Tuesday, December 17, 2013

Entry ke-3 yang berjaya di publish.

 Tengok, aku tak tau nak letak tajuk apa. haha

Hari ni saje, aku dah taip 2 entry yang setiap satunya panjang berjela yang tak pernah ditaip oleh aku selama ni, malangnya tak dapat di publish atas sebab mengandungi unsur carutan melampau. hahaha

Aku sedih sangat pagi tadi. Aku ni jenis kalau orang marah ke, kutuk ke, mengata kan aku ke memang aku jenis tak melawan depan-depan. Aku diam dan senyum je. Pastu blah, barulah menangis. Lepas menangis baru rasa nak mengamuk,. Hahaha Apa pesen perangai pun tak tau.

Puncanya sebab aku mc semalam. Aku terkena Urinary Tract Infection. Bahasa mudahnya jangkitan kuman pada saluran pundi kencing atau nak mudah lagi kencing kotor. Puncanya banyak. Cuma antara yang aku rasa menyumbang kepada jangkitan kali ini ialah aku tahan kencing. Bayangkan tengah bf naurah yang mana matanya tengah stim nak tidur but at the same time aku nak wee wee (ololoo comel sangat sebut mak-mak nak wee wee. macam baby gitu. hahaha), aku terpaksa tahan sekejap. Kalau aku stop bf dia, for sure dia akan sedar semula then entah bila pulak nak bagi dia tidur. Then bila jadi single mother at weekdays ni, memang taulah macam mana hazabnya kadang-kadang kena tahan kencing and membuang tu bila anak mula nak memerap je. Aku pernah bawak dia masuk tandas sama, gara-gara tak tahan sangat. Nasib ko lah nak hidu segala macam. HAHAHA

Then sebelum kahwin pun aku pun mudah terkena kencing kotor ni, tapi masa kahwin dan pregnant tak pernah kena pulak. This time tiba-tiba muncul kembali.


Yang buat aku sebak tu sebab ada yang pertikaikan aku cuti sakit. Macamkan aku saje-saje nak ambik cuti sakit. Siap cakap lagi, asal isnin je MC. Sedih tau. mana ada asal isnin je mc. Tapi biarlah, hanya tuhan yang tahu segalanya.

Cuma aku nak tambah sikit ayat dari entry yang aku tak jadi nak publish tu, kan best kalo kat dunia ni ada mesin mengesan rasa sakit. Biar yang mana selalu cop orang pura-pura sakit tu tau macam mana rasa sakit itu sebenarnya. Takpun yang mana kaki kelentong ambik mc memanjang pun tak berani nak tipu dah. Bestkan? Aku nak sangat orang rasa sakit aku rasa sampai aku tak boleh datang opis. Tambahan pula bila aku teringat kembali alahan masa pregnant dulu. Kan best orang dapat rasa apa aku rasa. Nak tengok sakit kepala yang ko cakap tu, sama tak sakit kepala macam aku tu. Nanti aku nak suruh anak lelaki aku ciptalah mesin tu. kahkah


Oklah, aku nak balik dah. Hujan makin turun dengan lebat kat bumi Kuantan ni. Nak pergi cari susu dan pampers untuk Naurah.

Semoga hari esok bertambah baik dan aku semakin kuat menghadapi pelbagai karenah. 

Serius, rindu kat hubs. Takde bahu nak sambung nangis malam ni. hahaha ngada sangat!



K.Bye!




 
 

THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, December 11, 2013

feeling bad today

Hari ni pergi kerja lambat sikit. Malam tadi Naurah tidur pukul 7 lebih then dia bangun semula pukul 1 pagi. Buatkan sebotol susu untuk Naurah, then dia golek-golek like nak tidur. Aku tak sedar yang aku terlelap before dia tidur semula. Sedar-sedar dia panjat atas badan aku then jam menunjukkan pukul 3 pagi. BF her, then she going sleep back in just 5 second. Mengantuk sangat nampaknya. Fuhh, lega dia tidur semula.

Tapi yang tak best tu, aku terbabas tidur pagi ni. Nasib baik this smart girl, ya, Naurah, kejutkan ibunya pukul 6.50 pagi. Haih. Tq darling! Tak sedar bunyi jam telefon. Naurah pun takde bangun nak BF in between 3 to 6. Maybe dah kenyang or dia pun mengantuk sangat.

Dengan tak sempat masaknya, cepat-cepat bersiap nak pergi kerja. Nasib baik baju dah iron siap-siap, then bag Naurah pun dah kemas malam tadi. 

Around 7.40 gerak dari rumah, agak laju dari biasa. Yang sedihnya, beberapa meter nak masuk simpang ke office, aku terlanggar kucing. Seriously, it is happen in a second. Tiba-tiba aje. Aku tengah memecut after traffic light, sudden nampak kucing tengah berlari kat tepi jalan before dia melintas. Aku memang tak sempat nak brek, there is a few car kat belakang. Aku dapat rasa tayar aku pijak that pity cat. I am sorry cat. I am sorry. I feel very sad. Very bad. Air mata aku dah berjurai-jurai dalam kereta. Things that i love most, yang akhirnya aku langgar. Kalaulah aku tak laju tadi, sure aku sempat brek. 

Maybe for some people, benda tu hanya kucing kot tapi bagi aku it is more than an animal that we called it cat. That animal is so special for me. Till now, aku masih rasa lagi gegaran kat kaki masa pijak dia. 

It is  not a good start for today. 


R.I.P. meow. I am sorry.



*tears*


Bye!


 


THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, December 5, 2013

Hantu cerita Korea

Currently tengah layan cerita The Inheritors sambil buat kerja. Boleh gitu? But trust me, sambil buat kerja edaran our magazine, aku layan jugak cerita becauseeeeeeee i am feel very sleepy you know! Semalam Naurah tidur-tidur ayam. Badan dia dedar plus selesema. Asal waktu tidur je mesti nak bunyi-bunyi. Malam tu kemain ligat bergurau dengan ayah. Tak faham ibu kadang-kadang.

Well, rambling today nak share aku terlalu in love dengan cerita Korea. Pendek kata TV kat rumah tu, aku yang punya! hahaha Sampaikan hubs nak tengok sport pun curi-curi waktu like bila aku mandi, masak, solat. haha Sian hubs. Tapikan, now hubs pun layan cerita Korea. Katanya best rupanya. Siap tanya lagi apa next episod if dia OS. Maklumlah kat sana takde ONE HD. Kesiannnn.. lol

Since kat internet dah boleh tengok cerita korea, aku tak sabar nak tengok next episode The Inheritors. Tapi kalau nak search kat internet type THE HEIRS ye. Aku pun tak pasti kenapa tajuk lain.

You know la kan, cite korea ni romantik habis, plus hero handsome and heroin cun. For me. Sangat feeling tengok cerita ni. Bila layan drama Korea dengan hubs, dia ni bukan reti duk diam-diam tau. Orang tengah feeling, mulut dia ada je nak tanya itu ini pasal drama ni. Kadang-kadang kalau dalam drama tengah berlaku konfliks tu kan, baharu dia reti duk diam, tekun tengok. Time tulah aku nak kacau dia, aku curi-curi tengok dia, then dia perasan aku tengok, cepat-cepat cover main hp. Konon main game. Tak layan pun cerita korea tu. hahaha lawak.

Paling tak tahan, dalam dia pura-pura tak layan drama korea yang aku hadap tiap-tiap malam tu, tapi dia sangat alert kalau aku nangis bila gara-gara drama tu. Laju je suruh Naurah ambik tisu. hahaha Like,

Me : sobs.. sobs (aku ni kan, feeling habis tengok drama. pelakon nangis, aku nangis, pelakon ketawa, aku ketawa, pelakon menyinga, dada aku berombak laju. gituuuu kahkah)

Hubs : Naurah, ambik tisu atas meja, bagi kat ibu.

HAHAHAHAHA

Laju je budak kecik tu bangun, jalan terkedek-kedek capai tisu atas meja. haha Naurah pulak, kalau dapat capai tisu, dia akan pegang kotak tisu, then akan tarik sehelai tisu bagi kat aku, selebih tu dia nak main sebenarnya.

Hubs : Bagilah kotak tu kat ibu. Tak cukup sehelai.

Naurah pun terkedek-kedek hulur tisu kat aku. Nak tergelak tau tapi drama tengah sebak habis, tanpa malu Naurah tengok aku nangis, aku cepat-cepat ambik kotak dari tangan dia. 

Hubs : Terima kasih, sayang.

hahaha hubs tau, aku tak mampu berkata-kata punya bila tengah nangis. Sebab tu dia tolong say thank you kat Naurah. 

Teruk kan aku? Heeee Aku pun tak taulah kenapa berhantu sangat cerita korea ni. Makin dilayan makin ketagih. Kalau tak tengok kan, tak keruan jiwa. Bila je ada drama lain nak main, dia dah siap tunjuk preview yang dahsyat-dahsyat sampai kita tertanya, tak sabar nak tengok. Hebat kan iklan dia orang dan plot cerita yang dia orang buat tu. Sampaikan drama yang biasa tengok tu dah habis, supposed hubs dah boleh tengok sport esok malamnya, tapi sebab nak tau apa jadi kat cerita yang dia orang preview semalam tu, mintak balik remote Astro dengan hubs. Mula-mula nak tengok kejap je, alih-alih sampai episod malam berikutnya rasa nak tengok lagi.

Aku ni kira beruntunglah dapat suami yang boleh layan drama Korea sama-sama. Tq biey. *hug* nanti malam ni kita tengok lagi cerita The Inheritors. Tapi, sayang dah tau episod seterusnya apa. ngeeeeeeeee 

Ni, kalau dia tau aku dah tahu what is happen next, mesti sambil dia tengok, bising duk tanya, jap lagi apa jadi. Pantang ada iklan, kemain la dia tanya jap lagi dia buat apa. Hahaha 

Well, ni antara list drama Korea yang aku layan kat One HD


on Monday and Tuesday :

7.40 pm - 8.40 pm : Incarnation of Money 

8.55 pm - 9.55 pm : The Strange Housekeeper

10.10 pm - 11.40 pm : Your Lady (two episodes/ day)


On Wednesday till Thursday : 

7.40 pm - 8.40 pm : Incarnation of Money 

8.55 pm - 9.55 pm : The Inheritors

10.10 pm - 11.40 pm : Your Lady (two episodes/ day)


Friday :

7.45 pm - 9 pm (kot) : Running Man

10.10 - 11.40 pm : Your Lady

11.45 - 1 am : Running Man

Saturday :

9.00 am - 1.00 pm : My Daughter, The Flower ( 5 episod sekali jalan ok. Biasanya lepas subuh, aku akan masak siap-siap. haha)

12.45 pm - 2.00 pm : Jang Ok Jung (dah 3 kali tengok, tak puas-puas. Duk nangis kat situ jugak aku ni. hahaha)



Pastukan salah satu punca aku gemuk kan, sebabnya bila tengok BAREFOOT FRIEND, asyik lapar je perut aku. Kan sekarang episod dia orang pergi rumah selebriti Korea, then duk makan masakan selebriti tu masak. Nampak sedap je. Walaupun semua benda tu aku tak pernah rasa (kecuali bulgogi dan kimchi), duk terliur kat situ jugak aku ni. Tak faham kenapa. Cara dia orang makan tu, punyalah sedap gila makan tu. Cara dia orang explain rasa makanan tu membuatkan makaan tersebut nampak sangat sedap dan menyelerakan. Sekarang tinggal 3 episod je lagi sebelum musim ni habis. Tak bestnya. Owh, dan Uee yang cantik pun ada dalam program tu. Aku kenal Uee yang menjadi gilaan para jejaka Running Man. Now, dia joint Barefoot Friend, wah berseri program tu ada Uee. Gitu.


Ni jadual tayangan kat One HD. Kotlah nak jadi hantu sama-sama kan, jadual ni boleh guide waktu tontonan drama yang aku sebut kat atas tu. ngeeeeeee




So, bukan hantu lagi namanya kalau siang malam hadap cerita korea?heeeeeeeeeeeeeee



K.Bye!





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, December 4, 2013

Hadapi banjir

Semalam seperti biasa, aku keluar dari rumah untuk ke office around 7.30 am. Sebaik keluar dari taman perumahan, dari jauh dah nampak jalan jem seberang jalan. Aku kena u-turn ke taman sebelah sebab u-turn berdekatan taman aku, telah dijadikan jalan sehala untuk ke Kuantan. 

Pendek kata, aku sampai pukul 8.20 pagi kat office semalam dengan cuaca hujan yang lebat dan perlu meredah banjir yang baru tiba di atas jalan raya. While jalan sebelah (jalan yang menuju ke Kuantan yang jugak jalan sebelah ke taman aku) dah ditutupi air banjir. Dalam ok, event gerai lemang pun dah tenggelam.

Memasuki empat tahun tinggal di Kuantan, ni adalah kali pertama aku berhadapan banjir untuk ke tempat kerja. Tapi alhamdulillah, banjir kat jalan raya je, takde sampai kat kawasan perumahan. Aku tumpang simpati dengan nasib rakan-rakan opis dan rakan-rakan blogger yang duk Kuantan ni, rumah mereka teruk dimasuki air. Ada yang terpaksa dipindahkan ke tempat pemindahan. Tak dapat bayangkan keadaan mereka dengan rumah yang barangnya rosak teruk, dengan nak handle anak lagi. Moga tuhan memberi mereka kekuatan dan dimurahkan rezeki kerana sabar dengan ujian ini. AMIN.

Berbalik cerita aku semalam, sebaik sahaja tiba di office, keadaan agak kelam kabut jugak, belum sempat aku duduk, bos minta balik memandangkan hujan yang lebat kat luar. Bimbang sekiranya hujan lebat berterusan, jalan yang kami lalui untuk balik ke rumah, turut dinaiki air juga. So, tanpa berlengah cepat-cepat kami balik. Yang ada kat opis masa tu tak sampai 10 orang pun. Manakala yang lain terkandas di jalan raya sebab air sudah menaiki jalan raya. Kesian kat dia orang. 

Aku nak singgah kat petro pump untuk ambik duit tapi tak dapat sebab bekalan elektrik terputus. Duit dalam purse ngam-ngam ada RM20 je. Nasib baiklah minyak kereta ada banyak lagi. Sampai hari ni, masih banyak lagi petro pump yang ditutup. Kedai-kedai jangan cakaplah, memang tutup. Kami makan je stok makanan apa yang ada kat rumah.

Masa on the way patah balik ke rumah, air di atas jalan makin naik, makin laju mengalir. Serius, aku berdebar gila. Dengan bas, lori besar berebut nak masuk lorong untuk buat pusing U. Sabar jelah. Jalan yang banyak pecah dan berlubang tak payah cakaplah, berapa kali aku langgar lubang besar sebab tak nampak jalan. Hujan lebat gila.

Sampai je di rumah, terus ambik Naurah. Berpayunglah dalam hujan yang lebat. Kesian Naurah, tiba-tiba badan panas serta hidung meleleh kerana selesema. Maybe sebab terkena tempias hujan kot semasa hantar dan ambik dia dari rumah BS since last week hujan yang lebat. 

Perut aku lapar gila ok. Bukak peti tengok stok makanan yang ada hanya sosej, fries, meatloaf, salad, sawi, carrot, tomato, susu, biskut, telur. Maka, aku pun gorenglah fries and sosej dulu, sementara tunggu nasi masak. Nasi dah masak, goreng telur taruk kicap, laju je makan. Macam orang kebulur. haha Macam mana la orang lain yang berada di pusat pemindahan. Atleast, aku bersyukur ada jugak benda aku dapat makan on the spot bila aku lapar. Harap mereka cekal dan tabah.

Beberapa keping gambar yang aku sempat snap masa tengah drive.


 
OTW pergi kerja. Ni jalan 2 lorong untuk menghala ke Gambang. Tapi disebabkan jalan sebelah sudah dinaiki air, maka jalan yang aku lalu nak pergi keje ni, dibuka selorong untuk menghala ke KL dan satu lagi ke Kuantan. Waktu ni pun air sudah melimpah atas jalan. Jalan jem sangat.


Ni rumah yang hampir ditenggelami air berada di sebelah jalan menghala ke highway Gambang. Nasib baik jalan raya berada dikedudukan yang tinggi, kalau tak, memang kereta tak boleh lalu jugak ni.

Gerai lemang yang hampir 50 meter untuk masuk ke taman perumahan aku turut ditenggelami air.

Gambar sewaktu aku balik dari kerja. Nasib baik cepat-cepat balik. Waktu aku datang air tak naik lagi dipermukaan jalan. Hujan sangat lebat waktu ni,.

Ni taman sebelum taman perumahan aku. Kesian sangat. Siapa-siapa yang duk taman ni memang tak dapat keluar. Ni waktu otw pergi kerja, aku ambik gambar. Limpahan air banjir tersebut berada atas jalan raya. Patutnya jalan tu aku akan lalu balik dari kerja nanti. Tapi since jalan tu penuh dengan air, maka kenderaan dari gambang menghala ke bandar Kuantan, terpaksa menentang arus dengan memasuki jalan yang menghala ke highway Gambang



Maybe gambar dari aku tak seberapa tapi keadaan semalam betul-betul cuak. Kawan office yang perlu pulang semula ke rumah mereke di bandar, lagilah mencabar. Jalan highway pun turut dinaiki air. Sedang aku dah melantak kat rumah, mereka masih lagi perlu hadap jem di jalan raya dan meredah banjir. Kesian sangat.

Dengan hujan lebat dari pagi semalam, membawak sehingga malam tadi, dengan guruh dan kilatnya, ingatkan hari ni makin teruk jadinya. Tapi alhamdulillah, cuaca baik hari ni. Nasib baik air atas jalan cepat surut. Namun kawan-kawan yang tinggal sekitar Kuantan masih lagi cuba survive dengan bekalan elektrik dan air terputus sejak malam tadi. Bekalan makanan pun tidak mencukupi. Kesian sangat. Aku nak tolong belikan apa-apa untuk menghala ke bandar pun tak dapat. Jalan keluar dari bandar betul-betul terputus sebab masih lagi banjir di atas jalan raya. Cuma mampu berdoa sahaja semoga semuanya baik-baik aje.


Masih selesema pagi ni. Badan dah tak panas. Semoga baik-baik aje.





Till than.
TATA!







THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, December 2, 2013

Craving for putu halba

Alhamdulillah dapat makan jugak putu halba semalam. Kalau hujung tahun atau musim tengkujuh ni, takde benda lain yang aku teringan sangat-sangat nak makan melainkan putu halba. Nikmatnya, terasa keenakannya di makan panas-panas dengan cuaca sejuk, hujan di luar rumah. Boleh bayang tak? haha

Bagi yang tak kenal putu halba, boleh refer kat entry blog aku tahun 2010 dan 2012. Yang pasti gaya penulisan dari dahulu sampai sekarang sama. Buruk! hahaa

Tiap tahun mesti nak craving benda sama kan? haha aku pun tak faham. Cuma boleh cakap, tu makanan yang aku biasa hadap since dari zaman kanak-kanak. Dahlah tak jumpa kat tempat lain, so kemain craving mengalahkan preggy mom gitu.

Dan, nasib baik jugak semalam dapat makan sebabnya BS Naurah balik kampung hari Jumaat minggu lepas. Aku terpaksa ambik emergancy leave Jumaat minggu lepas sebab malam tu badan Naurah panas tiba-tiba. Malam tu tidurnya kurang selesa sikit. Start dari pukul 12 tengah malam sampai pukul 5 pagi, hampir sejam sekali dia merengek nak bf. Kepala aku dah ting tong masa tu.

Pagi Jumaat dia Naurah bangun tidur pukul 10 pagi. Eh, elok je dia ketawa ceria, kepala pun dah tak panas lagi. Sabar jelah. Cuti ibu tinggal sehari je lagi ni. 






So, alang-alang dah cuti, BS Naurah pun ambik kesempatan pulang ke kampung. Aku ok jelah, lagipun dah tak sempat nak time off pagi tu. Kalau dia sedar awal around 7 am, ok lagilah aku bersiap pergi kerja. Maka, bercutilah tiga hari sejak hari Jumaat.

Tapi tak ke mana pun sebab bumi Kuantan dilimpahi dengan hujan rahmat since friday. Kesian jugak kat Naurah, takutlah dia bosan terperap je dalam rumah. Tapi Alhamdulillah, aku boleh manage dia. We do some exciting activity. Masa ni, we talk a lot. Masa ni jugak Naurah dah tahu sebut nama dia sendiri. Tapi of course la sebutannya tak berapa nak jelas. Atleast, dia dah pandai respon dan faham dengan soalan yang diaju.

Aku ajar dia, nama apa? then she will say, Aulah! hehe Supposed Naurah. Tapi takpelah. She did a good job! Ibu bangga dengan Naurah. Nanti bila orang tanya nama, biar dia jawab sendiri. 

Well, ibu lupa nak wish, HAPPY 16 MONTH baby girl! Ibu terharu, dah 16 bulan awak membesar bak juara depan mata ibu.

Antara pencapaian awak setakat ni:

- Dah boleh harap layan diri (bila ibu cakap, ibu nak mandi, nak solat, nak masak, nak sidai baju, dah boleh faham kena main sorang-sorang for a while.)

- Dah faham bila ibu mintak tolong. (Tolong ambik pampers, tolong buang pampers ke dalam tong sampah kat dapur. Bila malam, takut nak pergi dapur sorang-sorang, tarik tangan ibu. Kita berjalan sambil berpimpin tangan sampailah di hadapan tong sampah, awak baling pampers, buangkannya ke dalam tong sampah. Bila ibu berat bontot, malas bangun ambik remote Astro, ibu mintak tolong dengan awak. Kemain laju awak capai remote Astro bagi kat ibu. Bila ibu suapkan makanan kat awak then mulut awak comot, ibu suruh ambik tisu, awak pergi capai sekotak tisu atas meja. Bila ibu nak mandikan awak, ibu suruh ambik tuala, awak laju melangkah masuk bilik, tarik tuala di ampaian.)

- Dah pandai main sembunyi-sembunyi. (Terima kasih Allah, turunkan hujan. sebab kami tak dapat lakukan aktiviti di luar, maka hari sabtu tu, ibu ajak awak main sembunyi-sembunyi. haha Cekal betul cari ibu sampai jumpa.)

- Dah pandai bergurau. (Suka sangat jalan sambil pura-pura pejam mata. Sambil dia berjalan, ibu pura-pura cakap "mana ibu ni." Dia buat-buatlah jalan terhuyung-hayang macam orang mabuk untuk dapatkan ibu. haha lawak. Kalau ibu alih kedudukan, cepat-cepat dia bukak mata, pastu pejamkan mata semula sambil menghala ke arah ibu. Lagi satu pandai sangat geli-gelikan orang. Ibu duk diam-diam tengok tv, dia buat-buatlah sondolkan kepala dia kat leher ibu. Dia tahu ibu geli tang leher, tu yang dia suka sondolkan kepala. Selagi ibu tak ketawa, selagi tulah dia akan buat. Lagi satu, suka geli-gelikan betis dan kaki ibu. Duk diam-diam, tangan dia yang kecik halus tu, mulalah dia buat-buat merayap macam ulat bulu. Serius geli gila. Terkekek-kekek dia ketawa kalau ibu kegelian.)

- Tambahan perkataan yang dia pandai sebut ialah Allah, abang, yak-yak, rain, takut etc. Bila la nak pandai sebut ibu ni. Tak sabar nak tunggu.

- Body movement yang Naurah pandai buat ialah menari, kalau dengar lagu hipa hipa hey kemain suka dia gerakkan bontot. Sekarang suka baca doa. Sambil tadah tangan, mulut terkumat kamit seperti membaca doa, kemain panjang ok berdoa, pastu baharu aminkan tangan. Aku rasa dia belajar sebab tengok BS and aku berdoa panjang selepas solat. Dia punya feeling berdoa tu sambil pejam mata ok. haha sama macam ibu baca doa lepas solat. Waktu tu mesti dia duk atas sejadah depan ibu, tengok ibu berdoa. hehe Selain itu, dah pandai hug. Bila suruh peluk kan, kena request sama ada kita nak peluk sikit atau peluk kuat-kuat. Kalau peluk sikit-sikit je, dia akan hug sambil tangan tepuk-tepuk belakang kita. kalau nak suruh peluk ketat-ketat, dia akan hug sambil tangan peluk leher. Boleh rasa la dia punya hug tu kuat dan lama. Mendalam gitu perasaannya ketika hug kuat-kuat. haha )

- Dah pandai jugak pelbagaikan mimik muka. (Paling tak tahan mimik muka terkejut. Mulut harus terlopong, mata membutang sambil jari telunjuk harus goyang-goyang. Terkejut sangatlah gayanya tu. heee Bila ibu cakap, eeauuww busuknya! cepat-cepat tutup hidung, dengan mulut mencebik. Busuk sangat katanya. kahkah Part paling dia suka buat sekarang ialah, bila pujuk ibu tengah marah. Dia akan condongkan kepala, then say Chak! dengan gembiranya. hahaha Ni BS dia ajar.)


So far tu je, milestone Naurah yang ibu dia ingat semasa umur dia nak meningkat 16 bulan atau 1 tahun 4 bulan. Ibu pasti lepas ni, makin banyak progress pembesaran dia. 


Jalan-jalan waktu petang lepas ibu balik kerja. Model mana pandang camera. kan? haha

Nampak suka sangat kalau petang-petang dapat jumpa kawan-kawan. Ibu pun boleh gosip berjemaah sekali dengan kaum ibu di taman. hahaha Gosip pasal anak ye. ;-)


Till then.
TATA.





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, November 27, 2013

Suplemen untuk anak

Aku rasa telefon aku ni kena hantar semula kat samsung. Dari semalam lagi data network on-off je. Sakit hati tau. Kadang-kadang talian pun bermasalah jugak. Macam malam tadi, tiba-tiba dapat sms 11 miscall dari hubs. Sms sampai pukul 11 malam. Sedangkan hubs called around 7pm. Bila tengok maxis network dari HP BS, ok pulak. Maknanya bukan masalah rangkaian Maxis tapi telefon aku yang problem. gggrrr.

Dahlah pusat servisnya tutup pukul 6 petang. Tak sempat nak pergi hantar nanti. Annual leave pulak tinggal cenonet je. Simpan untuk emergency je. Kena tunggu hubs balik jugak ni. Buat sementara pakai jelah untuk ambik gambar. 

Hobi aku kan ambik gambar Naurah. Aku rasa tu antara hobi kebanyakkan mak-mak jugak. kan? ngeee Since telefon rosak beberapa hari, hati tak happy betul tak dapat nak snap moment dan aksi Naurah. Kamera kompak ada la tapi budak kecik ni pantang tengok aku pegang. Meraung kalau dia nak. 

Panjang pulak pengenalan entry. haha Sebenarnya just nak share suplemen yang aku bagi kat Naurah. Sebenarnya dah 3 bulan bagi. Dah lama nak share cuma kena take time sikit. Kena observe betul-betul baharu boleh share.

Terbukti khasiatnya (Insya Allah). Actually, aku bagi Naurah makan Black Seed atau Habbatus Sauda. Bukanlah suplemen dari mana-mana produk yang ramai sangat duk jual sekarang. Bukan tak percaya keberkesanannya cuma hati seorang ibu tergerak untuk menggunakan suplemen sunnah ini. Seperti yang disebut-sebutkan dalam mana-mana hadis nabi (selain dari kehebatan kurma, madu, delima dsb):


Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda:

“Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut”
Riwayat Imam Bukhari.

Copy dari link ini.


Dari link tersebut boleh jugak baca khasiat black seed ini. Banyak sangat khasiatnya. Cuma aku akan cerita serba sedikit mengikut pemerhatian aku terhadap Naurah.

biji habbatus sauda

Sebotol seperti di atas aku beli kat pasar malam. RM10 saje. Selain dari habbatus sauda, kakak ni jual jugak produk islamik yang lain seperti buah zaitun, jus delima, air zamzam etc. 

Sebulan pertama perkenalkan habbatus sauda kat Naurah ialah dengan mencampurkannya ke dalam makanannya. Seperti campur sedikit dalam bubur nasi, lauk pauk dan botol minumannya. Dalam sebulan jugak gunakan cara tersebut.

Suatu hari, hati tergerak untuk bagi dia rasa habbatus sauda tanpa campur dengan makanan lain. Honestly bagi tekak aku, memang tak boleh nak kunyah biji tersebut sebab rasanya sedikit pahit dan baunya agak kuat macam rempah. Tapi kalau terpaksa makan tanpa mencampurkan dalam makanan, aku akan telannya dengan air. 

Tapikan, untuk Naurah, bila bagi je beberapa biji kat tapak tangan dia, dengan selamba dia pergi jilat tapak tangan. Siap kunyah-kunyah lagi biji habbatus sauda tersebut. Ibu kagum betul dengan Naurah.

Sejak itu, aku dah jarang campurkan dalam makanan dia. Aku bagi dua kali sehari. Waktu pagi selepas dia bangun tidur, aku akan bagi dia minum air kosong dalam botol air dia dulu. Then letak biji habbatus sauda atas tapak tangan dia, then dia akan makan dengan mudahnya. Lepas tu dia akan kunyah-kunyah (even aku rasa tak perlu kunyah pun sebab teksturnya sangat kecik. Dia pura-pura kunyah mungkin. lol) Then baharu bagi minum air putih.

Sekali lagi bagi dia makan adalah pada waktu malam. Jumlah habbatus sauda tu aku anggarkan je. Mula-mula aku bagi 7 biji sekali makan, macam bagi kismis tu. Tapi jenuh pulak nak kira. So aku main tuang je. kehkeh Ibu berdoa, lebih banyak awak makan, lebih bermanfaat untuk awak ye, Naurah.

 Tapikan semasa habbatus sauda berada di atas tapak tangan dia, sebelum dia makan, aku selawat 3 kali, then berdoa seperti biasa. Naurah sabar je tunggu aku berdoa. Maybe dia ingat, aku baca doa makan kot sebab keadaan tangannya seperti menadah tangan untuk bacaan doa makan. kehkeh Dia dah terbiasa baca doa makan sebelum makan.

Sebanyak ni sekali Naurah makan.

Easy to eat for her. licking up till finish.

Siap kutip lagi mana-mana yang melekat kat tepi mulut. haha

Mengikut pemerhatian aku. Antara kebaikan habbatus sauda ialah meningkatkan imunisasi badan, melawan virus dan pelbagai lagi. Seperti yang aku cerita sebelum ni, tiga hari aku demam diikuti dengan selsema yang agak teruk. Risau jugak takut Naurah berjangkit. Dahlah malam-malam memang dia tidur dengan aku and still BF. Nak kuarantinkan diri pun tak boleh sebab ayah dia OS. BS pernah la pelawa nak jaga Naurah waktu malam, biar Naurah tidur dengan mereka. Tapi hati ini tak kuat nak lepaskan. Demam macam mana pun, cuba gagahkan diri jugak. 

Alhamdulillah, Naurah langsung tak berjangkit. Dengan izin dan kuasa Allah s.w.t., Naurah sihat walafiat. Antibodi dia kuat. Sampai sekarang dia tak pernah batuk atau ada kahak. Last dia demam pun masa berumur 5 bulan tak silap. Aku harap Allah s.w.t. kurniakan kesihatan yang berpanjangan untuk Naurah sampai bila-bila. 

Cuma sebagai seorang ibu, aku akan cuba beri yang terbaik untuk Naurah. Tambahan bila dia dah tak fully BF, khuatir jugak akan kekebalan ketahanan badan dia. Selama ni aku berfikir maybe imunisasi dia kuat sebab khasiat dan zat yang terkandung dalam SI, but since dah campur FM, sebagai seorang ibu aku rasa kena cari benda lain untuk boost her antibody.

Tidak salah kalau ikhtiar. Tambahan pulak bila kita amalkan pemakanan dalam sunnah nabi, lebih berkat rasanya. Plus mencari keberkatan itu adalah dituntut sebenarnya dalam nilai-nilai Islam. So, pada pendapat aku sedikit sebanyak habbatus sauda membantu jugak meningkatkan imunisasi badan Naurah. Dan, yang pasti semua ini mestilah dengan izin Allah s.w.t. Kalau tak, bagilah makan suplemen paling mahal pun, pasti ianya tak menjadi jika bukan dengan izin dari-NYA.


Till then.
TATA.






THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 26, 2013

Such a big girl.

Semalam ambik mc sebab demam. Actually demam dah beransur baik tapi badan still sakit-sakit. Lenguh-lenguh satu badan. Start demam hari sabtu. Dahlah berdua je dengan Naurah. Nasib baik BS duk sebelah. Ibu lepak dalam bilik, Naurah duk main kat ruang tamu dengan BS. Kebetulan suami dia kerja hari sabtu tu. Bolehlah dia layan cite kat Astro. haha kemain seronok mereka berdua gelak sakan. Hari ahad tu, dah ok sikit. Tapi bila lepas makan ubat, BS bawak Naurah balik ke rumah dia. Bagi peluang ibu lelap sejam dua. 

Demam dah kebah, baharu hubs dapat balik semalam. Sampai petang semalam suruh hubs ambik telefon kat Samsung Service Centre. Ikutkan boleh dah ambik hari Sabtu tapi tak daya nak drive dengan badan tak sihat lagi. Hari ni hubs dah travel semula. T_T

Actually, bila berjauhan dengan hubs kan, aku yang take over Naurah sorang-sorang, secara tidak langsung, kami berdua jadi sangat berdikari. Aku rasa Naurah ni macam dah jadi kakak-kakak dah. Boleh main sendiri kalau aku tengah masak atau mandi. Pandai-pandai dialah keluar masuk master bedroom and bilik dia, angkut mainan bawak ke ruang tamu. Dia akan main sendiri sehingga dia rasa bosan.Agak lama jugaklah boleh harap dia main sorang-sorang.

Contoh macam hari minggu, dia bangun macam biasa. Tak bagi peluang ibu nak golek lebih pada hari minggu. 1st thing aku buat lepas solat Subuh tu, terus masuk dapur masak breakfast for both of us. Biasanya around 7 am dah masuk dapur. Sebab Naurah akan bangun around 6.30am. Aku pasang Baby TV (kadang-kadang dia tak layan pun). Naurah akan minum susu sambil golek-golek, dah habis susu, dia akan keluar masuk bilik dia atau bilik ibu. Ikut suka dialah nak angkut apa-apa. Biasanya dia akan ambik beg, bantal, kopiah ayah, sejadah. Semua tu akan diangkutnya ke ruang tamu.

While me, akan masak cepat-cepat kat dapur. Sambil masak tu, aku akan masukkan baju kotor dalam mesin. Paling senang dan cepat aku masak ialah sup ayam dan bubur nasi. Kiranya tu makanan aku jugak. Cuma nak bagi rasa sedap untuk tekak, aku akan goreng sambal bilis kering kasi pedas kaw-kaw gitu. hehe Kadang-kadang itu pun ye untuk lunch kami. Aku malas nak masak lauk beriya.

Bila dah siap masak, tengok Naurah dalam mood main lagi, aku cepat-cepat sidai baju. Aku sidai baju kat bilik stor belakang. Dah siap sidai, baharu bagi Naurah makan. Dia suka makan sendiri sekarang. Memang comot habis but who's care, kan? Nanti lepas makan, terus mandi. Biasanya around 9am. Dah mandi, bagi jajan (sama ada buah, biskut, atau kismis). Sementara dia layan jajan dia, aku pulak breakfast.

Around 10am or 11am, Naurah nak nap, so bagi FM, dengan aku sekali tumpang tidur. kahkah Mengantuk ok. Rumah memang bersepah. Harap maklum. Kadang-kadang dia tidur agak lama. Aku tidur kejap je, baharu bangun mandi (buruk kan perangai bila laki takde kat rumah. haha) then kemaskan apa yang patut. 

Tengah hari tu Naurah bangun (around 12 or 1pm), aku kasi makan untuk lunch pulak. Again, dia makan sendiri dengan comotnya. Dan mandi sekali lagi. Lepas mandi, aku teman Naurah main. Kalau nak keluar berdua pun, paling kurang pergi super market dalam taman. Bawak dia main mesin muzik tu. 

Sekarang Naurah jarang nak take nap waktu petang. Dia banyak main. Petang tu, around 3 or 4pm, aku akan pelawa dia makan. Kalau dia nganga mulut bila aku pura-pura suap dia, maknanya memang dia nak makan. So, aku bagi dia makan sekali lagi. This time comot jugak makan. Tapi sekadar "mandi kerbau" je. ngehngeh Cuci ala kadar je dan tukar baju baharu.

Dalam pukul 7 lebih, aku akan bagi Naurah dinner, then lepas makan baharu mandikan dia bersih-bersih. Macam biasa dia akan main macam biasa bila aku solat, mandi atau makan.

Pendek kata, Naurah memang boleh diharap kalau aku ada something nak buat. Agaknya dia pun dah faham keadaan ayah dan ibu dia. Senang sangat nak handle dia. Tak banyak karenah. Bila nak susu, dia akan tunjuk bakul susu. Kalau nak air, dia akan minum sendiri dalam botol yang aku dah sediakan awal-awal, letak kat atas sofa.

Satu benda yang aku yakin nak tinggalkan dia main sorang-sorang bila aku mandi, masak kat dapur ialah, aku ada safety gate, barang-barang berbahaya aku memang simpan elok-elok, dia boleh sepahkan mainan dia sesuka hati tanpa aku marah, aku bagi sepotong epal letak dalam pinggang, dia boleh hadap pinggan tu lama. gigit epal sikit, letak dalam pinggang. hahah comel. Paling senang nak umpan dia main lama-lama, aku bagi periuk satu, pinggang satu, bekas satu dan senduk kecik. Dengan Aamina dia masukkan dalam periuk. kehkeh

Macam hari tu, dia tanpa sengaja terbaling telefon nokia then terkena muka aku yang kebetulan ada pimple bawah dagu. Sakit gila. Sampai berdarah ok. Menitik air mata. Dia ketawa je tengok aku. Gurau katanya (lol). Masa tu aku tengah baring, terus bangun. Then aku dekatkan muka aku depan muka dia, aku cakap, "sakitlah Naurah, terkena handphone tadi. Tengok, darah. Minta maaf dengan ibu cepat".

Suprising is, dia terus hulurkan tangan dia, nak salam. Ya Allah, ibu is melting ok. Terus aku sambut tangan dia, then dia kucup tangan, bye-bye dekat aku. hahahaa Terus dia melangkah masuk bilik dia. kahkah lawak sangat.







 Till then.
TATA!








THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, November 22, 2013

Rambling friday.

Ehem, rajin pulak update blog. wahaha mentang-mentang handphone rosak kan, so moh la kita update life kat sini. Currently, baharu habiskan sepinggan nasi lemak. Tadi ada program apa entah kat office, so kami ambik nasi lemak dan bihun untuk makan waktu tengah hari. Jimat seyh! kikiki Lepas makan baharu fikir,  bilanya aku nak diet entah. bahah!

Tapi malam-malam memang aku tak makan nasi dah. Sebabnya dah tak perlu masak. Makanan Naurah yang aku bekalkan pagi tadi, masih ada. Memang disimpan untuk dinner dia pulak. Pagi tadi, sempat masak sup brokoli, nasi lembik but not so moi dan sotong goreng kunyit. Alhamdulillah, Naurah dah berselera semula. Aku rasa makanan kat Lotus Desaru Beach Resort tu tak sedaplah. Tu yang Naurah tak nak makan kot. Naurah pun dah reti memilih makanan. 

Owh ye, sebut pasal Lotus Desaru Beach Resort, sebenarnya Jumaat hingga hari Ahad minggu lepas, me and colleague ada program TWC kat Lotus Desaru Beach Resort, Kota Tinggi, Johor. Nasib baik dapat bawak Naurah sama-sama. Kalau tak, mau menangis aku tiap malam. Aku rasa belum bersedia lagi nak berjauhan dari Naurah. Bukan aku sorang je tau. Others mommy kat office pun sama. Masing-masing yang ada anak, memang angkut anak. Ofcourse la suami yang jadi babysitter. kehkeh 

Tapikan, sayangnya tak sempat nak copy semua gambar daripada handphone. Eee, serius geram. Walaupun tak banyak sangat tapi tetap rasa macam rugi gila. Kat sana ada tanah lapang yang ditanam dengan rumput carpet. Lepas makan, bawak Naurah santai-santai kat situ. Masa tulah snap gambar Naurah yang cheeky. Kemain ligat dia berjalan. Sayangnyaaaaaaa. Sempat upload 2 keping gambar je kat IG. I is sad.

Gambar dari IG. Kemain suka dia dapat berjalan kat atas rumput ni. Nampak gambar kat belakang yang cenonet tu adalah tempat makan. Seaview. Ok la tapi makanannya tak best pun. hahaha

Gambar kedua kat IG. Petang Sabtu. Lepas habis taklimat around 4.30 pm, bawak Naurah main kat waterpark. Then nampak dia mengigil, naik shutter bus pergi kat padang, tepi pantai.



Itu aje kot gambar yang aku sempat upload. Haih. Maknanya kena pergi sekali lagi ke ape ni?

Tapi aku rasa tak mau pergi dah kot tempat tu. Maybe others hotel kat Desaru, not that one. Selain daripada makanannya yang so-so je, waterpark dia tu aku rasa macam kurang bersih kot. Lepas je mandi, habis badan naurah naik bintik, same goes with their bed. Cuma tempat tu cantiklah, macam palace gitu. Ada banyak apartment, ada perkhidmatan shutter bus kat situ. 

Tapi siapa-siapa yang nak buat kursus office oklah tempat tu. Bukan teruk sangat, cuma kami rasa tak berbaloi, kami travel jauh, berjam-jam, tapi agak mengecewakan. Baik buat kat Cherating je. Dekat pun dekat. 

Esok dah boleh ambik telefon. Baharu dapat sms dari samsung service centre, telefonku dah siap! yeay! tapi sedih jugak, semua data, phone number, picture, note, video etc hilang. Tak sempat backup. Katanya motherboard yang rosak. Motherboard tu ibarat jantung kepada hp. Sad!


 Lepas taip panjang-panjang ni, tak tau nak letak tajuk apa sebenarnya. hahaha Entry pun main campur je. 

Ok, baru teringat, gambar kat Desaru, actually ada dalam simpanan office tapi gambar kami buat aktivitilah. Dalam beratus gambar tu, satu gambar pun takde gambar aku yang cun. Semuanya debab! Buruk ok. Buruk! Ngeri aku tengok. Walaupun gambar aku dapat baucer RM100 pun bertukar jadi horror! hahaha Rasa nak delete gambar tu semua. Wakaka




K.Bye!





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, November 20, 2013

Things around me.

Sejak dua menjak ni, nasib kurang baik. Tapi aku tetap bersyukur sebab semua ujian itu adalah tanda Allah s.w.t sayang kat aku. Tuhan menguji hambanya sebab mahu tengok sejauh mana hamba-NYA patuh pada-NYA kan? Kalau tak diuji, mesti kita rasa hidup kita senang lenang, tanpa sebarang masalah, tak perlu nak meminta-minta dari tuhan, tak perlu bantuan tuhan untuk hidup senang dan lupa diri. Kan? Alhamdulillah.

Walaupun dah agak lama berlalu but i would like to wish all the muslim "Salam Maal Hijrah" semoga kita semakin dekat dengan Allah s.w.t dan semakin baik daripada tahun-tahun yang lepas. See, memang lambat sangat kan. Aku pun ada pasang azam baharu tapi biarlah aku simpan sendiri. Dah come true nanti baru boleh reveal. gitu. hehe

Actually tak tau nak cakap apa sebenarnya. Banyak sangat benda berlaku. Aku hanya cerita apa yang aku rasa boleh diceritakan je kat sini.

Family.

- still had 3 of us. Ibu, ayah and Naurah.

- We moved to another house. Lorong belakang dari taman yang sama. Tapi lokasi strategik which is sebelah je dari rumah BS. So agak senang kerja ibu. Harap-harap pindah kali terakhir untuk episod rumah sewa.Pada hari pindah rumah, hubs still ada. Tapi sehari lepas tu, terus kena OS. So till now, rumah masih tunggang langgang. Haha

- Hubs kena transfer somewhere which is diiringi dengan new position. Sedih sebenarnya. Rasa macam aku ditakdirkan untuk hidup PJJ je. Tapi aku dah biasa sebenarnya. Sebelum ni pun dia pernah OS selama sebulan. So dah biasa hidup berdikari jaga Naurah sorang-sorang. Tak sangka, aku seorang yang kuat sebenarnya. Boleh handle Naurah and housework sorang-sorang.ngeeeeee


Naurah

- Now Naurah dah 1 tahun 3 bulan. Sihat walafiat, timbangan semakin naik. Last timbang setahun hari tu rasanya dalam 9kg ++. Hari tu pergi mall, saje timbang, berat dah 11kg. Maybe ada ralat kat timbangan tapi ibu nak dukung lama-lama memang tak daya. kehkeh Sebab tu, ada untung jugak berjiran dengan BS. Hantar Naurah dulu, baru pergi angkut bag baju dan bakul susu dia.

- Her milestone sangat memberangsangkan sekarang ni. From walking, dia dah mula nak berlari. Padahal ibu tak kejar pun tapi bila dia perasan ibu ada kat belakang dia, sure dia lari lintang pukang. Mean, dia nak main kejar. So, ibu buat-buat jelah kejar dia. Kemain dia ketawa sambil lari.

- Gigi dah ada 8 batang. 4 di atas, 4 lagi kat bawah. Lately air liur dia meleleh keluar walaupun tak kerap sangat. Tak sure ada gigi baru nak tumbuh ke. Now she more behave la part mengigit tu. Takde dah nak gigit bila BF.

- Basic things she know, banyak sangat. Like she know how to clap her hand (sama ada kita suruh tepuk tangan dengan atau sing a song), suka menyanyi daripada menari. The new song that she love to sing is Happy Birthday song. Hari tu dia nyanyi birthday song untuk ayah dia. Sweet sangat. Dia suka tiru gaya orang dewasa buat like bila dia nampak ibu pakai tudung, dia pun sibuk ambik kain nak pakai jugak. Same goes with women wear (u know what it is! haha), sibuk la dia capai kain apa-apa belit kat dada dia. haha such a sweet kid.

- Naurah jugak tau sebut a few word dengan jelas. Antara new word yang dia pandai ialah Allah, ball, tiga (dulu asyik dua memanjang. haha), star (sambil jari tunjuk kat atas.), naurah (called her own name tapi bunyinya naulah. haha). Actually had a few more tapi tak dapat ank recall now in my mind. But, this one word yang ibu tertunggu ialah, i want to hear she called me IBU. Soon maybe. Bayangan BU pun takde lagi. Kalau ayah, memang ada keluar from her mouth kadang-kadang. PAPA and MAMA memang dah lama sangat dia sebut. Soemtimes she called me mama. haha Apa-apa jelah Naurah.

-  Since last week, Naurah became a picky eater. Selalu bagi apa sahaja, dia memang makan. Sebab tu tadi cakap, air liur dia meleleh. Tak sure dia hilang selera makan sebab sakit gusi ke or memang ada masanya dia akan hilang selera makan. Tapi takdelah dia tak makan langsung. Cuma dalam satu, dua suap, the rest dia banyak main. Suka buat bunyi, yummm..yummm... time makan tapi makanannya tak ada pulak masuk dalam mulut. hehe 

- Food supply ke rumah BS atau i would like called it BENTO, kurang memberangsangkan lately. Salah satu puncanya ialah, sebab berpindah rumah. Take time nak kemas semua barang. Semuanya ada 3 kotak. Dengan cabaran husband OS lagi. Kalau aku kemas time Naurah tak tidur, memang tak jadi kerjalah jawabnya. Biasanya niat nak kemas tu ada. Around 8 or 9 after dia tidur, aku dah pasang niat nak kemaskan. Tapikan suddenly the plan will change bila aku tengah dodoikan dia. Dia nak aje aku baring sebelah masa dia nak tidur tu. So dengan aku-aku sekali yang tidur. haha Bila sedar je, mata memang mengantuk. Bangun pun gara-gara nak solat Isyak, cuci botol susu. Nak mengemas, memang jauh benar jalannya. Badan terus flat. Pagi-pagi tu, around 5.30am or 6am, Naurah dah bangun. Nasib baik la Naurah jenis yang ceria di waktu pagi. Tak ada moody. So bolehlah aku masak bekal dia (simple je pun, sup ayam and moi) dan jerang air panas untuk letak dalam termos dia. While dia layan Baby TV Channel. Nasib baik.


-milk supply so far, masih ada. Cuma aku dah ajar tak fully BF since dia dah 7 bulan. Kenapa entah, aku jadi malas nak pam kat office. Walhal, susu masih banyak lagi. sekarang Naurah hanya BF waktu malam sahaja. Tu pun kadang-kadang dia nak botol more than SI. So, aku rasa, aku tak kan hadapi masalah bila susu kering nanti, atau struggle nak pisahkan anak dari SI. Naurah dah biasa dengan FM, kadang-kadang nak tidur, dah tak payah bobok bontot, bagi FM, dia guling-guling sampailah terlelap. Kadang-kadang jelah. heeeee Since Naurah berusia 7 bulan sehingga 1 tahun 3 bulan, aku bagi dia FM jenama keluaran Mead Johson. From 7 to 13 month dia minum susu Enfalac A+, now tukar step 3 terus, iaitu Enfagrow A+. Alhamdulillah, Naurah tak ada masalah dengan susu.


Myself.

- Makin debab. Baju kurung untuk pergi kerja, yang betul-betul selesa nak pakai sekarang (i mean longgar kat badan) ialah hanya 10 pasang sahaja. Lain-lain hampir 50 pasang lebih tu bak balut nangka tau! I is stresss. Hahaa

- Cita-cita nak diet. Tapi cita-cita takat sebut jelah. Buat belum lagi. hahaa 

- Kerja macam biasa. Cuma rasa bersemangat lebih bila balik dari TWC. Penceramah is super best. Aku rasa bermotivasi sangat. Harap sampai bila-bila. hehee

- OWH, terbaru yang terjadi kat aku ialah, telefon aku rosak semalam. Mati terus. HUWAAAAAA nau aku pakai telefon cokia yang tak ada wassap, IG, FB, Dayre so on. Pendek kata boleh taip sms dan calling je. Mati kutu aku malam tadi kat rumah. Dah biasa hidup dengan teknologi kan. (haha poyo!) Petang ni nak hantar samsung centre. Nasib baik ada waranty lagi. Tapi bila ngadu kat hubs, telefon rosak, dia gelak je. Siap cakap lagi, ada hikmahnya. Tau ape hikmah dia cakap tu? Maknanya aku kena luangkan lebih masa kat Naurah. Kalau telefon ada mesti kejap, layan IG, wassap, wechat lah pastu kejap-kejap tulis diari. hahahaa DANG! Ok hubs! Alhamdulillah, telefon rosak. Takpelah take time nak repair pun, aku akan manfaatkan betul-betul waktu dengan Naurah.

Tapi sempat lagi husband balas, kalau boleh malam-malam kurangkan layan cite korea tu. hahaha 

So, aku balas la,

"tak payah bayar bil astro, nanti astro kena potong, takdelah sayang tgk lagi" - aku

"tak boleh, kesian naurah nak tengok Baby TV"- hubs

Owh, kesian kat anak. Ok, fine.

Tapikan, Naurah layan Baby tv waktu-waktu pagi semasa aku sediakan bekal dia dan waktu petang semasa aku mandi, solat je. Lepas tu aku layan Korea. hahaha  So, agak-agak Astro tu manfaat untuk siapa sebenarnya? hahaha





Ok, got to go. Had a lot of work to do. 
Sebelum tu, some photo from my dayre. ;-)
my little pie. ibu geram tengok dimple awak yang tak berapa nak dalam tu. heeee
Enjoy watching Baby TV
 
BF.
 Sekian.
TATA!!





THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, November 12, 2013

Dayre Application. Lets Dayre ppl!!

*hug and kis* blog! Rindu. Tapi aku tak ada masa nak menulis kat sini. Tapi tak bererti blog dah tak penting bagi aku. Aku sayang blog ni. Kenangan dari zaman bujang, karangan buruk (now pun buruk lagi hahaha) sampai dah ada kisah zuriat aku. Touching gila! *tears* hahaha

Actually, aku baru install application DAYRE kat telefon. Dia umpama mini blog atau lebih tepat lagi ibarat diari online. Siap ada kira total hari dalam setahun, ada tarikh, hari. Cuma tinggal kita update, nyatakan sendiri waktu kejadian yang ingin kita share kat situ.

Setelah baru 3 hari aku guna aplikasi ni, apa boleh aku katakan, aku suka. Tapi tapi tapi tapi tapiiiiiiiiiiii ia tak setanding dengan blogspot. Blogspot is still number one. Masalahnya seperti yang aku nyatakan di atas, iaitu relate dengan MASA yang menyebabkan aku sangat perlukan aplikasi DAYRE ini. Manalah tau, one day aku mengidap amnesia ke, so boleh la aku baca kisah aku hari-hari kat Dayre tu. (mintak jauhlah amnesia tu. hiks)

Aku nak share sikit pasal aplikasi Dayre ni. Disertakan dengan gambar aku screenshot kat telefon.

STEP BY STEP

 Aku pengguna Note II, so kalau nak install tu kena cari kat play store. Cari DAYRE. Sure jumpa. Then install macam biasa. Then ikuti langkah register semua tu.

Step 1


Mula-mula bukak Dayre, dia akan keluar macam ni.

Step 2: Paparan HOME

Lepas tu, dia akan keluar page macam ni. Gambar HOME yang aku circle kat atas tulah, adalah rupa HOME seperti dalam gambar ni. Kat HOME, ada macam-macam button yang boleh kita click. Nanti aku share step by step.


Gambar yang aku code by number 1 hingga 5 adalah the way entry untuk kita publish kat Page Dayre kita. Boleh pilih nak guna kaedah mana satu.

Contoh, kalau nak share diari bergambar, klik je simbol kamera (no.2) then akan keluar choose photo atau nak snap picture terus. Then dah pilih gambar, kena crop dulu dengan menggunakan SCALE & MODE yang telah disediakan. Then dah pilih, baru boleh add caption. Caption sampai 500 patah perkataan. Ikut je step by step. Sangat mudah.

Word PAGE yang aku circle tu, ada button untuk kita lihat PAGE DAYRE kita. Nanti aku tunjuk gambar Page Dayre aku.

 Step 3 :Page Dayre / update diari


Dayre Page

 Beginilah rupa page Dayre lepas klik button yang aku circle word PAGE tu. 

Faham dok? hahahaha


Contoh entry aku publish dalam Dayre semalam.



 Nampak tak, rupanya macam diari tu?

Ada 3 kolum untuk memudahkan kita mencari entry lama. Iaitu DAY, WEEK dan MONTH. Then in between tarikh (Monday, 11 November 2013) boleh tengok older entry or newer entry jugak.

 Kat Dayre jugak, ada counter hari dalam setahun. Last aku update semalam adalah hari ke-315 pada tahun 2013. Gitu.













 Tu dia, diari aku semalam yang aku kongsi guna Dayre Application. Kalau banyak yang kita share kat situ, maka berjelalah akan keluar. Aplikasi ni tak akan asingkan kita punya update by each entry tapi dia akan rangkumkan sekali mengikut tarikh kita update diari kita tu. Yelah, sebab tu namanya diari kan. Kita boleh rakam kejadian yang berlaku the whole day kan.. Kalau nak lagi memorable, catatlah kejadian tu by time.


 Step 4:  Baca diari rakan-rakan yang kita follow





Nampak tak red circle yang aku tunjuk dengan arrow tu? Button tu kat sebelah simbol HOME je. Simbol sebelah HOME tu macam simbol NEWSLETTER je. So klik kat situ then keluarlah segala macam update dari kawan-kawan yang kita follow. Then klik mana-mana kita nak baca, then boleh LIKE dengan tekan simbol LOVE atau nak KOMEN pun boleh. Nak SHARE kat mana-mana pun boleh. NEWSLETTER ni diasingkan mengikut tarikh yang dia orang update.

STEP 5: Macam mana nak cari rakan yang guna aplikasi Dayre



 Perasan tak yang button aku circle tu..  button tu ada kat atas sekali sebelah kiri di ruangan HOME. Klik je, akan keluar seperti gambar di atas. Kat sini boleh nampak wording SETTING, EXPLORE (cari dayre rakan-rakan) dan NOTIFICATION.


Untuk setting profile





Untuk cari Dayre rakan-rakan, klik word EXPLORE then TAIP USERNAME, klik ruang BLOG then SEARCH. Then klik pada blog yang kita jumpa tu, nanti kat PAGE dia, tengok bahagian atas sekali sebelah kanan, ada button FOLLOW. So klik kat situ je.



 Mudah kan nak layan Dayre ni? 

Aku suka Dayre ni sebab ia praktikal untuk aku update daily activity di mana-mana sahaja. Kadang-kadang kat rumah internet slow sangat, so bila nak update blog, kemain lama upload guna blogger android. Pulak tu, kat blogger android, aku kena karang ayat panjang-panjang dulu, bawahnya baru boleh letak gambar. Then gambar pulak tak boleh masukkan caption. 

Tapi, kalau guna Dayre ni, by picture or video aku boleh masukkan caption untuk jelaskan imej tersebut. sukaa sangat.

Cumaaaaaaa yang aku TAK SUKA pasal Dayre ni, saiz gambar yang boleh di share dalam tu kena ikut ukuran SCALE yang telah disediakan. So tak dapat nak upload gambar penuh. Tak macam blog ni, sebesar mana gambar aku suka boleh je upload. heeeeeeeee

Then, satu lagi ialah Dayre ni selalu hang atau sangkut tau. Asal lama sikit loading, mulalah hang. Geram tau. Aku kemain dah karang nak komen Dayre member, sekali sent tak keluar. 



Ginilah rupa hang tu. Sama ada telefon aku dah berat atau tenet lembap kat rumah aku. Loadingnya agak lama sikit.


But, after all, aku suka aje. Kadang-kadang Naurah dah tidur awal malam-malam, aku ambik peluang ni, update what goes around the whole day. Macam kita tulis diari before tidur gitu. Tapi diari ni orang boleh baca. Erk! hahaha



So lets Dayre people! Username aku, Hanasoffelia. heeeeeeeeee






Till then!
TATA.




THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...