Wednesday, June 18, 2014

loghat barunya.

Welcome back boss!!! teheee entry welcoming my boss back to work after she take her maternity leave, 90 days ago. Bestnyaaaaaaaaa cuti lama. Actually tak ada apa-apa pun. Hidup macam biasa. Bunyi bosan je kan tapi tidaklah sebenarnya. Cuma rasa penat je. Penat kenapa pun tak tau. Bahah

work

Ada lagi 3 pending job yang tak settle since aku kena uruskan sebelum bos aku cuti lagi. Tapi nampaknya boss dah masuk pun still tak settle lagi. Maybe rasa penat otak tang ni kot. Aku dah cuba settlekan kerja sebaik mungkin but at the end of the product kena juga melibatkan orang lain. So bila kita dah sehabis mungkin buat yang terbaik kt part kita tapi its be very slow tang orang lain sampai bos dah masuk kerja masih tak siap. Buat aku rasa down sangat. Rasa macam failed gila. It's make me stress to the max! Nasib bos aku faham what is the problem. Memang aku bukan ketua yang baik bagi gantikan bos aku. Sebab aku tak boleh nak lead orang ikut cakap aku. I am not a good leader. I know that. Pada aku work is simple. Setiap orang ada tugas masing-masing, just do it ikut masa yang ditetapkan. senang. Pasti semua kerja settle dengan cepat. Tapiiiiiiii. Haih, malas la nak merunggut.

Daughter

This minah kerinting dia dah pandai cakap loghat kelantan dalam percakapannya. terbaru ni. Seperti:

"bu iyok??" - Naurah. 

iyok = tiok (loghat kelantan). Tiok mean menangis. Aku kan ratu air mata, hati tisu punya orang. tengok episod akhir goddess marriage pun leh nangis nak rak. hahaa Sebab tu Naurah tegur aku nangis. T_T

"nak pecat kasut" - Naurah
 

pecat (loghat kelantan) mean tanggalkan. Dia nak tanggalkan kasut. T_T Tiap kali nak masuk rumah, dia akan cakap pecat kasut.



lain-lain, like kalau uyong (burong), ike (ikan). Kalau kat rumah aku biasa ajar dia burung dipanggil bird, ikan pulak as fish.  

As you know BS dia orang Kelantan. So ok lah. Ibu tak kisah. Lagipun awak pun anak jati kelantan kan. Cuma awal-awal ayah dah bagi warning jangan nak cakap loghat kelantan dengan dia takut apa dia cakap langsung ayah tak faham. hahaa so takpelah, kat rumah BS dia belajar loghat kelantan, kat rumah ibu ajar la cakap KL (as ayah mintak. padahal orang Melaka, ngaku orang KL. BAHAH!)

Apa-apa jelah kan. 

Actually ada lagi tapi lupa pulak. Cuma semalam this two word yang selalu dia sebut. Nampak nau berapa kali mak dia nangis sepanjang drama 1 jam tu kan? hahaha


Kbye!


Owh, the new picture of minah kerinting.

 
sangat susah nak potong kuku sekarang. Kalau pegang ketip kuku kemain sibuk dia nak rampas.

 
You know cuaca panas terik sekarang. Habis naik ruam kat leher dia, dada and belakang. Klinik bagi calamine lotion, bila sapu nampak ok. Tu yang kemain putih kat leher. Kesian anak ibu duk garu-garu gatal.






 Till then.







THANK YOU FOR READING THIS!

5 comments:

  1. btol bella pun tumbuh ruam2 :( tak tau nak letak apa kt leher si kecik tu

    ReplyDelete
  2. wah...dah pandai ckp loghat2 ni eh...bagus2... hehe

    ReplyDelete
  3. Nasibbbbbbb boleh komen jahhhh. Bile nak kasik aku jumpe naulah. Meh aku ajo spiking london ekekeke

    ReplyDelete
  4. anak aku yang harris tu, tak serasi dengan calamine ni. klu letak, macam kena panggang kulit dia.

    amboi naurah, pandai kecek kelantan ye...

    ReplyDelete
  5. amboi comelnye pandai ckp kelantan..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...