Friday, March 7, 2014

motherhood skill is under maintenance

*sigh*

Where to start? 

Hurm, about 5 days, as a mother i felt so bad and disappointed with myself. Actually Naurah ok je. I mean dia sihat, tak demam dah. BS cakap makan pun ok, makin banyak.

The things which make me very sad is i can't handle Naurah properly dah sekarang. Tak taulah kat mana puncanya. Or can i say i a bit  stress (errr kelam kabut actually) since she got fever last week kot. Lepas demam dia dah kebah dalam hari Khamis macam tu, hari Jumaat dia start batuk. OMG! first time in my life tengok Naurah batuk. Now i know how worse it is feel bila tengok anak kecik batuk-batuk. No wonder ramai mak-mak yang duk cari penawar batuk. Sangat kasihan ok. Malam-malam nak tidur tu Naurah boleh terjaga sebab tekak tak selasa. Tak tahan batuk macam ada kahak banyak tapi dia pi telan balik kahak tu sebab tak reti nak ludah. I am feel so sad. 

Just imaging kalau Naurah sedar malam-malam sebab batuk, berapa kali dia bangun dan berapa kali jugak aku kena bangun bersama-sama. Then dengan pagi tu nak pergi kerja, make me headache. Seriuosly memang takde tenaga langsung. Tapi terpaksa pergi kerja jugak. 

Owh, then she is  had runny nose too. Poor my little girl. 

Then follow miserable feeling i had to face.

Since Monday this week, Naurah langsung tak nak makan makanan yang aku suapkan. Biasanya pagi-pagi aku akan masak bekal untuk dia. Then tinggalkan sikit untuk makan malam. Dan, biasanya jugak, dia akan makan malam. Wajib makan malam. Kalau dia tak makan malam, dia tidur around 9 or 10pm, dia akan bangun semula walaupun dah diberi susu. Lapar maybe.

This whole week, dia langsung tak nak makan malam. Err, sebetulnya dia taknak aku suapkan makanan. Dia akan lari sekeliling rumah. Sampaikan aku paksa dia makan, dia sembur balik makanan tu. Sehari dua ok lagi. Aku biarkan. Masuk malam ketiga, aku rasa sedih sangat. Kenapa macam ni kan. Aku risau takut dia lapar tengah malam nanti. Dan aku perasan, memang dua malam dia tak makan tu, dia ada bangun pukul 12, pukul 1. Siap bangun mintak air dan suruh bukak tv. *sigh*

So, malam ketiga, aku whatsApp BS cerita Naurah tak nak makan, then BS datang rumah around 9 pm. Nasib sebelah rumah je kan. Dia saje datang nak tengok Naurah ngada-ngada dengan mak dia kan. So, aku nak test la sama ada Naurah betul-betul kenyang atau dia memang taknak aku suapkan. 

Sedihnya, sebaik BS pegang mangkuk nasi dia, terus dia berlari peluk lutut BS dan buka mulut seluasnya untuk makan. Dia duduk depan BS tak bergerak sambil makan sampai habis satu mangkuk. Aku pun laju masuk bilik air nangis puas-puas. Sedihnya. Trust me, sambil menaip ni aku tengah menangis. I don't know where is wrong. What is wrong. Kenapa dia macam tu? Serius aku betul-betul kecik hati. Cakaplah aku macam budak-budak nak kecik hati bagai dengan anak kecik, setahun 7 bulan tu tapi this current situation betul-betul sedih dan buat mood aku down sangat.

Bukan aku tak cuba pujuk dia makan. Bila aku letak dia kat kerusi makan, dia siap turun, lari depan tv. Then aku pujuk panggil suruh datang kat meja makan tapi dia boolayan tengok tv. Then aku pergi dekati dia sedang menonton tv, siap bawak mangkuk nak suapkan dia nasi, dia lari masuk bilik sambil ketawa. Ibarat macam dia nak main kejar-kejar ok. Aku betul-betul tak faham.

Aku tau, kalo BS datang tiap-tiap malam ke rumah mesti dia akan makan punya. Tapi aku rasa cemburu gila bila BS datang suapkan nasi, dia makan elok. So malam ketiga dan seterusnya tu aku tak bagitau pun BS Naurah tak nak makan malam lagi. Aku takut dia datang lagi. Terukkan aku?

Malam keempat, semalam, aku bagi dia makan sendiri. Sah, dia nak makan sendiri. Tapi makan eloknya 3 sudu je. lagi semangkuk nasi tu dia buat main, celup tangan dalam sup. Sabar jelah. Entah kenyang ke tak 3 sudu masuk mulut tu.

Kenapa eh, Naurah macam ni? 

Satu lagi, bab pakai baju and pampers. Malas nak cerita sebab pernah aje dengar mak-mak lain cerita. Ramai jugak yang susah nak pakai pampers dan baju. So aku anggap la tu perkara biasa.

Cuma tang makan ni, aku musykil sikit. So bila hubs called, ngadu kat hubs. Buat loud speaker, Naurah sembang dengan ayah dia. Pesan kat Naurah jangan buat ibu macam tu, makan bila ibu suap bla bla bla. Naurah kasi respon. Dia iyakan je ayah dia cakap.

Last sekali, husband bagi nasihat yang sedikit melegakan. Katanya, 
"maybe Naurah nak makan sendiri kot. Dia nak belajar suap makanan sendiri. Bila sayang bagi mangkuk nasi, dia nak makan walaupun 2,3 sudu. Cuma dia tak nak disuap. Kalau kat rumah BS mana boleh dia makan sendiri. Nanti dia makan bersepah. Takut BS marah. Sebab tu malam-malam kat rumah je dia akan buat perangai macam tu. Sebab dia tau, kalau dia sepahkan makanan, ibu dia takkan marah punyalah."

Tambahnya lagi,

"Naurah nak makan sendirilah ibu. Tapi naurah tak pandai cakap kat ibu lagi. Bila Naurah cuba rampas sudu dari ibu, ibu tak kasi.Sebab tu Naurah lari masuk bilik.Naurah merajuk ibu tak bagi makan sendiri. Sebenarnya naurah lapar la ibu. Nanti ibu bagi Naurah belajar makan sendiri eh." sambil buat suara comel ala budak-budak."


You make my day darling!
 Owh, by the way, dah 3 hari since Jumaat last week kasi naurah 2ml madu twice a day using syringe. Alhamdulillah, batuk dah kurang. Malam-malam dah tak terjaga sebab batuk. Terjaga nak susu je. Nanti nak continue kasi madu je. hiks



K.Bye!
from.
Wonder's mom.

THANK YOU FOR READING THIS!

8 comments:

  1. Sedih kan perasaan bile anak nak makan dari tangan orang lain. Rase macam 'tak sayang mak lagi'.

    Kite pon tgh phase anak sendiri nak suap sendiri gak.. even kat kedai makan pon. So kite bagi dua sudu garpu kat die, at the same time, ade sudu sendiri jugak, sambil die duk try suap diri sendiri tu.. sambil main makanan sambil tu kite suapkan die.

    Macam tu baru die nak makan, tapi tu la. Kadang2 jugak la.

    *urut dada rase phase budak taknak makan ni*

    Bersabarlah kite2 semua kan.

    ReplyDelete
  2. ALahaiii...touching plak bila membacanya. Iyer lah tu naurah nak mkn sendiri. Qhalif pon mcm tu gak hana. Tak nak ibu dia suap. Nak gak mkn sendiri.

    ReplyDelete
  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. Bila batuk mmg susah. Husband i adalah org plg tension if hannah start batuk. Sbb dia kene jaga n hadap:p sbb tu jgk dia akn sound if i buat somethingg yg bole buat hannah batuk huhu. Xlena tdo if seseme n batuk ni. Nsb baik now dh ok kn naurah. Anyway psl mkn tu, btl la ckp ur husband. N bkn u je hadapi cmtu. I pn sama bengang if bg mkn dia buat main2. Sbb dia nk mkn sndri. Yg jatuh lg byk dr msk mulut. Nk suap dia xmau. I jnis biar je bg mkn sndri. Tp husband i jnis suh suh. Duhhh. Obviously kt nursery dia mkn sndri. Ble kt umh kene suap mst la xnk. Kdg2 hal gini pn aku bole btekak dgn husband lol. Xpela slowly. Kdg bdk2 ni dgn org lain dia ok nk mkn dgn mak sndri sj jeee ngade mcbr kesabaran haha

    ReplyDelete
  5. alaa naurah saje je tu...nak manja2 dgn ibu la tu :)

    budak2 memang macam tu kot...u kena byk sabar & cuba tackle lagi..mcm i dgn ayish pulak, time papa dia balik kemain semua benda taknak i buatkan T_T

    so i fikir budak ni jadi camtu maybe dia ada fav person yg dia suka, maybe dia rindu, maybe jugak dia nak perhatian lebih dari ibu dia...susah nk expect budak kecik ni kan? hihi

    ReplyDelete
  6. naurah nak manja2 sama ibu je tu. jangan amik hati mommy walaupun tensen jugak kan. kids at this age dah tau nak tarik perhatian parents :)

    ReplyDelete
  7. susah nak faham ragam dia..
    kalau dia boleh ckp lainlah.
    anak mak yg jg time kita kerja..kadang tu..kita balik kerja ayik nangis je. jap2 nangis..jap jap nangis..
    mak kata saja lah tu..nak manja2.

    btwn kena mak maman sekali kot.

    ReplyDelete
  8. Naurah dah pandai lah nak suh mama dia bg sudu...naurah nak makan sendiri...pandaiiii....aah dear, anak batuk mmg sgt lah kesiannn...ju tau cm ne rasa anak batuk...mlm nak tido x selesa...harap naurah ok ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...