Thursday, March 28, 2013

Menjadi ibu selama 8 bulan

Hari ni Naurah genap 8 bulan. Itu bermakna, saya jugak sudah 8 bulan memikul tanggungjawab sebagai seorang ibu. Perasaan? Lebih daripada seronok. Tak boleh nak jelaskan macam mana. Hectic yet fun! 

Untuk 8 bulan ni, begitu banyak progress Naurah yang saya nak kongsikan. Each day, she more like very manja, bijak dan mengada-ngada (comel sebenarnya perangai dia!). haha

I am blessed to be a mother for Nur Naurah Rayyani. My Cahaya Syurga Rayyan. :)

Sebenarnya nak update dari tadi tapi mood kelaut sebab hubs out station this week. He said nak pergi pagi esok. Tiba-tiba dapat sms, dia akan bertolak malam ni. Huwaaa i am not prepare my mental yet. Manja dan mengada-ngada kan? T_T Dulu kan kami LDR/PJJ, so bila dia dah pindah ke sini, i thought dah tak adalah berjauhan lagi. Tapi kena out station pulak. So, rasa agak sedihlah. Dah lama tak ditinggalkan. hehe Plus, dah ada Naurah kan. Errr.. first time kot nak handle Naurah sorang-sorang. Biasanya malam-malam kalau Naurah tidur lambat, saya akan tidur dulu. While hubs akan layan Naurah. Bila Naurah nak BF baru dia kejutkan saya. T_T

It's ok. We will be strong, kan Naurah? Lady's day for 3 days. Yippi!!!! tsk

Ok, back to progress Naurah sepanjang 7 bulan, macam-macam sangat. Ada yang saya dah cerita for the last entry sepanjang dia 7 bulan. I had so many video yang sempat rakam karenah dia.

Here the videos.

Menyanyi dalam gelap.

Malam-malam sebelum tidur, suka sangat menyanyi. Dia tak takut gelap. Kita orang pura-pura tidur, dia bantai menyanyi sorang-sorang. Kadang-kadang terpekik. Video ni gelap, hanya dengar suara dia je. hehe



 Komunikasi.

This is almost what baby did kot. Speak with us. Like Naurah, memang suka bercakap. Kalau saya say something and she will response to me. Ofcourse la bahasa ayam itik. haha Waktu paling dia suka komunikasi ialah dalam gelap before go to sleep. Dah panjang akal sangat. Kalau we all suruh diam, lagi dia terpekik. hehe Tapi kami saje je kacau dia. Nak tengok respon dia with our voice. Also video dalam gelap.





 Pandai tepuk tangan

I think benda ni baru dia pandai last week kot. Bila me or hubby sing lagu tepuk amai-amai, automatik dia akan tepuk tangan dia. Kalau mooad dia baik, dia akan tepuk sambil terpekik-pekik sampai habis lagi pok amai-amai yang saya nyanyikan. Adorable betul! hehe 




She start to say IBU!

Saya rasa nak menangis dengar when she try to call me ibu. Mula-mula tu susah jugak for her to called IBU. Saya selalu ajar beberapa perkataan. Tapi, mestilah perkataan IBU yang paling banyak. haha Kadang-kadang kalau ayah dengar, mesti ayah tegur, asyik ibu je. kahkah Jeles was there! kehkeh Saya ajar Naurah bila dia baring dan dalam keadaan diam. Dia tengah berangan, saya pegang kedua tangan dia, then she read my lips. Mata dia tepat perhati bibir saya. Sampai muncung-muncung mulut saya sebut IBU! Mula-mula tu dia pandai sebut bu..bu..bu... then yang paling jelas sikit adalah IBBU!! Minit yang ke-58 ye.



Also know to called MAMA!!

Yang ni serius, saya tak ajar. Cuma saya selalu sebut kat dia everyday nak pergi kerja, tengah mata bengkak, saya bisik kat telinga dia semasa dukung masuk kereta dan keluar dari kereta untuk menuju ke rumah BS. I will said " Naurah duk dengan MAMA kejap ye, ibu pergi kerja. Pukul 5 ibu balik eh. Tu.. MAMA! Tu MAMA tau yang jaga Naurah. Tau mau menangis duk dengan MAMA". Everyday saya sebut macam ni. Maybe dia belajar dari situ kot. FYI, BS memang gelarkan diri dia mama. While for her own child digelarkan ibu. Just like me lah. Naurah can have a million mama, ummi, mummy tapi IBU hanya ada satu. hehe Tengok di minit ke-55 ye.




Know how to make a trick!!

My smart girl, memang suka main-mainkan ibu. She play a lot sekarang. Kalau ibu tengah buat sesuatu tapi tak letak dia dalam pool, kejap je dia bergerak like pergi tarik wayar, masuk bawah meja tv. Kalau sempat saya tengok, saya panggil nama dia, makin laju dia gerak. Mintak dikejar gitu. hahaha Kelakar sangat. Seperti video di bawah. Saya lipat baju, dia pergi nak tarik wayar yang kami dah pakukan pada dinding, makin saya panggil, makin ligat dia main-mainkan saya. Saya saje keluarkan suara buruk saya yang menyeringai tu, konon bagi dia takut tapi tak ada maknanya. hehe




Tu semua koleksi video yang sempat saya upload. Ada a few more tapi tak upload dalam youtube lagi. Sekarang dah ada KEEK pulak. Rasa macam nak register jugak. hahaha

Satu lagi, Naurah ni memang panjang akal dan suka bermanja dengan ibu dia. Kalau dengan BS atau ayah baik je. Like nak makan pun senang, apatah lagi nak potong kuku. Kalau dengan saya, memang laju bawak lari tangan. Tapi satu yang dia suka dan tak akan menolak ialah bila nak korek telinga. Cukup suka. Diam je. Siap tutup mata bagai. Stim kaedahnya. HAHAHA Malam tadi ayah korek telinga dia. Siap tarik tuala bagai tutup mata. hahaha Bila korek hidung sebab dia selsema, ternganga mulut nak makan cotton buds. 







Merajuk pun dah pandai sangat. Macam malam tadi, saya kat bilik, baru siap mandi. Masa saya masuk bilik, dia masih tidur. Keluar je dari bilik, tengok bergolek atas simen. Saya panggil dia, dia pandang sambil jelingkan mata, then kepala landing semula atas simen. Saya nak ambik, dia buat lembik-lembik badan macam tak bagi angkat. hehe Saya tau dia merajuk saya tak ada sebelah dia. So, saya pun cakap, nak pergi dapur. Terus menangis. HAHA Comel.



Walau dah banyak pencapaian Naurah dalam masa 7 bulan tapi saya tak sabar tunggu untuk dia merangkak. Dia masih belajar untuk merangkak. She try very hard. Bila dah dirikan badan guna lutut dan tangan, dia akan terjatuh bila angkat tangan. While berdiri sambil bergantung kat badan saya atau others barang memang dah boleh. Saya tak akan push dia to try very hard. I will let all the progress move soft and clean. Lain baby lainkan progressnya. hehe


gtg now. Before that, the new picture of my 8 mont baby girl. Masa 6 bulan berat 7.5 kg. Now, tak tau berapa. Semangat badan.

Yesterday masa ambik dari rumah BS



Till then.
TATA!






THANK YOU FOR READING THIS!

10 comments:

  1. Banyaknya video naurah! Suka betul dia..hihihi...

    Selamat 8bulan naurah.. membesar dengan sihat & baik ye ;)

    ReplyDelete
  2. Comelllll sangat nyanyi tgh malam...tak boleh blah yg mata stim masa korek tinge...Ammar wat mata cmtu bila i kiss2 dia banyak kali..hahaha..hai la anak2 banyak telatah..harap Ammar boleh jadi bijak macam naurah..

    ReplyDelete
  3. hahahahhaa
    geli hati tengok video naurah ni..
    video last sekali tuh macam hannah jugak gelak mengekek nye..
    geram tengok..meh auntie gigit sket pipi tu boleh..
    bambam sangat..

    ReplyDelete
  4. Hana, jgn korek tinge Naurah lagi pas ni. Risiko nak dpt jangkitan telinga tu tinggi. Huhuhuhu....taik telinga tu akan kuar dgn sendiri ms mandi. Jgn risau, k?

    ReplyDelete
  5. geram tengok naurah ni... syukur.. dapat lagi SI untuk dia.

    ReplyDelete
  6. alolo..bijak naurah yerk...pandai tepuk tangan...faliqq dah pandai pilih org...sapa yang bawak dia jalan..org tue yang dia nak kepit.
    arie nie balik kg...tak tau reaksi dia camne..selalu kat umah jumpa mie ngan mama jerk..

    lin dah daftar keek...nntie bleh upload video.

    ReplyDelete
  7. auwww cumel sgt naurah ketawa.. hehe.. ibu sore rock woo.. :) same cm kite gak..hehe

    ReplyDelete
  8. happy 8 months naurah. haha skrg dh ada keek registerla u. comel comel je aksi naurah. tak sabar nak ada baby sendiri :')

    ReplyDelete
  9. happy 8month birthday syg.mmg semnagat pon bdn naurah.hehehe

    ReplyDelete
  10. same macam ufairah.. kalau korek telinge diam je.. siap boleh tertidur lagi!~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...