Thursday, August 30, 2012

Cukur Jambul Nur Naurah Rayyani

Hari ni genap usia Naurah 1 bulan 3 hari atau 33 hari. Means ada beberapa hari lagi nak kena makan nasi lauk ikan bakar, lada hitam, minum air kunyit,  bertungku tiap pagi, bertangas dan bengkung perut (owh, after pantang pun still nak bengkung perut jugak, best! terasa ramping giteww. Ye kah? kahkah). 

Dan, hari ahad ni adalah hari pertama Naurah outing untuk ke klinik (LOL). Nak kena cucuk 1 month. Entah kenapa nurse set appoitment terlebih beberapa hari dari usia sebenarnya 1 month and im wonder berapa berat Naurah this time. Kronologi berat Naurah yang semakin bambam : Born 3.35 kg, 10 days was 3.65 kg and 19 days was 4.41 kg. Rasanya kali ni mau mencecah 5 kg kot tengok gaya penyusuan Naurah yang sangat suka nenen. Boleh dikatakan setiap 1 jam lebih atau 2 jam. Naurah akan terjaga untuk nenen. Naurah nenen sedikit tapi kerap. I wish she nenen a lot for 3 or 4 hours each, baru i puas tidur. Tapi nak buat macam mana dah my little Naurah punya style macam tu. Ikut jelah rentak dia. Anything for you my dear. ^_^

Pada 24 Ogos 2012 (Jumaat) yang lepas kami buat small majlis cukur jambul untuk Naurah. That time usianya baru 27 hari. Ikutkan i nak buat majlis tu after berpantang and kat KL maybe. (motif buat lepas pantang adalah untuk mentedarah lauk pauk yang best2! hewhew). Terliur ok, tengok dia orang sume makan lauk pauk best-best masa majlis cukur jambul tu. hukhuk

About planning nak buat kat KL pulak sebab majlis Akikah nanti nak buat kat kampung i (Insya Allah this cooming Raya Korban), so satu lagi majlis penting our baby was cukur jambul nak buat kat KL. Barulah adil, both our family merasa majlis keraian untuk baby Naurahkan. Plus ibu Naurah ni berangan-angan nak buat cukur jambul KL style (KONON! hewhew) which is ada kumpulan marhaban, mengaji Quran and small decoration buaian untuk Naurah. Tapi after discuss with my family and husband setuju buat kat kampung je sementara semua saudara mara masih berada di kampung for Raya Celebration dan atas alasan yang terlalu peribadi untuk diceritakan buat masa ini. T_T

So, we end up majlis cukur jambul Naurah kat kampung i pada raya ke-6 with simple and very meaningful celebration. So, this is our beloved Naurah punya Majlis Cukur Jambul with my kampung style. 

We decide nak buat hari Jumaat sebab ia penghulu segala harikan then sunat untuk potong rambut dan kuku baby all that. After dah decide tarikh, then pilih waktu iaitu  8.30 pagi. Sebabnya kat kampung cuaca sangat panas untuk diadakan majlis tersebut after Solat Jumaat. Takut Naurah terpekik je diarak nanti. So, malam sebelum majlis tersebut, my family with a few neighbor gotong royong masak memasak. So, tak adalah kelam kabut my family nak masak pagi hari esoknya. Just panaskan lauk pauk and masak nasi je. Then undangan tetamu pulak husband yang uruskan (he learn a lot to speak in Kelantan dialect and bergaul dengan orang-orang tua kat kampung, which is one of the way is lepaking at kedai kopi waktu petang  dengan orang tua and at night pray at balasah/surau. PROUD WITH HIM!)

So, pagi hari Jumaat tu kami kejutkan Naurah awal pagi. She behave well walaupun malam tu dia kuat meragam, asyik terjaga je and i quite worry takut dia meragam pagi nanti sebab tak cukup tidur. 

6.30 pagi atas pangku Oyang (moyang). Oyang angkat Naurah dari tilam sebelum dimandikan. Lena je dia tidur.

Very good girl. Senang nak kejutkan.

Senang je nak kejutkan Naurah without menangis iaitu cium and gomol-gomol pipinya berulang kali. Orang yang paling suka kejutkan Naurah macam tu adalah ayahnya. Naurah terus terjaga sambil mata terkebil-kebil pandang kami kat sekeliling. She love kot the way kami kejutkan dia. Dan, Naurah paling tak suka terjaga dari tidur disebabkan bunyi bising, dia lgi suka orang kejutkan dia. Very good girl. ^_^


Morning smile from Naurah. What a bliss day have a dotter like her. ^_^

Then, sementara others family sibuk di dapur, me and my mum sibuk siapkan Naurah awal pagi. This is first time Naurah dimandikan awal pagi. Again, she behave well. Dia suka sangat bila kena mandi. Ikutkan kesian jugak nak mandikan dia awal pagi, takut dia sejuk tapi bila difikirkan, sebelum majlis bermula kena pastikan Naurah dalam keadaan selesa, bersedia dan kenyang barulah dia tak melalak nanti. So, after mandikan, siapkan dia, bagi nenen then she take nap for a few minutes.

Sleep in peaceful. Dah mandi, perut kenyang, tidur dalam sejuk, nikmat kot dia rasa.

FYI jugak, my kampung style, baby yang nak diarak nanti kena bedung dan tak boleh cover kepala sebab mereka akan gunting rambut baby sedikit dan akan letak tangan kat kepala baby sambil baca sesuatu oleh tetamu yang hadir. Kalau ramai tetamu yang hadir, maka lamalah Naurah diarak nanti. Wish she be a good girl nanti. Takut dia menangis je tengok ramai orang. hehe Dan, before dia terjaga, we all dah bedung siap-siap sebab Naurah sangat susah dibedung kalau dia terjaga. And one more thing, kami kena kejutkan dia siap-siap sebelum diarak.

small image with big meaning. Saat Naurah diarak dan diselawat. Ibu malu nak ambik gambar, maka sekeping ni jelah kenangan majlis cuku jambul Naurah. hehe

Tetamu yang hadir terdiri daripada orang surau dan orang kampung. Semuanya lelaki yang berselawat. So, no wonderlah ibu malu nak ambik gambar Naurah. Takkanlah aku nak mencelah di kalangan kaum lelaki. Kalau majlis ni buat kat KL, confem aku snap gambar Naurah diarah dekat-dekat sebabnya tetamu yang hadir adalah kaum ibu yang akan berselawat and marhaban. What to do.. yang penting that day Naurah behave well and do a good job.

Sebelum selawat dimulakan, acara tahnik oleh imam surau kampung dilakukan terlebih dahulu. Tahnik also known as belah mulut. A few thing akan digunakan for tahnik. And, i believe setiap orang maybe tak sama dengan bahan-bahan yang digunakan for tahnik. Like kat kampung i dia orang prepare banyak sangat barang. I thought hanya guna air zamzam dengan buah kurma je. Rupanya pelbagai jenis bahan kena sediakan seperti gula batu, garam, asam keping, kurma, kismis, air tebu, air zamzam, cincin emas, cincin perak dan suasa. Tak tau apa guna semua tu. Ikut jelah, dah orang tua suruh buat. Yang pasti, hati tidak keruan, wonder if dia orang sumbat semua benda tu dalam mulut Naurah atau just sebagai syarat je ada benda tu.


Dulang untuk tahnik. I saw a few rambut Naurah yang telah digunting oleh imam dan diletakkan dalam cawan berisi air yang disediakan.

Tangan gergasi ayah.

Husband show us the way guest pegang kepala Naurah semasa Naurah diarak. They put their hand atas dahi for a few second then hembus dari atas kepala hingga ke hujung kaki. Not sure, ayat apa yang dibaca. Husband told me, Naurah diam je bila semua orang pegang kepala dia. Tak menangis langsung. Maka, disebabkan kelakuan baik Naurah, ibu bagi upah dulu sebelum she totally dibotakkan selepas tetamu balik. hehe 

Then, dah siap majlis tersebut, husband and auntie take turn cukur rambut Naurah. Sampai sakit belakang dia orang nak licinkan kepala Naurah. Lebat sangat rambut dia. hehe 

Nasib baik dia tidur lena masa cukur rambut. Kalau tak jenuh nak cukur tu, kepala asyik bergerak je.
About 3 hours jugaklah nak licinkan kepala and potong kuku Naurah after majlis tersebut. Sekejap-sekejap dia terjaga. So, ibu kena selalu get ready kat sebelah. Bila terjaga je kena nenen, then dia tidur semula, baru boleh cukur semula. hehe

And a few picture of my little Naurah with her new looks.

Muka macam dia terkejut je kepala dia dah botak. haha

Naurah with big laugh.

Pantang ajak sembang, suka nau ketawa.
After dah selasai licinkan kepala dia, my mum ambik daun cekuk manis digumpal untuk diletakkan atas kepala dia. My mum cakap tujuan letak daun tu ialah untuk sejukkan kepala, lebatkan rambut dan hitamkan rambut baby. Supaya rambut baru yang tumbuh nanti sihat dan cantik. AMIN.




This is how daun cekuk manis looks like. Masa kecik-kecik selalu main pondok-pondok guna bunga pokok cekuk manis sebagai anting-anting. Comel je bunga dia bila ditekap kat cuping telinga. Melekat macam anting-anting. hehe Then daun dia pulak, dipotong halus, konon nak masak mee goreng. Terasa tahap dewa jiwa kreatif kecik-kecik dulu. Haha Sudahnya selalu kena marah kat mak, bila mak nak ambik daun cekuk manis untuk masak lemak, habis botak pokok tu, diambil oleh budak kecik yang terlebih dahulu buat main masak-masak, konon-konon buat mee goreng mamak. Wakakaka Nostalgia betul memori zaman kanak-kanak.

Then, daun tu digumpal-gumpal dengan air susu ibu sehingga ia hancur dan mengeluarkan buih, barulah dilumur atas kepala baby. Like this:

"Argh, malunya kepala dah botak, tak ayu dah!" Naurah. hehe

Walaupun dah botak, Naurah tetap comel and kiut-miut di mata ibu and ayah. (mind u: bila ada anak, kita akan rasa anak kita paling comel di dunia walau hakikatnya ramai lagi budak lain yang comel-comel. Normal kot perasaan ibu bapa macam ni. hehe)

My little Naurah yang super botak cute. ^_________^

Baru perasan bulu mata Naurah panjang dan lentik sejak kepala dia dibotakkan. hehe

  
Selesai sudah tanggungjawab ibu dan ayah untuk majlis pertama Naurah. Next was Akikah pulak. Insya Allah, its will be done soon. Mau selesaikan  cepat-cepat  benda yang wajib dilakukan.

Thats all our majlis cukur jambul for baby Naurah yang cukup simple tapi penuh bermakna.


Till then.
Love, Naurah.








THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, August 27, 2012

Aidilfitri 2012 KAMI!

For the first time beraya sebagai seorang isteri dan ibu. Sangat berbeza sekali tambah-tambah beraya dalam pantang. Kalau tahun lepas dikuarantin daripada menikmati juadah raya yang super best gara-gara mau kelihatan vogue da vass lagi meletop (meletop KAH? haha) menjelang hari persandingan yang jatuh pada hari Raya ke-3, tapi this year, AGAIN this year kena kuarantin jugak sebab berpantang (being a new mom). 

Betul-betul mencabar. Tapi raya tetap raya. 1 Syawal genap usia Naurah 21 hari. Jauh lagi perjalanan pantang tu. So, makan kena mau ingatlah. Bak kata makcik-makcik kat kampung "tak sayang badan sendiri takpe tapi kalau sayang suami, jagalah diri, kena pantang, tahun depan, umur panjang, boleh beraya sakan". hehe pandai je pujuk nafsu makan aku. kehkeh Sabar jelah tengok nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, lauk pauk best-best depan mata.

Tapi walau sibuk berpantang, nak jugak tu melaram. Siap tempah baju kebaya lagi, malangnya my mum tak sempat siapkan. So, pakai jelah baju kurung warna pink yang sedia ada. Janji pink seperti yang dirancang. Daripada pakai kain batik, tak vogue gitewww. ehehe 

Tak kisahlah ada sepasang baju raya pun, feeling raya tu lebih fokus pada Naurah je. This is her first time Raya celebration. Walaupun dia tak mengerti apa-apa (hanya tau nenen dan tidur hehe) tapi tetap raya sakan. Ayahnya lagi excited dari ibu. Entah berapa helai baju raya dia beli. Tak termasuk lagi baju raya yang dikirim oleh SIL and BIL dan hadiah dari kawan-kawan. Cukup untuk raya sebulan kot. Hehe Konklusinya, Jangan beli baju baby banyak-banyak, nanti bila baby lahir, ramai yang bagi baju (TIPS PENTING NI!) hahaha 

Tapikan, dah kata baby, like what i said, kerjanya tau nenen dan tidur je. Kadang-kadang terjaga, bolehlah nak ajak borak. So, nak bergambar tu agak susah sikit. Dahlah kat kampung tahap cuacanya panas yang amat. Pagi-pagi Naurah mandi, pukul 11 dah kena tanggalkan baju. Pukul 1 lap-lap badan sikit bagi sejuk, then tukar baju raya yang baru, nenen jap, then tidur lagi. Dah tu bila masanya nak bergambar. Nak tunggu sampai lewat petang, ibu dan ayah dah belangas gila, nak jugak tukar baju. Last-last gambar raya hanya sekeping. Tu pun ambik sendiri. T_T Sabar jelah.

Ayah balik dari sembahyang raya, tengok-tengok Naurah dah tidur. Ibu pulak sibuk layan tetamu yang datang. Macam mana nak bergambar.

Gigih nak bergambar dengan baby. Lepas mandi petang, nenen jap, cepat-cepat bergambar. Tu pun Naurah mengamuk nak tidur, asyik menguap je.. Kesian anak ibu. hehe

Tengok gaya macam ayah beraya sakan daripada baby. hehe

DAN, gambar kami bertiga. Diambil sendiri oleh ibu. Nak ambik sekeping gambar ni kemain jenuh pujuk Naurah. Sampai kena nenen dulu, sudahnya sampai Naurah tertidur, ayahnya bermandi peluh. hehe


Gambar juadah di pagi raya dan beraneka biskut raya, tak kuasa nak rakam. Dah kita tak boleh makan semua tu, tak ada kejenya nak pi jenguk dekat-dekat. Kang ada yang curi-curi makan. 

Walaupun di mata nampak macam so-so je Aidilfitri 2012 kami, tapi di hati, ia cukup meriah. Apatah lagi this year merupakan tahun pertama beraya di samping suami dan lagi bermakna dah ada baby sekali. Double happiness!

Nothing can't buy!
Tak dapat berjalan rumah kawan-kawan.
Tak dapat makan best-best pagi raya.

Anything for you my little princess Naurah.

27 days old.

Thats all raya story. Next was Majlis Cukur Jambul Naurah. Tak sempat nak combine story 2 in 1. Insya Allah. 

Panggilan menjalankan tugasan (Naurah merengek) dah berbunyi, nak pergi nenen Naurah. Kalau dilambat-lambatkan menyahut panggilan tu, maka melimpah ruah susu keluar, membazir itu amalan syaitan. :-p Trust me, bila dah jadi ibu, once dengar je suara baby nangis, automatik Miss B berdenyut-denyut and "POP" Miss B muntahkan laharnya. :-p

Ok. BYE!




Meow~meow~:
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN TO ALL.






THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, August 8, 2012

My Labour Room Story : NUR NAURAH RAYYANI

Assalamualaikum w.b.t.

Pejam celik dah seminggu lebih menjadi mommy. Semalam last bertungku dan berurut. Pergh~ sakit berurut jangan cakaplah, lenguh 1 badan. Maklumlah sejak zaman anak dara lagi mana penah berurut. Kalau bukan sebab bersalin memang tak adalah nak merasa semua ni. Sakit dan geli. hehe Sampai nak demam badan ni.

Tapi, selepas berurut rasa berbaloi-baloi sangat. Badan rasa ringan je dan paling best, susu untuk baby melimpah ruah keluar. hehe Alhamdulillah, rezeki baby.So, now baru sempat nak update blog and story mory pengalaman dalam labour room. hehe Terima kasih ramai yang bertanya dan sabar menunggu mommy baru ni cite kisah labour room. 




As i promise,this is my deliver story. 
(TIADA YANG BETUL MELAINKAN YANG SEBETUL-BETULNYA :-p) LOL



27 JULAI 2012 (JUMAAT)


10.30 pagi :
Dah rasa sakit perut sikit-sikit, macam memulas-mulas. Bila masuk tandas taknk pulak poo poo (:-p). Sakit perut kadang-kadang datang 15 minit sekali, kadang-kadang setengah jam sekali. Bila dah tengah hari langsung tak rasa sakit dah. Tapi masa ni tak bagitau sape-sape lagi sakit perut, takut salah faham lagi sebab makan banyakkan berbuka puasa semalam. hehe Bagi melupakan sakit perut tu, sempat update blog. This ENTRY.


3.00 petang:
After solat Zohor, perut rasa makin memulas every 15 minutes. Kali ni dah keluar masuk tandas, tapi still tak ada tanda keluar darah or air ketuban. This time jugak my mum dah perasan i asyik ulang alik g tandas je. Then bagitau my mum rasa sakit perut. My mum cepat-cepat called ambulans Klinik Desa kat sini. Sumpah, i meronta-ronta tak nak. kehkeh Malu ok naik ambulans, macam apa dah. Then 1 lagi, i nak sedapkan hati, ni bukannya sakit nak bersalin sebab takut nak masuk labour room sorang-sorang. Harap-harap sakit perut esok, bila hubby dah ada di sisi. Masa ni hubby dah balik KL semula. Kesian dia seminggu duk kat kampung dengan i, ingatkan baby nak keluar betul-betul tarikh jangka. So, if hubby nak travel balik ke sini memakan masa 8 jam, i takut sangat, if i terbersalin malam ni.

Tapi since my mum dah called ambulans, nurse datang rumah, buat VE, bukaan jalan still 2cm. Tapi nurse tetap suruh i pergi hospital hari ni jugak, alang-alang esok pagi memang kena serah diri jugak if tak ada tanda nak bersalin lagi. Nak taknak kena induce esok. Pasrah. Mak ikut sama naik ambulans. :-p

4.30 petang :
Dah sampai hospital, rasa sakit makin kerap. Kejap 15 minit sekali, kejap 10 minit sekali. Nurse check BP, urine test, heartbeat baby, everthing ok. Then nurse cakap, doktor nak buat VE sekali lagi. I tak kisah sebab dah 2 kali buat VE, tak rasa sakit pun. hewhew Tapi nak menunggu doktor datang tu kemain lama. Sampai pukul 5.30 i tunggu kat labour room  still tak datang-datang lagi. Masa tu ada 3 orang preggy mom yang menunggu bersama-sama i. 

Oleh sebab lama sangat doktor nak datang, then i teringat pulak my mum tak ada bawak apa-apa untuk berbuka nanti, so mintak izin nurse nak temankan my mum pergi beli juadah berbuka nanti. Sakit perut masa tu tak adalah kuat sangat, so i sangat confident yang i boleh berjalan-jalan lagi. Nurse macam tak bagi mula-mula tu sebab dia dah register my name, if jadi apa-apa kat i, dia orang yang bertanggungjawab. Tapi i pujuk betul-betul, baru dia bagi. Tu pun dia suruh beli makanan yang dijual kat tepi pagar hospital je. BAIKLAH. hehe

Tapi kami anak beranak pergi bazar Ramadan kat Stadium. Siap lintas jalan lagi. haha Adalah 15 minit jalan kaki dari labour room nak ke bazar tu. Mula-mula my mum tak setuju, takut i sakit perut dengan tiba-tiba tapi i yakinkan my mum, nak pergi jugak bazar, dengan harapan bila berjalan banyak, then doktor buat VE nanti, jalan dah bukak banyak, tak perlu menanggung sakit lama-lama.

Kami anak beranak sempat beli nasi putih, sup tulang, kerabu perut, ayam masak merah, 3 jenis kuih muih dan air kelapa. Tengok jam dah pukul 6.30, masa nak patah balik ke labour room, husband called, cakap nurse and doktor cari i. Terkejut husband tau i pergi bazar ramadan. Tak pasal-pasal kena marah. hehe

6.50 petang :
Doktor buat VE. Kali ni doktor lelaki muda. Hensem. :-p Malu jangan cakaplah, nak mengangkang tu rasa nak tutup muka je. kehkeh tapi nak buat macam mana, redha jelah. Siap tanya nurse lagi, nak doktor perempuan yang buat VE tapi nurse cakap doktor perempuan semua ada kes dalam labour room. Ok, fine. Tapi sebelum buat VE tu, rasa nak wee wee je, then pergi toilet dulu, sekali tengok ada lendir campur darah keluar. Mulalah panik. Bagitau nurse, then nurse suruh baring atas katil kat VE section.

VE Section. I duk katil no.2.

I menunggu kat depan VE Section agak lama, so macam-macamlah dapat dengar. Ada yang menjerit kesakitan masa buat VE. Mula-mula i fikir, sakit sangat ke buat VE tu sampai dia orang menjerit, atau memang dia orang tak tahan sakit kot. Sebab dah 2 kali i buat VE, tak rasa sakit sangat pun. Tapi, bila tiba turn i kali ni, doktor lelaki yang buat VE, baru i rasa macam mana sakit gila vavi VE ituuuuuuuuu. Rasa nak rabak miss V. Gila kejam rasa doktor lelaki tu, ganas gila ok. Rasa nak terajang muka dia. Kemain cakap lemah lembut dengan aku, siap suruh tarik nafas, jangan tahan nafas, sekali bila dia masukkan tangan, terus menitik air mata, siap aku cakap sakit lagi. Dia suruh tahan sikit, nak tengok berapa bukaan, then dengan tiba-tiba aku rasa ada lendir keluar sangat laju. Aku suspek air ketuban pecah. Rupanya bila dia tarik tangan dia keluar, sarung tangan dia pakai tu penuh dengan darah. Gila sakit k!

Aku tak tau macam mana caranya doktor tu check jalan. Aku tengok kat poster kat dinding, jari akan buat bulatan untuk menentukan berapa dah bukaan jalan. Macam tulah aku rasa first time doktor perempuan buat VE. Nurse dari klinik desa buat VE pun sama, lembut je. Tapi doktor lelaki ni buat VE, like Miss V aku kena jolok dengan kayu ok. Bukan berbentuk bulatan. Ya ampun. Ngeri gila. Aku tak menjerit pun masa tu walaupun terkejut, kedua-dua tangan aku pegang bantal, sambil tutup mata, menahan sakit. Air mata memang menitiklah masa tu. hehe Aku tarik balik yang aku cakap buat VE itu tak sakit. T_T

Dah siap buat VE semua, nurse bagi pad, suruh tunggu lagi kat kerusi di ruang menunggu. Kali ni sakit perut dah makin konsisten antara 15 minit sekali. Aku dah start praktis cara pernafasan dengan betul. Sementara menunggu admit ke ward, aku ke lobby intai my mum. Waktu ni dah berbuka puasa. Kesian tengok mak berbuka puasa dengan hanya makan kuih je. Dalam menahan sakit tu, aku sempat makan beberapa biji buah kurma, sebijik kuih akok, 8 biji creampuff. hehe Ikutkan masih berselera nak makan nasi tapi tak tergamak nak makan kat ruang lobi, so, tunggu masuk ward je baru makan.

8.30 malam :
Baru admit. Contraction makin kuat terasa. Tadi sangat lapar, sangat berselera nak makan nasi tapi dengan tiba-tiba sakit tu terasa kuat sangat, tak mampu nak menelan nasi. Hanya makan 2 sudu nasi saja. My mum pun tak berselera makan bila tengok anak dia menahan sakit. Nasib baiklah HRPZII membenarkan seorang pesakit, seorang penjaga boleh menunggu dalam ward. Kalau tak, menggelupur i sorang-sorang. My mum asyik urut belakang and kaki i je. Setiap kali contraction datang rasa nak tercabut peha, belakang rasa sakit sangat, perut rasa senak, bontot berdenyut-denyut. Kaki rasa kejang, kejap sejuk, kejap panas. 

My mum nak panggil nurse untuk buat VE sebab contraction makin kerap, dalam 10 minute sekali, kadang-kadang 7,8 minute sekali. Tapii i taknak buat VE lagi sebab i rasa i mampu bertahan lagi, then tak ada rasa nak poo poo pun. Nurse datang check bp then tengok i menahan sakit, dia tanya berapa kerap contraction berlaku tapi i tipu, i cakap 15 minute lagi, sebenarnya i macam fobia nak buat VE lagi. hehe Sambil tu i berdoa supaya hubby selamat sampai pagi nanti dan i akan bersalin esok harinya. Bukan malam ni. I lagi sanggup menahan contraction daripada masuk labour room sorang-sorang.
 

28 JULAI 2012 (SABTU)


12.00 tengah malam :
Terjaga dari tidur. Rasanya terlelap sekejap je tadi, sakit makin kuat. Terpandang my mum kat sebelah, terlena. Nak kejutkan rasa tak sampai hati. Contraction kali ni lebih lama, selang 10 minutes. Tengah menahan contraction, tiba-tiba ada something "hot" keluar dari Miss V. Nasib baik masa tu dah pakai maternity pad. Sebab ketakutan, i kejutkan my mum. Then my mum nak panggil nurse, but i taknak. I said, still ok. My mum temankan i pergi toilet. I nak pastikan betul ke tidak something yang "hot" itu adalah air ketuban or darah. 

Then check pad, sure that was air ketuban sebab ada cecair jernih mengalir. Darah pun makin banyak yang keluar. Setiap kali contraction datang, mesti i rasa like ketulan darah keluar. Bila ketulan darah keluar, baru rasa contraction tu berkurangan sikit. 


4.00 pagi :
Contraction, contraction, contraction. This time i still can bear the pain, tambah-tambah bila hubby dah sampai. Hubby drive dari KL malam tu after berbuka, then sampai kat HRPZII pukul 3 lebih. After bersahur, dia masuk ward, jenguk i. Lega sangat. This time i nak je nurse buat VE and tell me yang i dah boleh masuk labour room. Nak je bersalin cepat-cepat. hehe

About 1 hour hubby temankan i, then dia keluar untuk solat subuh. While me, still menahan contraction. Again, nurse datang ambik bp, then nurse tanya still ok or tak. I said ok. Nurse cakap tunggu pagi nanti, bila doktor datang, baru buat VE. My mum still temankan i. Everytime contraction comes, i tak suka sape-sape touch me even nak urut belakang i pun, tak boleh. Rasa rimas semacam. I just keep doing cara pernafasan dengan betul seperti mana i belajar masa joint antenatal class. Serioulsy, memang sangat berguna pernafasan tu. Everytime contraction datang, i akan sedut oksigen melalui hidung lama-lama, tahan sekejap, then push melalui mulut cepat-cepat. Bila dah selalu praktis buat pernafasan tu, kita tak akan fokus sangat pada kesakitan yang kita rasa.


10.00 pagi :
Doktor datang buat VE. I masih gagah lagi untuk berjalan dari katil i ke bilik rawatan. Nurse nak tolak guna wheel chair tapi i tak nak. Bila dapat berjalan-jalan, everytime contraction datang, i just pegang perut and tunduk sikit, ia betul-betul melegakan i. Compare dengan duduk atas wheel chair, everytime contraction datang, i rasa seperti nak tercabut pinggan. Sangat-sangat menyakitkan. Doktor quite worry tengok i jalan terbongkok-bongkok. hehe Bila i terangkan kat dia, it was good for me, baru dia said ok. And she said lain orang lain caranya nak legakan kesakitan. Well, enough said, i dah temui cara i untuk legakan kesakitan. ^_^

Bila masuk bilik rawatan, i terpandang ada 3 orang doktor. 2 orang lelaki and sorang perempuan. I cakap kat nurse nak doktor perempuan. Nurse tersenyum je. hehe Nurse suruh baring kat katil, then dalam masa 5 minit muncul doktor perempuan muda yang cantik (:-p). Legaaaaa. hehe

Doktor tu siap bergurau lagi dengan i, cakap pun soft spoken. Tiba-tiba lupa fobia buat VE petang semalam. Tapi i tetap mention kat doktor buat dengan perlahan-lahan. hehe Masa buat VE tu doktor siap tanya lagi pasal VE semalam,then macam mana rupa doktor lelaki tu. So, i ceritalah semua kat doktor. Eh, tengok-tengok doktor perempuan tu cakap DAH SIAP! Wah, sikit pun tak rasa sakit ok. Pelik. Kenapa doktor perempuan boleh buat dengan lemah lembut, dan perlu ke doktor lelaki buat kasar macam tu. Siapalis betul! Tunggulah bini kau kena nanti. huh!

Then doktor cakap bukaan jalan dah 4cm. Dah boleh masuk labour room. Tapi malangnya labour room penuh sangat. Doktor cakap, kalo rasa nak poo poo, bagitau, takut ter"poo poo" kat dalam ward je. hehe Ok, i still boleh tahan. Lebih rela duk dalam ward menahan sakit, dari nak masuk labour room awal-awal. Padahal baru 4cm kan, nak sampai ke 10cm, entah-entah ambik masa beberapa jam.

Tiba-tiba rasa sangat comel bila kena cucuk. Doktor standby jarum kat tangan incase kena masukkan ubat kat labour room nanti.


Bila dah balik ke katil, i bagitau my mum, dah bukak 4cm. Then my mum suruh makan banyak-banyak, takut nak bersalin nanti tak ada tenaga. I betul-betul dah tak boleh nak makan. Sakit makin kerap je. Tapi gagahkan diri jugak, sempat makan 10 biji kurma dan sebotol besar air mineral water.


1.00 petang:
Labour room still penuh. Then contraction every 5 minutes comes. This stage, terasa macam nak poo poo pun ada bila contraction. Tapi that "poo poo" feeling not very strong. Just terasa je. I keep doing my breath session. And i can still bear the pain. 

Sambil menahan contraction, my mum buatkan segelas air horlick untuk dimakan dengan roti. Memang tak boleh nak makan. Tapi i paksa jugak. Bayangkan, bila sumbat roti dalam mulut, then dah tengah kunyah tu, nak telan terpaksa berhenti semua pergerakan tu bila contraction datang. Very painful. Sekeping roti nak habiskan ambik masa dalam setengah jam. Sangat susah nak makan coz contraction selang 5 minit sekali.

Around 2 pm, nurse datang nak tengok progress i. This time i cakap sangat sakit and penat. Dari semalam tak tidur. Rasa mengantuk sangat. Then doktor nak suntik ubat tahan sakit tapi i tak nak. I tanya doktor, what for ubat tahan sakit tu? then she said bagi i terlelap sekejap. Then how long ubat tu bertahan? she said, almost 4,5 hours. Again, i ask, macam mana in 4,5 hours tiba-tiba i nak bersalin, then kesan ubat tu masih tak hilang, how i nak push kalau i feel sleeping (lalok)? The beautiful doctor said, u know a lot. Setengah orang belum doktor tanya nak bagi ubat tahan sakit, dia dah request awal-awal. If u boleh tahan, i nasihatkan u untuk tahan je. I said, ok, i boleh tahan lagi. ^_^


3.00 petang :
One labour room dah kosong, so immediately i dibawa masuk ke labour room. This time contraction still same. Ikutkan memang taknak masuk labour room awal-awal sebab i akan terbaring sorang-sorang dan i jangka contraction sama je sejak tengah hari tadi, so dari 4cm nak tunggu full memang akan  ambil masa yang agak lama. So bored, lonely, takut, kesejukan. Nasib baiklah i curi-curi bawak masuk handphone, boleh sms dengan hubby. hehe

Keadaan kat labour room tu agak seramlah for me. hehe  Ada 2 orang nurse pelatih yang pantau my progress dalam bilik tu. Check my bp and heatbeat baby. Quite seram bila i perhatikan that nurse sediakan all thing untuk bersalin. Dia orang bukak bungkusan hijau yang ada knife, scissor and others thing. Katil kat lobour room tu kecik je, ngam-ngam dengan badan i. Atas katil ada lapisan plastik oren, maka kesejukanlah badan i baring atas plastik tu. Dahlah air-cond kuat gila.


Lampu tergantung atas katil. Entah kenapa, tiap kali contraction datang, kena pandang lampu tu, baru rasa lega sikit.

Suasana kat labour room sangatlah tak best. Sebabnya macam-macam boleh dengar time orang nak bersalin. Setiap labour room dipisahkan dengan sebuah dinding tapi each room tak ada pintu hanya ditutup dengan langsir sahaja. So, bayangkan, ada yang menjerit, terpekik-pekik, tak kurang jugak yang kena marah kat doktor. Betul-betul stress. Rasa bahagia bila dengar suara baby menangis je. Siap usap perut sendiri lagi, suruh baby cepat keluar, tak tertanggung dah contraction yang dirasa. Contraction dah mula terasa makin kerap, kurang dari 5 minit.


4.00 petang :
Nurse pelatih tanya ada siapa-siapa tak yang akan temankan i waktu bersalin nanti, then i said my husband. I tanya lagi, bila boleh panggil husband masuk, dah dekat nak bersain ke? Then dia cakap, bila-bila masa boleh panggil. Lor, kenapa tak cakap dari tadi! Haish. Haruslah i suruh nurse pelatih panggil husband dengan segera. 5 minit tu husband masuk, siap pakai baju putih bagai, yang ada tali ikat kat belakang tu. Sama baju macam i pakai nak bersalin. heheh Comel je tengok husband dengan muka cuak, pakai baju macam tu.

Contraction datang setiap 1 minit, kadang-kadang 2 minit. Waktu ni rupa i dah macam orang nazak husband cakap (dia cite after dah balik rumah. hehe). I still buat pernafasan yang i belajar tu. Tarik nafas panjang-panjang and hembus kuat-kuat untuk hilangkan kesakitan. Hubby nak tenangkan i, dia nak urut belakang and tangan tapi i tak suka. Rasa rimas. Tali nak dengar heartbeat baby kat perut tu pun i rasa nak tarik buang. Segalanya rasa rimas dan serba tak kena. Nasib baik boleh bertenang lagi, baca segala ayat yang i ingat. Husband hanya duduk atas kerusi di sebelah i. Hanya i yang boleh pegang dia, tapi dia tak boleh pegang i. hehe Bila dia pegang i, mesti i akan pandang dia macam nak makan orang. HAHAHA I rasa nak terpekik je kat husband, taknak bagi sentuh i. hehe Padahal dia kesian kat dia, dia tak tau nak tenangkan i macam tu, one of the way ialah usap kepala and hold my hand. Tapi in my case, i tak suka. Terasa ada something yang "hold my pain" setiap kali ada sentuhan. KAHKAH Tapi i tak pernah nak terpekik or menangis. Bila i tak suka sesuatu, i just jeling je, then he knew it! HAHA Kesian kat husband.

And, maybe nurse tengok rupa i dah macam orang nazak jugak (:-p), tiba-tiba dia masukkan 2 botol air serentak kat tangan i and 1 suntikan ubat kat peha. I tak pasti ubat apa.  Tiba-tiba after dia masukkan ubat tu, i rasa mengantuk sangat, mata nak terlelap tapi strong contraction still dapat rasa. This time, husband dah boleh sentuh i, i terasa tangan yang dia usap kepala i sangat menenangkan. :-p haha 

Doktor datang, tell me, pukul 5 nanti dia akan buat VE sekali lagi, nak tengok dah berapa cm bukaan. Doktor jangkakan malam nanti baru i bersalin. Dalam tahap lalok tu, i still tanya doktor lagi, which doctor yang akan uruskan i bersalin nanti. Kalau boleh i nak doktor perempuan. Then doktor tu cakap, dia standby for two room. If, i deliver dulu, she will handle me, if not, others doctor yang akan uruskan. I like the way she treat me. Feel comfort and confident.


5.00 petang :
Doktor tadi datang nak buat VE. This time dah tak remind doktor supaya buat dengan perlahan-lahan. Dah tak kisah apa-apa, nak seluk berapa kali pun. Sebab contraction terasa makin kuat, kurang dari 1 minit. This time jugak i rasa nak poo poo je. I bagitau doktor, terasa macam nak push. Then doktor terkejut, she said tadi baru 4cm. She thought maybe bukaan baru 5 atau 6cm. Every cm will take time for the first mum.

But, not in my case. Bila doktor tu buat VE, muka dia sangat terkejut and she smile. She said FULL. I siap tanya dah boleh push ke? Then dia suruh tunggu kejap, she running outside and yell "FULL..LB (lupa dah no.berapa Labour room i duduk)". Dengan serta merta, i think dalam 10 orang nurse and she the only one doktor get ready untuk sambut baby i.

Then, the challeging part began. My husband kat kepala i, hold my hand and usap kepala i. Then the doctor told me the way to push. She said, bila ada rasa sakit sangat-sangat, tarik nafas dalam-dalam, then try to push. I hanya mampu anggukkan kepala je.

Then when the hard contraction cames, i angkat kepala sampai paras dada, ketap gigi and try to push very hard. Terasa macam seketul batu besar try to escape from my miss V. ahaha Its not painful but its hard to do. Rasa macam something tersekat. All the nurses at the room give me support to push. I try my best but i dont have energy more. Adalah dalam 2 kali i push. Plus kesan ubat yang buat i mengantuk tadi still tak hilang lagi, bila nak push je i rasa macam nak tutup mata, sampai doktor terpekik, jangan tutup mata. hehe Macam-macam kat telinga i dengar dia orang menjerit like help your baby! baby dah nak keluar ni! push!push! sikit lagi! Ayah meh sini, tengok rambut baby dah nampak! Bagitau isteri baby nak keluar dah tu, tolong baby! curi nafas!


Sampaikan satu tahap, i bagitau dia orang, dah push, tak larat dah! kejap-kejap! haha masa tu i penat sangat, patutnya when dah start push, i tak boleh berhenti but i stop one moment, sampaikan kepala baby yang dah kelihatan tu tersedut masuk semula. Semua mengeluh macam kecewa dengan i. T_T  I lagi sedih, penat, mengantuk, yang pelik tu sakit tu dah kurang, cuma rasa nak poo poo je kuat dari contraction. Selepas i said kejap-kejap, and lay down my head atas bantal, terasa my husband kiss my forehead and berbisik kat i "sayang kena kuat untuk anak kita, nak jumpa baby kan?". Terus rasa sebak semacam, menitik air mata.

Bila contraction datang semula and betul-betul rasa nak poo poo, this time i push betul-betul non-stop. I rasa push yang paling lama i boleh buat. And terasa something "big" nak keluar. Then i nampak doktor pegang gunting, she put her finger kat Miss V, then cut some part at perineum area. Oh, my! Its hurt! Thats time i knew it, its was episiotomy! They try to help me and baby! Ok, fine.

After they cut the perineum area, the way i push macam terganggu sikit, i more focus on that pain i feel, siap intai lagi masa i angkat kepala untuk push. Hehe Then again doctor said, PUSH! Terus terjaga, which is baby tak keluar lagi ni, so i said, this is my last push. So, i push kuat-kuat, suddenly something yang hot meluncur keluar. Then dengar suara baby menangis.

Ya, Allah, perasaaan ketika itu tak dapat digambarkan. I blur sekejap, dalam masa beberapa saat after baby keluar, dia terus menangis. I ingatkan doktor akan angkat baby tergantung, kaki kat atas kepala kat bawah baru baby menangis (just like im wath on tv :-p) tapi my baby give her high pitch. (maybe she said hello mommy and daddy!). hehe

Immediately nurse letak baby atas dada i. How i feel? I diam je. Macam orang terkejut. I pandang muka hubby, nampak air mata dia menitik. I tak rasa nak menangis pun. I rasa penat and pelik. Seriously, blur.

After that, nurse serahkan baby kat hubby untuk Iqamat. Selepas selasa iqamat, nurse minta hubby keluar untuk proses rawatan kat Miss V. Hubby sempat kiss my forehead and said, dia tunggu kat luar dengan my mum. I hanya mampu tersenyum je.


5.45 petang :
They start to stitch my perineum area. I thought doktor perempuan tadi yang buat but she said, i had a trauma (i dont know what they mean by "trauma" for my perineum wound) but its sound very serious for me. So, she called others doctor yang pakar to stitch my perineum area. 

That was called doctor pakar, rupa-rupanya doktor lelaki. Quite shy tapi i dah tak kisah sangat, yang i tau, i nak proses ni berlalu dengan cepat. Almost 3 doktor lelaki dan sorang doktor perempuan yang uruskan jahitan i. I dapat rasa, luka tu agak teruk. Because they disccus among them with serious face. 

Around 6.00 pm baru doktor lelaki tu mulakan proses jahitan. I saw a big mata kail yang diletak dengan benang yang panjang kat tangan doktor tu. Sangat ngeri. But im already prepared my mental, whatever i feel, just be relaxs and calm. Its will done soon. 

The moment, stitch process began, its not very painful. Maybe sebab dia orang baru jahit luka dalam and give some medicine untuk tahan sakit. But, jahitan kat kulit luar tu sangat, sangat, menyakitkan. No word can describe it. Rasa macam kulit disiat-siat. Rasa sakit bila jarum mencucuk kat kulit dan bila doktor tarik benang, bagi ketatkan jahitan. Nasib baik i curi-curi bawak masuk telefon, so i sms-ing with hubby. I put the phone in silent mood, so nobody yang perasan i tengah sms. All the doctor busy with their task. :-p

Gila lama rasanya proses jahitan tu. Bermula dari pukul 6 petang sampai pukul 7.15 malam. I lebih rela menanggung contraction daripada kena jahit yang amat-amat lama dan sakit. 

After all the process done, i tanya doktor berapa jahitan yang i kena sebab lama sangat. Then doktor jelaskan my wound quite serious. They said, the trauma they called was my perineum area ada bengkak sedikit, maybe i ter"push" awal kot. So they need to cut that bengkak, takut ada pendarahan after bersalin nanti. So, glad to share jahitan yang i dapat was jahitan dalam 6 jahitan, trauma section 7 jahitan, luka luar and episiotomy was 12. Total was 25 stitch! Pergh~ mengucap panjang.

The strenght i got bila melalui proses jahitan tu ialah moral support by husband through sms and my baby voice. Dari dalam labour room i can hear my baby cries a lot. Maybe she hungry. And the stitch process quite long, so sedih sangat tak dapat menyusukan baby. I berdoa supaya proses tu berlalu dengan cepat walaupun ia sangat menyakitkan.


7.30 malam :
After dah siap semua proses jahitan, then nurse bersihkan i, salin baju i yang penuh dengan darah and give my baby. They put my baby on my chest. Baby stop crying. While all the doctor and nurse berbuka puasa, i and my baby in my arm, still berada atas katil labour room. I try to breastfeed my baby but its not work well. Susu tak keluar pun. T_T Nasib baik baby not crying. She behave very well in my arm. 

After berbuka and kelihatan other nurse mundar mandir depan labour room, i called one of them and tanya bila i boleh masuk ward. I feel so tired and sleepy. Then nurse panggil doktor. Doctor told me, selepas ni i akan masuk ward but my baby terpaksa dihantar kat ward pakar kanak-kanak sebab baby ada poo poo dalam perut i tadi, they worried takut baby tertelan that air ketuban. This time i tak rasa sedih sangat, i pun bimbangkan baby, so i ikut je apa keputusan doktor, as long as my baby are safe and healthy.


8.30 malam:
I dimasukkan ke ward without my baby. I betul-betul rasa mengantuk tapi mata tak dapat lelap. Tiba-tiba rasa rindu nak peluk cium baby. Tadi pun dapat pegang sekejap je. Malam tu i tak dapat tidur langsung, teringat kat baby, sakit kat Miss V and for the first time i menangis for my baby. Masa menahan contraction, bersalin, or baby dah keluar, i langsung tak menangis tapi baby not in my side after give birth, betul-betul sedih. Tambah-tambah bila i tengok others mommy bf their baby. 


29 Julai 2012 (ahad)

9.00 pagi :
Nurse dari ward kanak-kanak datang hantar my baby. She said everything ok. Syukur sangat-sangat. 


11.00 pagi:
Discharge. Baby dah wee wee and poo poo. 







So, start from that day, i am officially became a mother for the precious little princess and we named her..

NUR NAURAH RAYYANI.

Means

CAHAYA DARI SYURGA RAYYAN.





Semoga dengan kehadiran Naurah, ia memberi cahaya kebahagian dan kegembiraan bukan sahaja pada kami tetapi seluruh alam. Semoga cahaya yang dibawanya menerangi hidup sesiapa sahaja yang mendampinginya. 
Insya Allah.


Pelengkap hidup mommy. Love you sayang.





THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, August 1, 2012

Kangaroo sleeping style

In 5 days being a mother...
life change 360 degrees, conflict identity also  
(:-p)..
 daytime work like a "cow"  
(pumping,pumping,pumping, extra milk, extra milk, extra milk!)
 
night became a "bat",
(burning the midnight oil!)

"in my mommy belly" :-p
"i love kangaroo pocket"
Her favourite place to sleep.. on mommy belly.



A lot of story to share terutama part bersalin. Precious moment in my life. I need to adjust my new life first, its really challenging and priceless. Labour room story will be coming soonnnnnn... ^_^





 From,
new-super-mother. :-p






THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...