti. hahaa So aku apply hari Khamis dan Jumaat sebelum raya. Ingat husband boleh cuti jugak, sekali dia kerja lagi. Aku nak pergi opis dah malu, siap salam, laga pipi dah hari rabu petang tu, so Khamis dan Jumaat tu aku bertapa jelah dalam rumah dengan Naurah sambil tunggu ayah dia balik. haha

Jumaat malam around 7pm ayah dia sampai. Pukul 9 malam sebelum bertolak balik kampung, hubster ajak pergi stadium, tengok apa-apa yang best. Jem gila jalan. Around 1.30 pagi baru bertolak balik kampung. Kental gila husband nak drive pagi-pagi buta. Dah cakap bertolak esok pagi je, tapi dia taknak. Nasib baik jalan tak jem. Sampai rumah pukul 8 pagi. Tu pun pukul 3.30 pagi berhenti rehat kat RNR Bukit Besi, pukul 5 baru bertolak semula.

Basiclly raya kali ni, agak kelam kabut sikit preparation. Baju pun tak sempat nak jahit ikut tema yang menjadi pilihan iaitu emereld green. Dah masuk bulan puasa, tukang jahit takmau terima tempahan dah. hahaha Mak aku la yang jahit baju. Punya baik hati, dia cakap baju raya dah siap 2 bulan sebelum puasa tapi dia jahit kain warna purple. Baru aku ingat, kain tu aku beli last year lagi tapi tahun ni baru dia jahit. T_T Terima kasihlah mak, jadi penyelamat poket saya. haha Nasib baik husband tak beli lagi baju melayu warna hijau masa tu. Baju raya Naurah pun tokma dia dah jahitkan siap-siap, lebihan kain baju aku. Mula-mula ingat baju Naurah nak beli yang siap je. Ada sepasang baju kurung moden tu aku minat sangat, siap booked dah rm50 dari harga rm110. Bila bagitau tokma dia, kena marah pulak. Cakap membazir, budak pakai kejap je. Sebenarnya aku tak kisah pun takde baju raya and spent more kat baju anak tapi bila difikirkan balik, ada betul jugak cakap tokma tu. Nasib baik tuan yang jual baju tu baik sangat. Aku cakap tak jadi beli sebab tokma dia dah jahitkan, so dapatlah balik duit booked rm100. Sehelai lagi aku booked untuk anak perempuan makcik aku. Kira nak bagi dia sedondong la dengan naurah. hehe Kalau aku beli juga melayang duit bonus RM500 untuk 2 helai baju budak saje. *pitam*

Biskut raya pulak, this year aku tak buat langsung macam tahun lepas. Atleast tahun lepas sempat aku buat biskut semperit, biskut arab, popia dan biskut kacang. Tahun ni ada la cita-cita nak buat tapi malas nak punggah balik oven dan perkakas baking dalam stor, maka beli jelah biskut siap. Berlambak kot orang jual. Lagi best, hubs rajin nau beli biskut tahun ni. dekat 20 balang dia beli. Sabar jelah. Dahlah satu jenis biskut tu dia beli 2,3 balang. Biskutnya ada 5,6 jenis je tapi disebabkan dia ambik satu jenis tu berbalang-balang, maka banyaknya lahai. Angin jugak la aku mula-mula tau. hahaha Konon aku suka sangat semperit, nak-nak tahun ni aku tak buat semperit, kemain dia beli semperit sampai 4 balang. T_T Nangis laju-laju aku ngadap semperit. Biskut sarang semut dia beli 3 balang, Almond london 2 balang, biskut lidah kucing 2 bekas, popia nestum 2 bekas, ape entah satu jenis lagi. Dahlah aku beli jugak biskut raya 10 jenis. Bayangkan, biskut raya lagi meriah dari baju. T_T

Juadah pagi raya pulak, aku masak nasi Arab Mandy. Hari tu kirim kat Nana. Mak buat nasi impit dengan kuah kacang dan tapai. Manakala menu lain aku makan kat rumah jiran-jiran like sate, nasi dagang, laksa penang, rendang dan macam-macam lagi. Cuma tahun ni agak kecewa takde sorang pun yang sudi buat pulut bakar. Aku ni dah teringat-ingat dah nak makan pulut bakar. T_T

Antara gambar posing yang sempat snap aku share kat bawah. Pergi beraya memang tak sempat nak ambik gambar, duk tengok makanan je. So sebelum anak dara comot, maknya berlendir dengan peluh, ambik gambar dulu di halaman rumah sebelum keluar beraya dan pergi kenduri kahwin. Owh ya, kalau kat kampung aku dan aku rasa rata-rata kat tempat lain juga, time raya ni ramai kot orang buat kenduri kahwin. Aku attend kenduri dari hari raya ke-2 lagi sampailah raya ke-6. pergh, puas hati hari-hari makan gulai kawah. 

Let's enjoy the picture. Banyak ni. ;-P
Raya pertama

 
Family potret kononya. Gila gemuk aku. hahaha

 
Bersama anak dara i. Inilah baju mak aku jahit. Jubah untuk aku dan baju kurung untuk Naurah. Shawl RM8 beli kat stadium sebelum balik kg. kikiki

Rasa nak tukar profile picture fb je guna gambar ni. hahaa setahun sekali aku tukar profile picture FB. Yang guna sekarang gambar bertiga dengan Naurah, gambar raya last year. Tahun ni gambar berdualah feeling nak sambut anniversary bulan September nanti. kikiki

Macam biasa, lepas je kat luar, bunga tokma la jadi mangsa. Suka sangat petik bunga. Sangat kegadisan gittewwww. hahaha
 
Baju raya sangat simple tahun ni. Takde manik-manik macam tahun lepas. Plannya nak buat mini jubah kat dia. Aku tengok satu design baju kanak-kanak kat fb. Nak beli terlampau mahal. Alang-alang tokma boleh jahit baju, kemain aku curi idea orang. Tapi last-last idea kelaut. hahaha

Raya pertama biasanya kami berada di sekitar rumah je, menunggu jiran tetangga dan saudara mara datang beraya. Kalau nak pergi beraya pun ke rumah jiran-jiran je. Lepas zohor dah stay kat rumah. Sebab biasanya sebelah petang saudara mara yang jauh sikit akan datang sampailah ke malam.

Raya Kedua.

Raya kedua pada belah pagi pergi beraya rumah saudara mara terdekat. Tengah hari sampai petang pulak memenuhi undangan perkahwinan di dua tempat. Oleh kerana aku takde beli baju raya, ingatkan pakai ulang baju kurung yang mana ada, rupanya mak aku jahitkan baju kurung cotton yang aku beli tahun lepas. hahaa Bagus jugak beli kain banyak-banyak ni tapi tak jahit-jahit. LOL While Naurah pulak tokma dia jahitkan dress lebihan baju cotton aku. Siap letak lace lagi hah.

Inilah dress kain cotton tokma jahitkan. Lebihan dari baju kurung ibu.

Siap sanggul rambut. Naurah ni memang jenis susah nak bagi sikat rambut dia. Dia lagi suka rambut serabai gitu. Naik rimas aku tengok. Tapi bila kat kampung je, elok aku panggil nak sikatkan, siap boleh duduk atas riba lama lagi semata-mata nak bagi aku sanggul rambut. Terkejut mak noks.

Raya ketiga

Pun pergi beraya rumah saudara dekat-dekat lagi. Tapi belah pagi stay kat rumah dulu tunggu kawan datang. Tengah hari tu pergi kenduri kahwin. Dah lewat petang sikit singgah rumah saudara kejap. Penat tapi seronok dapat makan-makan. BAHAH! Sebab takde sangat baju baru, so aku pinjam jubah mak pulak. lagi 2 helai baju baru nak pakai pergi jalan rumah saudara yang jauh sikit. haha While Naurah memang belikan baju raya kat dia banyak, so boleh la dia melaram. This year aku banyak belikan dia dress and skirt. Tahun lepas banyak seluar. Kebetulan masa pergi The Mines last month, ada satu kedai tu (lupa namanya) ada buat sales dress for girl. Cantik di mata aku dan harga murah gila kot.

 
Percaya tak aku cakap baju ni harga RM15? hahaha aku beli kat the mines ni. Bagi aku, tak kisahlah baju beli kat pasar malam ke, takde jenama ke, janji cantik di mata aku. Jahitan pun takde teruk nau senget benget, nampak benang berterabur ke. Kain pun takde keras. Lagipun budak-budak cepat membesar, nanti beli baju mahal-mahal jadi basahan jugak. hahaa Oklah kan, aku berbelanja ikut bajet, yang pasti ramai tanya beli baju kat mana, berkenan katanya. hahaha Memang saje cari baju lengen pendek gitu, sebab kat kampung panas, habis kat belakang Naurah naik ruam. Kesian dia.

Kaki sebelah dia angkat ke belakang tp sayang mak tak pandai ambik gambar, nampak kaki satu. hahaha kemain bila aku suruh dia posing, siap angkat kaki ok. Dia ni ikut mood kalau nak bergambar. Ni sebelum keluar pergi beraya.

 Raya keempat

 Raya keempat ni, ada 3 jemputan kahwin. Salah satunya, pakcik aku kahwin. Agak kelam kabut sikit raya keempat. Tak sempat nak ambik gambar. Agaknya terlampau penat, Naurah bangun punyalah lewat pagi tu. Aku pakaikan baju mak aku jahit. Bila nak ambk gambar, dia lari. Wahahaa Mesti dia tension mak dia suruh bergaya. kiki 


Raya kelima

Macam biasa, aktiviti memenuhi undangan kahwin dan alang-alang tu terus pergi rumah saudara yang jauh sikit. Kenduri raya kelima ni makanan paling best kot. Sampai sekarang aku ingat-ingat lagi gulai kawah, kerabu jantung pisang, pencuci mulut aiskrim pulut, bubur kacang hijau campur durian, best gilaaaaaaaa. Sebab dia buat macam kenduri kesyukuran dan sekali harung macam open house, pengantin sempoi takde berarak segala, just jumpa-jumpa salam dengan tetamu, so kami lepak lama kot situ. Aiskrim pulut 4,5 kali aku tambah. hahaha 

 
Ni pun baju beli kat the mines. Tak silap RM19 je kot. HAHA Minah kerinting ni bukan main suka pakai kasut cousin dia, kasut tumit tinggi lagi.
 
Mak kan cheapskate, haruslah cari baju murah-murah. Kebetulan kawan beli baju ni besar sangat dengan dia, aku laju ambik sebab dia bagi harga rm25 je kauuuu. cuba cakap mana nak dapat jubah harga RM25? hahaa
 

 
Ehemmmmmmmmmm. Nak cakap, walaupun mak pakai baju jubah murah hari tu, tapi kat kepala mak tudung mahal wooii. HAHAHA Ada orang bagi hadiah birthday kat mak. ( you know who u are). Terima kasih darl. Merasa mak pakai bokitta. Mak suka sangat, sarung aje, dah jadi cun. (Cunn keeeee?) hahah perasan mak. Mak pasang angan-angan nak beli bokitta nanti. maka tiap bulan mak kena menabung RM30 sebulan. Cukup 4 bulan baru boleh beli satu. HAHAHA

Raya keenam

Last day raya kat kampung. Pun pergi kenduri kahwin dan memenuhi udangan rumah terbuka. Pendek kata, musim raya adalah projek besar besaran menternak lemak. Lemak sedia ada pun tak mampu turun dalam masa sebulan puasa, ni bertambah-tambah lagi. T_T

Macam biasa, sebelum rambut dia serabai, baju dia kotor kena makanan, cekak hilang entah campak ke mana, baik suruh dia posing dulu sebelum keluar. heheh Maka, hasilnya sangat bagus. Pendek kata raya ni agak senanglah suruh dia posing. Katanya jap lagi nak naik kereta pergi jalan-jalan, kemain patuh cakap ibu. hahahaa
Owh ya, baju ni pun beli kat the mines. Harga pun bawah RM20. Hiksssssss Sebab tokma dia pun jahitkan 3 pasang dress, maka baju yang beli kat the mines tu ada lagi 3 pasang tak pakai. Dah kata murahkan, haruslah mak borong lebih sikit. hikssssss
 
Kebetulan pulak mak aku jahit baju kurung cotton ni (pun dari tahun lepas aku beli T_T), pastu aku belikan Naurah dress warna biru tua campur peach gitu. So ngam la kira baju raya mak and anak. hehehe

Kalau suami aku tak dengki, aku rasa ni gambar terbaik aku dan naurah. Tengok la anak gadis ibu senyum kemain nak bergambar tapi sayang, ayahnya kaki dengki, ambik gambar tak nampak muka. T_T
 
Begitulah sahaja berakhir raya di kampung. Lupa nak bagitau, shawl yang matching dengan baju cotton ni dihadiahkan oleh kawan opis jugak. Terima kasih bagi shawl ni.


 Raya ketujuh

Dah bergerak pulang ke Kuantan dengan selamat. Hari ni dah kerja. Begitulah berakhirnya sambutan raya pada tahun ini kat kampung. Tunggu raya haji pulak.


Selamat hari raya for those yang baca blog ni, walaupun kita kenal atau tak, saya mohon maaf andainya apa yang saya share kat sini ada mengguris hati dan perasaan sesiapa. Kosong-kosong ye. :-)



Till then.



With love,
Hana.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...