Wednesday, February 20, 2013

Her first time fever. And, ibu is scary now!

Hi blog!


Naurah baharu saja fully recover daripada demam. This is her first time. Dulu, tak pernah pulak demam macam ni. If i said she is not well maknanya dia hanya selsema sikit-sikit dan  badan panas suam-suam kuku je. Biasa nak beralih bulan macam tu. Peel lain macam sikit. Meragam manja sikit je. Haih, banyak sikit-sikit Naurah ni. hihi

But this time, rasa sangat mencabar being a mother. I thought baby makin besar, makin mudah kerja kan. Tapi tugas seorang ibu tidak pernah berhenti and akan hadapi bermacam ragam, yang boleh dikatakan setiap ragam itu berlainan sama sekali. So, each time need to learn the new thing. HECTIC!

Naurah mula demam since last Friday. BS cakap badan dia dah start panas-panas dan she a little bit meragam that day. Tidur pun kejap-kejap. Maybe tak selesa badan. Tapi bekal ibu kasi, tetap habis. Syukur! BS tak text or give a call for me sebab dia tak nak i risau. Lagipun that day i ada event till night. Dah pesan awal-awal kat BS mintak tolong mandikan Naurah pukul 7 malam and pakaikan baju tidur terus lepas ambik dia. 

Then ambik dia malam tu badan dia still panas. Suhu around 38C something. But, dia tetap ok. Tak merengget pun. So, bagi ubat demam yang memang sedia ada dalam fridge. But then, malam tu badan dia terus panas. Always pantau her progress. Tidur malam pun asyik terjaga je. So, we decide tunggu esok pagi, see how. If worse, kena bawak pi klinik.

Saturday morning, still demam tapi suhu turun sikit around 37.5C and naik semula jadi 38C. I still bagi ubat macam biasa. Bila tengah hari, Naurah got poo poo yang cirit. Almost 4 time kot need to change diapers. Risau sangat. Dia pun dah start meragam. Tak boleh berenggang langsung. I kena stay with her dalam kolam dia tu sampai dia terlelap. Tapi tak jugak terlelap. So, ibu dengan tak mandi, tak makan stay with her dalam pool sampai petang. Sabar jelah. Nak pi dapur pun, pangku dia, bancuh milo, cicah biskut je. Feeling?? Feel great ok. Boleh kuruskan badan. Diet ok. LAH SANGAT!! :-p

The one way tak mau bagi dia menangis ialah tayang camera and she will give her pose. Padahal badan panas 38C ni tapi sangat ber'camwhore' ok.


Sepanjang hari tu, just sapu kepala and badan dia dengan air asam jawa. Kejap suhu turun kejap panas balik. Then bring her to see doctor. Nothing to worried pun. Demam biasa. Then doctor bagi ubat demam dan cirit birit also.


Ubat cirit birit perisa oren vanilla. Sangat susah nak bagi dia makan ubat.

The way she do! Ketap bibir kuat-kuat sebab tak nak makan ubat.

Imagine that, kuat tak kuatnya dia, bila nak bagi ubat, dia tepis tangan ibu dia yang pegang syringe sampai tercampak benda alah tu. Sabar jelahkan. Memang kena paksa-paksa bagi ubat ni. Jolok je masuk syringe dalam mulut, and make sure ubat tu ditelan. Kadang-kadang dia mengelak. Pi sembur balik ubat tu. Double sabarlah ibu! So, ibu terpaksa bertindak kejam sikit, picit hidung dia biar tak boleh bernafas melalui hidung kejap, when she open her mouth, automatik ubat dalam mulut masuk dalam tekak. So tak dapatlah dia sembur ubat tu lagi. Sorry, sayang. Ibu terpaksa bertindak kejam sikit. :(


Berlinang air mata kena paksa makan ubat.


Tapi kejap je menangis marah kat ibu. Ibu ambik gambar, tekan button camera kasi keluar flash, terus kasi pose dia. ahahaha

Like this!

Sayang sangat-sangat ni!


Time anak sakit ni, syahdu gila berjauhan dengan family. Baharu rasa penat sangat nak uruskan seorang anak. Tak kira dengan meragam dia lagi. Macam-macam gaya ada. Selalu call her tok ma. Mengadu apa nak buat kalau naurah poo poo cirit, badan panas, dia nangis tak henti, why and why?? Dahlah hari sabtu tu, ayah Naurah is working. So sehari suntuk sorang-soranglah melayan dia. Dengan tak mandinya. Dengan tak makannya. Rumah bersepah tak payah cakaplah kan. Pulak tu dia nak menepek kat bahu. 2 jam kot dia menepek sampai tertidur. Gila lenguh bahu and tangan. Pasrah je, bersandar kat sofa. Bila ayah balik kerja malam tu, eh, elok je duk main dengan ayah dia. Tak nak pulak meragam kasi chan kat ayah pangku lak. triple sabar kan!


Play with her dad.


Malam tu, my lunch and dinner was at 11pm kot. Masak simple-simple je. Sambal ikan tenggiri dan kacang goreng.

Esok, hari ahad tu her dad cuti. Ingatkan boleh take over to take care tapi ayahnya pulak demam. Omaigod. Jaga kedua-dua kesayangan yang demam. Naurah makin kuat merenggek. Serius, tension gila time tu. Air mata memang merembes laju je bila Naurah menangis. Tak pernah kot rasa sepenat ini. Rasa nak menjerit-jerit pun ada. Tapi istighfar banyak-banyak. 

Naurah punya meragam dari pagi bawak ke malam. Hanya tuhan je tau apa yang i rasa. Till now, masih terasa penatnya. Malam tu sebaik sahaja berjaya tidurkan dia, tarik nafas lega and nangis puas-puas. hahahaha psiko.

The way she sleep that night. Rasa bersalah pulak asyik mengeluh je cakap penat jaga dia time demam. Sorry sayang.



After tidur around 12am on Monday, she wake up again around 3am. This time badan dia sangat panas. Check suhu mencecah 38.7C something. So, ambik air asam jawa again, lumur kat kepala, celah ketiak dan peha. The way she sleep macam tak selesa sangat. Kejap-kejap ada bunyi. Kesian sangat.

So, on Monday this week terpaksalah ibu take emergancy leave. BS cakap boleh je jaga kalau i nak kerja tapi tak sampai hati pulak dengan keadaan dia merenggek macam tu, i nak lepas tangan. Penat nak mati macam mana pun, i will always be my baby girl side! I akan uruskan sendiri sampai jasad ni tak berdaya nak bergerak langsung. And, ofcourse, naurah pun feel the way i feel. Mother is the best doctor for baby and mommy milk is the best medicine for her. So, i need to feed her a lot as long as she want it. Nasib baik jugak dia nak bf. Cuma makan je dia tak nak. Terpaksa buang solid food yang i masak. 


Monday morning. Badan masih panas. Tak ada mood dah nak bergambar. Ni tengah sandarkan dia kat bantal and she enjoy to watching football. Jangan tak tau, kalau malam-malam tidur lambat, suka layan bola dengan ayah. hehe


On Monday, also tak dapat nak mandi awal jugak. Mandi pun pada pukul 5 petang bila dia rasa ok sikit. Bangun dari tidur petang, she give her smile for me. Tengok mood dia macam dah ok sikit, and play with her kejap, i told her nak mandi, baharu dia ok. Syukur sangat!

Malam tu, badan dah tak panas dah cuma poo poo still cair sikit.

Big smile on Monday night!



Begitulah kisah Naurah demam buat pertama kalinya. (mean, demam yang betul-betul demam. Dulu demam manja-manja je. Faham? :-p) Lucky is, dia tak batuk and selsema pun. Mula-mula risau jugak bila dia asyik menangis je, hidung berair, takur tersumbat kan. So, bila hidung tersumbat, maka kena bernafas melalui mulut. kalau dah bernafas melalui mulut, macam-macam habuk masuk, tekak jadi kering, tekak gatal-gatal, tu yang boleh jadi batuk. Alhamdulillah, dia just demam without batuk. Kalau tak, lagi kesian. :)

Semalam ambik dari rumah BS, she totally ok. Badan dah tak panas lagi. Bekalan bubur nasi yang ibu buat, dihabiskan. Susu ibu 10oz yang dibekalkan waktu pagi dah habis. Petang minum enfalac 10oz lagi. Berseleralah tu.

Then, when back to our house, something wrong somewhere. *_* She start meragam. Usually after sampai rumah around 6pm, bf her, terus tidur semula. Bangun around 7pm, then mandikan, tidur sekejap, bangun semula. But, not for yesterday. Start dalam kereta, mulut bising membebel. Ibu turun dari kereta, nak bukak pagar, dia dah start crying dalam carseat dia tu. Sampailah pukul 11 malam tadi baharu dia tidur. Sebelum tu? Bayangkan merenggek je. Badan dah tak panas,perut tak kembung, bf tak, fm pun tak nak. Tak tau apa dia nak sebenarnya. Bila tanya nak apa, di gelengkan kepala.

Called her tok ma, then tok ma cakap, tu perkara biasa. Dia nak bermanjalah tu bila dah baik demam. I memang tak kisah nak bermanja and berkepit je tapi bila duduk atas pangku pun mulut dia bising membebel macam nak nangis, so, nak buat macam mana?


Mati akal jadi. After dinner semalam, hubby and a few neighbour's man bercerita di luar pagar (10pm kot). Hubby masuk dalam rumah, cakap something yang i takut. Rumah depan dah lama kosong. Anak jiran sebelah rumah kosong selalu cakap takut and heard something waktu malam. So, they said bawak Naurah jumpa ustaz. Maybe she saw something.





 Erk!



Wassalam.




p/s : Naurah is a brave girl. (whisper to her. i guess she sleep now and she will heard that. LOL)





THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...