Thursday, February 28, 2013

7 month today!

Today Naurah dah turns to 7 month. Yippi! dah makin besar baby girl ibu. Last timbang masa jab for 6 month berat dia dah 7.2 kg. Now tak tau lagi. Tiba-tiba rasa nak pi klinik nak tau berapa berat dia. Boleh? hahaha Sebabnya kan, bila dukung dia sekarang sangatlah terasa mengahnya. Semangat. Badan maintain je nengoknya. Sebab tu kalau keluar pi mana-mana akan usung stroller, tak mampu ibu and ayah nak pangku lama-lama. Kalau tak bawak stroller, ayah lebih rela stay in car with her dotter, so ibu akan cari barang sorang-sorang. Sob2. Sampai hati ayah. :( 

HAHAHA

Dan, orang yang paling rajin dukung, pangku, jaga dia ialah tokma. Tokma relax je dukung Naurah kalau keluar pi mana-mana. Actually stroller ada bawak tapi this smart girl, bila letak dalam stroller dalam 30 minit, dia buat-buat batuk ke. Batuk ala ngada-ngada tu. koh koh koh koh! Ayah cepat-cepat ambik, takut jadi apa-apa kat anak. Elok je dah dukung, kemain dia gelak kat ayah dia. Her trick! Very smart k! Kalau letak semula dalam stroller, confirm menangis. So, no choice, ibu malas nak tolak stroller kosong, then ayah pass Naurah kat ibu. |Badan ni nampak je naik berganda tapi agaknya banyak sangat lemak bermaharajalela, penat hoi menapak sambil dukung baby 7.2 kg ++. Tok ma jugak yang happy. Mintak Naurah untuk didukung. Tabik arh kat tok ma Naurah! Semangat and kudrat, MasyaAllah! Sayang Ma! :)

Since Naurah dah 7 month ni, rasanya tak banyak sangat progress kot like 6 month dulu. Mungkin dalam tempoh 7 month maybe baru boleh tengok what she can do. Sekarang dia masih meniarap, tak boleh duduk dengan sendiri lagi. and obviously tak boleh merangkak! 

But, bila dia meniarap and move to get something, movement dia di kelajuan kuasa dua. Laju sambil tarik dada. Golek-golek lagilah laju. Dia suka panjat bantal yang bersusun. Tak faham. Nak buat gelongsor ke apa? Bahayalah anak!

Rasanya Naurah ni mulut dia lagi cepat dari kaki kot. Dia kuat membebel. Siap ada keluarkan bunyi berirama lagi. Like menyanyi. lalalalalala. tatatatatata. bubububu. three song so far yang dia nyanyi. ahaha 

Kalau we all tengah borak, mesti nak mencelah, join sama. Yang best tu, bila tak hiraukan dia, boleh pulak panggil orang. And guess what, how she called us? Weh! Serius ok! Sambil dia pandang kita dengan muka serius, she yell "weeeeeeeeeh!". Bila pandang muka dia, she smile. Sabor jelah.

Kalau tengah malam, we all sangat penat nak layan dia, we turn off the lamp, she will sing and talk alone. Very loud. Pernah jiran sebelah rumah terdengar and tanya we all, kenapa dengan Naurah malam tadi. Omaigod, anak ibu!

We all, biarkan je apa dia nak buat. As long as dia happy. Part makan pulak, haruslah cemerlang dan gemilang. Bagi apa aje, jarang ditolak. Ibu pun sukalah memasak kalau anak suka makan.

Her health was fine. So far tak ada lagi batuk-batuk and selsema. Hari tu masa 6 month dia pernah demam panas tapi cepat recover. Maybe demam and meragam nak berginjak usia kot.

What else? 

Seperti biasa, dia semakin kuat bermain and her favourite toy now is money! Trust me, bagi duit kertas kat dia, she can play with that money selama 1 jam tanpa henti and statik kat satu tempat. Cuba bagi her toys, tak sempat 15 minit, di balingnya toys tu.

So far, tu jelah kot yang i perasan kat Naurah. Will update later her progress.

A few picture of her since newborn till now.

1st day she was born.


1 month old.


2 month old.



3 month old.


4 month old.


5 month old.


6 month old.


7 month old. This morning smile.



Tak banyak bezakan rupa dia? Cuma obviously beza masa newborn je. Others month lebih kurang je.


Owh, one thing, she very camwhoring ok! Even tengah cry, i tekan button camera kasi keluar flash, she will stop crying and try to smile kat kamera. Omaigod, ikut siapalah ni! 

Ahahaha


Stay health and stay cute ye darling!




Bye!






THANK YOU FOR READING THIS!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...