Wednesday, February 26, 2014

worried mom.

I had a bad feeling toward others people today. Seems like everything was wrong and people treat me like &@#&! sigh!

Forgive, my bad. T_T Badan kat office tapi jiwa raga asyik teringat kat Naurah je. Now, i am feeling so sad. Wanna cry. :'((

The truth is Naurah is having a bad condition. Ya, demam je. But so-called "demam" make me worried so much. Naurah kan jarang sangat demamnya, last demam pun aku macam  lupa bila. Setakat dedar-dedar tu biasalah budak-budakkan nak tumbuh gigi, nak membesar kan.

But this time demamnya melebih 3 hari dah. Biasa kalo panas-panas biasa sehari je kot. Sorry for my over reaction towards this situation. Just like i said, dah lama Naurah tak demam and i am totally forget how to treat a child when they are not feeling well, ALONE. By myself. Sobs. :'( 

Selama ni pandai bagi nasihat kat kawan-kawan macam mana nak handle anak demam, bagi kata-kata semangat and bla bla tapi bila diri sendiri terkena, macam rasa tak senang gila. Susahnya hati ni. Rasa lost. :'((

Dah bawak pergi jumpa doktor semalam, then doctor tanya sama ada she is vomited or not, had rush around her body or others sign yang tak best kan tapi semua tu tak ada. 

Cuma badan dia panas sehingga mencecah 39 degress. Hari pertama demam, memang kurang selera makan. Kena kejar nak suap bubur nasi. Dalam demam pun, siang hari kemain aktif. Badan panas sangat tapi tuan punya body melasak semput mak nak mengejar ok. So, aku rasa macam nothing to worried kan. Bila malam je, dia punya mood tu dah berubah. Nak merengek, tidur awal tapi start kul 1 pagi, sejam sekali bangun merengek sampai ke subuh. Badan panas tak payah cakaplah. Letak tuala basah kat dahi, kejap je kering tuala tu meresap haba hangat badan. I think dia tak selasa kot badan dia panas. That is why kerap terjaga kan.

Nasib baik jugak, Naurah tak batuk-batuk. Kalau batuk lagi worse dan tak senang duduk. Sehingga pagi tadi sebelum hantar pergi rumah BS, badan dia still panas dan suhu around 38 degress something. Quite worried sebenarnya.

Tinggalkan kat BS tadi, siap pesan bagi ubat demam dan ubat radang tekak. No wonder dia tak selera makan, tekak dia merah. Pastu kalau badan dia panas sangat, jangan terus mandikan dengan air paip, minta tolong mandikan dengan air suam. Check every two hours tengok suhu badan. I am just worried now. Hopefully she was fine. AMIN.

According to doctor, kalau demamnya tak baik sampai Jumaat ni, kena refer ke klinik sekali lagi. Harap she will be recover soon. AMIN. 

Owh, actually, bukan tak nak bawak specialist but then specialist kat sini (which i know, klinik Yaw and Ang) dua-dua doctor lelaki. And, FYI Naurah sangat takut kat orang lelaki dewasa kecuali her dad and acik (suami BS). Ingat lagi masa check up KK last week, kena refer doctor sebab dah setahun enam bulan kan. Before masuk bilik doctor tu kemain dia ligat, usik budak-budak kat kerusi menunggu. Kalau jumpa budak lelaki confirm dia pi peluk, plus kalo budak lelaki yang debab, dia suka sangat. Nampak coolkan. Sekali masuk je bilik doctor, dia tengok je there was a man in the room, terus dia melalak ok. Tak sempat aku nak duduk kat kerusi. That chinese doctor also panic. haha 

Haaa, what happen? I tak buat apa-apa lagi. Ayooo, adik jangan takut. (sounds like that doctor tu cakap sambil ketawa. kehkeh)

Not so cool la Naurah. Dah hilang sifat pahlawan awak tu. lol

Dia punya takut kat orang lelaki dewasa siap terpekik, air mata, air hidung, air liur sama laju keluar. Sampaikan doctor tak dapat nak letak stetoskop kat dada dia. Kemain kuat dia tepis. Doctor kata tak ada apa-apa masalah tak payah checklah. Dia kesian tengok Naurah melalak macamkan sakit sangat. Just a few question je dia tanya. Dah keluar dari bilik doctor, mak-mak yang ada kat situ, duk tanya kenapa. haha buat malu jelah Naurah ni. tadi kemain cool kan. Langkah je keluar bilik doctor, terus stop menangis, siap dia tarik shawl mak dia lap air hidung. Sabar jelah. T_T

So, sebab itulah aku taknak bawak dia jumpa doctor lelaki. Kalo ada specialist perempuan, memang aku nak g sangat. Macam klinik yang kami pergi semalam adalah doctor perempuan. Memang tak ada masalah langsung. Siap dia boleh nganga lagi bila docktor letak batang kayu (apa ke nama saintifiknya) nak tengok rahang and tekak. Relaks je dia. 


Aku pulak risau sebabnya BS Naurah had no her own child yet. Masih tiada rezeki lagi. (i pray for her). So she quite worried because this is the first time she taking care Naurah in that condition. Selama ini kan Naurah tak pernah demam sepanjang dia jaga. Every 2 hours she whatsApp me, bagitau bacaan termometer, also ask what she should do bila bacaan termometer is about 38.3 degress dan badan agak panas. I know, she is panic. hehe Dah, kalau aku sebagai mak dia pun panik nak handle budak demam, apatah lagi dia kan. 


 

Naurah darling,
Ibu is worried about you. Be strong sayang. Ibu tau awak demam sebab nak besarkan. Apa lagi lah akal awak yang nak keluar tu kan. *smile* Ibu tak nak fikir benda tak elok. Walaupun jauh dalam sudut hati ibu amat risau sekali, dengan keadaan sekarang. Budak-budak demam je dah jadi penyakit macam-macam. *tears* But i am pretty sure it will not happen to you, kan Naurah? Ibu tau awak kuat. Stay cute and healthy, little girl. *kiss*



Worried mom.
Bye!





THANK YOU FOR READING THIS!

8 comments:

  1. speedy recover naurah... kecian ibu worried sungguh dia.

    hope xde pape... dont worry k...

    ReplyDelete
  2. Siapa tak risau hana klo dah demam berhari². Siannya naurah. Dah lah skang musim org tak sihat. Mungkin faktor cuaca. Gi spital lah hana. Risau plak daku yg membacanya.

    Smoga nuarah cepat sembuh.

    ReplyDelete
  3. ibu naurah-- ada satu klinik kat area megamall, blkg ngadap sekolah tu. tak ingat nama... dr tan rasanya. klinik tu dr pompuan and klinik pakar kanak2. bahaya bebudak demam lama2, and suhu tinggi2. worst come to worst ibu bawak naurah pi kecemasan private hospital time suhu tgh tinggi. they know what to do. anak akak kena last 2 years. 39 degrees... makan ubat tak jalan. ubat bontot tak jalan. straight kecemasan pukul 4 5 pagi and admitted utk pantau. luckily early sebab doctor dpt detect ada mild lung infection. kdg2 ubat yg GP bagi tak sesuai.

    ReplyDelete
  4. hana..same with me..zara pun demam, dh hmpir sminggu..mmg risau..hope dmm nk dpt kaki..hopefully naurah pun cpt sembuh ye..ibu zara rindu plk kt naurah..hug kisess naurah!!

    ReplyDelete
  5. Semoga Naurah cepat sembuhh...be strong Hana..

    ReplyDelete
  6. Oh lg tough nk jg sebab u sorg2 without husband. Hannah pn kjp pns kjp x. Org nursery pn kdg xle detect cz dia aktif main mcm biasa mkn semua ok. Cuma today je batuk seseme dh dtg. Adeh. Anyway get well soon naurah

    ReplyDelete
  7. Haritu pun Aisyah demam..memang tak keruan la..Yana selalu jelom ngan air asam jawa + daun bunga raya..jelum sampai dia berpeluh..pakaikan pampers je..n baju lubang2..alhamdulillah selalu 1 mlm esok terus kebah..bagi juga ubat demam.

    moga naurah cepat sihat..

    ReplyDelete
  8. salam. u, dekat hospital pkr muip ni ade specialist pediatrician perempuan. doctor fazuliati. Tapi office hour.. heee 8:30-12:30 2:30-4:30pm. anything just call 09-5137110

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...