Friday, November 2, 2012

Seindah Nama Semurni Peribadi : NAURAH RAYYANI


Assalamualaikum w.b.t.

Salam Jumaat uolls. 

My favourite day is FRIDAY! haha Rehat yang panjangggggggggg and also tomorrow is weekend. Yeay! Masa untuk bersenang lenang dengan Naurah is cooming. 

Tapi ada 1 job tak settle lagi. Big boss dah mintak after dia balik solat Jumaat tadi. Aigo! apa pun perlu recharge energy first. Dah berpinar mata ngadap PC. hehe

Today nak share, mana i jumpa nama anak perempuan i. Since ramai yang bertanya (relatives, friends, colleague etc) where i get Naurah's name? It's a nice name with a nice meaning and bla bla bla.

Alhamdulillah. I got a nice name for her. NUR NAURAH RAYYANI.



Since i start preggy lagi, i and hubby keep looking nama untuk baby. Masa tu tak tau lagi jantina baby, so we all cari lah for both boy and girl. Adalah dalam 10 name for each gender. HAHAHA Biasalah excited lebih, nama anak pertamalah katakan. hehe

So, cari punya cari, akhirnya jumpalah nama Naurah dalam buku SEINDAH NAMA SEMURNI PERIBADI by Ustaz Sharhan Safie. Tak rugi beli buku tu.




Im not sure either Ustaz Sharhan sendiri or others ustaz yang datang bagi ceramah kat tempat kerja i atau publisher yang datang jual buku sahaja semasa ceramah gangguan jin diadakan kat tempat kerja i, masa tulah i beli this book. Masa tu, i preggy 7 month rasanya and i am not one of the participant yang attend ceramah gangguan jin tu. But my colleague was attend the talk. Bila balik office, she told me kat library (tempat ceramah diadakan) ada jual pelbagai jenis buku and one of the them is this book! So, i pun pergilah beli buku tersebut and some others product like ayat tampal kat dindin bagi elak gangguan jin and air zamzam also.

Niat beli buku tu untuk jadi bahan bacaan amalan sepanjang kehamilan. There is a lot of surah-surah yang patut diamalkan since pregnant sampailah baby lahir and besar. Really good! 



But then, bila hubby baca buku tu, he show me nama Naurah on it. Bila i tengok nama tu, terus hati i jatuh cinta. Hari-hari usap baby bump and called Naurah. hehe Nasib baik betul-betul girl. hehe 

Tapikan, dalam buku tu ada mengatakan seelok-eloknya namakan bayi dalam kandungan seawal usia kandungan 120 hari (4 bulan) sebabnya ketika itu roh telah ditiupkan ke dalam janin. Tapi masa kandungan 4 bulan, aku tak tau lagi jantina baby. Masa g scan 4d, doktor dah cakap gegirl tapi masa tu masih belum putuskan nak kasi nama apa. Sehinggalah g scan 4d masa kandungan 7 bulan and kebetulan dah jatuh cinta gila-gila dengan nama Naurah ni, start dari situlah asyik panggil Naurah je bila pegang baby bump atau bila baby asyik kick boxing perut ibu. hehe ^_^

So, i really suggest uolls yang bakal menimang cahayamata tu, jadikan buku as your collection. tak rugilah beli buku tu and jadikan collection books. Jangan risau, i tak tipu pun and i tak dapat apa-apa bayaran pun untuk promote buku ini, its just i share what i know. hehe

Ikutkan banyak je buku nama baby dalam Islam yang we all beli, tapi this book namanya macam unik sikit, bunyi macam Arab and jarang orang pakai. Namun, yang paling penting adalah maksudnya sangat indah bila dua nama digabungkan. Biasanya buku nama anak yang lain satu nama, satu maksudkan. Then pandai-pandailah kita nak gabungkan nama anak tu, tapi berlainan dengan buku ni, siap-siap bagi maksud yang panjang.

Nama anak lelaki pun we all dah jumpa dalam buku ini. I like it very much! 

Darling hubby kata,

"Second child's name."

I jawab,

"Kalau lelaki"

Dia balas,

"Takpelah, kita usaha sampai dapat"

I diam.

Tu  perbualan masa pregnant.



I kata,

"Biey, taknak dah."

Dia jawab,

"It's ok"

I balas,

"Tak dapatlah nak letak nama anak lelaki yang biey nak tu."

Dia sambung,

"Takpe."

I diam.

Tu masa baru lepas deliver Naurah.



Darling hubby kata,

"Best pulak tengok nama anak lelaki dalam buku ni."

I jawab,

"Untuk anak kedua nanti. hahaha"

Dia balas,

"Dah hilang fobia?"

I diam. 
Cepat-cepat bangun sambil tangan capai baju Naurah yang telah dilipat, laju je langkah masuk bilik untuk simpan baju Naurah. 


HAHAHAHAHA

Kan dah malu sendiri.






Kbye.







THANK YOU FOR READING THIS!

22 comments:

  1. mmg sweet sgt nama Naurah & maksud dia pun baik :)

    me too masa preggy dulu, dh tau gender baby plg excited cari nama..as for us, kami decide nak ade Sya in the beginning sbb me n husband dua² ade Sya so nak continue mcm tu..gedik kan? hehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha hana lg gedik tau, nak gabungkan nama we all. tp hubby tak suka. nanti xde makna plak. hehe

      Delete
  2. sedap kot nama tu.. hohoho.. jarang org guna..baru unik kann..kalau zara sume tu skg dah trend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually suka pada Naurah je, mcm rayyani tu like rayyan tapi dalam buku tu dah siap dicantumkan and indah pulak maksudnya. So, ambik je nama tu. ^_^

      Delete
  3. hehehe..perbualan suami isteri yang menarik. anyway, Naurah memang sedap..maksud pun baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? borak kosong kadang2 dpt eratkan hubungan. hehe

      Delete
  4. Jgn plan lelama. Tgk sy ni. Bila la nak dpt yg no.2. Uwaaaaaaa!

    ReplyDelete
  5. Ahaha..i yg baru nak sbln ni pun dah hilang fobia.tp skrg fobia nak bjaga malam plak.hehe..

    ReplyDelete
  6. Hahaha..fobia dah ilang la tue...hehehe

    Sedap name tu..nak cari buku tu la..mane tau nanti nak kasi name kat anak ke3..hehe

    ReplyDelete
  7. hmm rara pulak.rara sorg je pilih nama.hehehe.hmm sedap maksud nama anak hana.hee

    ReplyDelete
  8. sedap namanya...macam lin nama mmg asben yg pilih..anaj pompuan baru lin..hihi..aperpon lin doa semoga anak kita sihat

    ReplyDelete
  9. sedapnye nama..maknenye pon sedap..mdh2an menjadi ank yg solehah ye Naurah...aminnnnn

    ReplyDelete
  10. nice name.... sy ni pun belum pasti lagi nak namakan baby ape... asik bertukar je hehe. Nanti bolehla cari buku nama tu ;)

    ReplyDelete
  11. nanti nak cari gak la buku tu..hehe walhal lamabt lagi ni..

    ReplyDelete
  12. hihi comel je dialog tu...nama ur daughter mmg sedap :)

    ReplyDelete
  13. suka nama naurah tu..serius. sekarang ramai orang nama kan bb lelaki rayyan~ ada 2,3 kawan saya namakan rayyan. first time dengar rayyani~ cantik~

    ReplyDelete
  14. nak bli jugak lah bku ni!
    ika teringin nk baby boy la :)
    hana thun dpn tmbahla satu lg!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha suka2 tau suruh tambah. naurah dpt adik dari aunti ika. ehehe

      Delete
  15. kak..
    bagai mana saya untuk mendapatkan buku itu?

    "SEINDAH NAMA SEMURNI PERIBADI"
    terimakasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm cer google. akak kebetulan dia org jual kat opis.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...