Thursday, July 18, 2013

Small birthday celebration, 8 Ramadan 1434H.

Rata-rata status kawan-kawan kat FB today is about ashraf muslim and status update puisi dayana, his wife. Sedih pulak. Mintak jauhkan lah perkara tu dalam hidup aku. AMIN.

Semalam berbuka puasa kat luar. Actually plan sehari awal iaitu hari hari Selasa. Berbuka dengan Mama Naurah. Yelah, she still single (cantik orangnya, educated pulak tu, kalau nak berkenalan kenalah jumpa iollss dulu. mihmih) opcoz la bosankan berbuka lauk bazar je hari-hari. Macam tulah jugak aku, hari-hari tapau kat bazar. Maklumlah hubs takde kat sini. So, hari Selasa tu aku called Black Canyon to make reservation beserta dengan pilih menu.

Semalamnya, wednesday, entah macam mana aku baru sedar kiraan tarikh umur Naurah berpandukan kalendar Hijrah tersilap kira. I thought on 10 Ramadan, rupanya 8 Ramadan. Memang unexpected la. Padahal beriya bagitau hubs nak celebrate small celebration gitu dengan orang tersayang. Dah kalau kat sini siapa aje melainkan hubbylah. Nak jadikan cerita, hubbykan out station dan alang-alang berbuka puasa kat luar semalam dengan Mama Naurah, so comes this idea nak beli kek. Mula-mula tu called hubs tanya pendapat then hubs suruh tempah pulut kuning untuk hantar moreh kat masjid. So, called la jiran which is dia caterer. Called pun pukul 3 petang sebab time tu baru perasan kan 8 Ramadan, she said tak sempat nak buat. Kalau call pagi, Insya Allah dia boleh usahakan. Its ok lah, bab pulut kuning, nanti tunggu hubs balik bincang semula.

Tak adalah nak sambut birthday party sebab bulan puasakan, aku tak terfikir pun nak panggil kawan-kawan celebrate birthday party kat rumah ni sebab rumah sangatlah macam tongkang pecah. haha Lagi satu hal, nak masak jaudah berbuka tu, memang taklah kan, aku rasa macam penat je. Boleh? hehe nak bukak puasa kat luar memang bajet ciput. ngeee

So, hubby cakap pi jelah beli kek sebagai kenangan je, plus dengan Mama Naurah kira oklah, orang tersayang gak tu. hehe Naurah ada 2 mak angkat. Dua-dua bestie aku yang tau baik buruk aku yang terima aku seadanya. *hug korang* Mommy ekin, nanti kita sambut kat kampung pulak time raya ye.

Oleh kerana anak tekak aku teringin nau makan ais krim Baskin Robbins, maka i make one called untuk booked birthday ice-cream cake. Sebenarnya memang dah rancang dengan Mama Naurah after Maghrib nak makan ais krim tapi saje je tempah ice cream cake, kira upgrade sikit la untuk Naurah. Untuk Naurah ke???? haha

So, we all berbuka kat Black Canyon around 7.24 sampailah pukul 8 pergi surau solat maghrib dulu.


 
Her Mamahh!!





 Selalu lah jugak bawak Naurah makan-makan kat luar so dah taulah macam mana nak handle dia. Biasanya sebelum nak makan kena bagi dia kenyang dulu. Aku bawak je bekal bubur nasi dia semalam. Then agak-agak nak berbuka tu baru letak dia dalam baby chair then kasi dia finger food, supaya dapat makan dengan aman. Semalam bagi dia makan kurma, french fries, carrot, salad etc. She behave very well. Good girl betul, birthday girl semalam. Love u a lot!! heeee

Konon untuk birthday girl tapi ibu yang makan banyak. Naurah makan french fries 3,4 ketul je, then Mama Naurah kasi sekeping salad, pun dia makan. haha


Iced coffee was mine. Wajib order tiap kali makan kat sini. Orange juice Mama Naurah punya.

Kami pilih set C kot. Ada tiga jenis lauk, 2 nasi. Tapi portionya banyak, sangat kenyang. Rm39++ je. Tomyam BC sedap nak mamp ok. Hari-hari dapat makan tomyam kat sini pun boleyyy. haha


Dah kenyang tu, pergi surau untuk solat Maghrib. Terjumpa Intan (ibu Amani) kat dalam surau. Rupanya dia pun iftar kat BC jugak tadi tapi tak perasan. 

Naurah with new friend


This girlkan, sangat comel tau bila bertudung. Her mum solat, dia datang je duduk dengan Naurah, behave je. Sampai Naurah duk panjat dia nak berdiri. Dia diam je. Nampak nau Naurah nak berkawan. Tunggu ye Naurah besar sikit, ibu bagi adik. HAHAHA

 Lepas solat Maghrib, aku teman Mama Naurah pergi baiki iphone dia jap then pergi baby room kat Parkson untuk tukar diapers Naurah then bf dia kejap. Sampai tak perasan Intan sms. Tak sempat nak jumpa Amani bambam tu. Dah reply sms Intan, kotlah dia tak balik lagi, nak ajak la lepak kat Baskin Robbin tapi Intan tak balas-balas pun sms. kul 11 malam baru dapat sms Intan.

So, kul 9 lebih kami turun pergi Baskin Robbins. Pergi kaunter ambik kek yang aku booked. Tapi malangnya tak seperti yang aku pesan. Geram la jugak. Aku memang order ready made cake yang ada kat situ which is mini heart for 2-4 serving, then chocolate chip tapi yang tak best tu dia orang tak tulis pun perkataan Naurah 1st year. Bila aku tanya, mampu senyum je adik-adik kat situ. Sabar jelah. So mintaklah stick happy birthday. Kami belasah makan kat situ jugak tapi tetap tak habis. Kenyang rasanya. Yelah, portion untuk 2-4 orang kan. Harga around RM58 something. 

kosong je without any wording yang i nak. Nasib baik sedapkan.


Maaflah Naurah. Kek ni ikut tekak ibu. Ibu terliur lama dah nak makan baskin robbins. Dah rupa birthday ibu kan? mihmih


Oh, ya! Cakap pasal birthday ibu, ayah dah beli kek sebenarnya tapi masa tu, ibu nak je request ice cream cake baskin robbins jugak tapi malu nak bagitau ayah. ngade kan? hahaha Ayah balik kerja malam tu bawak balik sekotak kek secret recipe. Sukalah jugak. Lagi suka bila ayah nak buat suprise kot kononya tapi ayah tak sure ibu nak makan perisa apa, maka ayah beli kesemua perisa kesukaan ibu.

12 pieces all favourite.


Back to Naurah story, memang anak tak faham apa-apakan tentang birthday celebration ni, makan harus la nampak maknya yang suka sangat itu. haha

keras nak potong. last-last masing-masing pegang sudu, korek je then masuk mulut. Sopan la jugak. :-p


Fast learning. Kasi sudu, dia pun korek kek tu suap dalam mulut. Good girl!



That's all small celebration for Naurah on 8 Ramadan 1434H. Wait for the second with ayah pulak. I thought nak baked sendiri small caked for her, nak tengok kecomelan Naurah terkam kek birthdaynya and comot satu muka. Tapi tulah, cita-citanya tapi malangnya aku ni tak pandai nak baking. Hahaha Takpe Naurah, ibu akan try buat jugak nanti, cake for you with free sugar. hahaha Will seeee.........


Till then.
TATA. 







THANK YOU FOR READING THIS!

12 comments:

  1. sooo sweet!

    happy birthday naurah

    ibu yang hover kannnn? itu biasa :)

    ReplyDelete
  2. Happy birthday naurah.semoga jadi anak yg baik ya

    ReplyDelete
  3. Hepi besday naurah!! Auntie nk kek!!

    ReplyDelete
  4. happy birthday naurah..pasni sambut birthday lagi satu pulak. anyway naurah cantik sangat pakai dress merah ni.. red color really compliment her..ecewahhh

    ReplyDelete
  5. amboi.birthday anak.tapi kek sume ikut tekak ibu.mana aci cm neh.hehehe.happy buffday naurah.moga jd anak yg solehah ye.

    ReplyDelete
  6. Ololololo...dak gojesnya bday ke? Happy bday syg! Sdpnye die mkn kek eksrem. Nak ckett?

    ReplyDelete
  7. Hapy birthday sayang Naurah...aunty doakan Naurah sihat dan selalu je ceria :)

    ReplyDelete
  8. hai.. salam kenal,
    follower no.370
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  9. happy 1 year ikut kalendar islam naurah. comelnya aunty nak pinjam bulu mata boleh tak?

    kek tu memang dh tau mesti ikut fav ibu punya haha. u memang suka kek eh? i kurangla kek tp kazaa mmg hantu tu i kene blaja jugak buat haha.

    ReplyDelete
  10. Happy birthday Naurah. Hover tau ibu awak ne. Hehe

    Tp atleast ok jugak la, dpt buat kenangan even budak2 ne tak paham pun. Heheh. Nnt dh bsr bole tunjuk gambar.

    Sweet gila laki u. Beli semua kek yg u suka. Heee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...