Thursday, June 6, 2013

Bento, Pumpkin soup and potato grill recipe.

Semalam barang nak buat bento dah sampai. Kemain seronok. bertambah excited nak sediakan makanan Naurah. Sebelum perkakas untuk buat bento tak lengkap sangat. So today, bangun pagi-pagi, gigih nak buat 1st bento untuk Naurah. Walaupun tak semegah sangat tapi oklah kan for beginner macam saya. heeee

Hari ni masak main dish, prepair snack and breakfast.


 Rice + Pumpkin soup + Potato grill with cheese + potato biscuit


 Untuk breakfast, kasi Naurah makan potato grill with cheese. sangat senang nak sediakan.

Resepi potato grill with cheese.

Bahan-bahan :

- sebiji ubi kentang
- Cheese (saya guna Cheese bega warna hitam, strong)
- parsley flakes

cara masak :

- Rebus sebiji ubi kentang, tanpa buang kulit. setelah masak, toskan.
- Ubi kentang di potong 2. Taburkan cheese dan parlsye di atas permukaan ubi kentang yang telah dipotong.
- Ubi kentang dibakar di atas pan grill dengan api perlahan. bakar sehingga cheese mulai cair.
- siap untuk dihidang.







 Bahan-bahan untuk masak pumpkin soup ialah :

- Pumpkin 
- egg yolk
- onion
- pure olive oil
- SI/FM
- nutmeg
- parsley


Cara masak:

- Panaskan olive oil dalam periuk. Masukkan bawang yang telah di potong dadu. Setelah naik bau, masukkan telur kuning. Biarkan telur kuning masak dengan berketul-ketul.

- Then masukkan air secukupnya. Masukkan pumpkin yang siap dipotong. 

- Setelah pumpkin masak, masukkan sedikit nutmeg powder and parsley flakes.

- Setelah masak, dan kelihatan soup sudah pekat, baharulah masukkan SI/FM untuk menambahkan creamy sup tersebut.

- Siap untuk dihidang.


Tu je makanan Naurah hari ini. Buah tak sempat beli semalam. hehe


Bila ada barang comel ni, rasa sangat bersemangat nak sediakan masakan anak. So, kalau siapa-siapa nak dapatkan bahan comel untuk buat bento, bolehlah kunjungi FB PAGE saya di AWESOME BENTO BY HANA SOFFELIA.


Antara stok terbaru yang sampai

LEGO LARGE AND SMALL BOX WITH CUTE BELT.


CUTLERY SET


SHOE SEAWEED PUNCHER



Actually, banyak lagi barang yang ada. Saya akan share kemudian. However, saya akan upload kat instagram and FB lagi laju dari blog. kikki

So, do follow my IG at @hanasoffelia

Dan

bolehlah LIKE FB PAGE, cari AWESOME BENTO BY HANA SOFFELIA

Atau 

untuk sebarang order atau pertanyaan, boleh emel kepada

LADYBARBELLA@GMAIL.COM





Till then.
TATA.








THANK YOU FOR READING THIS!

3 comments:

  1. pumpkin soup tu macam sedap gila je aku pun selera tengok..hahaha..tapi i mesti nak letak nasi jugak jadi bubur..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...