Monday, December 3, 2012

Naurah Progress : 4 Month and her bubbling!


 Assalamualaikum w.b.t and hi!


Baru je balik tapau nasi kat cafe. Masa member office ajak tapau, beriya cakap tak nak. Konon nak diet. Sebabnya berat dah cecah 62kg. *pitam* tapi badan maintain cun. *muntah* wakakaka

Sekali, dia orang baru pergi tak sampai 5 minit, perut memanggil-manggil mintak diisi nasi. Laju capai duit rm5, laju menapak ke cafe. hahahaha Tapi belum makan lagi, nak update blog dulu. Dah beberapa hari tak berblog ni. Ok-ok, tak nak guna alasan busy lagi. Sangat annoy! :-p

Beberapa hari lepas, 28 November genap usia Naurah 4 bulan. Tu pun baru perasan semalam. Boleh? Maafkan diri sendiri sebab banyak sangat benda nak difikirkan and paling kritikal is BS issue. *pufff*

Argh! abaikan dulu BS issue. One fine day, if dah hantar Naurah kat BS, baru leh story about BS. Kang cakap lebih-lebih, takut la jadi apa-apakan. Wait and see je. Hati tengah berkompromi dengan otak ni about BS. Hope hati tenang untuk menyetujui otak ini! *stressssssssssssssss*

Ok-ok. My dearie Naurah sekarang dah 4month. What her progress now? Erm.. hari tu masa 3 month, memang dia dah pandai meniarap. Tapi leher masih tak boleh tegap sangat, kejap-kejap sembam muka kat tilam. Sekarang kepala dah tegak. Bila meniarap, dah boleh angkat kepala lama-lama.

Then, sekarang lebih peka kalau panggil nama dia. Walaupun tengah meniarap, dia tunduk ke bawah, bila panggil je nama dia, cepat-cepat angkat kepala, tercari-cari orang yang panggil dia. Bila kita cakap "owh, nama awak Naurah ye?", terus dia gelak. hahahaha Sangat comel anakku. :-p Ok, semua baby comel k bila buat aksi macam ni.


Layan borak, ketawa sakan memang tak boleh cakaplah. kadang-kadang kalau tersedar tengah malam pun, boleh lagi ajak kita borak, gelak-gelak. Seriau bulu roma ibu kadang-kadang. Middle of night, dengar suara baby ketawa. hahaha Bila dah mengantuk, tak daya nak layan, tok ma layan borak dengan dia, ibu sedap tidur. Tak tahan mengantuk, esok kerja. Nanti kalau tokma dah balik kampung, siapa lah nak layan dia macam tu. Sob2. 

 Nah, video dia gelak sakan dengan kakak balqis. (dari hari tu nak upload tapi tak menyempat)



Nanti, kakak dah balik kampung, mesti dia tercari-cari kakak ni. Kalau dengan ibu, setakat buat muka lucu jelah ibu boleh buat dia gelak. Kalau dengan kakak Balqis, bukan setakat buat muka lucu, melompat-lompat sambil nyanyi, joget-joget, sampai dia gelak beriya. Tengok muka kakak je dia ketawa. Takkanlah ibu nak joget kan. Tapi, kalau Naurah tak gelak sakan macam ni bila tokma dengan kakak dah balik kampung, takpe, kita suruh ayah joget. Bolehkan ayah? :-p


Satu lagi kan, dia punya favourite sekaranggggggggggg yang boleh buat ibu nangis gembira campur sedih ialah BUBBLING! Atau bahasa mudahnya main air liuq, menyembur air liur! Pufffffffffffffffff

Habs rambut ibu gugur. *nangesssssss* Belum tahap botak lagi tapi macam kesian gila ok tiap kali mandi, dalam bilik air tu penuh rambut gugur kat simen. Then kalau sikat rambut, segumpal rambut melekat kat sikat. Huarghhhhhhhhhh. 

Tapi dalam stress fikirkan rambut tu, tetap seronok layan dia. 

Video yang sempat dirakam 2 hari lepas.



 Abaikan rumah bersepah dan suara latar tokma and kakak balqis yang khusyuk layan game. hahah Comel tokma main game, pinjam android tab kakak. HAHAHAHA




Macam mana nak buat ni. Bila kita cakap jangan buat macam tu, dia diam je jap. Then buat lagi. Kalau nak bagi dia berhenti bubbling, kena bagi something yang boleh dia sumbat kat mulut. Tapi kalau umpan dengan mainan memang tak jalan. Bagi epal sebijik, baru diam. Duk tonyoh epal kat mulut. hahaha

Lagikan, dia punya minat kat makanan tu makin nampak. Kesian sangat tengok muka dia bila kita makan sesuatu. Telan air liur bersungguh-sungguh. Mata tak berkelip. Then, kakak balqis ni kan notty tau, asal makan coklat, aiskrim, cotton candy and others food, mesti nak tunjuk kat dia. Kami dah larang, jangan buat gitu, macam kesiankan tengok dia. Dah namanya budak, mana nak dengar kata. So, dia buat jugak. Yang naurah ni tau la pulak tu jajan kanak-kanak, beriya terkapai-kapai tangan, konon nak mintaklah kot! Bila dapat pegang, diam.

Cotton candy in her hand. Pegang cotton candy selama 1 jam. Habis kemek cotton candy kakak. *sigh*



This week kena bawak Naurah check up. Regular check up. Tak ada injection for 4month baby. This time tak mau dah pergi KK. This weekend bawak Naurah g private clinic. Tunggu ayah datang. Makin semangat badan dia. Kalau tengah malam nak angkat dia untuk bf, dalam tengah mamai tu, macam tak daya je. Naurah tak suka bf sambil baring. Dia saja tau, suka ibu bangun, duduk untuk bf dia. Lagi syok kot dia bf sambil baring atas pangku ibu. Takpe, ibu tak kisah! Sebab tu kot ibu cepat kurus, banyak pergerakan walaupun tengah-tengah malam. Ahahaha


Dan, alhamdulillah jugak, for 4 month ni, Naurah still fully breastfeed. Walaupun kekerapan pump kat office makin kurang (nak cakap busy lah tu! :-p), still cukup untuk bekalan naurah setiap hari. Dulu kan every day mesti bekalkan atleast 15Oz. Since, Naurah dah makin bijak, bezakan fresh ebm and frozen, so no point nak buat stok banyak-banyak, dia tak akan minum punya. Every day just make sure stok harus 10Oz. In working hours, paling lewat balik pun pukul 6pm, stok ebm untuk Naurah memang cukup. She still need 2oz each session. morning, after bath, afternoon, before take nap and after take nap

11am. 1 shoot pumping. take about 15 minit use my right hand only. Alhamdulillah. Second pump is 4pm to catch 5oz more for tomorrow stock.

Untuk jimatkan masa and dapat 5oz for 1 shoot, i tunggu Miss B betul-betul keras and berdenyut-denyut, baru i pump dengan hanya menggunakan tangan. Just picit two or three time, miss b akan produce milk just like air paip yang non-stop berhenti. Just tadah je botol sambil sebelah tangan lagi scroll down mouse untuk buat apa-apa yang patut. Biasanya for 15 minute i pump ni memang i tak buat kerja, rehatkan minda dengan membaca blog. (:-p mengular depan pc). Mind you! Selalu orang tanya macam mana nak produce milk yang sangat banyak macam tu kat i. So far, the best answer and solution yang i boleh bagi ialah i found someone yang urut miss b sangat-sangat bagus masa pantang hari tu and she teach me how to urut miss b supaya dapat produce milk dengan banyak. Sangat sakit ok dia uli miss b u, boleh menitik air mata, 2 3 hari celah ketiak sakit nak angkat, nak demam pun ye tapi alhamdulillah, sampai sekarang miss b produce milk sangat banyak. Tak payah guna pump, just pump dengan tangan je. So far, i bagi je contact number bidan ni kat my friend and they give the same respond macam i. Sangat berkesan!


 
Tu je kot, progress Naurah for 4month. Nanti update lagi ye. Mau lunch dulu. 

Last but not least, naurah malam tadi. ^_^

  








Till then.
TATA.






THANK YOU FOR READING THIS!

26 comments:

  1. homey-homey si naurah ni.... gerammm... gigit pipi baru tau..

    ReplyDelete
  2. Dah pandai Naurah bubling, nak ajak borak2 la tuh... hehe comey!!!!

    Bestnya dapat perah miss B kat depan pc je.. zura nyer workstation terlampau open...
    Xtau la macam mana nk perah nanti...huhu. Dah mula pk kan dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, nasib baik opis renovate masa hana pregnant hari tu, dpt jugak pump kat depan pc. Kalo x, memang dlm surau jelah.

      Kalau ada surau, zura pump je kat surau.

      Delete
  3. Alaaa..tak bley nak view video tu...huhuhu...Naurah, kena tunggu umur 6 bulan baru bley makan tau ☺☺

    TU 5oz pakai tangan (marmet) jer ker? Wah...saya klo pakai tangan dpt 3 oz jer. Letih & sakit leher lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lbh kurang marmet lah tp xdelah beriya urut, sebab bila miss b dah bengkak sgt and berdenyut2, automatik, milk akan laju je kuar.

      Delete
  4. baca jer mesti senyum sorang depan PC sbb teringat bella :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^_^ bila lah naurah dpt jmpa kembar dia ni. :-p

      Delete
  5. seronok kan tgk bb dah makin besar :). macam macam perangai. hihi...

    lg 1, syok nye pam susu x yah pakai pam..x yah beli ribu2 punya pam pon dah dapat banyak kan..rezeki bb naurah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sekarang mampu lg lah pump guna tgn, kalo dh xlarat esok2, mau kena beli pump elektrik gak ni.

      Delete
  6. naurah punye progres sgt laju. annaila 4 bulan baru menerap. pastu jarang gelak dan pokpek2 masa dulu. dah masuk 6 bulan barulah boleh gelak dan byk mulut. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain baby lain milestonesnya kan. Asalkan sihat, cukup. ^_^

      Delete
  7. comel naurah.. mmg tau, time baby ske bubbling tuh, rambut kite mmg gugur semacam. kt lantai penuh ngn helaian rambut. tp skejap jer phase ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah. Orang cakap jap je tp nak tunggu dia stop main liur tu kemain lama. janganlah botak.. takut. huk

      Delete
  8. tetiba flashback wina pun pnh update pasal Kira n Syakil bubbling ehehehee

    comelnye Naurah * kiss kiss *

    eh, berat wina dah 61kg!! huwaaa nangessss :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wina, jeles k. U anak 2 berat 61 ok la. Hana ni... ish2..

      hehe

      Delete
  9. yunk! giller kagum u just pump using ur hands and get 5 oz!! waahhh kagum kejap..
    terra ler bidan mengurut tuh..
    i pump using medela pun br dpt 5 oz persection.. itu pun jenuh tunggu.hukhujhuj
    rezeki bby naurah melimpah ruah neh.. aminn.. semoga berkekalan.^^_

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dear, diurut oleh bidan yang btl2 bagus. syukur sgt.

      Delete
  10. naurah bukan main meleleh-leleh air liur menyembur. good naurah :) pasal susu pulak, seronok bila tengok susu hana dapat sebotol macam tu. best betul...

    ReplyDelete
  11. alolo...naurah...main air liur yerk..samala ngan faliq abis gugur rambut amie nie..uhuk..uhuk

    ReplyDelete
  12. alolo..naurah..suka main air liur yerk..samala ngan faliq abis gugur rambut amie.

    ReplyDelete
  13. alalala comeynye naurah gelak.. siap nyembur2 lagi yer sayang.. best la mommy pam susu gune tangan je dpat almost 5oz.. nak buat jgak utk next baby :) opssss!

    ReplyDelete
  14. Betul ke berat ibu Naurah 62kg nehhhhh bukan hari tu pas pantang dah 50kg ke gulpp. Tapi janji badan cung tadehal hihi

    Bestnya susu banyak melimpah2, harap2 dpt jumpa bidan yang reti mengurut miss b jugak nnt takyah sesusah nk pam nnt heheh

    ReplyDelete
  15. sama la mcm abang qays qausar. sebab tu mami kena kerat rambut kasi pendek sbb rambut mami sudah tahap seriyus... gugur terlalu banyak. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...