Thursday, April 18, 2013

Hot.FM morning topic today : ORIENTASI. Mine is ORIENTATION WEEK IN UM WAS AWESOME!!

I was in shock period. It was happen yesterday but till now i can't found the answer. Seriuosy blur. Apa rasa, all the way you berbuat baik, berprasangka baik, end up the worse thing happen, they just kick out you just like that? I can't think properly right now. But, my praise to Allah s.w.t. dalam saya menghadapi kesukaran, masih ada seseorang yang boleh saya harapkan, bergantung bahu untuk tinggalkan separuh nyawa saya pada dia. Later ya. Bila saya sedikit tenang, boleh berfikir dengan jelas.


Macam biasa, pagi-pagi on the way ke office mesti dengar Hot.FM. Today their topic is about our own experience regarding orientation. Tak kiralah as budak praktikal, new staff, new student etc.

When it's goes to that topic saya macam tergelak sendiri mengimbau kenangan sewaktu belajar di Universiti Malaya dulu. Saya masuk UM tahun 2006 on July tak silap. :-p Masa tu bangga gila dapat masuk Universiti idaman because i nak ambik law but my MUET not so good (HAHAHAHA) tapi i tetap buat rayuan untuk ambik test again tapi nak buat macam mana i submit lambat borang and prosedur i buat so slow end up tak boleh register kena tunggu next year (lebih kurang gitu ceritanya) tapi lepas saya ambik Sejarah and Gender Study, rasa jatuh cinta pulak so keep on that course lah till grad. Plus ada kawan-kawan yang best and lecturer handal, it is ok lah for me. Mungkin bukan rezeki saya nak jadi Peguam. lol

Tapi yang saya nak cerita ni tentang MINGGU ORIENTASI KAT UM IS AWESOME! walaupun pada ketika itu memang memaki-maki jugaklah para fasilitator yang saya rasa sangat kejam. hahaha Well, who is grad from UM will know this, the orientation, cheer etc. Kalau masuk batch 2006/2007 lagilah sama experience dengan saya, maybe kita pernah berjumpa di tengah jalan duk boo boo kolej lain, buat cheer di tengah panas. HAHAHA

Apa yang awesome and so different about minggu orientasi UM adalah aktivitinya yang super mencabar, enjoy, energetic yet macam real punya perlawanan. As u know, UM ada 12 college kalau tak silap. I am Zabahan (7th college) I think the one of powerful college pada masa tu. :-p

APA YANG BEST MASA MINGGU ORIENTASI KAT UM?

THE CHEERS

U know, setiap kolej akan bertanding each other nak buktikan kolej mana yang paling bagus, gempak and gila-gila best. Nak buktikan kehebatan kolej tu, through sukan, aktiviti pentas, dan salah satunya ialah cheers yang terbaik, terhebat dan terkuat. Boleh bayangkan tak, siang malam, pagi petang, kami terpekik terlolong bersorak lagu tema kolej. Im pretty sure not only me in 7th college, others college pun memang berlatih jugak but depends on their fasi lah how hard they train. Macam 7th college, fasi memamg power (also ketua MPP memang from our college, so kami kena train like soldier). haha Memang rasa di dera. Tak sangka seteruk ni masuk Uni. 

Dahlah masa hari pertama family hantar register, meraka kemain baik tau, pukul 1 petang ibu bapa semua dikerah pulang sebab ada aktiviti untuk student. Dahlah mood tengah sedih-sedihkan kena tinggalkan, nangis peluk-peluk semua (erk.. ke saya sorang sedih2? haha), then bila pintu pagar kolej di kunci, fasi make annoucement minta berkumpul kat dewan makan. Sampai je semua, the first word kami dengar (through speaker, macam nak pecah gegendang telinga!) 

"korang memang lembap eh? suruh berkumpul tu, berkumpul lah!! Tak faham bahasa ke??"

Kami semua kecut perut. Serius terkejut.

"Aku nak mana-mana yang ada handphone, serah handphone kat kita orang. Jangan nak menipu tak ada handphone. Kalau aku tau ada orang sorok handphone, aku rendam kau2 dengan handphone kau dalam kolam ikan keli tu"

Kami kan budak baru, semua pakat ketar lutut, naif je (hahhaa) pakatlah keluarkan handphone masing-masing serah kat fasi yang kutip guna plastik. Tapi sebelum tu dia orang bagi sticker suruh tulis nama,kang tertukar pulak telefon. Tapi telefon tak dimatikan, tak sure our family call mereka cakap kami kena serahkan telefon ke apa ke. hahaa

Nak jadi cerita, ada satu budak lelaki ni dia ada telefon spare. Selepas 2 hari minggu orientasi, rasa macam teruk sangat kena buli (actually buli yang bukan mencederakan kami tapi kena buat itu ini, berlatih cheer, berlari, tengah syok tidur kena gegar bangun pukul 4,5 pagi nak buat cheer semata-mata. Macam ayam jantan berkokok waktu subuh nak kasi gegar kolej sebelah suruh bangun! GILA TAK???!!) maybe this boy tak tahan, dia guna telefon spare yang fasi tak tau tu, dia mengadu kat family dia (family dia duk jauh bukan area KL) kena dera. So, family dia called polis pantai dalam, then malam tu polis datang, tapi fasi cakap ni minggu orientasi (lebih kurang lah terdengar-dengar fasi perempuan bergosiap. haha) dan polis blah macam tu je. Budak yang ada telefon spare tu memang kena cukup-cukup lah kat abang-abang fasi kan. Tapi bukan kena sepak teranjang, kena rendam dalam kolam ikan tapi tak ada ikan keli pun sebenarnya, katak adalah. Air tu busuk, berlumut, kena rendam berapa jam entah tak pakai baju tengah-tengah malam. Gila kan?

Masa minggu orientasi tu saya joint aktiviti sukan iaitu bola jaring. Aktiviti pentas pun ada. Aktiviti ni semua bertujuan untuk collect mata pasukan yang menang akan bagi point pada kolej masing-masing. Yang paling best, tang cheers masa berkumpul kat Dewan Tunku Canselor, berkumpulnya 12 kolej terpekik-pekik menjerit cheers masing-masing. Siapa yang paling kuat didengar, adalah paling hebatlah.  Kalau berjumpa other kolej kat tengah jalan mesti masing-masing stop show off cheers masing-masing. Selalu kami berperang dengan 3th and 4th college sebab mereka jiran kami, jalan keluar masuk nak g padang UM dan dewan kalau ada perlawanan sukan atau persembahan pentas kena ikut jalan sama, so selalu jumpa memang terpekik-pekiklah bertanding cheers. Sampai kering tekak. Tak ada suara. Kat dewan makan memang kami tak dibenarkan minum ais sebab nak jaga suara. Makcik-makcik cafe pun akur je dengan arahan fasi. Tapi makanan kat dewan best-best. Banyak. Berbaloi la bayar yuran asrama mahal-mahal setiap sem.

Pernah satu pagi tu around pukul 1 pagi, saya dan kawan-kawan dalam 4 orang menyorok dalam bilik. Kami sanggup tutup lampu, tutup kipas (panas gila! tapi sanguppppp) takut fasi tau kami menyorok dalam bilik sebab takut nak turun kena denda mandi ais. Masa tu fasi marah sebab markah cheer kita orang rendah. Sedangkan masa tu tinggal beberapa hari lagi nak habis minggu orientasi, kalau kami tak dapat lawan kolej lain, memang jatuhlah air muka Kolej Zaba yang ingin kekalkan tradisi kemenangan. Fasi marah gila kot kat kami. Sebelum kami register masuk UM, para fasi dari semua kolej memang dah berkampung 2 3 minggu awal, mereka berlawan each other nak collect mata. Masa tu Zaba College yang point paling tinggi tapi bila point selebihnya dikira melalui penglibatan kami, tapi kami tak perform seperti yang mereka jangkakan, tu yang naik angin tu para fasi. Haha

Pendek kata seminggu orientasi tu rasa macam teruk, rasa setahun lamanya, rasa menyesal masuk UMP tapi habis je minggu orientasi, kami jadi close sangat-sangat. Kami boleh rasa semangat zabahan dalam diri kami. Dari tak kenal siapa-siapa, satu kolej akan ingat nama (walaupun berapa ratus jugak student). The have a good reason why train us like that, ada yang mula-mula pendiam, dah pandai beramah mesti. Yang tak tau diri tu boleh berlakon, pun dah tau talent masing-masing gara-gara kena kerah jugak joint aktiviti. Setiap orang boleh joint satu aktiviti. Tau tak tau, wajib libatkan diri. As for me, dah pilih bola jaring, tak perlu libatkan diri dalam acara pentas. Banyak benda kami belajar dari minggu orientasi.

Antara cheers zabahan yang masih saya ingat sampai sekarang ialah : 

Sambale Sambalowa

Sambale sambalowa
Amimina mina sambalowa
amimina mina ehh..
amimina mina ohh..
Lu sama lu
Gua sama gua
Lu jangan dengki sama itu
Za'ba
Za'ba dynamite
Za'ba



Cika Poka

Cika cika pom pom
Poka poka pom pom
cika poka pom pom
poka cika pom pom

Piling pala (2x)
Iya iya iya...
Piling pala (2x)
Muahhhh..
we are greaters...
Za'ba..!!

Kalau jumpa musuh tengah jalan, ada jugak lagu DEFENDS diri. Biasanya kalau others college mula boooo kami guna cheer mereka, so kami kena defend diri. On of the defend cheers is

 Tara papa ye....


Fight

That's Ok
That's alright
Come on 7th
Fight! Fight! Fight!



Kalau nak cerita satu-satu memang panjang berjela ni. Pendek kata UM punya minggu orientasi was awesome. After habis minggu orientasi saya call kawan-kawan yang duk others uni like USM, UUM, UPM, UKM ect meraka cakap tak ada aktiviti macam tu. Ada pertandingan sukan antara kolej tapi fasi baik-baik je. Siap fasi berpoya-poya dengan freshie lagi. hehe Sangat berbeza dengan kami.


Last, anyone from UM here? Wanna hear how your experience. Maybe other college lain, others batch lain kan? 


Kbye!!







THANK YOU FOR READING THIS!

8 comments:

  1. haha kena melalak kul4,5 pagi kelakar betul..

    ReplyDelete
  2. best giler orientasi..siap ingat lagi tu cheers2 tu..hebat..=)

    ReplyDelete
  3. bestnye orientasi.. fifi dulu takde cheers.. tapi kene kerah bangun awal2 pagi bute ade la.. kene tukar baju kurung ke baju sukan tak sampai 5 minit.. pakai baju kurung dengan kasut sukan sebab nak jimat mase.. memacam lagi la.. tapi bile ingat memang best!~

    ReplyDelete
  4. eeeee i benci orientasi, terkejar sana-sini...tapi kalau i jadi fasilitator, i suka la! hahahaha

    ReplyDelete
  5. what happened to you? nanti cite ye

    i dulu orientasi nak sah jawatan. seminggu huhu bosan je. sebab banyak dengar ceramah T_T

    ReplyDelete
  6. hai... Nak download atau tengok running man online kat sini tau
    http://kshowonline.com/category/2

    ReplyDelete
  7. hello!!! 4th bestarian hereeee! haha. tp sumpah i tak igt satu apa lagu cheers pn. sumpah tak igt satu apaaaa.hahah. kire i senior u la eh i masuk 2004 2005 rasanya hehe

    ReplyDelete
  8. hana ielah tumpang duk UM masa khidmat Negara je. haha duk kolej Kinabalu. kolej berapa eh tu?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...