Thursday, August 22, 2013

Merapu meraban sewaktu raya

Aku bukan tak kesian kat kau wahai blog tapi aku busy sangat. Busy tahap susah nak cerita. haha Entry raya dah buat tapi dalam draft lagi. Masih ada saki baki cerita tak update. Aku fikir patut buat pekasam dulu. 

Nak cerita benda tak penting tapi kelakar buat aku. Masa raya hari tu kat kampung, adalah tukang sakat duk tanya-tanya aku ni gemuk sekarang sebab pregnant ke apa. Tak pun sopan sikit sebab badan ada isi lagi ke? Menyemak la jugak aku nak menjawab soalan kan. Tapi nak buat macam mana, dah kita di kelilingi dengan insan prihatin kannn *pitamss*.

Normal lah manusia kan, ada je benda annoying nak tanya like

Kalau yang tengah ber'couple' :

"bila nak kahwin niii?"

kalau yang dah berkahwin atau baru kahwin:

"bila nak ada baby ni?"

Kalau yang dah ada anak sorang pulak"

"bila nak tambah niiii?"


Kes aku ni ditanya BILA NAK TAMBAH ANAK. Tambah pulak badan aku kan tip top tahap meletoppssss. HAHAHA aku sedar la aku gemuk sekarang. Gemuk luar biasa berbanding zaman anak dara uolssss. kiki Redha jelah. Aku boleh je nak diet tapi kalau aku diet, aku kena pantang dan kawal nafsu makan. Kalau aku kawal nafsu makan, macam mana aku nak produce susu kat Naurah kan. Aku teringin nak cuba diet secara Atkins tu tapi tak boleh derrr tak makan nasi. Alangkan puasa sebulan hari tu makan nasi sekali sehari aku dah gigil semacam. Susu ada keluar tapi tak laju, sudahnya Naurah suka nau gigit Miss B kuat-kuat. Marah gamaknya susu tak keluar laju. 

So, aku redha jelah. Sekarang aku makan macam biasa. Aku rasa berat aku makin naik ni. Sebelum puasa berat aku 7.9kg. Gila tak? Kalau aku bagitau berat aku, orang takkan percaya punya. Maybe kelebihan sebab aku tinggi so nampak tak debab sangat walaupun memang badan nampak besar. HAHAH sebulan puasa turun 6.5kg. Suka gila aku dapat pakai baju kurung lama, boleh zip skirt. Tapi sejak semalam, pakai baju sama dah susah nak zip. Memang sah, berat aku naik semula. Sabar jelah.

Tunggulah Naurah dah menyusu sampai 2 tahun. Tahun tu aku akan diet kaw-kaw. Target aku ialah dapat sarungkan semula baju kebaya nyonya mak aku. Pergh, ramping macam kerengga ko! Naurah 2 tahun yeeee... Tahun depan ar.. Eh, tapi tahun depan nak pregnant lagi, bilanya nak diet ni?? HAHAHA

Aku dah merepek panjang, back to story, kan ramai yang ingat aku pregnant. Kalau aku cakap tak pregnant pun, tak puas hati lagi, duk tanya aku bila pulak nak tambah sorang lagi. Kasi adik kat Naurah. Benggang r mula-mula tu tapikan time raya. So aku jawab bersahaja dengan tujuan melawak jelah.

"Tunggu Naurah cakap sendiri dia nak adik"

Bunyinya begini

"Buuu, Naurah nak adikkk" ----> sambil dia buat muka comel, baru aku kasi.

HAHAHA

Semua ketawa dan tersenyum dengar jawapan aku. Aku pun happy jugaklah sebabnya tak stresskan fikir soalan dia orang tu.

Tapi ada yang lagi happy dari aku. Siapa lagi kalau bukan ayah Naurah. Malam tu lepas dengar aku bagitau jawapan kat orang kampung gitu kan, terus dia cakap gini,

"Betul ni nak bagi adik kat naurah kalau dia mintak?" - hubs

"betul la. biar dia pandai mintak." - aku

"kalau gitu, mulai hari ni biey nak ajar naurah perkataan ... naurah nak adikkk... tak pun perkataan pertama dia sebut nanti, ADIKKKKK." - hubs


Erk...


Sabor jelah.


Lawak kedua (lawak la aku rasa kalau melibatkan husband aku.) lol

Kenal dak tapai? kuih tradisional yang diperbuat dari pulut tu? Orang Kelantan panggil taper. hehe

Pagi sehari sebelum raya, lepas waktu sahur, nenek  aku nak buat tapai. Dah siap kukus pulut bagai, cuma nak bungkus je dalam daun pisang, husband aku duk tanya nenek dan makcik aku tengah buat apa. 

Laju aku jawba gini,

"Tengah bungkus taper" - aku

"Hah? TAPIR?? Biar betul. Orang makan ke?" - hubs

"HAHAHA makannnn. tu tengah bungkus nak panggang. sedappppppppppppp" - aku

"Eeeeeeee....peliknya. tak pernah dengar orang makan tapir." -hubs

"Nanti cubalah biey bila berbuka." - aku

"Eeeee.. taknaklah." - hubs

"Yelah-yelah, kalau taknak makan, pergilah tolong nenek bungkus. Banyak lagi tu." - aku

"Eeeee.. taknaklah. Geliii." - hubs

"HAHAHAHA sedappppppppp. hingga menjilat jariiiiii. nyum-nyum" - aku

Mak aku dengar aku usik husband aku. Terus aku kena marah. kahkah

Bila cakap tu sebenarnya nak buat TAPAI, terus dia melangkah ke dapur, duduk bersila depan dulang, nak tolong bungkus tapai. TAPAI tu favourite dia. Aku tak makan. hehe

TAPAI tu kami panggil taper. Husband faham itu adalah TAPIR.

TAPIR

sumber : google


TAPAI

sumber google



 TAPER (loghat Kelantan) tapi dalam BI taper adalah benda alah ini ek. Subang tajam orang lelaki pakai tu. Ye dok?

sumber google




HAHAHA

K.BYE!!






THANK YOU FOR READING THIS!

6 comments:

  1. Hahahahahahahaha. Kelakar lak tapai tapir. HewHewHew.

    ReplyDelete
  2. tapir pun boley...

    nak adikkk..!! hahahahaha!!

    ReplyDelete
  3. bu naurah mmg nak adik la...hahahhha...cepat la bagi naurah adik buuu...

    ReplyDelete
  4. huhu i ni lg la nak menjawab org tnya pasal anak u

    tapir tapai taper haha mcm mcm eh

    ReplyDelete
  5. hahah ok semua cerita adalah lawak..

    ReplyDelete
  6. ok blh guna taktik tu ble izz mtk tmbah anak ;p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...