Friday, March 15, 2013

Learn how baby is munching.

Since Naurah dah tumbuh gigi (walaupun sebatang lol) saya rasa teruja sangat nak bagi dia makan finger food. Tapi umurnya yang baharu sahaja 7 bulan, makanan for finger food like french fries, hotdog macam tak sesuai je. Lagipun proses "try and error" for her food masih belum selesai lagi. Terlalu banyak lagi makanan yang saya perlu perkenalkan. 

Mengikut perancangan saya, saya akan perkenalkan makanan basic untuk Naurah mengikut kategori BUAH, SAYUR, GRAIN dan PROTEIN. Once she dah start boleh makan bubur nasi complete with sayur dan bahan protein, saya dah tak perlu risau lagi incase dia alergik ke sembelit ke, sebab semua makanan asas tu saya dah biasa bagi. So will called them OLD food.


For example, untuk kategori BUAH, saya pernah bagi buah PEAR, PISANG, PLUM, KURMA, EPAL, so far. Manakala SAYURAN pula saya pernah bagi BROKOLI, LOBAK MERAH, POTATO, PUMPKIN. Hanya AYAM DAN IKAN BILIS sahaja yang saya pernah bagi untuk BAHAN PROTEIN. GRAIN pula ialah bread, cous cous, rice, wheat flour.


Mengikut umur Naurah sekarang 7 bulan hingga 8 bulan masih ada beberapa jenis buah, sayur dan bahan protein yang ingin saya cuba like ZUCHINNI, PARSELY, ONION, PEAS, GREEN BEAN, PARSNIP, CAULIFLOWER, CELLERY etc bagi kategori SAYUR. AVOCADO, PEACH, LEMON, CHERRY, MELON, APRICOT, KIWI, PAPAYA ect bagi kategori buah. While milk product, saya akan mulakan bila she turns to 8 month like YOGURT, CHEESE, BUTTER, SOUR CREAM and TOFU.


So, bagi saya age within 7 and 8 month adalah "try and error" konsep dengan menggunakan kaedah "4 days rule". Bahan apa yang lulus and gagal akan saya catat. Bila sampai waktu (in 9 month maybe), saya akan mula give her proper meal like for breakfast benda light, then for lunch (rice, chicken, vegetable soup) and fruit. So, semua bahan untuk complete meal in one day saya akan hanya menggunakan bahan yang lulus ujian "4 days rule sahaja". Masa tu, dah terdapat pelbagai jenis makanan yang boleh dimakan oleh Naurah. So, no worries about kesan sampingan. 

Plus, bila Naurah dah besar tak adalah lagi saya perlu guna konsep "4 days rule" khuatir bila Naurah sudah besar, her taste bud dah mulai tajam, she might want difference of meal everyday. So, umur sekarang yang walau bagi makanan sama setiap minggu pun she still can accept that. So, take the chance untuk eksperimen sekarang. kikiki

Itu perancangan pemakanan untuk Naurah sekarang yang dibuat oleh saya as her mother mengikut sumber rujukan yang saya baca. Maybe lain orang, lain caranya.

However, kami lakibini ni nottylah jugak. Tidaklah terlalu tegas about her food. Kami bagi je dia rasa apa sahaja kami makan kecuali makanan yang kami fikir tak boleh bertoleransi langsung, memanglah tak kasi like benda pedas (tepuk dahi. hahaha). Other than that, name it, apa yang tak kasi rasa. Aiskrim? durian? pavlova? Semua dah. KAHKAHKAH 

Nasib baiklah Naurah ni jenis perut tebal macam kami lakibini. Tak ada kembung perut pun. Walaupun saya ni hanya pantang 44 hari, then lepas tu saya bantai makan sesuka hati like rebung, masak lemak cili api, paku pakis, kangkung etc yang orang tua cakap tajam (dilarang for breastfeed mum), tak ada pulak Naurah kembung perut. Syukur sangat! hikhik 

Back to story dia tumbuh gigi, memang saya nak kasi dia rasa macam-macam taste dan tekstur makanan since awal tapi dalam kadar yang berpada-pada. Saya nak dia explore kalau makanan ni, how to eat, kalau tekstur macam ni, how tu munch and eat AND bla bla bla!

Example, (i saw and learn this), some mommy yang saya kenal too worries anak dia chocking, since 6 month till 1 1/2 year, just give anak dia bubur nasi sama ada yang dikisar atau lecek. So, teksturnya sama sahaja iaitu lembik dan berair. Then, bila "this mommy" try to give her kid finger food (since her kid yang dah bosan makan bubur and nak pegang makanan sendiri), this kid tak pandai nak menggigit and bajet anggaran food yang perlu dimasukkan dalam mulut. Also, this kid kurang cekap for chewing. The result is this kid will chocking. And, his/her mother marah-marah this kid, cakap makan gelojoh or what ever. Lagi teruk, fobia nak kasi anak makan benda keras.

That is why, sometimes saya akan bagi Naurah makanan yang keras like apple, dates, cookies, bread dalam FOOD FEEDER. Saya nak dia belajar mengunyah and when that food masuk dalam mulut dia, she learn how to chew that food, then telan dahulu, dah habis baru put another food in her mouth. I might say, my way is success so far.

Dan, semalam saya saje test Naurah (since saya makan cornflake while she eat banana on her food feeder). Tapi bila dia tengok saya mengunyah cornflake, sanggup dia campak food feeder dia tau. Saya tengok like she very interested with cornflakes, so  saya bagi satu kat dia. Saya perhati je what she will do with that snack.

This is how she treat that cornflakes.


Once she got it, terus masuk dalam mulut. She knew, her mother pun makan, so dia apa lagi kan? hehe



try to bite.


Hard to bite. Use two hand.


Once dah pecah, choose which one nak masukkan dalam mulut dulu. She choose the small one.

And, munching!!


 Alhamdulillah. She know how to handle and eat that kind of food with difference taste and texture dari yang biasa dia makan sebelum ini. Tak tercekik pun. Walau dah lulus, next time nak bagi lagi, still need in my supervision. Hanya belajar sahaja dari awal. Acah jewwww. ^_^


That's all i want to share.

This morning Naurah marah ambik gambar dia masa on the way to BS house. First time marah snap gambar dia. Kelakar. ahahaha


Kelakar la Naurah!





 Happy weekend!
 Kbye!!







THANK YOU FOR READING THIS!

17 comments:

  1. adoi... geramnya tgk naura ni la..

    ReplyDelete
  2. woahhhhh tak sabarnya nk kasi solidfood...lagi 2mmgu nak masuk 6bln.....bestnya naurah dah ada gg...

    salam kenal mama naurah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq fuzy drop by here.. seronok bla anak dah start mkn. Mcm2 nak kasi.

      Delete
  3. Suka suka entry ni ! Suka lah baca cerita Hana, macam dapat belajar banyak benda gittewww hahaha.

    ReplyDelete
  4. haha comelnya gambar yang last tu.. :)

    ReplyDelete
  5. so cute la naurah! geram ye dengan budak tecit ni. pandai la hana ajar naurah makan. more tips pls..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq aunty dhiera.. hana pun dalam proses blaja ni. Nanti kalau ada apa2 lagi hana share ye.

      Delete
  6. hana, baguslah naurah tahu macam mana nak makan. siap guna 2hari masukkan dalam mulut and so on. very good!

    ReplyDelete
  7. banyak benda yg rara belajar dr hana.thanks hana.

    ReplyDelete
  8. seronok kalau tgk baby nak makan ni.. mcm baby sy.. start makan 6 bln.. masuk setahun mula buat perangai on off je selera dia.. dh pandai jalan lg x nak makan. tp pujuk2 juga.. & cuba2 macam2 resepi. sy x berapa berani bg baby makan bukan2.. tak berapa yakin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...