Friday, March 22, 2013

The food. The teeth. The style. The friends.

All in one entry. Yup, that is supposed i do. On Monday i am taking medical leave because of diarrhea. Hari Selasa tak busy sangat. Hari Rabu pun sama not so busy but then sedikit malas in me. Semalam, hari Khamis take emergancy leave sebab BS ada urusan. That is why today, kena banyak bercakap sedikit. haha

Began with THE FOOD.

This weekend, ibu quite rajin for prepare 3 type of food for Naurah. Tak silap on weekend kot, for breakfast i prepared mashed potato with dates gravy. Since she in love with potato so, apa lagi, saya memanglah sangat suka sediakan mashed potato untuknya. Plus, mashed potato sangat senang dan cepat (hari sabtu pagi adalah waktu bersenang lenang paling maksima with my baby girl).

 Easy-peasy recipe. No worries sebab dah lulus "4 days rule"

Mashed potato with dates gravy.


Second for this week is something that i called KUIH. bahah Sebabnya this food saya guna wheat flour. Saja bagi kelainan sikit. It is inspired from my childhood memory plus rasa teringin gila nak makan KUIH KOLEH TAHI MINYAK. haha Sila google how it's look like. :-P Nak buat tu agak leceh tang tahi minyak. Kalau saya tak dapat makan, biarlah Naurah yang makan. Tu yang jadi KUIH KOLEH BABY VERSION.

Senang sangat.

Bahan-bahan : tepung gandum dan kurma. Mind you, please study first tentang tepung gandum. Kalau boleh elakkan guna tepung gandum yang putih melepak yang dikhuatiri mengandungi Benzoyl Peroxide like yang gambar sauh and kunci tu. Saya beli tepung gandum bunga cempaka. Warnanya kekuningan sikit dan tiada kandungan Benzoyl Peroxide. 

Cara membuatnya : Tapis dahulu tepung gandum. Then goreng tepung gandum yang sudah ditapis tanpa menggunakan minyak. Goreng sehingga garing, nampak sedikit kekuningan seperti masak dan mengeluarkan bau seperti kacang hijau goreng tanpa minyak. Simpan dalam bekas kedap udara. Bila diperlukan untuk buat kuih, hanya ambik sesudu atau dua sudu, kacau dalam air sejuk. Then didihkan dalam kuali sehingga ia menjadi pekat berkilat. Untuk dihidangkan, lenyek dengan kurma. Sangat sedap.



Sewaktu saya kecil dahulu, my mum memang bagi saya makan tepung macam ni menggantikan Nestum.

Then, makanan ketiga untuk minggu ni ialah bubur nasi + ikan tenggiri + potato + carrot. The new items is only Ikan tenggiri. Hari ini baharu masuk hari ketiga saya perkenalkan ikan tenggiri untuk Naurah. Masa hari pertama saya bagi ikan tenggiri, saya memang bekalkannya lebih sedikit. Then BS pun cakap, Naurah makan banyak sangat. Saya cukup happy. Sebelum ni kan asyik bagi benda manis je kat Naurah. Risaulah jugak, dia tak nak makan ikan or ayam. Alhamdulillah, Naurah jarang menolak bab-bab makan ni (just like her mum and dad! hahaha). 





Betapa besarnya ikan tenggiri yang saya bagi dia makan. setiap keping ikan tenggiri memang sedia besar. So, saya bahagi kepada 4 bahagian. Saya kira cukuplah untuk 4 hari berturut-turut. Saya tak suka simpan stok ikan lama-lama. Tapi malangnya, malam hari pertama Naurah makan ikan tenggiri, Naurah muntah dengan banyak sekali. Masa tu saya tengah pegang dia. Tengah baba-chak dan dia mengadap saya sambil berdiri. Sekali dia muntah tersembur macam air paip, nasib baik saya sempat tutup mulut saya. Bayangkan muka saya dengan muka dia sama level. Baju, seluar tidur saya dan dia memang berterabur dengan muntahnya. Dua-dua kena mandi semula. Kesian tengok Naurah muntah. 


Then, hantar gambar ikan tenggiri yang seperti di atas kat tok ma dia. Saya kena marah. Tok ma cakap, maunya tak muntahkan. Dahlah Naurah pi bantai makan banyak, lepas tu pulaknya, ikan tu lagi banyak dari nasi. Mau tak loya tekak Naurah. Cuba bayangkan kita yang dewasa ni duk ratah ikan lebih banyak dari nasi, mesti something je kita rasa. Pitty my girl. I am useless!

So, semalam, masak lagi ikan tapi dalam kuantiti secubit dua sahaja. Bagi rasa ikan je. Kesianlah jugak kalau masak plain rice, potato and carrot. Tengok semalam dah tak muntah. So betullah tok ma cakap, saya letak ikan terlalu banyak, while nasi seciput je.

So, KUIH KOLEH BABY tadi saya jadikan menu, 7th then bubur nasi ikan tenggiri adalah menu, 8th.

 

THE TEETH

Rasanya baru minggu lepas kot, ke minggu lepas satu lagi, dapat kesan Naurah dah tumbuh sebatang gigi. Tiba-tiba a few days past, perasan lagi ada sebatang lagi nak tumbuh. So, sekarang Naurah dah ada 2 batang gigi. Langsung tak demam. Syukur sangat-sangat. And, she still behave masa BF. hehe Cuma dia suka sangat gigit jari sekarang. Pantang jumpa jari sesiapa, laju tarik untuk digigit. Once, we shout, she hurt us, she will smile and laugh. I think she enjoy to do that.

I had one video yang dia tunggu respon kita to said "sakit" after she bite our finger tapi rasa malu sangat. Suara buruk. Kahkah Kalau dah hilang rasa malu nanti, baru saya share kat sini. She such a smart girl!






The style.

Kalau nak bercerita pasal karenah baby ni, mau 4,5 entry pun tak cukup rasanya. Tapi nak cerita jugak. ahaha Since Naurah 7 month and next week will turns to 8 month, begitu banyak progress yang memberangsangkan that she does. Like, camwhore tu sudah pasti tapi advance sikit bila pandai berlakon. Bila snap gambar, and i said "smile sambil sebut ACACACACA!!" she will give us a big smile and laugh. Nganga mulut seboleh-bolehnya. Girang gila ok! 


the big one that i had.




Then, kalau dia tak ada mood nak bergambarkan, i try to snap her picture konon candid style, she pose very well. Contoh masa dia tengah syok tengok tv, dia perasan saya akan shoot her picture tapi dia sekadar jeling je, then after dah snap, boleh dia pandang saya semula sambil tersenyum. Saya selalu tanya dia like this " what? bajet artis ye, ibu candid gambar?" hahaha Mesti tersenyum lepas tu. Pandai berlakon ni.

Sama jugak kalau dia tak ada mood nak ketawa tapi bila kita hala kamera, she love to camwhore tapi muka ala-ala model (model mana senyumkan? ahaha). Lepas keluar flash mesti terus senyum. Geram tau dengan dia.


geram owh, nak picit mulut dia!


Satu lagi yang dia suka sangat buat sekarang ialah aksi akrobatik melampau. BF sambil nak hisap ibu jari kaki sendiri. Mampu??




Kalau sebelum ni, pantang BF or use bottle teat memang dia akan selitkan jugak baju atau tangan dia kat celah bibir. Tak taulah apa dia rasa. Kadang-kadang tangan saya yang dia capai letak celah bibir dia. Geli hokei, bila dia nyonyot tangan kena bibir and lidah dia yang bergerak-gerak tu. Sekarang lagi advance, siap masuk ibu jari kaki. Kalau ditepis, menangis. So, i have no choice, kena bagi jari saya. Better then her own foot in her mouth. Sabar jelahkan.

Then, since dua hari lepas kot, dia dah pandai clap her hand. Kalau ibu atau ayah menyanyi lagi POK-POK AMAI lagi suka dia tepuk-tepuk tangan. And, of course with her big smile. Best gila rasa. Like, rasa macam tak caya. Rasa baharu sahaja lahirkan dia, now dah pandai bertepuk-tepuk tangan. AMAGAD!

While to move on use her own foot tak dapat lagi. Naurah masih tak boleh merangkak. Memang kerja dia setiap hari nak merangkak. Dia dah mampu angkat badan dia use her knee and hand tapi sebaik sahaja dia angkat kedua-dua tangan ke depan and try to step forward her knee mesti terjatuh. hahaa Comel sangat rasanya. Nanti saya rakam. Sekarang handphone sentiasa di sebelah. Tak sabar nak rakam first moment dia boleh merangkak. Tapi cubaan untuk berdiri use her own feet memang dah boleh. Like, bila saya pegang handphone dan dia cuba nak ambik handphone kat tangan, saya akan angkat handphone tinggi. So, dia akan panjat peha saya sambil guna tangan dan lutut dia untuk berdiri. So far, dah boleh. Sekali je jatuh, nasib baik saya sempat sambut. Kalau tak, mau melalak kepala kena simen.

Apa lagi ye? Nanti nak recall yang lain-lain. hehe



The friends.

Sekarang, Naurah dah ada kawan satu taman. Kawan dia adalah anak BS sendiri yang standard 2 dan anak jiran standard 5 and 2. hahaha Comel gila. Weekend baru-baru ni, on Saturday, ayah Naurah kerja. So i stay at home with her. Around pukul 1pm kot, i heard someone called her name. Lawaknya. Beriya mereka panggil nama Naurah. Macamlah Naurah dah jawabkan. Suppose panggil lah nama saya kan. So, saya pun dukunglah Naurah pi jenguk kat grill. Yang tak tahannya, Naurah nampak je her friends datang, terkapai-kapai tangan macam nak terbang, betapa gembiranya tengok kawan datang. Bosan kot, main sorang-sorang.

Hari Jumaat petang waktu ambik Naurah dari rumah BS, budak-budak tu dah tanya sama ada BS jaga tak Naurah hari Sabtu. So, saya cakap takde lah sebab cutikan. Then, they ask me, nombor rumah, nak pergi main dengan Naurah. haha seriously, saya lupa nombor rumah.Then i told them, tengok je kereta saya. Mereka beriya lah hafal plat kereta saya. Tak sangka, hari sabtu tu betul-betul datang. Saya pulak tak ada prepare apa-apa makanan. Nasib baik ada stok vitagen and chocolate bar dalam peti ais. Bagilah satu sorang. Around pukul 4, saya hantar mereka balik dengan kereta, walhal dekat gila. haha Kebetulan, saya nak keluar dengan BS pukul 4, so saya suruh mereka teman Naurah main while saya pergi mandi dan bersiap nak keluar pukul 4 tu.





Esok harinya, Ahad tu datang lagi tau tapi mereka terlambat sedikit sebab Naurah baharu tidur selepas mandi pool. Kebetulan Ayah Naurah tengah basuh kereta kat luar rumah, he told them suruh datang petang sikit around 5pm tapi tak ada datang-datang dah. hahaha


Ok. enough kot the whole week story. Cuma nak cerita pasal MULTIPURPOSE POOL tapi tak sempat pulak. 






Later yea!
BYE!




Lots of love,
Ibu Naurah.








THANK YOU FOR READING THIS!

17 comments:

  1. pandai nya naurah ketawa, comel sgt...

    ReplyDelete
  2. haha yela tu ikan tu mmg byk nasinya sikit mau tak muntah kan. kalau kita rasa ikan tu sikit je. nasib dh tak muntah dh kan

    wahhhh mampu tak hisap nenen sambil hisap ibu jari kaki. kelas betul naurah ni hahah comel je

    ReplyDelete
  3. Panjang nya entri ni.hehe.tp xpe.suka baca..

    ReplyDelete
  4. Best baca pasal naurah.neway salam kenal..comelnya pool naurah

    ReplyDelete
  5. hana ari tu i tried masak bubur letak one piece of tenggiri like that jugak la. then baby reject terus. memang tak nak langsung, hanyir agaknye. dah baca entry u ni baru la pikir logiknye macam ur mom cakap tu, so lepas ni i should masak dengan secubit dua aje lah kan.

    lagi satu, u keje mane eh? hehe sibuk mentanye :) Kot2 la terjumpa ke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? excited nak bagi anak makan ikan, tgk2 lain jadinya.

      Delete
  6. hai budak bibir cekci..comel ah kamu..
    nak sikit kuih koleh boleh..?sedap pulak auntie tgk nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty buat kuih koleh kat hannah. mesti hannah suka sgt tu,. hehe

      Delete
  7. eh, mcm best lak buat tepung campo kurma tu beb... nk try la

    alamak, menantu dah tumbuh gigi... pakwenye blom lagik

    hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakwe cepat jalan. awek xblh merangkak lagi. hehe

      Delete
  8. haip.apa yg cover2 hitam tu.hehehehe.

    hana,princess pulak,sampai hisap btol.masuk puting dye skali dlm mulut.sampai 2 puting dlm mulut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...