Wednesday, November 27, 2013

Suplemen untuk anak

Aku rasa telefon aku ni kena hantar semula kat samsung. Dari semalam lagi data network on-off je. Sakit hati tau. Kadang-kadang talian pun bermasalah jugak. Macam malam tadi, tiba-tiba dapat sms 11 miscall dari hubs. Sms sampai pukul 11 malam. Sedangkan hubs called around 7pm. Bila tengok maxis network dari HP BS, ok pulak. Maknanya bukan masalah rangkaian Maxis tapi telefon aku yang problem. gggrrr.

Dahlah pusat servisnya tutup pukul 6 petang. Tak sempat nak pergi hantar nanti. Annual leave pulak tinggal cenonet je. Simpan untuk emergency je. Kena tunggu hubs balik jugak ni. Buat sementara pakai jelah untuk ambik gambar. 

Hobi aku kan ambik gambar Naurah. Aku rasa tu antara hobi kebanyakkan mak-mak jugak. kan? ngeee Since telefon rosak beberapa hari, hati tak happy betul tak dapat nak snap moment dan aksi Naurah. Kamera kompak ada la tapi budak kecik ni pantang tengok aku pegang. Meraung kalau dia nak. 

Panjang pulak pengenalan entry. haha Sebenarnya just nak share suplemen yang aku bagi kat Naurah. Sebenarnya dah 3 bulan bagi. Dah lama nak share cuma kena take time sikit. Kena observe betul-betul baharu boleh share.

Terbukti khasiatnya (Insya Allah). Actually, aku bagi Naurah makan Black Seed atau Habbatus Sauda. Bukanlah suplemen dari mana-mana produk yang ramai sangat duk jual sekarang. Bukan tak percaya keberkesanannya cuma hati seorang ibu tergerak untuk menggunakan suplemen sunnah ini. Seperti yang disebut-sebutkan dalam mana-mana hadis nabi (selain dari kehebatan kurma, madu, delima dsb):


Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda:

“Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut”
Riwayat Imam Bukhari.

Copy dari link ini.


Dari link tersebut boleh jugak baca khasiat black seed ini. Banyak sangat khasiatnya. Cuma aku akan cerita serba sedikit mengikut pemerhatian aku terhadap Naurah.

biji habbatus sauda

Sebotol seperti di atas aku beli kat pasar malam. RM10 saje. Selain dari habbatus sauda, kakak ni jual jugak produk islamik yang lain seperti buah zaitun, jus delima, air zamzam etc. 

Sebulan pertama perkenalkan habbatus sauda kat Naurah ialah dengan mencampurkannya ke dalam makanannya. Seperti campur sedikit dalam bubur nasi, lauk pauk dan botol minumannya. Dalam sebulan jugak gunakan cara tersebut.

Suatu hari, hati tergerak untuk bagi dia rasa habbatus sauda tanpa campur dengan makanan lain. Honestly bagi tekak aku, memang tak boleh nak kunyah biji tersebut sebab rasanya sedikit pahit dan baunya agak kuat macam rempah. Tapi kalau terpaksa makan tanpa mencampurkan dalam makanan, aku akan telannya dengan air. 

Tapikan, untuk Naurah, bila bagi je beberapa biji kat tapak tangan dia, dengan selamba dia pergi jilat tapak tangan. Siap kunyah-kunyah lagi biji habbatus sauda tersebut. Ibu kagum betul dengan Naurah.

Sejak itu, aku dah jarang campurkan dalam makanan dia. Aku bagi dua kali sehari. Waktu pagi selepas dia bangun tidur, aku akan bagi dia minum air kosong dalam botol air dia dulu. Then letak biji habbatus sauda atas tapak tangan dia, then dia akan makan dengan mudahnya. Lepas tu dia akan kunyah-kunyah (even aku rasa tak perlu kunyah pun sebab teksturnya sangat kecik. Dia pura-pura kunyah mungkin. lol) Then baharu bagi minum air putih.

Sekali lagi bagi dia makan adalah pada waktu malam. Jumlah habbatus sauda tu aku anggarkan je. Mula-mula aku bagi 7 biji sekali makan, macam bagi kismis tu. Tapi jenuh pulak nak kira. So aku main tuang je. kehkeh Ibu berdoa, lebih banyak awak makan, lebih bermanfaat untuk awak ye, Naurah.

 Tapikan semasa habbatus sauda berada di atas tapak tangan dia, sebelum dia makan, aku selawat 3 kali, then berdoa seperti biasa. Naurah sabar je tunggu aku berdoa. Maybe dia ingat, aku baca doa makan kot sebab keadaan tangannya seperti menadah tangan untuk bacaan doa makan. kehkeh Dia dah terbiasa baca doa makan sebelum makan.

Sebanyak ni sekali Naurah makan.

Easy to eat for her. licking up till finish.

Siap kutip lagi mana-mana yang melekat kat tepi mulut. haha

Mengikut pemerhatian aku. Antara kebaikan habbatus sauda ialah meningkatkan imunisasi badan, melawan virus dan pelbagai lagi. Seperti yang aku cerita sebelum ni, tiga hari aku demam diikuti dengan selsema yang agak teruk. Risau jugak takut Naurah berjangkit. Dahlah malam-malam memang dia tidur dengan aku and still BF. Nak kuarantinkan diri pun tak boleh sebab ayah dia OS. BS pernah la pelawa nak jaga Naurah waktu malam, biar Naurah tidur dengan mereka. Tapi hati ini tak kuat nak lepaskan. Demam macam mana pun, cuba gagahkan diri jugak. 

Alhamdulillah, Naurah langsung tak berjangkit. Dengan izin dan kuasa Allah s.w.t., Naurah sihat walafiat. Antibodi dia kuat. Sampai sekarang dia tak pernah batuk atau ada kahak. Last dia demam pun masa berumur 5 bulan tak silap. Aku harap Allah s.w.t. kurniakan kesihatan yang berpanjangan untuk Naurah sampai bila-bila. 

Cuma sebagai seorang ibu, aku akan cuba beri yang terbaik untuk Naurah. Tambahan bila dia dah tak fully BF, khuatir jugak akan kekebalan ketahanan badan dia. Selama ni aku berfikir maybe imunisasi dia kuat sebab khasiat dan zat yang terkandung dalam SI, but since dah campur FM, sebagai seorang ibu aku rasa kena cari benda lain untuk boost her antibody.

Tidak salah kalau ikhtiar. Tambahan pulak bila kita amalkan pemakanan dalam sunnah nabi, lebih berkat rasanya. Plus mencari keberkatan itu adalah dituntut sebenarnya dalam nilai-nilai Islam. So, pada pendapat aku sedikit sebanyak habbatus sauda membantu jugak meningkatkan imunisasi badan Naurah. Dan, yang pasti semua ini mestilah dengan izin Allah s.w.t. Kalau tak, bagilah makan suplemen paling mahal pun, pasti ianya tak menjadi jika bukan dengan izin dari-NYA.


Till then.
TATA.






THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 26, 2013

Such a big girl.

Semalam ambik mc sebab demam. Actually demam dah beransur baik tapi badan still sakit-sakit. Lenguh-lenguh satu badan. Start demam hari sabtu. Dahlah berdua je dengan Naurah. Nasib baik BS duk sebelah. Ibu lepak dalam bilik, Naurah duk main kat ruang tamu dengan BS. Kebetulan suami dia kerja hari sabtu tu. Bolehlah dia layan cite kat Astro. haha kemain seronok mereka berdua gelak sakan. Hari ahad tu, dah ok sikit. Tapi bila lepas makan ubat, BS bawak Naurah balik ke rumah dia. Bagi peluang ibu lelap sejam dua. 

Demam dah kebah, baharu hubs dapat balik semalam. Sampai petang semalam suruh hubs ambik telefon kat Samsung Service Centre. Ikutkan boleh dah ambik hari Sabtu tapi tak daya nak drive dengan badan tak sihat lagi. Hari ni hubs dah travel semula. T_T

Actually, bila berjauhan dengan hubs kan, aku yang take over Naurah sorang-sorang, secara tidak langsung, kami berdua jadi sangat berdikari. Aku rasa Naurah ni macam dah jadi kakak-kakak dah. Boleh main sendiri kalau aku tengah masak atau mandi. Pandai-pandai dialah keluar masuk master bedroom and bilik dia, angkut mainan bawak ke ruang tamu. Dia akan main sendiri sehingga dia rasa bosan.Agak lama jugaklah boleh harap dia main sorang-sorang.

Contoh macam hari minggu, dia bangun macam biasa. Tak bagi peluang ibu nak golek lebih pada hari minggu. 1st thing aku buat lepas solat Subuh tu, terus masuk dapur masak breakfast for both of us. Biasanya around 7 am dah masuk dapur. Sebab Naurah akan bangun around 6.30am. Aku pasang Baby TV (kadang-kadang dia tak layan pun). Naurah akan minum susu sambil golek-golek, dah habis susu, dia akan keluar masuk bilik dia atau bilik ibu. Ikut suka dialah nak angkut apa-apa. Biasanya dia akan ambik beg, bantal, kopiah ayah, sejadah. Semua tu akan diangkutnya ke ruang tamu.

While me, akan masak cepat-cepat kat dapur. Sambil masak tu, aku akan masukkan baju kotor dalam mesin. Paling senang dan cepat aku masak ialah sup ayam dan bubur nasi. Kiranya tu makanan aku jugak. Cuma nak bagi rasa sedap untuk tekak, aku akan goreng sambal bilis kering kasi pedas kaw-kaw gitu. hehe Kadang-kadang itu pun ye untuk lunch kami. Aku malas nak masak lauk beriya.

Bila dah siap masak, tengok Naurah dalam mood main lagi, aku cepat-cepat sidai baju. Aku sidai baju kat bilik stor belakang. Dah siap sidai, baharu bagi Naurah makan. Dia suka makan sendiri sekarang. Memang comot habis but who's care, kan? Nanti lepas makan, terus mandi. Biasanya around 9am. Dah mandi, bagi jajan (sama ada buah, biskut, atau kismis). Sementara dia layan jajan dia, aku pulak breakfast.

Around 10am or 11am, Naurah nak nap, so bagi FM, dengan aku sekali tumpang tidur. kahkah Mengantuk ok. Rumah memang bersepah. Harap maklum. Kadang-kadang dia tidur agak lama. Aku tidur kejap je, baharu bangun mandi (buruk kan perangai bila laki takde kat rumah. haha) then kemaskan apa yang patut. 

Tengah hari tu Naurah bangun (around 12 or 1pm), aku kasi makan untuk lunch pulak. Again, dia makan sendiri dengan comotnya. Dan mandi sekali lagi. Lepas mandi, aku teman Naurah main. Kalau nak keluar berdua pun, paling kurang pergi super market dalam taman. Bawak dia main mesin muzik tu. 

Sekarang Naurah jarang nak take nap waktu petang. Dia banyak main. Petang tu, around 3 or 4pm, aku akan pelawa dia makan. Kalau dia nganga mulut bila aku pura-pura suap dia, maknanya memang dia nak makan. So, aku bagi dia makan sekali lagi. This time comot jugak makan. Tapi sekadar "mandi kerbau" je. ngehngeh Cuci ala kadar je dan tukar baju baharu.

Dalam pukul 7 lebih, aku akan bagi Naurah dinner, then lepas makan baharu mandikan dia bersih-bersih. Macam biasa dia akan main macam biasa bila aku solat, mandi atau makan.

Pendek kata, Naurah memang boleh diharap kalau aku ada something nak buat. Agaknya dia pun dah faham keadaan ayah dan ibu dia. Senang sangat nak handle dia. Tak banyak karenah. Bila nak susu, dia akan tunjuk bakul susu. Kalau nak air, dia akan minum sendiri dalam botol yang aku dah sediakan awal-awal, letak kat atas sofa.

Satu benda yang aku yakin nak tinggalkan dia main sorang-sorang bila aku mandi, masak kat dapur ialah, aku ada safety gate, barang-barang berbahaya aku memang simpan elok-elok, dia boleh sepahkan mainan dia sesuka hati tanpa aku marah, aku bagi sepotong epal letak dalam pinggang, dia boleh hadap pinggan tu lama. gigit epal sikit, letak dalam pinggang. hahah comel. Paling senang nak umpan dia main lama-lama, aku bagi periuk satu, pinggang satu, bekas satu dan senduk kecik. Dengan Aamina dia masukkan dalam periuk. kehkeh

Macam hari tu, dia tanpa sengaja terbaling telefon nokia then terkena muka aku yang kebetulan ada pimple bawah dagu. Sakit gila. Sampai berdarah ok. Menitik air mata. Dia ketawa je tengok aku. Gurau katanya (lol). Masa tu aku tengah baring, terus bangun. Then aku dekatkan muka aku depan muka dia, aku cakap, "sakitlah Naurah, terkena handphone tadi. Tengok, darah. Minta maaf dengan ibu cepat".

Suprising is, dia terus hulurkan tangan dia, nak salam. Ya Allah, ibu is melting ok. Terus aku sambut tangan dia, then dia kucup tangan, bye-bye dekat aku. hahahaa Terus dia melangkah masuk bilik dia. kahkah lawak sangat.







 Till then.
TATA!








THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, November 22, 2013

Rambling friday.

Ehem, rajin pulak update blog. wahaha mentang-mentang handphone rosak kan, so moh la kita update life kat sini. Currently, baharu habiskan sepinggan nasi lemak. Tadi ada program apa entah kat office, so kami ambik nasi lemak dan bihun untuk makan waktu tengah hari. Jimat seyh! kikiki Lepas makan baharu fikir,  bilanya aku nak diet entah. bahah!

Tapi malam-malam memang aku tak makan nasi dah. Sebabnya dah tak perlu masak. Makanan Naurah yang aku bekalkan pagi tadi, masih ada. Memang disimpan untuk dinner dia pulak. Pagi tadi, sempat masak sup brokoli, nasi lembik but not so moi dan sotong goreng kunyit. Alhamdulillah, Naurah dah berselera semula. Aku rasa makanan kat Lotus Desaru Beach Resort tu tak sedaplah. Tu yang Naurah tak nak makan kot. Naurah pun dah reti memilih makanan. 

Owh ye, sebut pasal Lotus Desaru Beach Resort, sebenarnya Jumaat hingga hari Ahad minggu lepas, me and colleague ada program TWC kat Lotus Desaru Beach Resort, Kota Tinggi, Johor. Nasib baik dapat bawak Naurah sama-sama. Kalau tak, mau menangis aku tiap malam. Aku rasa belum bersedia lagi nak berjauhan dari Naurah. Bukan aku sorang je tau. Others mommy kat office pun sama. Masing-masing yang ada anak, memang angkut anak. Ofcourse la suami yang jadi babysitter. kehkeh 

Tapikan, sayangnya tak sempat nak copy semua gambar daripada handphone. Eee, serius geram. Walaupun tak banyak sangat tapi tetap rasa macam rugi gila. Kat sana ada tanah lapang yang ditanam dengan rumput carpet. Lepas makan, bawak Naurah santai-santai kat situ. Masa tulah snap gambar Naurah yang cheeky. Kemain ligat dia berjalan. Sayangnyaaaaaaa. Sempat upload 2 keping gambar je kat IG. I is sad.

Gambar dari IG. Kemain suka dia dapat berjalan kat atas rumput ni. Nampak gambar kat belakang yang cenonet tu adalah tempat makan. Seaview. Ok la tapi makanannya tak best pun. hahaha

Gambar kedua kat IG. Petang Sabtu. Lepas habis taklimat around 4.30 pm, bawak Naurah main kat waterpark. Then nampak dia mengigil, naik shutter bus pergi kat padang, tepi pantai.



Itu aje kot gambar yang aku sempat upload. Haih. Maknanya kena pergi sekali lagi ke ape ni?

Tapi aku rasa tak mau pergi dah kot tempat tu. Maybe others hotel kat Desaru, not that one. Selain daripada makanannya yang so-so je, waterpark dia tu aku rasa macam kurang bersih kot. Lepas je mandi, habis badan naurah naik bintik, same goes with their bed. Cuma tempat tu cantiklah, macam palace gitu. Ada banyak apartment, ada perkhidmatan shutter bus kat situ. 

Tapi siapa-siapa yang nak buat kursus office oklah tempat tu. Bukan teruk sangat, cuma kami rasa tak berbaloi, kami travel jauh, berjam-jam, tapi agak mengecewakan. Baik buat kat Cherating je. Dekat pun dekat. 

Esok dah boleh ambik telefon. Baharu dapat sms dari samsung service centre, telefonku dah siap! yeay! tapi sedih jugak, semua data, phone number, picture, note, video etc hilang. Tak sempat backup. Katanya motherboard yang rosak. Motherboard tu ibarat jantung kepada hp. Sad!


 Lepas taip panjang-panjang ni, tak tau nak letak tajuk apa sebenarnya. hahaha Entry pun main campur je. 

Ok, baru teringat, gambar kat Desaru, actually ada dalam simpanan office tapi gambar kami buat aktivitilah. Dalam beratus gambar tu, satu gambar pun takde gambar aku yang cun. Semuanya debab! Buruk ok. Buruk! Ngeri aku tengok. Walaupun gambar aku dapat baucer RM100 pun bertukar jadi horror! hahaha Rasa nak delete gambar tu semua. Wakaka




K.Bye!





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, November 20, 2013

Things around me.

Sejak dua menjak ni, nasib kurang baik. Tapi aku tetap bersyukur sebab semua ujian itu adalah tanda Allah s.w.t sayang kat aku. Tuhan menguji hambanya sebab mahu tengok sejauh mana hamba-NYA patuh pada-NYA kan? Kalau tak diuji, mesti kita rasa hidup kita senang lenang, tanpa sebarang masalah, tak perlu nak meminta-minta dari tuhan, tak perlu bantuan tuhan untuk hidup senang dan lupa diri. Kan? Alhamdulillah.

Walaupun dah agak lama berlalu but i would like to wish all the muslim "Salam Maal Hijrah" semoga kita semakin dekat dengan Allah s.w.t dan semakin baik daripada tahun-tahun yang lepas. See, memang lambat sangat kan. Aku pun ada pasang azam baharu tapi biarlah aku simpan sendiri. Dah come true nanti baru boleh reveal. gitu. hehe

Actually tak tau nak cakap apa sebenarnya. Banyak sangat benda berlaku. Aku hanya cerita apa yang aku rasa boleh diceritakan je kat sini.

Family.

- still had 3 of us. Ibu, ayah and Naurah.

- We moved to another house. Lorong belakang dari taman yang sama. Tapi lokasi strategik which is sebelah je dari rumah BS. So agak senang kerja ibu. Harap-harap pindah kali terakhir untuk episod rumah sewa.Pada hari pindah rumah, hubs still ada. Tapi sehari lepas tu, terus kena OS. So till now, rumah masih tunggang langgang. Haha

- Hubs kena transfer somewhere which is diiringi dengan new position. Sedih sebenarnya. Rasa macam aku ditakdirkan untuk hidup PJJ je. Tapi aku dah biasa sebenarnya. Sebelum ni pun dia pernah OS selama sebulan. So dah biasa hidup berdikari jaga Naurah sorang-sorang. Tak sangka, aku seorang yang kuat sebenarnya. Boleh handle Naurah and housework sorang-sorang.ngeeeeee


Naurah

- Now Naurah dah 1 tahun 3 bulan. Sihat walafiat, timbangan semakin naik. Last timbang setahun hari tu rasanya dalam 9kg ++. Hari tu pergi mall, saje timbang, berat dah 11kg. Maybe ada ralat kat timbangan tapi ibu nak dukung lama-lama memang tak daya. kehkeh Sebab tu, ada untung jugak berjiran dengan BS. Hantar Naurah dulu, baru pergi angkut bag baju dan bakul susu dia.

- Her milestone sangat memberangsangkan sekarang ni. From walking, dia dah mula nak berlari. Padahal ibu tak kejar pun tapi bila dia perasan ibu ada kat belakang dia, sure dia lari lintang pukang. Mean, dia nak main kejar. So, ibu buat-buat jelah kejar dia. Kemain dia ketawa sambil lari.

- Gigi dah ada 8 batang. 4 di atas, 4 lagi kat bawah. Lately air liur dia meleleh keluar walaupun tak kerap sangat. Tak sure ada gigi baru nak tumbuh ke. Now she more behave la part mengigit tu. Takde dah nak gigit bila BF.

- Basic things she know, banyak sangat. Like she know how to clap her hand (sama ada kita suruh tepuk tangan dengan atau sing a song), suka menyanyi daripada menari. The new song that she love to sing is Happy Birthday song. Hari tu dia nyanyi birthday song untuk ayah dia. Sweet sangat. Dia suka tiru gaya orang dewasa buat like bila dia nampak ibu pakai tudung, dia pun sibuk ambik kain nak pakai jugak. Same goes with women wear (u know what it is! haha), sibuk la dia capai kain apa-apa belit kat dada dia. haha such a sweet kid.

- Naurah jugak tau sebut a few word dengan jelas. Antara new word yang dia pandai ialah Allah, ball, tiga (dulu asyik dua memanjang. haha), star (sambil jari tunjuk kat atas.), naurah (called her own name tapi bunyinya naulah. haha). Actually had a few more tapi tak dapat ank recall now in my mind. But, this one word yang ibu tertunggu ialah, i want to hear she called me IBU. Soon maybe. Bayangan BU pun takde lagi. Kalau ayah, memang ada keluar from her mouth kadang-kadang. PAPA and MAMA memang dah lama sangat dia sebut. Soemtimes she called me mama. haha Apa-apa jelah Naurah.

-  Since last week, Naurah became a picky eater. Selalu bagi apa sahaja, dia memang makan. Sebab tu tadi cakap, air liur dia meleleh. Tak sure dia hilang selera makan sebab sakit gusi ke or memang ada masanya dia akan hilang selera makan. Tapi takdelah dia tak makan langsung. Cuma dalam satu, dua suap, the rest dia banyak main. Suka buat bunyi, yummm..yummm... time makan tapi makanannya tak ada pulak masuk dalam mulut. hehe 

- Food supply ke rumah BS atau i would like called it BENTO, kurang memberangsangkan lately. Salah satu puncanya ialah, sebab berpindah rumah. Take time nak kemas semua barang. Semuanya ada 3 kotak. Dengan cabaran husband OS lagi. Kalau aku kemas time Naurah tak tidur, memang tak jadi kerjalah jawabnya. Biasanya niat nak kemas tu ada. Around 8 or 9 after dia tidur, aku dah pasang niat nak kemaskan. Tapikan suddenly the plan will change bila aku tengah dodoikan dia. Dia nak aje aku baring sebelah masa dia nak tidur tu. So dengan aku-aku sekali yang tidur. haha Bila sedar je, mata memang mengantuk. Bangun pun gara-gara nak solat Isyak, cuci botol susu. Nak mengemas, memang jauh benar jalannya. Badan terus flat. Pagi-pagi tu, around 5.30am or 6am, Naurah dah bangun. Nasib baik la Naurah jenis yang ceria di waktu pagi. Tak ada moody. So bolehlah aku masak bekal dia (simple je pun, sup ayam and moi) dan jerang air panas untuk letak dalam termos dia. While dia layan Baby TV Channel. Nasib baik.


-milk supply so far, masih ada. Cuma aku dah ajar tak fully BF since dia dah 7 bulan. Kenapa entah, aku jadi malas nak pam kat office. Walhal, susu masih banyak lagi. sekarang Naurah hanya BF waktu malam sahaja. Tu pun kadang-kadang dia nak botol more than SI. So, aku rasa, aku tak kan hadapi masalah bila susu kering nanti, atau struggle nak pisahkan anak dari SI. Naurah dah biasa dengan FM, kadang-kadang nak tidur, dah tak payah bobok bontot, bagi FM, dia guling-guling sampailah terlelap. Kadang-kadang jelah. heeeee Since Naurah berusia 7 bulan sehingga 1 tahun 3 bulan, aku bagi dia FM jenama keluaran Mead Johson. From 7 to 13 month dia minum susu Enfalac A+, now tukar step 3 terus, iaitu Enfagrow A+. Alhamdulillah, Naurah tak ada masalah dengan susu.


Myself.

- Makin debab. Baju kurung untuk pergi kerja, yang betul-betul selesa nak pakai sekarang (i mean longgar kat badan) ialah hanya 10 pasang sahaja. Lain-lain hampir 50 pasang lebih tu bak balut nangka tau! I is stresss. Hahaa

- Cita-cita nak diet. Tapi cita-cita takat sebut jelah. Buat belum lagi. hahaa 

- Kerja macam biasa. Cuma rasa bersemangat lebih bila balik dari TWC. Penceramah is super best. Aku rasa bermotivasi sangat. Harap sampai bila-bila. hehee

- OWH, terbaru yang terjadi kat aku ialah, telefon aku rosak semalam. Mati terus. HUWAAAAAA nau aku pakai telefon cokia yang tak ada wassap, IG, FB, Dayre so on. Pendek kata boleh taip sms dan calling je. Mati kutu aku malam tadi kat rumah. Dah biasa hidup dengan teknologi kan. (haha poyo!) Petang ni nak hantar samsung centre. Nasib baik ada waranty lagi. Tapi bila ngadu kat hubs, telefon rosak, dia gelak je. Siap cakap lagi, ada hikmahnya. Tau ape hikmah dia cakap tu? Maknanya aku kena luangkan lebih masa kat Naurah. Kalau telefon ada mesti kejap, layan IG, wassap, wechat lah pastu kejap-kejap tulis diari. hahahaa DANG! Ok hubs! Alhamdulillah, telefon rosak. Takpelah take time nak repair pun, aku akan manfaatkan betul-betul waktu dengan Naurah.

Tapi sempat lagi husband balas, kalau boleh malam-malam kurangkan layan cite korea tu. hahaha 

So, aku balas la,

"tak payah bayar bil astro, nanti astro kena potong, takdelah sayang tgk lagi" - aku

"tak boleh, kesian naurah nak tengok Baby TV"- hubs

Owh, kesian kat anak. Ok, fine.

Tapikan, Naurah layan Baby tv waktu-waktu pagi semasa aku sediakan bekal dia dan waktu petang semasa aku mandi, solat je. Lepas tu aku layan Korea. hahaha  So, agak-agak Astro tu manfaat untuk siapa sebenarnya? hahaha





Ok, got to go. Had a lot of work to do. 
Sebelum tu, some photo from my dayre. ;-)
my little pie. ibu geram tengok dimple awak yang tak berapa nak dalam tu. heeee
Enjoy watching Baby TV
 
BF.
 Sekian.
TATA!!





THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 12, 2013

Dayre Application. Lets Dayre ppl!!

*hug and kis* blog! Rindu. Tapi aku tak ada masa nak menulis kat sini. Tapi tak bererti blog dah tak penting bagi aku. Aku sayang blog ni. Kenangan dari zaman bujang, karangan buruk (now pun buruk lagi hahaha) sampai dah ada kisah zuriat aku. Touching gila! *tears* hahaha

Actually, aku baru install application DAYRE kat telefon. Dia umpama mini blog atau lebih tepat lagi ibarat diari online. Siap ada kira total hari dalam setahun, ada tarikh, hari. Cuma tinggal kita update, nyatakan sendiri waktu kejadian yang ingin kita share kat situ.

Setelah baru 3 hari aku guna aplikasi ni, apa boleh aku katakan, aku suka. Tapi tapi tapi tapi tapiiiiiiiiiiii ia tak setanding dengan blogspot. Blogspot is still number one. Masalahnya seperti yang aku nyatakan di atas, iaitu relate dengan MASA yang menyebabkan aku sangat perlukan aplikasi DAYRE ini. Manalah tau, one day aku mengidap amnesia ke, so boleh la aku baca kisah aku hari-hari kat Dayre tu. (mintak jauhlah amnesia tu. hiks)

Aku nak share sikit pasal aplikasi Dayre ni. Disertakan dengan gambar aku screenshot kat telefon.

STEP BY STEP

 Aku pengguna Note II, so kalau nak install tu kena cari kat play store. Cari DAYRE. Sure jumpa. Then install macam biasa. Then ikuti langkah register semua tu.

Step 1


Mula-mula bukak Dayre, dia akan keluar macam ni.

Step 2: Paparan HOME

Lepas tu, dia akan keluar page macam ni. Gambar HOME yang aku circle kat atas tulah, adalah rupa HOME seperti dalam gambar ni. Kat HOME, ada macam-macam button yang boleh kita click. Nanti aku share step by step.


Gambar yang aku code by number 1 hingga 5 adalah the way entry untuk kita publish kat Page Dayre kita. Boleh pilih nak guna kaedah mana satu.

Contoh, kalau nak share diari bergambar, klik je simbol kamera (no.2) then akan keluar choose photo atau nak snap picture terus. Then dah pilih gambar, kena crop dulu dengan menggunakan SCALE & MODE yang telah disediakan. Then dah pilih, baru boleh add caption. Caption sampai 500 patah perkataan. Ikut je step by step. Sangat mudah.

Word PAGE yang aku circle tu, ada button untuk kita lihat PAGE DAYRE kita. Nanti aku tunjuk gambar Page Dayre aku.

 Step 3 :Page Dayre / update diari


Dayre Page

 Beginilah rupa page Dayre lepas klik button yang aku circle word PAGE tu. 

Faham dok? hahahaha


Contoh entry aku publish dalam Dayre semalam.



 Nampak tak, rupanya macam diari tu?

Ada 3 kolum untuk memudahkan kita mencari entry lama. Iaitu DAY, WEEK dan MONTH. Then in between tarikh (Monday, 11 November 2013) boleh tengok older entry or newer entry jugak.

 Kat Dayre jugak, ada counter hari dalam setahun. Last aku update semalam adalah hari ke-315 pada tahun 2013. Gitu.













 Tu dia, diari aku semalam yang aku kongsi guna Dayre Application. Kalau banyak yang kita share kat situ, maka berjelalah akan keluar. Aplikasi ni tak akan asingkan kita punya update by each entry tapi dia akan rangkumkan sekali mengikut tarikh kita update diari kita tu. Yelah, sebab tu namanya diari kan. Kita boleh rakam kejadian yang berlaku the whole day kan.. Kalau nak lagi memorable, catatlah kejadian tu by time.


 Step 4:  Baca diari rakan-rakan yang kita follow





Nampak tak red circle yang aku tunjuk dengan arrow tu? Button tu kat sebelah simbol HOME je. Simbol sebelah HOME tu macam simbol NEWSLETTER je. So klik kat situ then keluarlah segala macam update dari kawan-kawan yang kita follow. Then klik mana-mana kita nak baca, then boleh LIKE dengan tekan simbol LOVE atau nak KOMEN pun boleh. Nak SHARE kat mana-mana pun boleh. NEWSLETTER ni diasingkan mengikut tarikh yang dia orang update.

STEP 5: Macam mana nak cari rakan yang guna aplikasi Dayre



 Perasan tak yang button aku circle tu..  button tu ada kat atas sekali sebelah kiri di ruangan HOME. Klik je, akan keluar seperti gambar di atas. Kat sini boleh nampak wording SETTING, EXPLORE (cari dayre rakan-rakan) dan NOTIFICATION.


Untuk setting profile





Untuk cari Dayre rakan-rakan, klik word EXPLORE then TAIP USERNAME, klik ruang BLOG then SEARCH. Then klik pada blog yang kita jumpa tu, nanti kat PAGE dia, tengok bahagian atas sekali sebelah kanan, ada button FOLLOW. So klik kat situ je.



 Mudah kan nak layan Dayre ni? 

Aku suka Dayre ni sebab ia praktikal untuk aku update daily activity di mana-mana sahaja. Kadang-kadang kat rumah internet slow sangat, so bila nak update blog, kemain lama upload guna blogger android. Pulak tu, kat blogger android, aku kena karang ayat panjang-panjang dulu, bawahnya baru boleh letak gambar. Then gambar pulak tak boleh masukkan caption. 

Tapi, kalau guna Dayre ni, by picture or video aku boleh masukkan caption untuk jelaskan imej tersebut. sukaa sangat.

Cumaaaaaaa yang aku TAK SUKA pasal Dayre ni, saiz gambar yang boleh di share dalam tu kena ikut ukuran SCALE yang telah disediakan. So tak dapat nak upload gambar penuh. Tak macam blog ni, sebesar mana gambar aku suka boleh je upload. heeeeeeeee

Then, satu lagi ialah Dayre ni selalu hang atau sangkut tau. Asal lama sikit loading, mulalah hang. Geram tau. Aku kemain dah karang nak komen Dayre member, sekali sent tak keluar. 



Ginilah rupa hang tu. Sama ada telefon aku dah berat atau tenet lembap kat rumah aku. Loadingnya agak lama sikit.


But, after all, aku suka aje. Kadang-kadang Naurah dah tidur awal malam-malam, aku ambik peluang ni, update what goes around the whole day. Macam kita tulis diari before tidur gitu. Tapi diari ni orang boleh baca. Erk! hahaha



So lets Dayre people! Username aku, Hanasoffelia. heeeeeeeeee






Till then!
TATA.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...