Wednesday, December 5, 2012

45 to 62 kg. How it could be happen?


Pernah tak rasa sangat kenyang tapi bila dah terpandang makanan, tiba-tiba jadi lapar semula? Tak pernah?

Owh, memang aku jelah kot yang kuat mentedarah sekarang ni. tsk.

Baru je lepas makan nasi putih+ikan patin berlada+taugeh goreng. Kul 12 tadi beriya cakap tak nak lunch sebabnya rasa kenyang sangat. Walhal makan macam biasa je breakfast tadi. Sebungkus nasi kerabu. Then stok makanan untuk tengah hari pun still berlambak lagi. Donut, extra moist cake and roti goreng kacang (thanks ummi ZD). Tapi, memandangkan kesian kat perut ni kotlah lapar petang karang kan, so menapaklah jugak ke cafe, tapau for lunch. Sekali, terpandang lauk pauk terus jadi lapar gilaaaaaaaaaaaaaa. T_T Sabor jelah.

Tu yang tak menahan. Balik je dari cafe, terus lunch. Selamat dah ikan patin dalam perut. hikhik

Kat rumah pun macam tu tau. Balik kerja petang nanti, mesti singgah gerai jual benda bergoreng, biasanya beli pisang goreng, keledek, karipap, pau atau roti goreng. Main dengan Naurah sambil makan, layan tv, lepas maghrib terus masuk dapur untuk masak for dinner. Owh, jarang sekali my mum masak sebab i tak kasi. Dahlah seharian jaga Naurahkan masa i pergi kerja, so malam tu turn i pulak masak.  Dahlah dinner around 9pm. Sambung main-main dengan Naurah, kejap lagi pukul 10 lebih pi bancuh nescafe cicah biskut (ada dalam 10 keping) hahaha

And, kakak Balqis selalu cakap aku makan banyak. So, aku tanya semula kat dia, "habis, kak ya gemuk ke?", terus dia cakap TAK. hahaha bangga. "Habis tu, boleh kak ya makan banyak?" dia jawab, BOLEH. Hahaha Then aku saje sakat dia, "nanti kakak cakap kak ya makan banyak lagi." :-p dia jawab, "kakak cakap kak ya makan banyak bila nampak kak ya makan je." Wakakaka tiap kali dia nampak aku sentuh makan, belum makan masuk mulut lagi, mesti dia cakap aku makan banyak. Pastu pergi depan Naurah dia cakap, "ibu adik makan banyak dik. Sebab tu adik pun minum susu banyak". HAHAHAHA lawak budak ni. (im gonna miss her later. T_T)

Ok, back to the topic. Memang aku makan banyakkkkkkkk. Memang berat aku makin naik. Sebelum preggy around 56kg, preggy 69kg, deliver 45kg, lepas pantang around 50 kg and NOW 62.1kg. Pergh! terkejut oooiii. Tapi makan tetap makan. nan-hado insafnya. hahaha

Aku malas nak fikir tang diet sekarang sebab satu je aku niat bila makan, semuanya untuk Naurah. Sebabnya bila kita bf baby, kita kerap rasa lapar. Macam bela jin dalam badan, asyik nak makan je. 

Tapi, selepas diamati, berkongsi pengalaman dengan others mommy, rupa-rupanya ia bukanlah perkara pelik. Bukan aku sorang macam tu. Others mommy pun rasa benda yang sama. Ibu yang menyusu badan memang cepat berasa lapar dan dahaga.

Pernah sekali tu, aku macam nak diet konon, tak lunch tau. Bila dah pukul 4, tiba-tiba rasa miss b tak berdenyut macam biasa. Diam je. :-p Biasanya kalau lunch aroun 2pm, nak dekat kul 4 tu miss dah rasa keras and berdenyut-denyut dah. So, bila berdenyut tu aku macam alert sikit time untuk pump and milk dah tak sabar-sabar nak keluar. :-p So, nak dijadikan cerita, miss b cool je that day. Tapi aku tetap buat rutin sama, untuk pump. Tengok hasilnya tak sampai 5oz pun. 

So, daptlah aku simpulkan miss b tak produce milk yang banyak sebab tak cukup karbohidrat, protein and vitamin tengah hari tadi. Start from that day, dah tak ada nak diet-diet dah.  

Then i lagi, i will make sure, setiap kali meal yang aku ambik harus berlemak dan ada sayur. Like kalo makan sayur masak lemak apa-apa, milk akan prodece sangat banyak milk. Macam tu jugak kalo breakfast makan nasi lemak atau nasi minyak. Then lunch mesti ambik sayur dalam kuantiti yang banyak sangat. Malam pulak, dah tak makan makanan berlemak atau sayur masak. Tapi make sure kena ada ulam like daun pegaga, daun selom, ulam raja, kacang botol, tenggek burung etc. (WAJIB MAKAN ULAM EVERY NIGHT!)

So, far tu je kot yang membantu aku memperbanyakkan susu without eat any supplement. Also, to keep maintain our body walaupun makan sangat banyak. Kinda fall in love with bf. Hope, my journey to bf Naurah masih berpanjangan lagi. AMIN.

Dan, sebenarnya nak cakap pasal ulam pegaga tapi tertaip panjang lebar benda lain. Boleh? hahaha

Last Saturday, i went to pasar yang berdekatan dengan taman i. Suka sangat pergi sana. Sebab many type of vegetable yang ada. Daripada sayur yang biasa orang makan sampailah sayur kampung, semua ada. Like daun labu. You know, buah labu kuning yang boleh masak lemak tu kan? Pada yang tak tau, daun dia yang muda gitewww also boleh makan masak lemak kuning. Sangat sedap. Kat pasar tu jugak ada jual daun kaduk. alah, yang dimasukkan dalam masak lemak siput sedut tu. daun tu sangat wangi sekali. Susah nak jumpa tu kat sini.

Paling sangat excited tu kan, terjumpa pegaga besar. Gila best. Lama dah tak jumpa. 




Pegaga besar ni (dah lupa namanya) sangat best buat kerabu and lagi best kalau goreng. Pergh!

The simple recipe:

Kerisik, telur, bawang merah dan putih, cili padi, pegaga.

Goreng kelapa dalam 3 sudu biar jadi garing like kerisik tu. Ketepikan. Tumis bawang and cili padi (yang dah ditumbuk halus), masukkan kerisik, masukkan pegaga yang dah dipotong, pecahkan telur atas pegaga, kacau, biar telur masak melekat atasa daun pegaga and then siap untuk dihidang.


Pedas + crunchy (from kerisik) = DELICIOUS!



Tell you, PEGAGA ALSO BANYAKKAN SUSU selain daripada sayuran seperti lobak putih, seleri, brokoli, peria, jantung pisang dan sawi.





Till then.
TATA.





THANK YOU FOR READING THIS!

26 comments:

  1. i suka ulamssssssss. terliur gila tgk mknn u masak ni. erghhhhhh. bkn u je yg cmtu.i asik nk mkn since pregnant.haha.non stop till now.tp lately ni mcm mls je nk mkn..berat i last aritu i cek still 61kg. ntah bile nk trun ke 55 ms mula preggy..nk ke 48 ms belum kawin apatah lagi..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. take time lisa. 9 month being like that, so 9 month to turn originally. good luck! hehe

      Delete
  2. pergh...banyak ye hana naik. tapi hana bf. should be ok kot later. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulh. Nasib baiklah bentuk badan maintain, plus utk bf, rasa mcm oklah.

      Delete
  3. semangat mummy makan ye... tak pe, niat da baik.. mkn bnyk sbb nak bf bby.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah lin. kenangkan nak bf naurah je ni, so mknlah puas2. kalo x, dah lama hana berdiet sakan. ^_^

      Delete
  4. uiii dasyat.. saya b4 preggy 46kg, b4 deliver 62kg.. skrg 45kg jer tinggal.. tp lepas pump susu mmg lapar rasa nak cakar2 lantai

    ReplyDelete
  5. Since preggy ni i dah naik 10kg...
    Risau jugak nanti takut badan xmau turun...huhu
    Kalo diet extra susu plak xde kan...
    Bestnya kalo dapat diet n dalam masa sama susu banyak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xpyh diet zura. nanti tetap kurus sbb bf baby. ekeke

      Delete
  6. ingat selepas 9 bulan baru dpt berat badan ideal..kah kah kah kah... esok nak nasi lemak.

    ReplyDelete
  7. Erkkk...samalah kita. Padahal pagi mkn dah byk. Tapi bila time lunch tu rasa lapar plak. Mungkin sebab dah mengepam & fluid byk kluar, tu yg cepat lapar. Tapi tak risau pon sbb berat still maintain ☺☺. I luv breastfeeding.

    Sedap plak tgk pegaga tu.

    ReplyDelete
  8. Nice tips, thanks for sharing dear ! I tengah neves tunggu hari ni hehehe

    ReplyDelete
  9. hi salam kenal, lambai-lambai sambil kenyit mate ;p
    nice blog & nice entry...silalah jenguk ke blog momy cha..boleh baby kita berkawan-kawan :)
    hehehehe!

    ReplyDelete
  10. Hana tinggi takpe, berat macam tu tak le gemuk sangat..

    Lagipula menyusu, so tak yah risau sangat k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau tkt berat bertambah, tak mampu nk bwk diri. org tgk bentuk badan maintain tp diri sendiri yg rasa berat nanti. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...