Wednesday, March 19, 2014

Si Berani


Atleast, update sikit. Walaupun rasa macam banyak sangat nak cerita tapi masa tu... 8 jam di office tak cukup. Nape 8 jam di opis? sebab kat opis je ada internet. Kat rumah nan-ado. kehkeh

Kisah orang berani.

Kat rumah kadang-kadang ada lipas. Kadang lipas ni macam berani dari tuan rumah. Paling ngeri lipas dalam bilik air. Kita ingatkan makin kita masuk bilik air, makin dia lari jauh-jauh, seada upaya cari lubang nak selamatkan diri. Yelah, takut kaki gergasi tuan rumah pijak sehingga jadi arwah kan. Tapiiiiiiiiiiiiiiii tak adanya lipas beralamat di dalam bilik air ni penakut. Sangat berani ok. Siap kejar kaki tuan rumah.

Maka, tuan rumah yang penakut ni, terpekik-pekik macam nampak ular dalam rumah. Geliiiiiiiiiiiiiiiii

Dalam cerita ni, selain dari lipas beralamat dalam bilik air tu adalah seekor yang berani, namun ada seorang lagi yang sangat sangat berani dari seekor lipas itu.

Seorang itu, namanya Naurah.lol

Dia dengar je mak dia menjerit dalam bilik air, cepat-cepat dia datang. 

"Mi! Mi! Mi!" - panggil naurah.

Kenapa dia panggil IBU dia as MI?

Sebabnya dia dengar suami BS panggil isteri dia Umi. Maka dengan dia-dia panggil aku MI. Sabor jelah. T_T

sambung..

dia sampai je depan bilik air, tengok aku atas bawah dalam keadaan yang *tetttt*. Lantas aku pergi dalam bilik stor nak ambik penyapu. Konon nak halau lipas tu, sekali sampai kat depan bilik air, tengok si berani (remember this name : NAURAH) dah pun genggam lipas dalam tangan dia.

T_T

"Nah, uwang." (Nah, buang) - Naurah

AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaa - Ibu sambil lari dari dapur.

Terkedek-kedek Naurah menuju ke bakul sampah di dapur, campak lipas dalam bakul.



"abhisssss" (habis) - naurah.

Ok, terima kasih anak ibu tolong "habiskan" lipas itu. T_T

Pheww.

Last sekali, dengan dia-dia, ibu bawak masuk bilik air. Kita mandi sama-sama ye. Kasi samak tangan tu.

T__T


K.Bye!!




THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, March 7, 2014

motherhood skill is under maintenance

*sigh*

Where to start? 

Hurm, about 5 days, as a mother i felt so bad and disappointed with myself. Actually Naurah ok je. I mean dia sihat, tak demam dah. BS cakap makan pun ok, makin banyak.

The things which make me very sad is i can't handle Naurah properly dah sekarang. Tak taulah kat mana puncanya. Or can i say i a bit  stress (errr kelam kabut actually) since she got fever last week kot. Lepas demam dia dah kebah dalam hari Khamis macam tu, hari Jumaat dia start batuk. OMG! first time in my life tengok Naurah batuk. Now i know how worse it is feel bila tengok anak kecik batuk-batuk. No wonder ramai mak-mak yang duk cari penawar batuk. Sangat kasihan ok. Malam-malam nak tidur tu Naurah boleh terjaga sebab tekak tak selasa. Tak tahan batuk macam ada kahak banyak tapi dia pi telan balik kahak tu sebab tak reti nak ludah. I am feel so sad. 

Just imaging kalau Naurah sedar malam-malam sebab batuk, berapa kali dia bangun dan berapa kali jugak aku kena bangun bersama-sama. Then dengan pagi tu nak pergi kerja, make me headache. Seriuosly memang takde tenaga langsung. Tapi terpaksa pergi kerja jugak. 

Owh, then she is  had runny nose too. Poor my little girl. 

Then follow miserable feeling i had to face.

Since Monday this week, Naurah langsung tak nak makan makanan yang aku suapkan. Biasanya pagi-pagi aku akan masak bekal untuk dia. Then tinggalkan sikit untuk makan malam. Dan, biasanya jugak, dia akan makan malam. Wajib makan malam. Kalau dia tak makan malam, dia tidur around 9 or 10pm, dia akan bangun semula walaupun dah diberi susu. Lapar maybe.

This whole week, dia langsung tak nak makan malam. Err, sebetulnya dia taknak aku suapkan makanan. Dia akan lari sekeliling rumah. Sampaikan aku paksa dia makan, dia sembur balik makanan tu. Sehari dua ok lagi. Aku biarkan. Masuk malam ketiga, aku rasa sedih sangat. Kenapa macam ni kan. Aku risau takut dia lapar tengah malam nanti. Dan aku perasan, memang dua malam dia tak makan tu, dia ada bangun pukul 12, pukul 1. Siap bangun mintak air dan suruh bukak tv. *sigh*

So, malam ketiga, aku whatsApp BS cerita Naurah tak nak makan, then BS datang rumah around 9 pm. Nasib sebelah rumah je kan. Dia saje datang nak tengok Naurah ngada-ngada dengan mak dia kan. So, aku nak test la sama ada Naurah betul-betul kenyang atau dia memang taknak aku suapkan. 

Sedihnya, sebaik BS pegang mangkuk nasi dia, terus dia berlari peluk lutut BS dan buka mulut seluasnya untuk makan. Dia duduk depan BS tak bergerak sambil makan sampai habis satu mangkuk. Aku pun laju masuk bilik air nangis puas-puas. Sedihnya. Trust me, sambil menaip ni aku tengah menangis. I don't know where is wrong. What is wrong. Kenapa dia macam tu? Serius aku betul-betul kecik hati. Cakaplah aku macam budak-budak nak kecik hati bagai dengan anak kecik, setahun 7 bulan tu tapi this current situation betul-betul sedih dan buat mood aku down sangat.

Bukan aku tak cuba pujuk dia makan. Bila aku letak dia kat kerusi makan, dia siap turun, lari depan tv. Then aku pujuk panggil suruh datang kat meja makan tapi dia boolayan tengok tv. Then aku pergi dekati dia sedang menonton tv, siap bawak mangkuk nak suapkan dia nasi, dia lari masuk bilik sambil ketawa. Ibarat macam dia nak main kejar-kejar ok. Aku betul-betul tak faham.

Aku tau, kalo BS datang tiap-tiap malam ke rumah mesti dia akan makan punya. Tapi aku rasa cemburu gila bila BS datang suapkan nasi, dia makan elok. So malam ketiga dan seterusnya tu aku tak bagitau pun BS Naurah tak nak makan malam lagi. Aku takut dia datang lagi. Terukkan aku?

Malam keempat, semalam, aku bagi dia makan sendiri. Sah, dia nak makan sendiri. Tapi makan eloknya 3 sudu je. lagi semangkuk nasi tu dia buat main, celup tangan dalam sup. Sabar jelah. Entah kenyang ke tak 3 sudu masuk mulut tu.

Kenapa eh, Naurah macam ni? 

Satu lagi, bab pakai baju and pampers. Malas nak cerita sebab pernah aje dengar mak-mak lain cerita. Ramai jugak yang susah nak pakai pampers dan baju. So aku anggap la tu perkara biasa.

Cuma tang makan ni, aku musykil sikit. So bila hubs called, ngadu kat hubs. Buat loud speaker, Naurah sembang dengan ayah dia. Pesan kat Naurah jangan buat ibu macam tu, makan bila ibu suap bla bla bla. Naurah kasi respon. Dia iyakan je ayah dia cakap.

Last sekali, husband bagi nasihat yang sedikit melegakan. Katanya, 
"maybe Naurah nak makan sendiri kot. Dia nak belajar suap makanan sendiri. Bila sayang bagi mangkuk nasi, dia nak makan walaupun 2,3 sudu. Cuma dia tak nak disuap. Kalau kat rumah BS mana boleh dia makan sendiri. Nanti dia makan bersepah. Takut BS marah. Sebab tu malam-malam kat rumah je dia akan buat perangai macam tu. Sebab dia tau, kalau dia sepahkan makanan, ibu dia takkan marah punyalah."

Tambahnya lagi,

"Naurah nak makan sendirilah ibu. Tapi naurah tak pandai cakap kat ibu lagi. Bila Naurah cuba rampas sudu dari ibu, ibu tak kasi.Sebab tu Naurah lari masuk bilik.Naurah merajuk ibu tak bagi makan sendiri. Sebenarnya naurah lapar la ibu. Nanti ibu bagi Naurah belajar makan sendiri eh." sambil buat suara comel ala budak-budak."


You make my day darling!
 Owh, by the way, dah 3 hari since Jumaat last week kasi naurah 2ml madu twice a day using syringe. Alhamdulillah, batuk dah kurang. Malam-malam dah tak terjaga sebab batuk. Terjaga nak susu je. Nanti nak continue kasi madu je. hiks



K.Bye!
from.
Wonder's mom.

THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...