Wednesday, December 3, 2014

Bangau oh Bangau new version

Life is fantastic right now. *blowing kisses* hehe

Dua minggu lepas, Naurah demam siap dengan batuk lagi. Dah lama tak demam. Tapi batuk tu alhamdulillah kejap je. Risau jugak kalau demam lately sebab banyak kes denggi kot. Tapi nasib baik bukan sebab denggi. Demam sebab nak beralih bulan, mungkin??

Baik daripada demam tu, mood dia macam on off gitu. Kejap very behave, kejap macam 'ngada-ngada' jugaklah. Tapi ngada-ngada dalam zon comel. behee

Ngada-ngada comel tu, kalau nak tidur je, mengadu kat ibu sakit kaki, mintak minyak sapu kat kaki. Kalo lambat sapu or ibu boo layan, kang sakit tu merebak ke tempat lain, siap sampai sakit mata. Read, pedih mata nak tidur sebab lawan mata. Sabor jelah. Kadang-kadang nak buat susu tu, mintak di dukung. Tapi dukung kejap jelah, nanti dia suruh letak atas kerusi sebab dia nak tolong buatkan susu dia sendiri. Cedok sendiri susu dalam bekas,goncang botol sendiri. Air je ibu masukkan. Haih, dah pandai buat susu sendiri, dah tak padan minum susu tau. hehe 

Last week pulak, aku demam. Terpaksa cuti dua hari. Agak teruk jugak demam. Memang sangat tak larat nak jaga dia. Kesian sangat-sangat. Siang hari aku hantar ke rumah BS macam biasa. Lewat petang baru ambik. Malam tu paksa dia tidur awal sikit. Tapi memang tak tidur awal lah. entah kenapa baik dari demam tu, waktu tidur dia bertukar. Biasa pukul 9 or paling lewat pukul 10 malam dah tidur. Kali ni, paling awal tidur pun pukul 12 tengah malam. Aku dengan demam lagi, memang taklah nak melayan dia. 

So, aku baring kat ruang tamu sementara tunggu dia duk main. Teman dia main tu dalam erti kata, aku tertidur, hanya jasad je ada depan mata dia. T_T Tapi masa demam ni, dia sangat behave je. Dia main sorang-sorang. Tapi make sure safety gate ke dapur lock, semua suiz tutup especially suiz tv (dia suka sangat main) dan pintu blik tutup. So lingkungan kawasan dia main ialah di ruang tamu sekitar aku je. Sehingga nak ke pukul 12 tengah malam tu, antara mainan dia:

- main game pororo guna hp ibu
- dengar video lagu kanak-kanan kat hp ibu 
- drawing or colouring
- main lego
- main bebear

Tu jelah dia main. Before bagi telefon tu make sure mobile data kena off dulu. Kang bukak ada pulak dia snap gambar aku tidur dan ter'upload' dalam fb. Ngeri mak. haha

Lately jugak dah dapat kesan, Naurah dah pandai 'cover salah dia'. Kat rumah BS dua tiga hari ni, ada kawan dia yang bernama sofia. Sebab BS sofia cuti. So suka la dia ada kawan. Tapi tak bestnya Naurah ni suka buli kawan dia. Semalam dia pi pukul kawan dia sebab nak main teddy bear orang tu. Menurut cerita BS:

Naurah nak main bear sofia sebab bebear dia lupa nak bawak. Bila sofia tak kasi, dia pi pukul tau. Lepas balik kerja BS cerita kat aku. Masuk rumah BS, aku panggil Naurah,

"Naurah ada gaduh dengan sofia tak tadi?" - ibu

"Eh, ipin main la" - naurah. Langsung tak pandang ibu. Tengok cerita ipin. 

"naurah buat apa kat sofia tadi?" - ibu

"yeay-yeay, ibu main, seronoknyaaa" - naurah. Tanpa pedulikan ibu panggil. Mata tetap menatap tv tanpa hiraukan ibu

Aku tau dia taknak jawab soalan aku.

"Oklah, tengoklah ipin tu tak nak cakap dengan ibu. Ibu balik dulu." - ibu

Barulah dia berlari bangun datang kat aku. Bila tanya dia tetap tak jawab.

Dah bape kali jugak dia cuba sorok something ni. Balik rumah tu baru dia cakap yang betul. Siap mengadu tak tahan tu:

"Piya taknak main sama-sama bebear dia. naurah buat macam ni.." - siap tunjuk lagi gaya dia pukul tangan sofia. T_T

"Kalau nak main sama-sama, macam ni. Bebear tu, siapa punya?" - ibu

"sofia punya" - Naurah

"Sofia punya kan? Bagi sofia main dulu. Lepas tu tanya sofia, dah siap main? Naurah main pulak, boleh tak? biar sofia pegang bebear dia, kalau sofia bagi baru ambik. Kalau sofia tak bagi, jangan pegang bebear dia. Nanti sofia taknak kawan macam mana? nak kawan dengan sofia kan?" - ibu. so far dia angguk jelah.


Lagu favourite dia nyanyi sekarang ialah Bangau Oh Bangau! Tapi lirik memang berterabur. Ikut dia ingat. Kadang-kadang dia nyanyi, 

Ikan oh ikan kenapa tak timbul,
macam mana aku tak timbul, perut aku sakit.

HAHAHA

Kalau aku ketawa mesti dia cakap, "nyanyi rrr". Suruh betulkan. Bila aku nyanyi sama-sama, baru nyanyi sikit dia suruh diam.

ibu nyanyi:

bangau oh bangau, 
kenapa engkau kurus.

sing along dengan naurah:

macam mana aku tak kurusss,

"syhhhh.. ibu diam." - naurah

ibu keep nyanyi lagiii..

ikan taknak timbul

"syhhh. jap-jap. diam jap" - naurah. siap letak jari telunjuk kat mulut. haha

Nanti dia sambung nyanyi sendiri:

ikan oh ikan kenapa taknak timbul,
macam mana aku tak timbul,
perut aku sakit.

perut oh perut,
kenapa engkau sakit,
macam mana aku tak sakit,
katak panggil hujan.

KAHKAH

Ikut suka hati dia je tau.





Begitulah setakat ni, 2 tahun 4 bulan. Harap membesar dengan sihat dan makin cerdik. AMIN.







Till then.


 
THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 25, 2014

"Age is just a number. Maturity is a choice"

Ni entry luahan hati apa yang berlaku kat tempat kerja. Mungkin useful untuk siapa-siapa yang bakal joint sector gov ke apa kan. Just small tips jelah. Yang selebihnya adalah luahan perasaan tidak puas hati atas apa yang terjadi semalam. Err, actually orang yang berkenaan tak baca pun tapi nevermind lah. Atleast aku dapat lepaskan perasaan ini.

Kerja gov ni tak complicated mana pun. Sebab setiap tugasan akan ada guidline dia. Setiap prosedur kerja terkandung dalam Fail Meja. Dan kerja apa yang nak kena buat every year terkandung dalam Sasaran Kerja Tahunan. Kalau korang ada kawan yang kerja gov duk sebut pasal kena isi SKT, SKT awal dan hujung tahun tu, hah ni lah dia Sasaran Kerja Tahunan. Prestasi kita dinilai berdasarkan pencapaian SKT pada tahun tersebut. So pada awal tahun, setiap orang kena plan SKT dia apa. Then hujung tahun kena nilai mencapai sasaran tak. So as gov staff mesti kena capai sasaran. Tak 100% atleast 90% pun ok. Ikutkan kena 100% but maybe some work ada kekangan yang tak dapat dielakkan. Nanti dalam SKT tu kena put accuse kenapa tak capai. 

Back to story, selama 5 tahun aku kerja, kena marah dengan big bos or boss tu standard la. Adat kerja kot. Lagipun bukan kena marah or tengking depan orang ramai pun. Face to face. Tapi bos aku (girl) takde pun marah beriya tengking-tengking. Kot marah pun dia keluarkan ayat-ayat pedas dengan tone suara yang mendatar. hahaa Gitu. Boleh meleleh air mata jugaklah kalau dengar ayat dia. Haha While big boss (lelaki) jenis ayat pedas gak. Takde tengking ke apa. Tapi dia ni jenis akan bagi ayat tak kira tempat. Kadang2 depan orang pun boleh sound tepek. Memalukan jugaklah. Standard la bos kan. Kalau salah kenalah marahkan. Takkan kena marah sikit terus nak berhentikan. Paling tak esok lusa ok. Nak dapat kerja bukan senang sekarang. Ramai lagi penganggur nak ganti tempat kita. So silakan kerja betul-betul. *deep*

Masalah dalam kalangan staf office aku pulak sepanjang 5 tahun kerja, ni aku rasa paling tension to the max. Sebab aku tak tau apa salah aku tiba-tiba aku rasa macam ada orang sentap dengan aku. Berdasarkan cerita di bawah:


Ada 2 kes berlainan tapi saling berkaitan.

Kes 1

Pagi semalam tiba-tiba bos unit lain whatsapp bos aku, diminta untuk buat suatu kerja penerbitan untuk satu event hari Khamis this week. Of course la benda last minute bagitau siapa yang suka kan? Padahal meeting event ni dari minggu-minggu lepas. Tu pun kami tak tau pun event ni wujud. Sehinggalah pagi semalan. Bos unit lain yang whatsapp bos aku, dia pun tau dari seseorang. Bukannya dari staf office yang pergi meeting event tersebut. Biasanya kalau salah seorang staff office aku pergi meeting, then ada tindakan yang perlu dilakukan oleh unit lain mesti akan dimaklumkan. Tapi tak sure sama ada staff yang pergi meeting tersebut tak bagitau kita orang apa-apa sebab dia lupa or memang dalam meeting tu takde pun arahan apa yang perlu kami lakukan. 

So, bos aku mintak confirm kan dengan pihak urus setia event. Aku pun called dari dalam bilik bos aku. Sembang punya sembang, event apa, apa nama event, tarikh bila, pukul berapa dan kat mana diadakan, apa yang unit kami kena buat bla bla bla. So ada 3 benda kena buat. Then yang tak bestnya, urus setia program tu cakap, benda yang kami kena buat ini telah dimaklumkan di dalam meeting dan staff office yang pergi meeting pun sudah maklum akan hal ini. Pihak urus setia pun pelik kenapa kami masih tidak tahu menahu tentang event ini. 

Lepas called urus setia, bos aku suruh pi tanya staff yang pergi meeting tu. Then aku cerita la dari A to Z apa yang urus setia cakap. Sambil tu aku kena ambik nama penuh program tu jugak. Sebab sah-sah urus setia cakap ada staf office kami pergi meeting tersebut, mesti la dia tau nama program ni kan. Lagipun design event ni kena buat dengan kadar segera, dari nak tunggu urus setia e-mail, better direct jumpa staff kat office. kebetulan dia pun ada je kat work station dia. So bila aku cerita tu, nampak la dia benggang kat urus setia. Dia cakap dia dh bagitau urus setia mintak dia orang bagitau kami sendiri apa-apa kena buat untuk program tersebut.


Tapi urus setia cakap lain. Nampak tak kekeliruan di situ? Siapa yang betul, siapa yang salah, wallahuallam.

Settle kes keliru event tu.


Kes 2.

Yang menjadi kaitan dengan kes 1 pulak. Unit aku ni as penerbitan kena sediakan design backdrop, banner elektronik untuk program tersebut. Dah siap design, kena e-Mail kat pihak urus setia untuk semakan. Ok ke tak design tersebut, wording text betul ke sebelum dihantar cetak dan diguna untuk event. Supposed design dan nak cetak backdrop paling kurang kena ambk masa 5 hari. Tapi sebab event ni baru diketahui, so just imagine kena siapkan design in one or two days.

So, yang jadi isunya semalam. Kami just unit yang release the wording text sama ada betul ke tak ejaan untuk dimasukkan dalam design tersebut. Kira kami macam orang tengah antara pihak urus setia dan pihak graphic designer. Once graphic designer dah design, kami kena e-mail kan design tersebut kepada urus setia. Graphic designer tu adalah staf kat office kami jugak tapi berlainan unit. Dulu kami satu unit tapi telah dipecahkan sebab ada dua pegawai. 

Once bos aku dah e-Mail wording event tersebut, bos mintak aku maklumkan directly kat graphic designer yang bos aku dah e-mail kat dia wording tersebut. Mana la tau kot dia tak perasan ke. Kata nak siapkan cepat deisgn tersebut kan. Event lagi 2,3 hari. So aku pun terkedek-kedek pergi. Then cakap sepatah dua rujuk kat e-Mail yang dihantar. Dia balas ok.

Aku pun pergi breakfast.

After breakfast, tiba-tiba this graphic designer datang kat tempat aku.  He just say this:

"Nak tanya ni, saya nak kena siapkan kerja yang mana dulu? suruh siapkan create (ni nama magazine korporate tempat kerja aku) tapi dalam masa yang sama ada je benda yang datang urgent. Nak kena siapkan itu la ini la. Nanti kalau saya tak sempat siapkan create cakap saya buat kerja lambat la, bising-bising, marah pulak. Dah macam mana saya nak siapkan kerja kalau macam ni." Aku lupa lagi apa dia cakap tapi point dia macam tulah.

Dalam masa yang sama masa dia cakap kat aku tu, aku ada mencelah dia cakap.

"Pergilah jumpa bos hana. Dia yang bagi arahan. Jangan tanya hana. Lagipun design untuk event ni pun bos baru tau pagi ni. Tiba-tiba je kena buat. Pergilah jumpa bos cakap kat bos."

Aku keep repeat ayat "pergilah bagitau bos. jangan la tanya hana"

Sebab aku macam pelik why me? Tiba-tiba je datang cakap kat aku macam ni. Tapi lepas dia luahkan kat aku, dia blah dari tempat aku tanpa jumpa bos aku pun. So aku ignore jelah. Maybe saje kot dia nak luahkan.

Lepas tu yang berlarutan dan buat aku terasa tu, tiba-tiba pulak up status kat FB gini, MARAH ITU MUDAH, SABAR ITU INDAH. Siap profile picture hitam kelam. Aku biar jelah kan. Maybe takde kaitan dengan aku pun. Kejap tu, dia left group whatsapp. Ni aku sentap la. Sebab aku admin group whatsapp. Dalam hati aku say something, dia ni marah kat aku ke apa, siap left group.

Eh, cop, lepas dia blah dari tempat aku tu kan, ada staff lain yang jerit-jerit kat dia, ajak photoshoot apa entah. Tapi aku dalam nada bergurau just jerit la:

 "abg *** jangan ikut abg ***" Konon macam aku tak bagi graphic designer ni ikut staff yang ajak pergi photoshoot tu la. (Ikutkan memang tak perlu ikut pun. Tadi baru ngadu kat aku keje sampingan menganggu dia utk siapkan magazine tu. Boleh kot postponed dulu. Tapi tak taulah dia orang gurau-gurau ke atau serius, tak pun nak perli-perli aku ke kan. Who's know??)

Tapi serius aku gurau je masa jerit-jerit gitu sambil diiringi ketawa. Bukan sekali dua gurau gini. Dulu masa siapkan design konvokesyen, staff ni pun ada ajak graphic designer ni pergi photoshoot apa entah sedangkan ada lagi kerja tak settle, aku tetap gurau jerit-jerit gitu.  Ibarat macam merayu, alaaa jangan curi graphic designer ni, kami amat perlukan dia sekarang. Konon gitulah. Relaks je dulu. Ok je, takde nak sentap-sentap pun. Lagipun apalah kuasa aku nak halang. Aku bukan bos dia pun. lagipun dah biasa bergurau-gurau kot kat opis ni. Tu yang aku pelik. benda yang dah biasa buat tiba-tiba jadi lain pulak semalam. Entah mana silap.

Tak tau kenapa semalam nak sentap habis.  

Mesti la aku tak sedap hatikan. Dahlah tiap hari jumpa kat office. Then kerja aku memang relate dengan dia. 

Aku mula-mula macam cuba cool, nak buat derk jelah. Anggap jelah rajuk orang lagi tua dari kita. Ego mesti lebih. Abang-abang kan. So as adik kenalah mengalah. Ye tak? So pagi ni aku tegur la, why left group whatsapp bagai.

Tau dia jawab apa?

"Takpelah saya nak tenang dulu. Fokus pada kerja"

Amboi perli ke apa ni. habis selama ni tak buat kerja ke kalau ada dalam whatsapp group. Something wrong somewhere ni.

Yang lagi pedih, tadi dia dah keluar breakfast dengan sorang staf ini, then ada sorang staf ni tak breakfast lagi, so dia ajak graphic designer ni teman minum pulak. Brother yang semalam ajak dia pergi photoshoot ni tanya dia,

"aii, minum 2 kali nampak. Nak kuar minum tu, kerja dah siap ke belum?" cakap kuat-kuat kasi aku dengar.

Hah! u see that? Nampak nau nak perli aku kan? Mulalah aku mendidih balik. Baru je hari ni nak cool down. Abaikan apa yang terjadi semalam. Maybe la dia penat ke apa. Sorry la, atleast aku dah tegur ko. Tu pun aku tegur sebagai tanda hormat sebagai senior walaupun gred jawatan kami sama je.

Small matter je. Tapi tak boleh jadi matang ke. Be professional la kan. Aku tak tau dia nak marah sebab kena design event yang datang tiba-tiba tu ke, nak marah sebab aku gurau tu ke. Atau ada orang marah-marah dia ke magazine tu tak siap? Totally lose.

Meh, aku clearkan sikit. Masa dia mula-mula datang tu tanya aku nak kena buat event program tu ke, atau nak siapkan magazine tu, pastu takut orang bising-bising kerja tak siap bla bla bla... 

Ikutkan hati nak je balas gini..

"Dah berapa lama job magazine tu bos bagi tapi tak siap-siap lagi design? Bukan seminggu dua tau bagi semua maklumat untuk dimasukkan dalam magazine tu. Dah lama. Ni kerja urgent tiba-tiba datang kejap je boleh siap kot. Buat jelah design simple. Bukan baru hari ni pernah terima kerja urgent macam ni. Sebelum ni pun pernah je bagi kerja urgent macam ni. Takde pun merunggut. Ada ke saya atau bos marah or bising-bising kat awak magazine tu lambat siap? Pernah kami marah? Takde kan? Tak taulah bos awak ada tanya awak ke tak. Tapi hak seorang bos kot kena pastikan pending job staff bawah dia kena settle ikut SKT. Kalau tak siap, orang atas push pulak. Pastu cakap macam mana nak siap magazine kalau kerja lain tiba-tiba kena buat. Hello, dah lupa ke buat-buat lupa. Keje sampingan lain yang awak duk  buat tu macam Photoshoot tak menganggu awak jugak ke. Kalau kerja sampingan photoshoot awak tak bising lak mengganggu kerja-kerja awak yang lain? Pastu siapa bising-bising? marah-marah awak magazine tu lambat siap? Bos saya ke? Setahu saya bos saya takde pun tanya awak pasal magazine tu dah siap ke belum. Yang bising-bising duk tanya progress magazine tu dah siap atau tak ialah OUR BIG BOSS. Big boss siap tanya bos aku lagi, mana magazine ni, dah lama sangat tak publish. Of course la bos aku akan tanya bos unit graphic kan mana job yang pending dah lama."

Tapi kan, fikir sebab dia lagi senior, dia lebih tua, aku tetap cool. Aku mampu balas dengan senyuman dan just say, pergilah tanya bos saya. Sebab saya dapat arahan dari bos saya. Aku rasa macam tersepit kat tengah-tengah je. Lagipun apa hak aku nak bagi teguran  or bagi arahan kat dia. Dia ada bos, aku ada bos. So biar sama-sama bos settlekan. Be profesional senang cerita. Kalau dia rasa terbeban dengan kerja sampingan better dia mengadu kat bos dia. Ni takde pun buat macam tu. Sikit pun aku tak salahkan bos aku atau siapa-siapa. Cuma sedihlah. Diperlakukan macam ni. Macam nak lepaskan marah dan kecewa kat aku je.

Benda simple je. So aku punya part dah lepas, dah tegur dia. Minta maaf memang taklah. Sebab aku tak buat salah. So buat jelah seperti biasa. Kalau betul angka usia tu menggambarkan kematangan seseorang, biarlah dia yang betulkan diri dia sendiri. Kata nak cari ketenangan kan. Carilah sampai jumpa. Kalau dengan cari ketenangan hidup tu adalah tidak berbaik dan menyapa sesama rakan sekerja seperti sediakala, teruskan. Maybe tu ketenangan yang dicari. Wallahuallam.

Aku ok je. Alhamdulillah apa yang orang buat.



Eh, macam luahan panjang je ni. Tips kerja as gov staff mana? Bahah!


Mana tips? Tips mana?


Actually takde  la tips sangat pun. HAHAHA Cuma nak cakap satu, dalam gov sector ni, selain ilmu atau kepakaran yang ada, ko kena ada soft skills. kalau ko macam kera sumbang tak pandai bergaul, bawak diri, mesti ko tension gila kerja. Kerja gov pun bukan ko kena hadap kerja ko sorang-sorang, tapi nak buat satu kerja tu kena bantuan orang lain. So macam mana nak tackle hati orang tu penting supaya memudahkan kerja ko. Tu tak diambil kira ko kena berhadapan dengan kaki bodek, kaki kipas lagi. Ko buat kerja mati-matian tengok-tengok orang lain diagungkan. Redha jelah eh. Kerja gov ni tak complicated mana, just follow the flow, ikut apa yang terkandung dalam SKT, yang jadi leceh adalah nak hadap ragam manusia yang 1001 macam.

Tapi kerja private pun ada jugak masalahkan. Lagi la hebat kot. Walaupun aku pernah kerja private for a few month boleh rasa la tekanannya.

Yang penting, kerja apa-apa semuanya bergantung pada diri kita. Kita yang akan buat kerja tu enjoy atau tidak.Setiap kerja ada cabarannya kan. 



"Your age doesn't make you mature 
but 
your actions and your ways do"

 



Till then.

Alhamdulillah.


 


THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, November 20, 2014

Part of interview...

Thank you for those yang wish good luck semalam. Eh, sebenarnya bukan interview tapi ujian. Haha I is confius. Susah sangat nak dapatkan jawatan ni. Siap ada beberapa stage ujian lagi before dapat interview dengan top management. Tak taulah lepas ke tidak. 

Nak share sikit pengalaman nak memohon jawatan baru. Rasanya after dapat kerja ni, dah lama gila kot aku tak dipanggil interview. Last tahun bila entah ambik ujian kat UPM. Sebab masa tu bercita-cita nak kerja kat KL. Masa tu Zan tak pindah Kuantan lagi. MIL pun ada lagi masa tu.

Aku rasa universiti lain takde pun buat ujian complicated macam tempat kerja aku ni buat. Sangat tough ok. Ni baru 1st round di panggil. Semalam aje dari pukul 8 pagi hingga 5 petang untuk buat ujian. Calon ada 60 lebih semalam tapi yang datang hanya 26 orang tak silap. Lelaki paling ramai. Masa interview nak masuk kerja kat sini dulu, relaks je interview peringkat jabatan then lulus peringkat jabatan, petang tu dengan top managemnet pulak. Duk seminggu dah dapat surat tawaran. Syukur dapat kerja. Kesian tengok yang mana masih mencari kerja, susah kot interview sekarang. Tapi tak taulah tempat lain still ok, tak complicated macam kat sini.

Saje share untuk panduan siapa-siapa nak apply kerja kat tempat kerja aku ni. 

Ujian 1 : Ujian Kesihatan

Pukul 8 pagi pendaftaran. Then pukul 8.30 pagi ujian kesihatan. Kena jumpa pegawai perubatan yang telah disediakan untuk check tahap kesihatan, BMI etc. Alhamdulillah lulus this stage.

Ujian 2 : Ujian kecergasan

Pukul 9.30 pagi bermula ujian kecergasan. Memang hazabedah betul la bagi orang yang berlemak macam aku. Kena berlari 12 round kompleks sukan. Luas ok kompleks sukan kat sini. Kalau tak habiskan 12 round tu maka gagal. So nak taknak kena push diri habiskan jugak. Ada catatan masa diambil jugak. Nasib baik ada kawan semalam. So aku follow dia jelah berlari. Dalam hati aku dia boleh lari kenapa aku tak boleh. Tu jelah bagi kuat semangat. Motif bagi berlari rasanya nak tengok kita cergas ke tak, tahan lasak ke tak dan paling penting jangan cepat putus asa. Kena lari 12 round tu memang amat letih. Tapi diberi pilihan, kalau tak larat lari, silalah berjalan. Tak kisah catatan masa berapa, janji kena habiskan. Jangan gagal. Alhamdulilah 12 round settle tanpa pengsan atau cedera. Harapan, lemak-lemak pun berguguran bersama-sama peluh semalam. T_T


Ujian 3 : Ujian Penulisan Bahasa Inggeris


Ujian ni sangat susah bagi aku. Ada 2 bahagian. Mula-mula READING TEST. Masa 1 jam diberi. Ada 3 o 4 teks yang perlu difahami (penggunaan ayat English yang complicated dengan terms yang jarang dijumpai seharian). Dia bagi teks dalam 1 muka surat setengah, kena faham, then soalan kena refer semula teks tersebut. Tapi soalan dan jawapan not direct apa ada dalam teks. Dia akan pusing buat kita berfikir. Let say, soalan tersebut ada 2 jawapan yang memang ada dalam teks tapi kita kena fikir priority jawapan mana paling rasa releven. 

Then yang kedua WRITING. This one ok sebab topic umum then boleh bagi opinion tentang sesuatu topic. Isu general macam karangan sekolah pun ada. hehe


Ujian 4 : Aptitude Test

Yang ni kelakar dan paling susah bagi aku. Confident je orang tanya ujian apa after rehat. Aku cakap ATTITUDE test. Padahal APTITUDE. Two different things. Bila bukak soalan tu berpinar mata. Dahlah aku lemah dalam math. Kena pulak soalan tunggang terbalik dalam BI pulak tu. Memang give up dah masa ni. Banyak merepak je jawab. Dalam soalan ni dia campur math and BI yang complicated. Eh susah lah nak cerita. Contoh BI complicated tu, dia bagi 2 group cari connection (analogy) antara 2 group tersebut. Susahhhhhhhhhhh.

Ujian 5: Communication in english

Part ni aku suka. Bukanlah cakap aku pandai cakap dalam BI kan. Tapi oklah dari nak jawab soalan-soalan exam tu. Penemuduga tu lecterur yang mengajar subject BI kat sini. Semalam aku dapat topic game or sport that i like. Mula-mula kena kenalkan diri. Talk about ourself secara rambang. Then she give one topic kena prepare in 1 minute. Then cerita kat dia game apa kita suka. Why we like, how often we play, where n with who we play. Something like that. Lepas tu ada Q & A. Not bad lah. 


Tu jelah kena buat semalam. Rata-rata candidates yang aku sembang semalam, pun cakap susah. Kalau lulus ujian ni, next test pulak adalah 10 Dec , then interview sebenar with top management pada 23 Dec. Tu pun kalau lulus every stage.


Tawakkal jelah. Kalau dipanggil ke next test, alhamdulillah. Kalau aku tak update g ujian pada 10 dec tu faham-faham jelah. HAHAHA Kalau tak dapat pun takpe. Takdelah nak kecewa sangat. Like i said before. Posisi aku kat opis ni dah cukup best. The enviroment, kawan-kawan, bos, kerja semua best. Stress and fed up sometimes tu adatlah bekerja kan. Kang kalau ko takde tekanan nampak nau tak buat kerja. 

Aku apply ni pun sebab rasa macam 5 tahun kat sini, rasa confident sikit dapat ilmu yang dipelajari kat office ni. Maybe sampai masa kena tingkatkan taraf hidup kot. Tu yang teringin nak cuba. Ikutkan every year memang ada jawatan kosong ni tapi hati tak tergerak pun nak apply on that time. Kalau fikir balik, nyesal pun ada tak apply awal. Sebab interview sebelum takde pun susah macam ni. Rasanya mula tahun or tahun lepas dah buat ujian complicated macam ni. Eh, walaupun tak complicated, tak semestinya dapat kan. haha Semuanya bergantung pada rezeki.


Sebab lari 12 round semalam, habis sakit celangkang, lutut, pinggul, pinggang. Segala bendalah nak sakit. Ngadu kat Zan bila dia called malam tadi.

"Sayang tu gemuk sangat."

Krikk Krikk Krikkk

Terus letak hp.

"Naurah, ibu gemuk ke?"

"Tak pun."

"Ok, esok ibu beli aeroplane eh"

Pastu dia sambung.....

"Ibu besar. Naurah kecik."  - Naurah

 

T_T


Pagi ni ada 20 misscall. WhatsApp and sms bagai. Malas aku layan. Tapi sms paling last terima, baru balas. HAHA dasar! 

 
Boleh g cari kasut baru balik kang. Kasut Naurah gunting tu dah terbelah, tak boleh pakai lagi.

Naurah, tibuliii len mart eh! BAHAH!!



Till then.



 

THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 18, 2014

Bukan pelat tapi comel

 Dah settle satu urusan masuk urusan lain pulak. Begitulah namanya kalau kerja kan. Urusan anak and house chore tak pernah settle, di tambah pula dengan urusan kerja yang tak habis-habis. Haih, bila la ni boleh jadi SAHM.

Eh tapi bagus jugak busy kat tempat kerja. Atleast takdelah mengantuk sangat. Aku suka layan time busy gini. Rasa kejap je masa berlalu. Tau-tau dah rehat, tau-tau dah nak balik. Last week busy tolong kawan-kawan uruskan bengkel branding plus dengan kerja-kerja yang sedia ada. This week office mula sibuk dengan bilik kawalan bencana incase banjir berlaku lagi seperti last year. Macam bakal berlaku je ni. Hujan tak henti-henti. Dengan sesetengah jalan dah dilimpahi air. Ni bukan apa, sebab masalah longkang tersumbat. Air hujan mencurah-curah tak henti sampai tak tau nak mengalir kat mana. 

Lagi sedih dengar cerita air kat Sg. Belat (near to my house) pun naik air dah. huwaaa Jangan la banjir. Tak larat nak basuh lumpur. Tapi lagi kesian yang mana dah pindah tu.

Akibat redah hujan hari-hari. Baik dari pagi nak tutup pintu pagar, keluar breakfast, berlari nak pergi ke kereta waktu petang pulak, memang sakit kepala sangat-sangat. Rasa berat dengan berdenyut je kepala. Ingatnya semalam nak je whatsapp BS nak ambik Naurah malam. Nak berehat dulu, dapat tidur sejam jadilah. Tapikan kesiannya tengok Naurah. Dah rumah BS sebelah je. Dia cam tu bunyi enjin kereta aku. Tau-tau turun dari kereta dah nampak dia jenguk kat pintu. Siap bersorak lagi ibu dah balik. Terus tak sampai hati tau. Ambiklah jugak. Nasib baik dia behave je, layan tv sambil tu aku baring. Ikutkan dah malas masak, eh lapar pulak perut. Tanya Naurah, dia pun laju cakap nak makan. Masak la bihun sup telur mata kerbau.


Pagi tadi terbangun awal sikit, sempat goreng cekodok untuk bekal ke opis. Tapi sempat la jamah kat rumah dlu sambil minum milo panas. Naurah pun bangun awal je tadi. Masa tengah packing cekodok dalam bekas, dia pun pi ambik bekas dia. Nak jugak. Pastu ternampak balang keropok. 

"Naurah nak bawak keropok g umah umi lah" - Naurah

"Ok. Cekodok nak tak?" - Ibu

"Nak cekodok dengan keropok." - Naurah.

Tengah aku asingkan dua bekas cekodok. Tiba dia datang intai..

"Meh-meh, Naurah letak keropok dalam bekas ibu" - Naurah

So biarkan jela dia isi. Dah siap isi tu, tengah nak tutup..

"Jap-jap ibu. Meh naurah rasa sikit cekodok ibu" - Naurah

"Urrmm, sedap. Terima kasih." - Naurah

T_T

Tadi dah makan cekodok sama-sama. Sebab cekodok berada dalam bekas berlainan, so rasanya menjadi lain ke apa?? hahaha

Lepas tu, siap bubuh keropok lagi tu. Nak bagi sama apa dia bawak, ibu pun kena bawak bekal macam dia. 


Actually, Naurah cakap pelat lagi. Bukanlah sebijik kedengaran macam aku tulis kat atas. Kang aku tulis bahasa pelat dia, jenuh aku kena terjemah pulak.

Contoh pelat dia,

"tibuliii len mat eh." T_T

Boleh faham tak? HAHAHA

Zan pun tak faham ni. Hanya aku n BS je faham apa dia cakap. Sebab dah biasa dengar.

Terjemahan TIBULII LEN MART EH

ti = nanti
bu = ibu
lii = beli
len = areoplane
mart = tunas mart (patut ada kat mart tapi dia nak cepat terus hilang kat)
eh = eh?

Nanti ibu beli ereoplane kat tunas mart eh? hehe 

Macam tadi dia tak bagi aku pergi kerja. Drama dia..

"tayah r bu g je. ujan tu. ada kilat. takut" (tak payah r ibu g keje). Lain-lain perkataan tu memang clear. ehehe

Tapi bila hantar ke rumah BS ok jelah. Takde nangis walaupun pagi-pagii dah merayu kat ibu tak payah pergi kerja.

Esok aku ada interview kat tempat kerja. Posisi yang berlainan. Takdelah mengharap sangat. Tapi bila dah apply tu mesti la nak kan. Cuma kalau tak dapat tak kecewa kot sebab opis aku best sangat. Kang kalau dapat jawatan tu mesti kena tempatkan kat opis lain. Erm, tak best pulak rasa. Tapi demi meningkatkan taraf hidup so why not try kan. Mana tau ada rezeki. Tengoklah macam mana.






Later cerita pasal pergi bengkel bersama-sama anak dan suami.



Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, November 6, 2014

Sindrom mak-mak

Petang semalam Zan pergi kerja semula setelah beberapa hari cuti. Ikutkan boleh cuti lama lagi tapi sebab next week nak cuti lagi, so better dia balik dulu. Kang kena marah kat bos kesian pulak. So since semalam tidur Naurah macam tak lena semula. Kejap-kejap terjaga mintak susu. Adalah 2,3 kali jugak aku buat susu. Minumnya tak habis pun. Kalau bagi susu sama dia taknak. Nak yang suam-suam gitu. Ngada tau. Aku pernah terbaca dalam satu artikel, tidur anak akan lena bila kedua-dua ibu ayah ada disisinya. So malam tadi, dia tanya aku ayah pergi mana. Mula-mula aku layan:

"Ayah kan pergi kerja. Tadikan Naurah salam ayah, bye-bye ayah"

Dia angguk jelah. Kejap kang tanya lagi. Dah sampai 4,5 kali tanya aku pandang dia, dia pandang aku, pastu aku diam. Tau-tau dia jawab kepada soalan sendiri,

"Ayahkan keje. Ayah cari duit" she keep repeat this. Nanti kang kejap-kejap dia pegang anak-anak dia (Aamina, baby Luwish, bebear, rabbit dan lagi hampir 10 nama cucu-cucu daku, yang aku lupa hahaha), dia buat-buat tanya bear tu mana ayah, nanti dia bagitau sendiri bear tu jawapan dia macam kat atas. Hahaha Sabar jelah.

Tak sabar tunggu next week. Teheee

Actually esok birthday Zan. Memang takde nak celebrate la kan, dah tuan empunya badan takde. Ni kena cari ayat puitis sikit ni nak wish. Biar kasi terharu gitu. HAHAHA Will see..


Rumah.

Owh, lupa nak cerita pasal rumah. Officemate taulah kenapa aku tak pindah-pindah lagi ni. Selepas aku update progress rumah yang dah dapat kunci tu kan, memang tak sabar-sabar nak pindah tau. Siap planning, konon Deepavali hari tu nak pindah tau. Sebabnya cuti panjang bolehlah nak kemas bagai. Walaupun Zan takde, aku gigih jugak uruskan sorang-sorang cari orang buat grill. Sanggup la angkut Naurah n BS teman orang datang ukur grill. Sebabnya nak dapatkan quotation grill, haruslah orang datang ukur dulu. Adalah dalam 2,3 orang datang dan bagi harga yang berbeza. Macam melampau pun ada. Dalam ramai-ramai tu, ada sorang yang aku suka. Reasonable price dengan spec kami nak, plus macam dia boleh cepatkan buat grill tu.

Owh, before aku cari orang nak buat grill tu, dah bincang dengan Zan. Zan macam tak kasi la mula-mula tu aku kena cari orang semua. Dia suruh tunggu dia balik. Masalahnya aku ni jenis tak menyabar. Dahlah nak tunggu dia balik tu satu hal. Susah nak cuti. So bila aku berkeras nak jugak, dia terpaksa mengalah. Tapi dah namanya tabung ayam ada pada Zan, kang dia tak approve aku tak leh buat apa jugaklah. sobs.

Serius, setiap kali dia called (bayangkan kalau setiap hari dia called) aku asyik cakap pasal rumah je. Tak bosan pulak dia layan aku. Hahaa Dia pun bagi jawapan yang sama je tiap kali aku merunggut. "Sabarlah sayang, jangan gopoh-gopoh." hehee

The main reason dia tak bagi aku tergopoh gapah pindah ialah disebabkan keadaan cuaca sekarang. Tau ajelah kan nak masuk musim tengkujuh ni. Last year, rumah aku beli tu termasuk dalam kawasan banjir. Sedih sangat bila dapat tau. Sebab masa beli tu dah tanya kawasan tu tak banjir tau. Maybe la sebab last year banjir besarkan, tu yang tempat yang tak pernah kena banjir pun turut naik air. Dengar-dengar pulak tahun ni akan berlaku lagi banjir besar. Wallahualam. 

Ni kat tempat kerja pun dah tubuhkan Jawatankuasa Bencana dan mencari sukarelawan banjir incase berlaku banjir lagi. Semalam pun dia orang cakap jalan nak balik rumah aku (rumah sewa) dinaiki air, berpunca dari hujan lebat. Tu hujan lebat baru beberapa jam. Tapi aku balik kerja semalam dah boleh lalu sebab hujan dah reda. Ada la nampak kesan basah air naik sepanjang jalan tu.

Tu yang Zan mintak postpone dulu pindah. Dia risau, aku dahlah berdua dengan Naurah. Kang jadi apa-apa susah pulak. Ingat lagi kes officemate aku terpaksa naik lori tahun lepas bersama-sama dua anak dan seorang baby dalam hujan untuk dipindahkan ke pusat penempatan banjir, sementara suami dia OS masa tu. Adoii tak dapat aku bayangkan kalau jadi dia. Minta jauh la semua tu.

Sebab tulah, aku takde update apa-apa pasal rumah. Ikutkan hati, dapat kunci, esok terus nak pindah tau. Lagipun aku takde buat apa-apa renovation pun, just buat grill je. Tapi tulah, kita merancang tuhan yang tentukan segalanya. Lagipun loan rumah tak kena tolak pun lagi, tu boleh la santai lagi. 

Nampaknya tahun depan jugaklah pindah.

Kerja.

Semalam pulak dapat surat perpindahan tempat kerja dari Gambang ke Pekan. Excited tapi dalam masa yang sama macam haihh jauhnya. Nanti duit sara hidup kena potong RM100. Dahlah loan rumah dah kena potong next year kan, lagi potong duit sara hidup. Padahal tempat kerja makin jauh, mingguan minyak mesti kena kerap isi. Alasan duit sara hidup dipotong sebab lokasi tempat kerja adalah di luar kawasan bandar. Come on lah. Jangan ingat semua orang duduk kat area Pekan. Patutnya duit sara hidup lagi naik adalah nak kena pergi kerja di ceruk kampung tu. Aku rasa kebanyakan staf dah beli rumah kot, takkan semata-mata tempat kerja pindah ke ceruk kampung tu, semua staf kena pindah rumah. Kalau rumah harga murah oklah lan. Tak munasabah ok! Macam kena fight je untuk potongan sara hidup ni. Tapi tak tau nak buat macam mana. Sigh.

Satu lagi dalam surat tu mention kena pindah sama ada hujung tahun ni atau awal tahun depan. So maksudnya kalau aku dah pindah ke rumah sendiri nanti, jarak nak hantar Naurah ke BS sekarang agak jauh. Lokasi rumah aku berada di tengah antara rumah BS and tempat kerja baru. 


 Macam ni:


 So awal pagi dah kena keluar hantar naurah ke rumah BS dulu. Kena U-turn jauh jugak. Pastu patah semula ke arah rumah aku, kena lalui 3,4 traffic light, sampai simpang flyover (mesti jem kat situ) masuk ke Pekan. Jauh ok, dari jalan besar kena masuk jalan kampung (ada lembu, kambing di jalanan).




 Balik dari kerja kena lalui rumah aku dulu pastu u-turn ke rumah BS, ambk naurah then kena tempuh traffic light macam pagi nak pergi kerja tu. U-turn kat bawah flyover baru masuk lorong rumah. Sigh.




So aku bajet pukul 6.30 pagi dah kena keluar dari rumah. Sampai rumah BS dalam pukul 6.45 or 6.50 gitu. Tengok keadaan jem atau tak kat traffic light. Sebab ada kawasan sekolah kat traffic light paling last nak sampai ke rumah BS. Sure jem. So dari rumah BS kul 7 sampai kat tempat kerja mungkin sempat before 8am. 

Aku jenis tak suka bawak kereta laju. Sebab tu rumah sekarang walaupun dekat je dengan tempat kerja, aku akan keluar awal jugak. Biasanya aku antara orang kedua or ketiga yang sampai awal kt opis. Aku takut bawak kereta laju or nak pecut. Tapi kalau bab menyelit kereta time jem or whatever aku rasa aku win. HAHAHA


Naurah and BS

Actually ada fikir nak pindahkan Naurah ke school kat tempat kerja aku next year. Tapi bila fikir semula kalau aku pindah Naurah time tu, then BS takde jaga mana-mana budak, aku risau pulak takut BS jaga budak lain. hahaha So better kena gantikan dengan adik Naurah untuk BS jaga. kiki Mean while terpaksalah ulang alik gitu dulu. Lagipun Zan pun macam tak kasi hantar Naurah ke school umur 3 tahun. Dia suruh hantar school bila umur 4 tahun. So, baiklah. Penat sikit untuk anak apa salahnya kan. Dan duit minyak pun kena catu ni. Kena kurangkan belanja tang mana-mana. Sigh.

Naurah tu, haihhhh... Nampak sangat-sangat nak berkawan ok. So aku rasa kalau aku tinggalkan dia kat school nanti mesti tak nangis punya. Cuma macam-macam jelah seorang "emak ini" fikir. Biasalah kan. Mak-mak punya perasaan. 

Actually aku pernah bawak naurah datang opis kalau BS balik kampung dan rasa malas nak hantar dia kat jiran-jiran (yang dah biasa). Pernah la tergerak hati nak hantar Naurah ke school kat tempat kerja sekarang, nak tengok dia bergaul macam mana kan. Sesekali kena dedahkan dia dengan suasana macam tu. Tapiiiiiiii..... macam takut pulak. 

Complicated betul jiwa mak-mak ni. Aku rasa nak jadi seorang mak ni kena hati cekal and kuatlah. Semua benda yang pertama kali nak test kat anak mesti cuak melampau. Mesti macam takut melampau. 

Korang rasa tak macam aku rasa?


Haih.

Semoga segalanya dipermudahkan. AMIN.










Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, November 3, 2014

Allah SWT sebaik perancangan.

Tahniah Pahang sebab menang Oppo Piala Malaysia 2014. JDT pun hebat jugak main. Aku memang tak layan bola tapi budak kecik kat rumah tu sibuk nak tengok ball. Pasal dia tau ada ball pun sebab mula-mula tu aku bukak Arena, saje jela nak tengok. Lepastu tau ada Festival Filem Malaysia kat Astro Ria, harus lah tengok. Tapi minah kerinting tu beriya menangis nak tengok bola. Kan bola rehat separuh masa pertama tu. Aku cakap ball ada iklan jap, so tukar la channel tengok FFM. Tak jalan, nangis weh. So belek la semula Arena, nasib ada pengulas waktu rehat tu. Kejap-kejap tayang percubaan sepakan gol tu. Jadiklah buat minah kerinting tu diam.

Sepatutnya Pahang cuti hari ni kan tapi aku kena kerja. Tempat kerja aku ganti cuti peristiwa ni kepada hari Jumaat. Kan best dapat cuti hari ni. Aku tak suka cuti hari Jumaat sebab Jumaat adalah hari paling best. Rehat panjang, time tulah nak layan movie bagai. hehe

Actually mood aku tak stabil sikit last week. Sebab apa pun tak tau. Eh tapi aku macam syak emo + sakit kepala sebab nak period. Tapi tunggu punya tunggu period yang sepatutnya datang 28hb tapi berlanjutan dah lewat sampai hari ke-4. 

Cuak ok. Sebab unplanning for 2nd baby. Stress je rasa. Rasa nak lempang diri sendiri, gatal nak buat eksperimen kan (terbabas), pastu cuak tak pasal-pasal. Salahkan diri sendiri.

Bila cerita kat Zan, dia kemain happy tau. So bila aku fikir balik, maybe dah tiba masanya kot for 2nd. Lagipun next year Naurah dah 3 tahun. So bila postifkan keadaan tu, rasa macam super excited pulak nak check upt. Maka pergilah klinik ambik upt. Masuk hari keempat, awal-awal pagi bangun, so check apa yang patut.

See, bila taknak betul-betul stress. Bila dah excited tak dan-dan pulak nak check postif ke tak kan. Malangnya upt negatif. So bisik dalam hati maybe terlalu awal kot checknya. Bagitau Zan, dia cakap tak kisahlah ada ke tak. Kalau ada kita syukur, takde pun syukur jugak. Rancangan Allah adalah yang terbaik. Ikutkan masa Naurah dulu tak silap 1 week lewat period baru aku check upt. Terang benderang double line tu. Kali ni nk check macam super excited. Aku pun tak faham, akan emosi dalam diri ni. kejap nak sedih cakap taknak lagi. Kejap macam nak. Sikit lagi rasa nak lempang diri sendiri. T_T

HAHAHA

So, rasa excited tu hilang malam hari keempat apabila period tiba-tiba muncul. Tiba-tiba macam sebak pulak nak bagitau husband. Tapi bagitau jugaklah. Tapi dalam sebak tu, happy pun ada jugak. Eh, entahlah macam benggong pulak rasa.

Ni mesti kes emosi terganggu sebab nak period kan. Cuma hati gusar dan menjadi tanda tanya awal-awal tu sebab bila dekat nak period first thing muncul adalah pimple. Tapi seketul pun takde. Second is lendir-lendir keluar (mukus eh orang panggil?), pun takde jugak. Ketiga patutnya selera makan menjadi-jadi bila nak period, tapi kali ni makan tak berselera ok. Nak pulak baru baik demam. Tu buat aku fikir bukan-bukan je. Nak-nak lagi period lambat kan.

So, bila jadi gini, aku percaya, Allah SWT ada perancangan yang lagi terbaik untuk aku. Mungkin belum masanya. Mungkin betul perancangan kami. Mungkin juga bukan kali ini. Dan dalam masa yang sama, mungkin jugak ia seakan-akan memberi petunjuk kat aku, bila hati aku terdetik sikit je dengan rasa excited nak check upt tu, rasa sangat bahagia macam menantikan nak tau kehamilan pertama dulu. Berdebar-debar. Segala kemungkinan ada.

Yang pasti, adakah ini adalah petunjuk aku sudah bersedia? 

Masih ingat rasa excited menitiskan urine di atas upt. Masa ingat rasa excited menunggu double line muncul. Masih ingat kejadian dua hari yang lepas. 


Indah.


Insya allah.

Hanya Allah yang tahu segalanya.



Till then.



THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, October 31, 2014

too busy too think about the tittle LOL

Seem everything was good. Family and jobs i mean. Walaupun a little bit busy but, i think i can manage to handle it. Paling aku rasa bangga dengan diri sendiri bila dah kurang layan hp (whatsApp group, IG, baca blog) bila ada kat rumah. Totally play with Naurah. Letak hp jauh-jauh buat-buat tak dengar bunyi notification WhatsApp. hahaa Kalau satu group WhatsApp ok lagi la. Ni tak macam-macam group ada. Kalau dah terbaca satu, mesti nk tengok satu lagi. Pastu mesti nak balas. Last-last Naurah terpaksa main sorang. Pitty her. T_T

Last week cuti 3 hari since Awal Muharam (jumaat) hingga ahad takde pegi mana-mana pun. As always, Zan tak boleh cuti. So this week baru cuti. Ikutkan hari ni aku kena out station kat Kuala Tahan tapi kesian pulak Zan balik, aku takde. So family first. Besar pahala taat kat suami dari taat kat bos ye. ;-)

 Well back to the story, cuti 3 hari minggu lepas, duk terperuk je kat rumah. Ada la bawak Naurah jalan-jalan tapi kat taman jelah. Kesian gila kat dia. So aku gigih geledah stor cari kolam dia. Atleast dia enjoy ada aktivit baru kan. Takde la asyik main masak-masak, main dengan bear. 




 
Santai habis hah.
 Actually dia ajak aku main sama dengan dia dalam pool. Mak mahu naik oii. Tapi fikir takut jadi bahan kutukan jiran-jiran, baiklah jangan. Tunggu mak beli tirai dulu ye. Kasi tutup jadi private pool. haha

 
Actually ni pool masa dia baby lg yang aku letak dalam rumah. Bila nak pump tu penat oii padahal guna pump kan. So 2 tier lagi aku dh mls nk pump. jadilah lembik gitu. Hahaha




 Kesian gila main sorang-sorang. Dia mintak la bear tu kat aku. Siap tanya "nak mandi dengan bebear boleh?" hahaha bagi jelah. Basah boleh jemur. Tu duk tolak-tolak bebear dalam swan tu.


Now, Naurah dah 2 tahun 3 bulan. Kejap je masa berlalu. Kalau nak senarai milestone dia macam banyak je. Tak terlayan kadang-kadang. But, i try to list benda-benda yang aku rasa nak share kt sini.

1) imitate action

Kalau dia berak, aku selalu suruh dia datang kat aku, then dia membontoti aku, so aku akan selak pampers dia dari atas sama ada poop or not. Kalau macam tak bau or tak nampak sangat, aku selamba jelah masuk tangan dalam pampers dia raba-raba terjumpa something or not. Hahah kalau ada poo poo dia nasib la terpegang. kahkah

So the same thing Naurah suka sangat buat aku. Aku tengah meniarap (sama ada baca buku or tgk tv), selamba cakap "meh naurah nak tengok ibu yak tak" sambil selak seluar aku masukkan tangan raba-raba bontot. T_T "Owh, ibu tak yak lagi" katanya.

2) Say please

Since dia pandai bercakap kot aku duk ajar say please if nak sesuatu tapi dia boo layan. But now, nak apa je mesti say please. Aku macam terkejut je tiba-tiba. Same goes with her BS, pun terkejut tiba-tiba naurah say please. 

contoh (tapi cakap still pelat la)

"Ibu, nak susu pleasee" 

"Ibu, jom jalan-jalan please"

"ibu, bangun please, ambik kopok"

Ibu is melting. 

3)  Sangat nak berkawan

Naurah friendly sangat. Sangat. Kalau jumpa budak kat mana-mana surely dia akan pergi tegur budak tu dulu. Kadang-kadang dia tanya aku apa nama budak tu. T_T So far walaupun jarang jumpa, anak Intan (Amani) kalau aku skroll IG ada gambar amani, sure dia cakap Amani. Sama jugak dengan Nana (anak padilah). Kat depan rumah ada budak sebaya dia kot nama Yaya. Padahal tak pernah main sama-sama kot. Just pandang-pandang dari jauh. Sejak dia tau nama budak tu Yaya, asyik panggil je. Budak tu pemalu. Hari tu balik dari rumah BS, dia straight pegi rumah Yaya, bertenggek kat pagar. Yaya lari masuk rumah. Ayah yaya ada kat luar, panggil anak dia suruh keluar main dengan Naurah. Tapi budak tu tak keluar pun, last-last naurah cakap gini

"Yaya malu eh ibu?" haha

"bye Yaya, balik dulu. chiyutololo" (see you tomorrow) T_T


 4) Food lover

Suka makan sama macam ibu. Bagi apa aje. Selera makan dia menjadi-jadi kalau ada kawan. So far dia suka sangat nasi lemak. Asal celik mata ajak beli nasi lemak. Dia suka jugak roti john (especially yang special ada telur tebal tu). Now, dia kurang makan sayur. Dont know why. Pisang, jangan la letak semua atas meja. Boleh habis dalam masa setengah hari je. Sekali makan boleh habiskan 4 biji. Ni bukan pisang kecik-kecik tau. Jenis pisang berangan yang panjang tu. Pheww..

5) OKAY

Okay ada lah the word yang dia akan sebut bila setuju 100% dengan statement kita.

contoh

Bila bunyi motor aiskrim first, then dia mintak aiskrim

"Kita beli aiskrim esok eh? Ibu takde duit nak beli hari ni" (actually malas ajar sangat dia asal dengar motor aiskrim lalu, simply dapat)

 "Ok" dia setuju

Then a few minute, ada motor aiskrim kedua lalu.

"Ibu nak aiskrim tu"

"Tadi Naurah cakap kat ibu nak beli aiskrim esok kan?"

"ok" sambil angguk kepala.


The power of word "OKAY" is just like a magic. Same goes with kalau sebelum g kedai dia janji takkan beli gula-gula ke jajan ke, then sampai kat kedai dia just jeling je semua tu. Kalau dia pegi pegang botol gula-gula, mesti aku akan cakap "tadi kat rumah Naurah cakap OKAY tak nak beli gula-gula kan?"

Terus dia cakap "okay"


Actually progress sekarang lebih banyak pada additional vocab dia la. Makin petah bercakap. Action tu macam biasa, apa yang dia tak tau buat. 

Yang kelakar, this one is the NEW WORD dia suka sebut (since last week).

Masa mandi pool, dia taknak pakai baju. So aku just cakap

"Kena pakai baju. Nanti MALU KAT ORANG. Nanti yaya nampak, malu"

Since that, kalau nampak aku berkemban lengah-lengah pakai baju (i mean sibuk keringkan rambut bla bla bla), mesti dia cakap 

"pakai baju ibu. malu kat orang!"  HAHAHA

Macam tulah dia cakap kat BS dia jugak. 

 A few picture of her masa bawak g jalan-jalan last week.










Entry macam takde tujuan je kan. *sigh*


 Till then.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...