Friday, April 5, 2013

RESEPI : Melted Cheese Bread

Pagi tadi sangat kelam kabut. Bangun lambat. Sedar-sedar dah pukul 7.07 minit pagi. Tak pasti sama ada nyenyak sangat tidur sampai alarm bunyi pun tak sedar atau alarm memang tak bunyi. Rasanya dah banyak kali jugaklah kot tak dengar alarm walaupun dah kunci pukul 6 pagi. Selalu macam bernasib baik sebab Naurah kejutkan. Bila nak susu, dia akan golek-golek kat peha dan kaki Hana. Sondol menyondol kaedahnya. Nasib baiklah memang tidur kat bawah, kalau atas katil tu mau jatuh dah sebab budak ni suka cari kaki orang. Sambil pejam mata, boleh dia jumpa kaki then stop kat kaki, duk menyondol-nyondol dengan kepala. Tak pun tangan dia raba-raba betis dan kaki kita. 

Malam tadi bukan main action kan post gambar kat IG nak buat pasta kat Naurah. Memang barang dah sedia tapi tak sempat nak masak. Angkut bahan-bahan mentah semua hantar ke rumah BS. Mintak tolong masakkan. hehe

Sebenarnya nak buat Creamy Pasta. Bahan-bahan untuk masak carbonara pasta tak lengkap so, kita buat ala-ala la kononnya. Antara bahannya ialah peas + parsnip + pasta + butter + FM.



 Sebab tu tak ada tunjuk gambar dah siap sebab hasilnya tak ada. haha Esok baru masak sendiri untuk Naurah. Tak taulah BS masak gaya macam mana tu. hehe

Malam tadi pulak, Hana masak simple je. Dah kata diet. kehkeh Dah beberapa hari jugak ni tak makan nasi waktu malam. Makan benda light je. Kata nak diet kan? Kuat semangat sikit sekarang. Lagipun tak rasa lapar sangat, tu yang tak masak malam. Hubs pun ok je, ikut je apa Hana makan. hehe

So, malam tadi try cutter baharu. Dah kata Naurahnya still makan bubur, so biarlah kami laki bini yang makan benda alah comel-comel ni. ahaha

Hana cuba resepi sesuak hati. Tengok apa yang ada dalam fridge. Lagipun roti tu expired hari ni. Sedangkan roti banyak lagi. Tu pulun masak roti semalam. haha Sayang nak buang. 

MELTED CHEESE BREAD

Bahan-bahan :

Roti

keju

sosej

daun bawang

mayonis

telur

sos cili


Cara masak :

Lapik cheese atas roti. rupa cheese hazab sebab gelojoh koyakkan plastik. haha


Letak potongan sosej, mayonis, daun bawang yang sudah dihiris dan sos cili. Hana goreng terlebih dahulu sosej sebab takut tak masak sangat bila duk dalam roti.


Lapik satu roti kat atas then tekup guna BEAR CUTTER. Kalau nak bagi nampak rupa bear tu, sebelum celup dengan telur, chop terlebih dahulu bagi berbekas rupa bear sikit.


Dah cut, celup dengan telur sebelum digoreng. Yang ni Hana cuba-cuba dulu sebab tu tak chop dengan gambar bear. LESSON LEARN : Kalau tak chop bear sebelum celup telur, nanti kesan bear tidak kelihatan. So, better chop dulu samar-samar


Goreng sehingga nampak kekuningan. Ni try and error. Sebab tu ada rupa bear yang kelihatan dan tak.


Lepas angkat, toskan sekejap. Then ambik cutter bear, tekan sekali lagi baharu nampak rupa bear dengan jelas. Dan yang paling penting boleh nampak cheese meleleh keluar.

Success! Hubs cakap suruh buat gambar kartun comel ni, letak kat gerai nasi lemak Kak Mas, sure mak pak beli untuk anak-anak g sekolah. BAHAH!!


Since letak telur kat roti ni tak berani nak bagi Naurah makan. Tapi macam biasa, ayah dia memang belasah kasi anak apa aje. So bagi rasa sikit, makan ajelah Naurah tu. hehe So, sangat kesian tengok dia tertelan liur tengok kami makan, bagi sikit roti putih. Pandai makannya.


Selamat mencuba ye.


Ni gambar malam tadi.

Main dengan sumi. Nak makan tak dapat. Gigit benda lain. Gigit geram sampai bocor sumi tu. kehkeh



Saya sangat bersemangat ni nak bake cookies kat Naurah esok tapi lupa pulak oven rosak. Nak kena pi cari oven baru ni. haish!!




Kbye!!








THANK YOU FOR READING THIS!

7 comments:

  1. ala comel betul roti ni. nak makan pun sayang huhu

    ReplyDelete
  2. ini skli ngap je. ha8. cedap2.

    ReplyDelete
  3. alahai rajinnye siap bentuk2 bear..
    Kalau macam ni anak tak nak makan tak tau la kan..

    ReplyDelete
  4. Wah...menariknya. thanks for the resipi. Kat mana nak cari bear cutter tu? Cute lah.

    Terliur plak tgk ☺☺

    ReplyDelete
  5. mesti sedap nie...
    siap bentuk bear lagi...
    mesti lagi suka anak akak makan..

    ReplyDelete
  6. sedapnye tengok roti tu..
    dulu fifi rajin menekap bagai.. skrg anak da lasak.. tak mampu den~

    ReplyDelete
  7. alahai telan air liur ni..dapnyaaaa..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...