Friday, March 1, 2013

Baby food cooking tools. #talk3

Wah, tetiba rajin update. Clap!clap! haha

Satu benda yang buat kita seronok nak tulis blog ni adalah meluahkan benda yang ada di dalam hati. Just i said before, my current writing passion now is about Naurah. So, anything belongs to Naurah, amat seronok dan agak syok sendiri kalau bercerita. Orang baca ke tak baca ke, lain cerita. Janji i write something so that untuk rujukan diri sendiri, kotlah for 2nd baby (hikhik) dan harapan untuk Naurah baca bila dia dah besar nanti. (Jangan dia ngeri udah ler baca kisah bersalin mak dia. haha)

Sambung cerita makanan baby. First nak cakap sekali lagi. Menyediakan makanan baby adalah sangat menyeronokkan! Set it on your mind! Motivated yourself. So that, kalau lewat macam mana pun, malas macam mana pun, mengantuk tahap gaban macam mana pun pagi hari nak bangun pi kerje, wajib sediakan makanan untuk anak. That is me-lah! Tu yang saya pegang selama ni.

Easy-peasy step (:-p) :

1. Night before sleep. Basuh semua bahan untuk masak makanan baby. Simpan dalam bekas tertutup. Masukkan dalam fridge.
2. Tadah air bersih dalam periuk. Letak atas dapur. Tutup degan penutup.
3. Basuh dan steril bekas makanan untuk diberi kepada BS esok hari.
4. First thing after open your eyes tomorrow morning, masuk dapur, capai bahan dalam fridge, masukkan dalam periuk, bukak api and pergi mandi.

Jujurnya, sekarang saya bangun tidur pukul 6.30. Sebelum ada anak bangun awal, pukul 5.30 atau 6 pagi paling lewat. Patutnya bila dah ada anak, makin awal bangun tapi berlainan dengan saya. Naurah suka tidur lewat dan sekarang dia jarang bangun awal. Biasanya nak ke rumah BS, baru saya kejutkan dia. Bayangkan kalau Naurah tidur pukul 1 pagi, saya nak bangkit semula pukul 5.30 pagi, tidaklah daya diri ini. Dengan nak drive pergi kerja, nak buat kerja kat opis. Memang tak daya.

Biasanya pukul 7.15 pagi, saya sudah keluar dari rumah. Walhal kalau keluar rumah pukul 7.40 pun sempat, dekat je dan jalan memang tak jem. Takpe, dapat bangun pukul 6.30 pagi tu pun dah cukup besar nikmatnya. Walaupun saya bangun agak lewat, tapi saya masih mampu untuk sediakan bekalan makanan untuk Naurah seperti yang saya nyatakan di atas.

Dan, salah satu komponen yang paling membantu saya juga adalah BASILIC BABY FOOD COOKING TOOLS


Why i not blend that food?

Logiknya, saya sediakan makanan kat Naurah setiap hari dan jumlahnya cukup-cukup makan untuk hari tersebut sahaja. Saya tak suka buat stok makanan untuk seminggu, bekukan dan panaskan balik. Lain orang lain cara ye. Up to you! 

Contoh : takkan lah dengan hanya sesudu besar beras, 2 potong kentang dan ayam sebesar saiz jari saya, saya masukkan dalam blendar untuk dikisar? Waktu pagi pulak tu, dengan anak dara saya sedang enak tidur, anak jiran tetangga lagi. Tiap-tiap hari waktu pagi memekak bunyi blender? Then, hancur ke tidaklah bahan makanan Naurah yang seciput tu saya masukkan dalam blender Panasonic saya yang gedabak besar itu (dapat hadiah kahwin. :p). Takat paras bawah mata blender je. Kang terlebih taruk air, lembik semacam pulak makan Naurah.

Solutionnya, saya amat berterima kasih pada UMMI ZD (officemate) sebab hadiahkan saya this baby food cooking tools. Million thanks! 


this cooking tools ada 7 pieces.

In bag. Senang nak travel. Had a small spoon yang very easy nak ceduk makanan walaupun makanan tu cair. Ada ala-ala lesung untuk lecek makanan.
Ada penapis makanan which everyday i use untuk lecek makanan naurah and hampas yang tertinggal atas penapis tu, i buang. Ada pemarut, perahaan lemon and mangkuk yang sangat comel!
 How it work?

So far, i only use mangkuk, sudu dan penapis sahaja.

rice + pumpkin + chicken

After saya dah bersiap nak pergi kerja and before kejutkan Naurah (in case Naurah dah bangun time ni, ayah dia tolong jaga), saya ambik makanan yang panas-panas dalam periuk which is baru masak tu, letak atas penapis basilic dan bawah tu letak mangkuknya jugak.

Trust me, even ayam yang agak keras compare dengan nasi dan labu yang dah lembik tu, tetap dapat dihancurkan dengan mudah dengan menggunakan kaedah melecek. Nampak macam leceh dan perlu sedikit tenagakan? YES! Tapi, saya tak kisah as long as, baby saya dapat makanan sihat dan fresh every morning, saya dapat gerakkan muscle lengan saya waktu pagi (senaman) dan saya tidak menganggu tidur anak saya (kalau blender, bunyi kuat).


See? Even ayam yang saya lecek pun boleh hancur.Tinggal hampas je atas penapis.

Bubur Naurah tetap jadi halus like dikisar kan? Kepekatan bubur depends on you.


Another example. Kali in nasi + ikan bilis + potato.



Ikan bilis senang jugak nak lecek sebab saya dah rebus lama bersama-sama semua bahan dalam periuk.


Bahagian bawah penapis. Warna putih tu nasi, kuning itu kentang dan ada sedikit ikan bilis dibalik timbunan nasi dan ubi kentang. Teksturnya tetap halus.


Selepas semua makanan dilecek, hanya tinggal sisa ikan bilis yang sedikit keras sahaja.

Teksturnya tetap sama macam dikisar. Yang bintik-bintik hitam tu adalah ikan bilis.

Cuma, it's look sedikit pekat dari makanan yang diblender. Sebabnya, makanan yang diblender harus dimasukkan sedikit air. Tapi saya sengaja pekatkan begini, supaya bila BS nak bagi makan kat Naurah nanti, BS akan masukkan air panas atau air suam yang saya bekalkan dalam termos. So, that tak adalah makanan tu terlalu sejuk untuk Naurah makan. Sedikit suam-suam mesti menambahkan selera dia.


Bekalan Naurah

Begitulah rupa yang saya bekalkan setiap pagi. Bila BS nak feed Naurah, she will put either one, masukan dalam mangkuk yang saya bekalkan, masukkan sedikit air suam, untuk cairkan bubur tersebut.

Lagi satu, kalau keluar pi shopping atau ke mana je, saya mesti bekalkan sebijik pisang untuk bagi Naurah makan. Incase she will hungry.

Banana + Mommy milk

Saya suka mangkuk basilic ni sebab permukaannya yang bergaris. Bila saya dah tadah susu badan dalam magkuk dan saya cubit sedikit pisang, saya hanya gunakan sudu basilic untuk lecek pisang tersebut. Some bowl, susah nak lecek pisang plus bila ada air dalam mangkuk tu. Semestinya licinkan. Bezanya this bowl, bila ia berstruktur, pisang tu akan melekat dan senang dilecek. Then, susu pun tak terpercik. 

Easy kan? Semuanya pasti boleh dan senang as long as kita rajin atau malas je nak sediakan baby food.


Now, i think should be not a problem nak sediakan makanan untuk anak yang kita sayangi. I justn share my way yang i think sangat praktikal untuk digunakan walaupun dah terlambat nak pergi kerja. Pernah tu, oneday, sebab terlalu lambat, saya letak Naurah dalam carseat, and hubby drive, saya lecek makanan Naurah dalam kereta. Sampai rumah BS, saya bagi makanan yang siap saya lecek, minta tolong dia isikan dalam bekas makanan tertutup yang telah saya sediakan dalam bakul. Cuba kalau nak kisar dalam kereta, boleh ke? hahaha

That's all. Just share.


Macam biasa.

How happy she can eat!!

Yesterday evening ambik dari rumah BS. Muka garang. Marahlah tuh, ibu ambik lewat. Haha Sorry, ibu pi car wash semalam. :p



Owh, btw, Ummi ZD said, if anyone who is interested to buy this cooking tools and tak tau nak beli kat mana, let inform her ok. HERE. She will help you! ;)




Till then.
TATA.





THANK YOU FOR READING THIS!

2 comments:

  1. very² good and useful cooking tools for lil baby!

    gerammmmm sgt tgk Naurah bam² :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...