Tuesday, April 16, 2013

8 Month Baby Food for Naurah

Yang ni antara koleksi makanan Naurah sejak dua tiga minggu ni. Tak sempat nak update. Jumlah makanan dia pun saya dah lupa tiba-tiba. Kalau dulu, masa di awal-awal dia makan, kemain gigih kan update new food satu-satu. Hehe 

Ni antara makanan untuk 8 bulan dan ke atas. Sekarang dah masuk 8 bulan senarai bahan yang boleh dimakan pun makin bertambah. Makin seronok jadinya nak masak sedap-sedap kat Naurah.


Yang paling saya excited nak kasi ialah cheese, yogurt, pasta dan letak olive oil dalam masakan.

Antara yang telah saya sediakan untuk Naurah :

1) CREAMY PEAS PASTA






Bahan-bahan :

- Pasta (kalau ada pasta kanak-kanak like ABC, star etc lagi comel. tapi akhirnya kena lenyek jugak. haha)

- Kacang Pis (saya silap. saya guna dalam tin punya sebab tak jumpa kacang pis yang fresh. So, saya masak sekali je sebab rasa bersalah sangat)

- Parsnip

- Unsalted butter (saya guna jenama Anchor)

- FM (saya guna Enfalac A+)

- Air

* sayuran ikut sukalah nak letak apa pun. Cuma tu bahan yang kebetulan ada kat rumah.

Cara membuatnya:

- Pasta rebus terlebih dahulu dan toskan. Rebus sampai lembik sikit sebab saya lecek selepas tu. Kalau jenis yang blender pun boleh.

- Creamy pulak. Masukkan air yang ditapis dalam periuk/kuali. Masukan sesudu besar butter. Masukkan FM. Biarkan air mendidih.

- Masukkan parsnip dan kacang Pis.

- Apabila parsnip dan kacang pis dah masak, masukkan pasta yang telah ditoskan tadi.

- Lecek/kisar. Siap untuk dimakan.





2) CREAMY AVOCADO PASTA





Bahan-bahan :

- Pasta

- Avocado sebiji

- FM

- Unsalted butter

- Air

cara membuatnya :

- sama sahaja dengan CREAMY PEAS PASTA



Tapi tang avocado tu, kalau yang jenis pertama kali jumpa avocado macam saya, kena make sure avocado tu masak terlebih dahulu barulah boleh masak ye.

Tips pilih avocado:




Avocado yang saya beli 4 biji tu tak ripe lagi. Memang keras. So take time dalam sehari dua nak ranum. Saya silap tak beli yang ripe sebijik dulu, then yang lain biar keraskan. So, kena biarkan dia kasi ranum dulu baru boleh masak. Cara nak bagi ripe cepat ialah jangan simpan dalam peti ais. Biarkan buah terdedah dengan udara sekeliling. Ada petua nak bagi cepat ripe ialah simpan dalam beg kertas, letak dalam bekas beras dan macam-macam cara boleh buat. Tapi saya hanya letak je dalam bekas, 2 hari lepas tu dah masak. 

Ingat masa nak beli tu (kalau nak ikut 4 days rule) :

- beli 4 biji.

- 1 biji kulit yang kehitaman dan bila tekan isi sudah lembik. Sebiji lagi kulit masih hijau kehitaman dan bila ditekan isi masih keras sikit. Lagi 2 biji make sure ambik yang betul-betul keras bila ditekan dan warna kulit hijua cerah yang berkilat. So, nak tunggu habiskan 2 biji yang masak tu, yang lagi dua tu sempat masak. Kalau beli serentak 4 biji masak atau keras, risiko sikit avocado akan rosak.

- Nak pastikan rasa avocado tu masih elok atau dah rosak ialah ibu kena rasa terlebih dahulu ye. Rasanya yang baru pertama kali rasa macam saya memang tak sedap langsung. Tapi jangan bimbang almost baby sangat suka avocado. Rasanya TAWAR, BERLEMAK, SEDIKIT PAHIT.

Contoh keadaan avocado dah masak



3) AVOCADO YOGURT



Bahan-bahan :

- Full Fat yogurt (Tapi kat Kuantan ni punyalah susah nak cari full fat punya so saya bantai kasi low fat. Some say tak elok. Nanti kita bincangkan. Tapi saya kasi sekali je. Kasi Naurah rasa. Namun yang penting this low fat yogurt memang SUGAR FREE)

- Isi Avocado (Saya stim terlebih dahulu avocado tersebut)

Cara membuatnya :

- Buka penutup yogurt, ambik beberapa scoop yogurt, biarkan yogurt dalam keadaan suhu bilik sementara waktu. (Tips : some baby memang mudah kembung perut, tak boleh makan benda sejuk. So, biar yogurt tu hilang sejuk dari suhu peti ais seketika)

- Lecek/blender avocado yang telah distim tadi.

- Satukan yogurt dan avocado. Siap untuk dimakan.


4) BUBUR NASI KOSONG DAN SUP SAYUR TUMIS





Bahan-bahan :

- Beras perang

-Bahan tumis : Bawang merah dan putih, kulit kayu manis, bunga cengkih dan olive oil

- Sayuran : Parsnip, zucchini, potato, broccoli (sayur ikut suka yang bersesuaian dengan umur ye)

- Sumber protein : Ayam (kali ni saya beli ayam kampung)

- Air

Cara membuatnya :

- Masak beras perang menjadi bubur

- Untuk sup sayur : Masukkan sedikit olive oils dalam kuali, masukkan bunga cengkih, kulit kayu manis dan bawang. Tumis sehingga naik bau.

- Masukkan air. Masukkan ayam. Biarkan mendidih seketika. Masukkan potato. Masukkan parsnip, brokoli, zucchinni.

- Dah masak, lecek/ blender sayuran tadi.


* cara bagi anak makan (saya cuba untuk bagi naurah rasa tekstur lebih kasar memandangkan dia dah berumur 8 bulan dengan cara masukkan nasi dalam pinggan, sayur dan 1 mangkuk sup. Saya cuba menyuapkannya dengan tangan saya, sambil saya lecek sedikit nasi dan sayur. Manakal saya gunakan sudu untuk dia menghirup sup. So far, dia suka makan macam ni.)



5) TOFU KURMA



Bahan-bahan :

- Tofu lembut

- Kurma 

Cara membuatnya :

- Jika nak bentuk hello kitty macam saya (ada ke rupa hello kitty? ahaha), tekap acuan hello kitty terlebih dahulu dan letak atas piring

- Tanggalkan acuan setelah tofu terbentuk seperti gambaran acuan yang anda kehendaki.

- Kukus tofu selama beberapa minit. Saya kukus selama 15 minit je.

- Kurma dikupas kulit dan dikukus sebiji bersama-sama tofu

- Untuk dihidangkan, kurma dilecek dengan dicampur sedikit air panas untuk kelihatan pekat.

- Siap untuk dihidang. Hidangan ini sesuai untuk breakfast dan minum petang.






Terbaru, saya masih sediakan sup sayur dan bubur nasi untuk Naurah cuma saya tambahkan daun PARSLEY sejak dari semalam sehingga hari ini. Ikutkan saya cari daun parsley yang fresh tapi tak jumpa, maka hubs belikan flakes parsley yang dalam botol. Mula-mula saya was-was khuatir jika dicampur salt or msg tapi saya rasa macam tawar je. So, saya yakinkan diri. 



Antara kebaikan parsley ialah mencuci toksin dalam badan, melawaskan, baik untuk jantung etc.


Dan, satu lagi menu baru yang saya cuba ialah TELUR. Esok ye, saya sambung cara dan sebab perlu perkenalkan telur kepada bayi bermula umur 8 bulan dalam persediaan menerima suntikan MMR.

Alhamdulillah, Naurah suka makan. So far saya masak apa semuanya dia makan. Kata ayahnya, dia cerewet makan masa dalam perut saya, mengada-ngada, memilih makan time saya preggy. Bila keluar je, terus belasah makan apa aje. hehe Tu yang lagi semangat saya nak sediakan makanan dia.








Selamat mencuba! Kalau ada kekurangan atau benda yang memudaratkan baby yang saya kongsi mohon kongsi ye. TQ.


KBYE!!



THANK YOU FOR READING THIS!

12 comments:

  1. mana ye na dapat bekas tekap2 hello kitty tu???

    ReplyDelete
  2. Esok nak try pasta plak..sedih shahadah xmau mkn yg mama msk..yg xle mkn tu laju je naknye..tp mama xmau putus asa..tq share resepi hana!

    ReplyDelete
  3. dah besar dah naurah...:)
    untung naurah dpt mama yg rajin masak2 untuk dia..:)
    one day, bila sy dah ade baby ( tak tahu bila lah tue, hehehhe..) bolehlah cuba resipi2 nie..

    ReplyDelete
  4. bagus betul ibu naurah. naurah puye pasal avocado pun sanggup cari taw~

    ReplyDelete
  5. rajinnye mak naurahh! makin sehat la naurah makan sedap2. :))

    ReplyDelete
  6. good resepi for baby :) sad to say kat area sy duduk ni takde jual avocado. thanks sharing the resepi

    ReplyDelete
  7. qays lom penah mkn avocado. tk teringat langsung nk kasi dia try

    ReplyDelete
  8. sedapnyaa. parsley tu pun i selalu guna tabur atas spaghetti or carbonara nomnom

    ReplyDelete
  9. yatt ada ank nnt boleh la review blog akak.. cari psal makanan bby..ehe

    ReplyDelete
  10. semua resepi best..tq share hana..
    hannah pelik sikit..anis buat bubur kasar2 sket die kurang die nak makan..nak yang blender jugak..tapi kalau bagi biskut die makan pulak..haih

    ReplyDelete
  11. fifi setahun baru bagi ufairah telur. hihi.. tu pon takut2.. tapi ok je.. tak alergic.. memule nak bgi telur mase 8bln.. tapi tak yakin.. yela.. nak ambil MMR kan.. last2 MMR jab pon ufairah tak ambil.. :)

    ReplyDelete
  12. Hana, nt share yg resipi telur plak ye. huhu. hannah dh nk msk 9bulan i tak bg telur pn lg huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...