Monday, March 25, 2013

MULTIPURPOSE POOL

Dua tiga hari ni panas yang amat kan. Rasa tak nak pakai baju je. haha Naurah lagi kesian, siap naik tompok merah lagi kat bawah leher dan dada dia. Panas sangat. Asal berpeluh je dia garu-garu. Lepas mandi, memang kena sapu bedak banyak-banyak, bagi serap peluh. Baharu dia selesa sikit. Tapi dalam panas-panas tu, adalah 4, 5 kali jugak dia bantai tidur waktu siang. Tapi tak lama la. Kejap-kejap je.

Petang semalam.

Minggu ni, makanan Naurah lebih kurang je dengan minggu lepas. Cuma tukar tang sayur je. Introduce sweet potato with cellery.  Wanginya bubur bila letak cellery. Naurah lagi suka makan. This week Naurah will turns to 8 month, rasa macam nak perkenalkan cheese, olive oil dan pasta je. Nanti saya nak cari resepi untuk bahan-bahan tersebut.

Sambil-sambil cari menu for baby, saya nak share something which i think sangat berguna untuk mommies and M2B. Actually, idea ni saya dapat melalui officemate saya yang sudah beranak 3. Penting sangat, bertanya pada mommies ni, lebih-lebih lagi dengan orang lama, banyak sangat ilmu yang dapat dipraktikkan. Biasanya ilmu paling best ialah about safety baby, dan perkara yang menjimatkan. Maklumlah since ada baby, kalau boleh semua benda nak jimat. Sebab duit bukan bergunung pun. Duit macam air paip mencurah-curah. Kejap je hilangnya. Selagi boleh jimat, it is better. Melainkan duit banyak, tak kisahlah.

Here, the tips for golongan IBU YANG SUKA BARANG MURAH DAN JIMAT!. Ahak!!

I called it MULTIPURPOSE POOL.


Since Naurah dah boleh meniarap, saya memang tercari-cari sesuatu yang boleh place all her toy tanpa bersepah dan boleh jadikan satu ruangan untuk dia bermain, without to worries, dia akan tawaf satu rumah untuk mengutip semua benda dan masukkan ke dalam mulut. Dan, ofcourse that things haruslah dipakai lama. Sebab saya fikir jugak, baby akan bosan duk lama-lama tempat yang berkurung kan. So, saya rasa agak sayang duitlah nak spent a lot pada benda yang pakai kejap je.

Mula-mula tu saya nak beli play yard sebab it's so smart and kinda the best place for baby yang ada play house sendiri untuk bermain. Maklumlah mana pernah dapat masa kecik-kecik dulu. So, apa yang kita tak pernah dapat, kalau boleh semua nak bagi anak rasa. Tapi, like i said before lah, tepuk poket, check duit dulu. hahaha

 Ini, rupa play yard yang saya berkenan tu.

Comel sangatkan? Ni gambar dari google. Tak silap harga play yard ni depends on panel. Rasanya 4 panel pun dah dalam rm400 kot. Kalau tak silap lah.


Diskus with hubby, sama-sama kongsi nak beli untuk Naurah, he agree with me. But, since my officemate comes with her brilliant idea, which is ask me to buy a pool, terus memanjat kesyukuran. Hahaha See? dah cakap, saya nak tahap jimat sesangat. Siap, tarik nafas lega, jumpa this brilliant idea, sebelum sempat beli play yard. Kahkah

This is we called it multipurpose pool.




The PRICE.

With this pool, saya hanya keluarkan duit sejumlah RM72 sahaja plus with pump RM25. Less than RM100. Tu pun depends on pool size. Ada je size yang kecik, which is harga around rm30 tapi kami memang saja nak yang besar supaya boleh dia explore lebih sikit. Kami laki bini pun boleh golek-golek sama dalam pool tu. Imagine je betapa besarnya kan.

It's became multipurpose bila saya jadikan ia as (1) A PLAY YARD. Saya akan longgokan mainan Naurah dalam pool tersebut and she will play her toys dalam tu tanpa perlu sepahkan mainan atas lantai. Kadang-kadang kalau saya nak solat, saya akan tarik pool ni depan pintu bilik, supaya dia dapat tengok saya sambil main her toys. Kadang-kadang Naurah ni tak boleh dibiarkan sorang-sorang, mulalah nak nangis. Nasib baik pool ni ringankan, so saya tarik je letak kat mana-mana saya suka.


Sometimes saya letak pool depan tv. Sambil dia main, sambil tu dia boleh tengok tv. 

See, how heaven she is wacthing korean drama. Hahaha

Me also lepaking with her dalam pool sambil layan cerita korea. This girl lagi best, siap sandar kepala kat peha saya lagi.


 Even nak bf sambil baring pun boleh dalam pool ni. Bila saya dah BF Naurah kenyang-kenyang dan dia masih tak mahu tidur, so i let her play with her toys. So saya bolehlah pergi masak atau lakukan apa sahaja. Biasanya selepas dia kenyang dan penat bermain, dia akan tertidur dengan sendiri dalam pool.

So, this pool can called as (2) BABY COT also. BAHAH!! 

Like this!

Serius, boleh terlelap tengok cerita korea. Kaki still macam tu. haha


Penat memanjat playgym sampai tertidur.


play and sleep. Perhaps dapat merangsang minda dia. Before get tired to sleep, she explore all the toys inside the pool.

Penat sangat menelaah pelajaran. hehe


By this time, tengah layan mata nak tidur.

Kolam ni agak fleksibel dan lembut, so no worried about injured or what. Since naurah start untuk belajar merangkak, dia berusaha untuk duduk sendiri, sometimes dia nampak macam takut lah jugak, so dia akan pegang pool untuk belajar duduk. Kalau dia penat, dia akan bersandar pada pool. Very comfort kot. No worries pun terhantuk ke apa.

take a rest for a while with her messy hair. haha

 Yang best tu, bila dah terlonggok semua toys dalam pool tu, bila dia terjaga je and se ibu was not around it is oklah for a while. She will grab her toys sambil bunyi suara, kasi hint kat ibu yang sedang masak kat dapur. when i came to see her, rupanya dah bangun pun. bangun terus main dengan toys dia. Good girl!


Just awake from her nap.


 And ofcourse, what a pool without being (3) a swimming pool. haha Nilah motifnya bila beli pool. Memang nak ajar anak bermain air and swim. Maklumlah tak mampu nak buat swimming pool, plus rumah sewa pulak tu. So, it's better lah beli pool yang boleh pakai dan simpan ni. 

1st time play in pool with water inside the pool. haha



for the first time, masukkan sedikit air dahulu.


So, i might say my friend is very brilliant with her successfull idea. All in one. Pool for play yard, baby cot and also swimming pool. So, tak adalah membazir bila dia dah boleh jalan, mesti tak suka sangat nak lepak lama-lama dalam pool kan. Mesti dia lagi suka explore and walk around the house. Then that big pool can be swimming pool sekerap yang boleh. Rasanya kids suka sangat mandi dalam pool and play with water kan.

Sekarang ni, that pool memang saya letak je kat ruang tamu dalam rumah. Cuma masa Naurah mandi dalam pool tu keluarkan kejap letak kat garaj depan rumah. Selepas dia siap mandi dalam pool, ayah dia kosongkan air then sandar pool kat dinding. Around pukul 5 pool dah kering sebab cuaca panas sangat. Boleh bawak masuk dalam rumah semula.

Here, the pump yang we use to pump that pool. 


Senang nak bawak travel if nak balik kampung bawak pool sama-sama. Just keluarkan angin, and pump semula. Pump ni ringan sangat, diperbuat dari plastik. One more thing, tempat tutup lubang angin sangat ketat. Naurah suka tarik butang tu tapi tak daya dibukanya. This pool had 3 tier. So, each tier kena pump. Till now sejak beli dari bulan Januari or Disember (ingat-ingat lupa!) kami tak pernah pump semula. Tahan angin this pool.



Ok. Tu je nak share pasal cara berjimat cermat for baby stuff. 

Before that,

Petang semalam yang bosan. Dinner untuk Naurah.



Till then.



Come from,
IBU YANG SUKA BARANG MURAH DAN FREE
BAHAH



Kbye!!





THANK YOU FOR READING THIS!

18 comments:

  1. menginginksan buy pool untuk my baby,tp rumah yang sekangkang kera,letak pull je penuh hall,need to think it twice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. pakai baju ben 10 yg xthn tu....hehe..berbaloi kan pool tu..ansi pun baru beli dr nana farhana pool bsr gini gakla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Nak komen tp komen kat insta la.lagi cepat hana reply.hehe

    ReplyDelete
  4. bestnya..thanks ibu naurah 4 good idea..:))

    ReplyDelete
  5. edok ler letak pool dalam rumah... pennuh rumah i... ok la, rumah ada space, ni mmg brilliant idea...

    ReplyDelete
  6. Sukaaaaaa idea ni. Cop nak tiru ! Hahahaha nanti Kasih dah pandai meniarap nak belikan lah pool ni. Senang je nak jumpa pool ni kat kedai, kan ?

    ReplyDelete
  7. bestnye pool tu, beli mana ?

    ReplyDelete
  8. Naurah ni tak cerewet tau. Seme pun die ok. Hehehehe....dulu sy pun berangan nak belikan aydin play yard ni. Tp suami jenis cheapskate. Katenye, costly. Agpun anak membsr. Bukan kekal kecik. Hahahahaha....dulu mmg terdesak gak sbb sy tak mau aydin nek walker. Bab meniarap n mengesot satu umah tu, mmg die pakar. Hahahahah!

    ReplyDelete
  9. oit menantu, sedapnye tido sampai terangkat kaki ye... hehehehe

    kita pun plan nak beli pool ni tapi ngumah sempit dan qays bukan bleh stay lama kat satu tempat. dia cepat bosan

    skang ni gasak kan aje. mana dia nk merangkak lepaskan aje, tapi tak larat nk kejar la sbb tmpt dia suker pegi diam2 adalah dapo

    bagus naurah dpt lelap sendiri. kalu qays, selagi tak ulit mayang mmg takan lena

    ReplyDelete
  10. gambar naurah yang baru bangkit tido tu nampak macam dah besar jer..hihi..

    memang berbaloi ar beli pool ni ye hana..hannah pun kuat dah merayap lepas tu asyik jatuh jer..kalau letak dalam ni selamat lah sikit kan..

    emm kena cari gak ni..

    ReplyDelete
  11. sayangnya anak saya dah kuat berjalan.. kalau masa meniarap & merangkak dulu ada org bagi idea mcm ni confirm sy buat jugak. Sekarang ni dah x guna.. sebab dia dah pandai panjat keluar pun.. apapun memang sgt kreatif, murah & selamat.

    ReplyDelete
  12. eh mama naurah pon cerita pasal pool rupanya...hihi

    mmg multi-purpose kn? tapi farish jgn harap la nk landing & tido dlm tu...masuk skejap dh panjat keluar...haha

    bila ada air je dia lama dlm tu...hehe

    tp berbaloi kn beli? :)

    ReplyDelete
  13. hana,cantikkan plyaground tu.hee.amboi naurah,tgk korea sampai terlelap.hehe

    ReplyDelete
  14. waaa.. memang kreatif.. fifi baru cadang nak pakai kelambu khemah tu.. buat tent ufairah.. lepas ni boleh buat kolam pulak.. tapi kene pantau selalu sebab ufairah da boleh panjat..

    ReplyDelete
  15. menarik guna pool ni kan so adela kawasan dia nak bergerak privacy gitu.. cuma nak tanya base pool ni sama macam dinding dia jugakla bloated kan? meaning base dia tak nipis kalau jatuh ke apa...kalau ok, saya pun ingat nak beli jugak ni pening kepala tengok mainan bersepah dalam cot..haha

    ReplyDelete
  16. Hi dear mane u beli pool tu ye.. at least jimat skit ye x... just nice je bb duk dlm tu kn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...