Monday, February 25, 2013

Baby Food, So Far...

Since Naurah dah turn to 6 month, so i need to prepare food for her everyday. So, excited sebenarnya. Before she turn to 6 pun, memang i dah membaca a little bit about solid food for baby. Sangat kagum dengan pelbagai jenis resepi makanan for baby. Sebelum ada anak, i thought makanan baby adalah nestum cerealac je. hikhik Maklumlah, mana ada adik kan.

Mula-mula memang nak kasi Naurah makanan setelah mencapai usia 6 bulan. Tapi masa 5 bulan, dah terbagi awal, when my mum ask to do that. Since, she babysit Naurah for a while, she said Naurah look very hungry. Then, ayah Naurah pun said ok, bagi makan early than i plan, so we proceed that idea. 

When talk about her first solid food, i have no idea actually. Sebabnya Naurah makan macam-macam. Haha Secara sikit-sikit. Like, durian, durian crepe, biskut, roti, pisang, kurma etc. Apa yang kami makan, then Naurah cuba rampas dari kami or she show us her hungry face, maka kami sangat kesian, kami kasi rasa secubit. kehkeh Consider dah start makan lah kan?

Tapi, betul-betul makanan baby yang terawal kami kasi adalah nestum cerealac yang beras+soya. Yes, i know, its not so good nak bagi makanan segera kat baby. Tapi my mum mintak belikan. I tak naklah argue lebih-lebih, lagipun my mum yang jaga Naurah masa tu and mendapat keizinan ayah Naurah, so apa salahnya bagi. Lagipun dulu-dulu masa i kecik, 3 bulan tu my mum dah kasi nestum pun. Kadang-kadang masak tepung kasi makan. Ok je. Sihat walafiat lagi. 

Permulaan, kami bagi makan nestum sekali sehari around 12pm with 2 scoop and bancuh dengan air suam. Licin dia makan. Bagi je ditelan laju-laju. Kadang-kadang her tok ma lambat kasi, ditariknya tangan. hehe Then tengok makanan tu tak memberi apa-apa efek like alergik or sembelit, i try find something new for her. Kalau boleh, tak maulah kasi nestum tu je.

So, i pun beli cous cous for her. Cous cous is better than nestum. Ia bukanlah makanan segera, malah banyak khasiatnya. So, we stop with nestum (belum pun habis 1 tin.). 




Google it for cous cous info yea. Just nak share, mula-mula bagi Naurah makan cous cous yang dicampur dengan mommy milk. Rasanya plain, tawar. Ofcourse Naurah tak suka. Sebab dia dah biasa makan nestum yang rasa sweet sikit but not so sweet. Just nice. hehe Second trial, i campur cous cous dengan susu enfalac. Naurah makan sikit je. Then, percubaan ketiga, looking for something yang sweet but healthy for her. Fikir punya fikir, why not campurkan cous cous + banana + mommy milk.  Lagi pun before this, pernah jugak bagi Naurah makan banana before bagi makan nestum. Nampak dia suka sangat makan pisang. 

"Ibu give me banana and sometimes apple on my food feeder. Its so yummeh!"

Back to cous cous, senang je nak prepare cous cous for her. Actually, selain menyihatkan, cous cous ni senang di bawa ke mana-mana if nak travel. Cara masaknya so simple. I just put i spoon cous cous dalam air panas selama setengah jam. Tunggu dia betul-betul kembang. Kadang-kadang depends on kepanasan air tersebut. Kalau air baru menggelegak tu, boleh buat cous cous sangat kembang like nestum. Kalau air dalam termos, kadang-kadang dia dah kembang tapi still dalam bentuk biji. So, kena lecek-lecek sikit. 

cous cous + Banana + Mommy milk = yummylicious!! :-p

Sometimes, for tea time, i will give her banana + Mommy milk. Dia suka sangat. Sometimes, kalau keluar pi shopping, dalam bag bawak bekal pisang sebijik and bekas. Kalau Naurah lapar, ambik sedikit pisang, i ambik bekas and tadah je to get fresh milk. HAHAHAHA

Her favourite snack. :-p


Banana yang telah dilecek dengan mommy milk. Looking so good kan?


So, bila Naurah dah start makan properly (ikut jadual), so i think why not i prepare somekind of food for her everyday yang boleh mengenyangkannya. Actually, tak tau nak jelaskan macam mana konsep kenyang ni. Kalau ikut perut ibu dia, nasi semangkuk memanglah tak kenyangkan. hehe Tambahan pula just kasi puree je. Lagilah kot. Like banana puree (pisang yang dilecek and campur susu tu, consider baby puree food kan? ngee). Biasanya kami bagi dia makan around 12 pm. Dia makan sampai habis sebijik pisang. Tapi after that, nak bf lagi dan lagi dan lagi. Masuk mulut dalam tangan, hisap kasi bunyi. Sound like tak cukup makan tak?


So, as her mother, i buat kesimpulan sendiri, puree tak mengenyangkan my daughter. So, i start her first food (mind u: first food mean makan yang boleh mengenyangkan perlu ada beras dan lauk sampingan. Maklum, tekak anak Melayu. Bahah) with rice + Potata + anchovies. Sebelum nak kasi those food kat Naurah, i dah rujuk pada doktor masa jab her for 6 month. 

Nasi + ubi kentang + ikan bilis.


For the first try, Naurah suka makan all those food. First and second day, she not poo poo. Dah risau dah. Padahal tiap kali makan mesti taruk air suam dalam botol untuk diminum. She drink a lot plain water. Dia suka sangat minum air masak. The next day try cairkan makanan tu, barulah dia poo poo dengan ok. So, makanan tak boleh nak pejal, perlu cair-cair. I learn that!

For second menu, i give her rice + Potato + date. I think for the sencod menu she love so much. Maybe rasa manis kurma yang buat dia suka sangat. 


rice + Potato + date = nice combination for her


After give her for a week, i try to change another menu. Kesiankan takut dia jemu. 3rd menu was rice + broccoli + carrot + chicken. So, this is my 2nd trial to give her protein. Sebelum ni bagi ikan bilis and seem like we had problem with that. Story later. Sangat khuatir to give her another protein for the next time. Again, macam kesian jugakkany, takkan la my daughter vegetarian kot, so nekad kasi je ayam dalam bubur nasi dia. Honestly, i dont like to give her chicken in her early age. I lebih gemar bagi dia ikan. Dan, ikan yang boleh dimakan pun tertentu sahaja like tenggiri, salmon and ikan merah. Sangat susah nak cari kat sini. Biasa yang ada pun dah lebam je rupanya. 

So, when i make decision to give her chicken, i start looking for organic chicken for her. Lucky is, weekend yang lepas, i pergi pasar dan jumpa ayam organik tersebut. Tinggal 2 ekor sahaja lagi dan 3 ekor ayam kampung. Why, i choose organic chicken? Google it mummy!


Source : i got from my friend's fb timeline. She share this because she sell biozone food purifier.

Here, the 3rd menu.


rice + broccoli + carrot + chicken


And, the lates one is rice + pumpkin + chicken. This is her menu for the whole week.


Her favourite now. If that food dah habis sebelum she give her sign (gelengkan kepala), she will ask for extra and kalau tak ada, she will cry. ahaha lucu.


I must say, among all the 4 menu so far, Naurah most like is pumpkin. Seriuosly, that pumpkin rasa lemak manis dan sedap sangat. No wonderlah she like kan. Masa first time to prepare baby food, i so excited dengan pumpkin ni. The colour and taste make me be a proud mother. Patutnya the first menu should cook this tapi masa tu tak jumpa lagi pumpkin. So, last week pergi pasar, we bought pumpkin and save for her 3 slice pumpkin for the whole week. The rest, we eat that. hihi

Macam mana nak tau baby like or not with that food? For my Naurah, masa mula-mula bagi dia that food, see her first impression. Kalau dia nampak nak termuntah, mean there is something wrong with taste of food. Like i bagi plain couc cous and mommy milk. Yark! i sendiri nak termuntah bila rasa. haha So, after that, before bagi kat Naurah her food, i will taste it first for the new menu. if we both like that, sure, Naurah will love also. Btw, all those food not put salt on it. Kebayakan makanan Naurah rasa manis-manis lemak gitu.

How much to give her? how often? Mine is bila kita bagi dia food yang masih berbaki dalam mangkuk, then dia start gelengkan kepala maknanya memang dia dah kenyang. Kalau kita bagi tapi she don't want open her mouth tapi tak pula gelengkan kepala, maknanya the food still have in her mouth and she want us to give her slowly. Sometimes dia nak makan sambil main-main. But, at the same time, she still want that food. Kadang-kadang kena banyak bersabar. Boleh makan masa selama 1 hour nak bagi makan. hehe 

How often i feed her? So far, twice a day je. Biasanya lunch, bs akan kasi. While tea time pulak kasi dia makan pisang, apple atau kurma yang diisi dalam food feeder dia. For dinner around 6 or 7 pm before she taking bath, i will feed her again.

And, the most important thing is all mommy need to follow the 4 days rule. Why? To make sure her body can adapt with the new food or not. Kalau badan dia tak serasi dengan makanan yang diberi, a few problem will show us. Like alergik, sembelit etc. Till now, everytime perkenalkan menu baru, i follow that rule. Mana taknya kan. Every new menu i will give her on Sunday. Keperluan untuk menu baru, i will looking for kat pasar pagi setiap hari sabtu (i think the fresh one have there). Stock for that menu i akan prepare for the whole week. So, secara tak langsung, i tetap follow that rule began hari Ahad hingga Sabtu. And easy for me nak sediakan bekalan untuk dihantar ke rumah BS. Balik kerja, tak payah tergesa nak pi cari barang untuk bekalan esok harinya sebab all in the fridge. Easy and safe right?

What else yea? 

Owh, hygiene and how i prepare all that, next time yea. 


As usual.



yesterday evening




last night.





Till then.
TATA






THANK YOU FOR READING THIS!

1 comment:

  1. hye Naurah. hye mommy. auntie pon love pumpkin too. but masak lomak..hihi =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...