Monday, April 15, 2013

REVIEW : High Chair Sweet Cherry

Hi,

Rasa tak sabar nak review pasal high chair Sweet Cherry. Actually i supposed update about makanan Naurah yang dah 3 jenis (kot?) bertukar since last week tapi sejak kena condem ni rasa mood down sikit. Saya memang macam ni, sensitif sikit kalau orang mengata saya. Sebabnya saya ni tak suka kacau hidup orang so saya harapkan benda yang sama orang akan layan saya. Tapi bila what i give dont get back, a little bit stress la. hahaha Emosi terlebih ni Ibu Naurah. hehe Untuk yang bertanya mintak share resepi lebih-lebih lagi about CREAMY PASTA, i janji tomorow will update. hee

Before that, jom reverse our psichology. High chair make me happy and being awesome mum! kahkah Biasalah, ibu Naurah ni cheapskate sikit. Nak benda murah dan free aje. kehkeh

Back to the story i wanna share today, last Saturday saya pergi Manjaku sorang-sorang. Hubs need to work. Actually dah lama sangat nak beli kerusi makan untuk Naurah. While ada kerja kat bandar, so mintak kebenaran hubs (mintak kebenaran guna kad dia sebenarnya. muehehe) untuk beli kerusi. While Naurah, saya tinggalkan kat rumah mama dia. Don't worry, Naurah dan her mommy very close together. Either Naurah very behave or her mama did a good job, yang pasti mereka memang ok untuk ditinggalkan for a few hours. hehe Thanks babe!

I know about this chair from my boss. Boss dah buat review sikit kat telinga i, so apa lagi, balik rumah tu, terus pujuk-pujuk hubs. hehe Actually masa pergi Manjaku tu tak berapa banyak pilihan dah. Hanya ada 3 sahaja iaitu, 2 jenama My Dear dan satu lagi Sweet Cherry punya. Dah kata cheapskate kan, haruslah aim yang murah dulu. hahaa


Yang orange tu My Dear. Ikutkan nak yang orange tapi harga RM200++ dan meja kecik je.


Yang putih hitam tu pun My Dear. RM200++


 So, saya pilih yang warna hijau, Sweet Cherry. Murah. RM140 je dari harga RM199. (Sorryyyyyy dalam IG saya cakap RM114 sebab tak perasan harga. Tengok resit semula RM140. hehe Tapi tetap murahlah bagi saya.)


Meh nak review Sweet Cheery high chair yang berbaloi ni. 3 in 1 kot.

Kerusi ni ada adjustable high chair. Kaki kerusi ni boleh ditanggalkan kalau nak rendahkan atau pasang kaki semula kalau nak tinggikan (baby can joint the table). Plus, kaki kerusi tu stabil sebab dia bergetah, walaupun Naurah asyik keraskan badan dia seolah-olah nak menolak kerusi sebab nak berdiri maybe, tapi kerusi memang tak bergerak. Walaupun kita yang dewasa nak tolak pun memang payah sikit sebab kaki dia bergetahkan. So kalau nak move that chair memang kena angkat.


Ni guna 1 stage kaki je. Tapi tinggi jugak. Kalau letak depan tv memang sangat selesa dia menonton tv. Then kalau kita duduk atas simen depan dia, muka dia sama level dengan kita.


Laraskan kaki kerusi jadi tinggi. Kedudukan kaki kerusi sangat stabil.


Then, this chair had 2 adjustable table. Satu yang kecik dan satu lagi yang besar. Yang bestnya kedua-dua table ni boleh dipsahkan dari kerusi. Let see,

Meja kecik.


Meja besar yang dipasang di atas meja kecik.


Yang paling penting, kerusi ni boleh guna long lasting sampai dia sekolah (kalau keadaan masih elok lagilah. hehe). Sebabnya, meja besar boleh berdiri guna kaki sendiri seperti di bawah.

See? Kalau nak gunakan meja ni sebagai ruang belajar, so kerusi tak payah tinggi sangat. Ambik kaki kerusi tu just pasang je kat meja.


And, kalau perasan, macam bumboo seat kan, kerusi ni pun safety untuk baby sebab ada penghadang kat celah peha dia. Siap tempat letak kaki lagi. Tak nak kasi kaki baby lenguh, terjuntai macam tu.






Dan, kalau baby dah besar or tak nak guna penghadang kat celah peha, boleh tanggalkan meja kecik tersebut dan pasanglah safety belt kat kerusi tu. Baguskan?





Lagi, kat belakang kerusi disediakan tempat untuk gantung storage net. Sangat comel k.



Stronge net ni pun boleh dipasang kat meja macam gambar yang saya tunjuk kat atas. Kalau tak nak pasang storage net kat meja, meja yang bahagian melengkung boleh mengadap baby. Sangat selesalah. Space between table and baby boleh adjust.



Yang lagi best is easy clean sit cover. Material bukan jenis kain tau tapi plastik (eh? haha) But dont worry bukan jenis mudah koyak dan ia tebal untuk beri keselesaan pada baby nak bersandar. Lagipun kalau tumpah makanan atau minuman atas sit, just lap je. Tak menyerap air pun.




Tu je kot nak share. Tak pandai sangat nak nak review lebih-lebih ni. Pendek kata, saya amat puas hatilah dengan pilihan yang dibuat. Dahlah murah, yang paling penting boleh guna lama sampai dia sekolah nanti. Mula-mula memang bercita-cita nak beli je bamboo seat tapi fikir semula kegunaannya lama ke tak, so lengah-lengahkan proses cari kerusi makan. Once my boss dah share kegunaan kerusi ini untuk anak dia, so why not i have one for Naurah kan? hehe


Since Naurah dah ada kerusi sendiri, lepas ni dah boleh teman saya masak kat dapur. So far, try hari Ahad while ayah dia keluar pi kedai jap, seems like she ok sit on that chair. Yang penting kena umpan something lah untuk dia. Saya kasi dia sebijik tomato, dia makan tomato sambil buat muka masam. Hahaha Kalau dia teman saya masak sambil duduk dalam walker memang kerjanya mengekor kaki saya sambil langgar-langgar kaki, sakit wooo.


Oklah. Tu je.
Got to go now. Nak ambik Naurah.


Kalau ada benda best untuk baby, jom share!


Kbye!!





 

THANK YOU FOR READING THIS!

14 comments:

  1. menarikkkkkkkk.....jatuh cinta sudah

    ReplyDelete
  2. wah macam best, suka part macam bleh wat study table kan?

    ReplyDelete
  3. sangat berbaloi lah hana..
    bumboo seat pakai kejap jer..dah besar tak sesuai lagi..anis pun duk tangguh2 jer beli bumboo tu..last2 tak beli..haha

    ReplyDelete
  4. bestnyaaaaa! macam2 gaya boleh buat. hee kalau la rumah besarrrr.huu

    ReplyDelete
  5. wow,best lah.nt nk beli kat princess gak.heee

    ReplyDelete
  6. haha..mmg best sgt.thanks share beb ;)

    ReplyDelete
  7. wahh serius memang praktikal la kalau tak guna untuk makan boleh guna untuk lain. harga pun takla mahal melampau sgt kan. suka suka :D

    ReplyDelete
  8. alamak terpedaya dengan review ni...dahla tak pernah nampak pun kat manjaku kerusi ni..terus rasa menyesal beli booster seat..hahaha..kena buat proposal kat abah dia 2,3 bulan lagi nampaknya

    ReplyDelete
  9. Hana, berbaloi gak kusi sweet cherry ni. Siap ley simpan toys g. Sy dulu pki kusi ikea tu je. Hehehehehe....

    ReplyDelete
  10. bagus weh... tapi anak aku tu tak boleh dok lelama. cepat bosan.

    ReplyDelete
  11. Memang sukaa sangat baca review Mama Naurah ni sebabnya kena dengan jiwa saya hihi (yang suka barang murah dan best :P)

    ReplyDelete
  12. menarik betul high chair baby naurah..Aisy pakai high chair ikea ja.harga lebih kurang ja..rugi tak beli cam baby naurah...hihi

    ReplyDelete
  13. bestnye high chair naurah.. ufairah punye fifi beli yang biase je dekat ikea.. RM49.. attach dengan table otal RM64.. cemane ni.. da tersuke yang ni.. takkan nak beli 2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...