Friday, October 25, 2013

Random Friday : Bad and good news

Semalam Pahang cuti sempena hari Keputeraan Sultan Pahang. Remember of that day, rasanya 2 year ago, which is 2011 hari keputeraan sultan pahang jatuh pada hari Selasa. Masa tu, aku memang plan ambik cuti ke KL. Kan still LDR dengan hubs. So pantang ada cuti sikit, kenalah pergi KL spent time with hubs darling. Plus baru sebulan kahwin gitu. haha Tapi nak dijadikan cerita pasal hari keputeraan sultan pahang ni, ikut kiraan EDD Naurah, 24 Oktober adalah hari Naurah wujud dalam perut aku. Kind of special date for me, 24 October. ;-))

Cutie pie - day 2.



Cut about that.

Actually got bad news pagi tadi. Rumah sewa yang bakal aku sewa tu, tenant tu tak keluarkan barang-barang dia lagi. So, tuan rumah tu called aku pagi tadi nak confirm bila aku perlu keluar dari rumah aku duk sekarang. Then aku bagitaulah kena keluar last 3 November. Gila kau, kalau tak jadi, mana nak cari rumahkan in 1 week ni. Puncanya tenant tu tak bagi kunci and keluarkan barang-barang dia sebab dia admitted, demam rasanya. Kakak dia yang called tuan rumah. Tuan rumah pun macam susah nak caya alasan dia kasi tu. Sebab tuan rumah dah bagi warning 2 month awal kot suruh kosongkan rumah. 2 month ok tak bayar sewa rumah, mau orang tak anginkan.

So, kakak dia merayu kesian kat adik dia. Well, memang kesianlah kan tapi orang dah bagi tempoh awal kot. Kalau dia tak kosongkan, macam mana lak dengan aku. Nak aje aku mintak no.telefon kakak tu. Tapi malas nak masuk campur, biar tuan rumah settle masalah tu, cuma aku ada bagi cadangan, plus aku rasa kasihan. Aku cakap, why not barang-barang tenant lama tu angkut masuk satu bilik. So bila dia keluar dari ward and free boleh datang ambik barang-barang tu. Kiranya win-win situation ni. Aku perlukan rumah,then kau pun tak free kan nak angkut segala barang. Aku tak taulah kakak dia cakap apa nanti.

But for me, that is the best i can do for him. Dahlah dia macam "kind of tak betul sikit" (sorry said that!). Aku pernah terserempak dengan dia sekali. He is married man, ada anak 2 orang but LDR with his family. Dia orang stay KL. While that man, kerja kat Kuantan. Dia macam lembut-lembut sikit orangnya tapikan bila dia bukak mulut, tanya soalan, macam orang kurenggg gitu. Like begini:

Aku baru sampai rumah BS, nak ambik Naurah, then tiba-tiba dia sapa, "hai, perempuan kena kerja, kesian  kat anak kena orang jaga". Eh, helloooo tiba-tiba ok, aku tengah bukak pagar rumah BS, then dia tengah bukak pagar rumah dia. Sebelah menyebelah, dekat kot, aku boleh dengar dia kata gitu sambil mata dia menjeling. 

Aku cite kat BS, then BS cakap sebelum ni pun dia ada tanya something kat Nor. Lebih kurang begini:

"Eh, dah besar dah anak awak? Tak pernah nampak pun. tup-tup anak besar" - dia sapa BS masa BS tengah dukung naurah tengok ikan kat kolam dalam pagar rumah.

"Ni bukan anak saya. Saya mengasuh budak ni." - BS cakap.

"Laaaaaaahhh, tak ada anak lagi rupanyaaaa.. HAHAHAHA" - gelak besar, terus masuk rumah.

BS Naurah terpinga-pingga ok. Dahlah member memang nak sangat anak, yang kau sewel pi gelakkan tu, dah kenapa?

Haaaaaaaaa... korang boleh bayangkan tak mentalnya?  

So, aku harap, tuan rumah bolehlah settlekan masalah tu cepat-cepat.



And the GOOD NEWS is first time aku dapat order bento tool mencecah RM200++ for one customer. ngeeeeeeee Then total income hari ni plus dengan 4 orang customer figurenya ialah RM400. Amin ya rab.

Rezeki hari Jumaat, hari ni pencapaian terbaik dalam dunia bisnes online yang aku ceburi. Gituuuu.. Ala, korang yang dah biasa buat bisnes online mesti tak herankan dengan figure aku yang cecah RM200 tu. Apalah sangatkan. Tapi barang aku jual ni seketul baru RM10, kira oklah tu.

Lagipun pernah suatu hari tu, aku rasa down sangat dengan bisnes ni sebab bila aku kenang balik, aku beli bento tool ni dengan harga borong so aku ingat dah dapat harga murah dah. Tapi bila kat kedai ada jual lagi murah dari aku dapat dengan harga borong ni, aku rasa down sangat-sangat. Rasa macam takleh cari makan je dengan bisnes ni. 

Aku lupa, rezeki itu di tangan Allah sebenarnya. Dah tertulis rezeki kita takat tu, memang gitulah hasilnya. Walaupun kat kedai ada je jual yang murah-murah tapi so far dari customer yang aku dapat, dia orang cakap barang yang aku jual, ada yang tak terdapat di kedai tu lagi. So, masih ada rezeki. Plus, aku macam terlupa tujuan asal aku berniaga adalah bukan kerana duit sangat sebenarnya. Ia adalah kerana, keinginan dan minat aku dengan bento stuff ni, so alang-alang aku beli satu-satu, better aku beli borong kan. Dapatlah aku kumpul sikit-sikit koleksi bento Naurah dengan harga yang sedikit murah.

Takpelah, sambil-sambil tu boleh aku belajar pasal bisnes dan paling best tambah kenalan rakan yang suka bento. Kadang-kadang yang PM aku kat page bukan nak beli barang bento tapi nak tanya resepi makan yang aku masak untuk Naurah. So, aku layankan aje. Boleh bertukar pendapat makanan anak. Dan, manalah tau niat murni kita bantu orang, Insya Allah suatu hari nanti dia orang berminat nak deko-deko makanan anak masing-masing dengan pick aku jual kan. ngeeee :))

 
Meh la singgah page bento aku. Jangan terkejut kalau sebulan tek update apa-apa news. Itu tandanya penjual yang tak berapa nak jual barang,. Hahaha



Ni order aku dapat pagi ni. Mula-mula dia emel aku kat ladybarbella@gmail.com. Korang pun emel la aku ye untuk order. Muahaha then aku reply suruh tengok bento tools kat page, senang.


Prosedur biasa untuk customer. Dah kenalpasti barang and stock, terus buat invoice cincai-cincai gituuuu.

 
Customer aku Datin okay. Motip sangat taknak sensored nama datin. hikssss Maaf lah datin, saya share order datin. Saya excited ni dapat order banyak gini. Kalau datin puas hati dengan barang saya, datin shopping lah lagi ye, then inform la kat kawan-kawan datin. hehehehe



Kasi can la kat aku excited gini. heeeeeeeeeeee

Praise to Allah S.W.T. dengan rezeki hari ni. Alhamdulillah, amin. Semoga rezeki lebih melimpah ruah. Ni rasa excited semula nak restock barang ni. Dang! hahaha


Oklah, tu je nak share.




 Till then.
TATA!





THANK YOU FOR READING THIS!

7 comments:

  1. erk...memang mcm bagi alasan je org tu kn? tindakan u betol kot, simpan dulu barang dia dlm bilik lain...tp kunci kena tukar la kot kn?

    wahhh bisnes makin maju tu...belanja la org sini sikit...ehemmm

    ReplyDelete
  2. Erk...sakit hati plak baca citer jiran BS naurah tu. Ada juga manusia mcm tu. Mulut longkang.

    Tahniah. Smoga rejeki bertambah murah.

    ReplyDelete
  3. hana aku rase orang tu memang mental..hahahaha..kalu normal die takkan cakap gitu..

    betul tu hana..rezeki tu ade dmana2..tahniah tau bisnes makin berkembang..

    semoga terus sukses..caiyokkk

    ReplyDelete
  4. Hebat ye hana nih...berniaga bento rupernye hehhehe terus semangat ye utk terus jual...umi Qi bg semangat :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...
    rezeki Allah bagi. kalau kita ikhlas nak bantu orang, lagi lah murah rezeki kita.

    ReplyDelete
  6. awww... all the best Hana.. My friend once said, if u involved in business dengan nawaitu nak duit semata, memang tak ke mana. Kalau niat baik nak tolong orang, nak bantu ekonomi orang Islam, InshaALLAH rezeki Allah bagi takkan putus.

    Keep it up dear :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...