Wednesday, March 6, 2013

Baby Food. Menu, 5th

This whole week i will prepare simple food for Naurah. Last weekend go to pasar pagi tapi organic chicken dah habis. Then looking for ikan tenggiri, cuma tinggal bahagian kepala je. Tulah, siapa suruh pergi pasar pukul 11 pagi kan? hihi

Bila tak dapat cari something yang fresh for my baby girl, last choice is bagi jelah fruits or vegetable. However, since my baby girl punya taste nak yang sweetttt je, so we end up with pear. Plus pear memang  antara agen pelawas for baby kan. Remember 3's P : pear, prune dan pisang. So, why not?

Seperti biasa bila sediakan makanan for Naurah, always practic 4 days rule. So far, today hari kelima Naurah makan pear. Maknanya dah lulus lah 4 days rule. Seems like she is ok with it, so continue till this weekend. Nanti ibu cari menu baru pulak ye, Naurah. Promise! (:

Masa masak pear hari Sabtu baharu ni, i puasa ganti. So hubby yang rasa that bubur pear. He said, ok and sedap. Just nice. Not so sweet. No wonderlah Naurah suka sangat makan pear sebab bila pear campur beras, rasa macam nestum cerealac yang beras dan soya tu. (:

Syukur for me, Naurah not choosy bab makan. As long as rasanya sweet, dia makan dengan berselera. So, i had my trick dah nak make sure she will eat properly. Dates always in our fridge. Incase kena masak sayur, just put also one or two date, she will fine. Licin makan. hehe I will continue to teach her eat a lot of vegetable and fruit. Sumber protein will give her later. Salah satu sebab, susah sangat nak cari sumber protein yang fresh. Hari tu pergi hypermarket, nak beli tenggiri or salmon tapi isi yang dah siap dipotong tu dah lebam. Pitty my girl kalau kasi makan. 

So, better bagi sayur and buah je dulu as long as dia makan. Kan?


Here a few picture bubur pear which i prepare for her.


pear + rice


No doubt. Lecek je guna this tools.


How enjoy she is having lunch with pear.


Waktu ni lupa nak taruk kurma. P: Actually, kurma tak letak pun takpe sebab pear tu dah already sweet. Tapi, i tetap letak jugak since kurma is very good. And, i plan to put kurma in all her food. 

This picture take this morning. Add ons date on it. Dont forget kupas kulit kurma.

So far, rata-rata makanan Naurah benda yang senang je. I eager to cook something special for her like put cheese, pasta etc tapi macam tak berani lagi nak kasi semua tu. Then, i tengah geram mencari avocados for her kat Giant, also tak jumpa sampai sekarang. Avocados kat Giant cepat aje habis. Tak tau kat mana lagi ada jual. 

And, one more thing is prune. Hari tu macam ada jual je prune kat Tunas Manja kat taman i tapi a few days a ago i pergi cari tak ada pulak. Haish, kena menapak pergi Giant lah nampaknya.


Macam biasa, tak ada kena mengena dengan entry.

Ibu and baby at workshop. Tayar kereta terpijak paku. Haish, kat manalah paku tu berada.


This week also. Kat rumah BS. Waiting her mama (BS) bersiap.



BS story later.

TATA.




THANK YOU FOR READING THIS!

16 comments:

  1. sama la dengan hannah..dalam makanan die takde ayam atau ikan pun takpe..tapi mesti ade buah..hihi..

    ReplyDelete
  2. Hana.rara bg princess mcm pisang.poopoo dye kua bintik2 hitam.xpe ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe ra. once baby dh mkn, poo poo tak spt mcm dia minum susu dh. janji jgn poo poo ada campur darah udah ler.

      Delete
  3. Hai la Naurah..muka menten je comel kan..bam2..pisang ada jugak yang sembelit kan? Tengok orang kot sebab i kalau makan pisang tak berak jugak..kakaka..tak sabarnya nak prepare food utk Ammar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depands jugak. some baby makan pisang blh jd kembung perut.

      Delete
  4. avocado kt giant megamall lambat skit abis.hehehe.. atau ade satu kedai buat air buah..kiosk tepi jln je blkg sara thai jln teluk sisek..dulu mak sye beli kt situ..tp sebiji rm6

    ReplyDelete
  5. lin tak try lagie bagi buah..kalau ada pon kurma..sbb faliqq tue tersangatlah lawasnya..sayur bayam n carrot pnah bagi...berakk terlalu kerap plak..
    skang nie bagi bubur + kentang + ayam jerk...hari2 menu sama jerk...alhamdulillah dah takde cirit. dah nak masuk 7bln nantie baru nak try bagi ikan plak.
    meh sinie naurah tue nak gigit kuat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hana mcm fobia sikit nak bg protein kat Naurah. Gara2 alergik ikan bilis hari tu.

      Delete
  6. mmm.... nk mkasik avocado jugak la kat qausar... tak terpk pun b4 ni

    ReplyDelete
  7. Hmm tak pernah pun bagi kiddos kurma masih diorang baby. Tak terfikir. Bila diorang dah besar ni baru bagi. :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...