Thursday, November 1, 2012

My booster turns to 3month.

Now Naurah turns to 3 month on 28 of October baru-baru ni. Dah makin besar, makin banyak ragamnya. I'm not saying it was bad tapi sangat menyeronokkan. Sometimes now nak duga dia punya peel tu agak susah, tapi sangat seronok nak melayan dia.

At 1 month, rutin hariannya tidur sahaja. Bangun pun just untuk bf.Then masuk bulan kedua pun lebih kurang sama. Cuma ada a few time dia terjaga untuk teroka keadaan sekeliling. And dia dah pandai nak layan borak dengan semua orang. Tapi rentak tidur and perangai dia still boleh diduga.

Like now, after mandi around 7pm, biasanya dia akan tidur tapi now dah puas bf dia, still taknak tidur.Then she try to up her body, macam tak nak duk atas pangku dah. Bila dia boring and nak tidur, she will cried very loud ok! Terkejut aku. Bila lambat angkat sikit, dia akan merajuk dengan miss b. Tolak seboleh mungkin when i try to bf her. I try ajar dia, cannot do this! I nak dia ikut rentak i, bukan i ikut rentak dia. I know she still a baby tapi kalau kita tak mencorakkannya, who else? 

I keep tonyohkan miss b kat her mouth (hahahaha ibu kejam!) tetapppppppp dia taknak k. Bukan setakat dia palingkan muka dia kat tempat lain tapi dengan jari jemari dia tolak miss b. And pernah sekali, maybe dia tak sengaja kepitkan jari dia kat miss b, kebetulan kuku dia tak potong lagi masa tu, terjerit i. Then saje nak usik dia, "owh, cubit ibu ye?" sambil suara tegas and muka garang. Terus melalak makin kuat. Hahaha Comel je. Tapi lepas tu ibu kena marah kat ayah. Kacau Naurah yang tengah menangis. Bagai api yang marak, lagi disimbah minyak. Haru nak pujuk. Last-last panaskan ebm. Baru dia diam. Nasib baik. Buatnya dia mogok taknak ebm. Apa cerrrrr? hehehe

Alhamdulillah jugaklah for 3 month still kasi eksklusif breastmilk kat dia. Harap-harap dapat bertahan untuk 3 bulan lagi before dia makan solid food.

Fresh stock! Semalam punya got 4oz,4.5oz and 5oz. The rest yang hari selasa punya.

 And now, dia dah makin cerdik bezakan fresh ebm and yang dah beberapa hari punya. Like balik raya haji hari tu, memang tinggalkan stok 4 botol untuk hari isnin, kot lah masa balik hari Ahad tu tak sempat nak pump, penat jalan jauh kan. Macam legalah dah ada stok. Tapi bila pergi kerja Isnin tu, my mum called cakap Naurah tak nak minum ebm i tinggalkan tu. My mum try bau, memang bau lain sikit tapi masih in good condition sebab i memang simpan dengan cara yang betul. Tak silap ebm tu i pump hari Selasa. Then duk dalam fridge dari hari Rabu hingga Ahad. Which is 6 days lah before dia minum pagi Isnin tu. Tak pernah lagi i kasi ebm yang lama macam tu. I dah susah hati gila. Nak balik tak dapat sebab kerja banyak. Dahlah satu FM pun tak ada stok. Then setengah jam lepas tu called my mum semula, dia cakap Naurah minum je. Maybe sebab dia betul-betul lapar kot baru dia minum. Tapi my mum cakap minum pun tak habis 2oz. Tiap kali minum mesti tak habis 2oz. Balik kerja i tengok still ada 15oz lagi,. Terus buang kesemuanya.

Now i know, dia memang tak suka yang lama, kalau frozen punya lagilah. So, thats why i hanya perlu pump atleast 10oz untuk tinggalkan kat rumah kerana each time dia minum just need 2oz. Mandi, lepas mandi, tengah hari, petang. And kalau i terlewat sikit balik still have 2oz. So, cukuplah. Tapi biasanya i tak akan tinggalkan ngam-ngam 10oz. Everyday i will make sure atleast 15oz i pump. Paling rajin and bila kerja berkurang sikit i will make it become 20oz. Actually boleh dapat lebih lagi tp useless lah bazirkan masa nak pump, end up stok ebm banyak kat rumah, akan duk dalam fridge for a few days tapi Naurah taknak minum.

What else?

Owh, her new progress, dia dah pandai pegang botol sendiri. Tapi botol yang kecik jelah. I beli MAM feeding bottle tapi tak guna lagi sebab masa tu i beli yang muat 10oz. Tapi Naurah hanya minum seciput je sebanyak 2oz, so i beli yang pureen je muat untuk 2.5 oz and teat lak fiffy punya. heh. Dia ok je guna teat tu. Bentuk dia like nipple and anti-colic also, thats why kot dia suka. hehe

Just give her feeding bottle, nips sampai habis, terlelap sendiri.



Also dah gemar ber'camwhore' dah sekarang ni. Ikut perangai siapa la tuh! *tangandibahumatajelingkeatas* I kan ibu yang excited nak rakam semua benda. Jangankan cakap pasal progress anak, anak bulus dulu pun kerap aku ambik gambar. Ni kan, Naurah yang aku kandungkan selama 9 bulan 10 hari. Lagiiiiiiiiiiii lah gila-gila aku ambik gambar. hehe So, agaknya Naurah dah biasa tengok her mum asyik pegang kamera and asal pegang kamera je mesti jerit "naurahhhhh,, tengok sini! Tengokkkk ibu pegang apa ni?" hahaha Tu memang aku. Hasilnya,

Tengah hisap susu pun still nak senyum. Cer tengok mata dia tu. Tengah senyum tu, mulut duk hisap susu. hehe

Lagi kannnnnn, dah tidur lasak sangat! Padahal dia tidur macam statik tau tapi maybe kaki and tangan dia panjang sangat (1 kebarangkalian lagi ialah ibu dia suka tidur dekat-dekat dengan Naurah), sokmo lah muka and perut terkena tangan and kaki dia. Selalu terkejut dari tidur. Dah tu, alang-alang bangun, tengok jam pukul 2.30am, terus aku bf dia, dah tak payah nak terjaga lagi pukul 3am.


Anak dara siapa la ni! hehe


Very easy to work with in any situation. Like cuci hidung and telinga. Bila nak cuci telinga tu, diam je tangan dia. Agaknya syok kot orang korek telinga, macam nak tidur gitewww. hehe Lagi best bila tengok tok ma and ayah dia potong kuku (i still tak berani nak potong kuku tapi korek telinga is my favourite, semua orang tak berani nak buat kecuali i! hehe) diam je dia duduk. Bila kita borak, dia ketawa tapi tanpa gerakkan tangan dia. Biasanyakan kalau dia borak or ketawa mesti tangan terkapai-kapai tapi bila je kuku dipotong, macam dia tau je tangan tak boleh bergerak, nanti terluka! I macam terkejut tengok. hehe

Nail clipper yang besau gedabak! Kuku gajah pun leh potong. hehe Tapi relaks je tok ma potong, dahlah Naurah tak tidur. Ibu tak berani.


And one more thing, dia dah pandai main air liur. Huk tak suka sangat ni. Kan orang tua suka sangat cakap bila baby keluar air liur mesti ibu ada mengidam apa-apa tu, tak pun budak tu dah lapar and bla bla bla! Haish, nak cakap tak dapat makan benda yang aku mengidam, rasanya semua dapat. Baby lapar? NO,NO,NO! Aku tak akan suap any food until she turns to 6! So, tok ma cakap biar jelah, "awak dulu pun meleleh gak keluar liuq". Baiklah! Tapi, habis lencun baju dia. selalu kena pakaikan bibs and sediakan towel. Erm, anak korang ada meleleh air liur tak?

Tengah senyum pun leh meleleh gak. Anak ibu nak makan apa? hehe


Yang paling best adalah dah pandai mengiring and meniarap! Teruja sangat. I still remember the first time tengok dia mengiring adalah hari pertama dia genap 3 bulan tapi masa tu dalam kereta. Ingatkan sebab faktor kereta bergerak, mendorong dia bergerak sama. (Apalah ibu ni! haha) Tapi semalam lepas bf, Naurah still taknak tidur lagi. So, i pun letak dia atas toto. I and her tok ma pergi makan. Dah siap makan, tengok dia golek badan ke kiri ke kanan.

everytime nak mengiring mesti keluarkan suara, like payah benar nak gerakkan badan. Marah agaknya, badan sendiri berat. hahaha


Then we all tengok tv, i pi iron baju, lipat baju, then tengok-tengok dia dah tidur dengan sendiri. Dah tak payah nak bf sekali lagi atau tak payah nak dodoikan dah. Wah, macam mood dia baik je malam tadi.

half je mengiring. Badan masih berat agaknya. hewhew


Almost 1 hour tidur macam ni. Masa ni ibu tengah busy kemas kain.


Hantar gambar ni kat ayah. Di marahnya ibu, takut leher Naurah sakit. hehe

Mana ada sakitkan? dah dia sendiri buat, so dia selesalah tu agakny. Kalau sakit dah lama dia merengek kan?

sedap sungguh tengok dia tidur. Tak sampai hati nak angkat.


Dah siap kemas baju semua, pukul 11 tu, ibu dah nak tidur. So angkatlah Naurah dengan perlahan-lahan. Tapi tetap terjaga. Maka malam tadi layanlah borak dengan dia sampai pukul 12am. Ibu baru nak join awak tidur, Naurah! sabar jelah. ^_^


Tapi sayang, gambar first time dia meniarap semalam tak sempat nak rakam sebab masa tu aku kat tempat kerja. My mum yang cerita. Dia meniarap tapi still tak dapat angkat kepala lagi. So dia palingkan muka dia belah kanan. Risau gak aku, kang muka dia tersembam kat bawah, susah nak bernafas nanti. Tapi mak aku cakap, dia pandailah. Biarlah dia explore sendiri! hehe yelah ma. 


So far, tu jelah yang aku perasan perubahan Naurah bila dah cecah 3month ni. Maybe nak sampai ke 4 bulan, akan ada lagi progressnya yang bisa membuat ibu terhibur sangat-sangat. Tak sabar nak tunggu.

Tapi bila tengok dia dah nak meniarap, mula terfikir nanti merangkak, berjalan, berlari dah besarrrrrrrrrrrrrr. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaa


*IBUTAKPUASLAGINAKPANGKUANDDODOIAWAK!!*

Bila bagitau ayah dia, dibalasnya macam ni,

"apa susah, nantikan ada baby lagi, boleh pangku lagi!"

Erk!





Till then.
TATA.








THANK YOU FOR READING THIS!

30 comments:

  1. razin officially benti DF mase 4 bulan..ingat sbb mulut dia sakit ke ape, upenye xnk terus.. sedih wok!

    ReplyDelete
  2. Comelnya!!!! Comelnya!!!!! GEram baca ragam2 die tu. Kecik-kecik tp bijak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Masinlah mulut mommy Fara ye. *hug Abg Aydin* ^_^

      Delete
  3. comellnye naurah tido! Salam perkenalan =)

    Amy Shaklee recently posted on Cara Penyimpanan susu ibu

    ReplyDelete
  4. hana, best ye baca ur experience. tp bila bace part 'Tapi bila tengok dia dah nak meniarap, mula terfikir nanti merangkak, berjalan, berlari dah besarrrrrrrrrrrrrr. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaa' kite pun rasa tak mahu dia membesar secepat itu. huarghh...

    hana, kite malas nak godek2 entri lama hana. skang ni, online curi2 masa. nak tahu la masa minggu ke berapa ea hana register dkt KK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak silap Hana, pregnancy reach 2month kot pergi buat buku pink. Lagi awal lagi baguslah dear, blh pantau our pregnancy dari awal kot2 mummy ada kencing manis or darah tinggi. Pergi cpt2 tau! ^_^

      Delete
  5. hehehe..gaya tidu sama cam Alya..mm pasal ebm tu try u campur ngn yg fresh..nnt ilang skit bau dia..dulu alya pun refused jugak ebm frozen..tapi lama2 dia ok..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? Tak terfikir pulak nak campur. Tba2 nyesal g buang 15oz tu. hehe tq for sharing. ^_^

      Delete
  6. Ahaha.klaka!yela kan..blh je tambah lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Fi, tp soooonnnnnnnn. lambat lg. hehe

      Delete
  7. Irfan 2bulan setengah taknk df.... Buat nursing strike sampai skarang... Sedihnyaaa.... Naurah pon bt nursing strike kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? takutnya jd gitu. Masa tu Naurah tolak miss b sbb lambat angkat dia, merajuk maybe. So far ok lagilah to df her.

      Delete
    2. kerapkan df dia... yuny menyesal sgt sbb slalu bagi cik B lambat.. jadi dia dah lapar sgt baru sua.. sbb tu dia marah dan sukakan botol... ni tgk usaha balik untuk bg dia df... doakan kita!!

      Delete
    3. Caiyok Yuny. Sama2 berusaha ye.

      Delete
  8. tgk anak awak mmg teringat kat bella muka lebih kurang dengan takde rambut tu mmg masuk blog ni rindu bella terus hehehe... alhamdullilah bnyk susu, saya skrg terpaksa bergantung pada pil, risau tak cukup still have 1 month n haf to go... kalau 6 month je la insyallah kalau ada rezeki lebih boleh bagi sampai setahun or 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, semoga dipermudahkan dear. ^_^

      Delete
  9. Hai.. salam perkenalan ibu Naurah.. seronok kan tgk perkembangan anak depan mata.. below 1 year mcm2 perkembangan anak yg dpt kite tgk dgn cepat.. below 2 years old lak seronok dengar dia blaja cakap.. best kan jadi ibu..

    - suke bace citer2 awak.. saya follow blog awak yer..

    http://ceriteraibu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. paling suke peluk baby masa baru lepas mandi sbb wangi & masa dia tido :)

    ReplyDelete
  11. ya robbi....dh besar dh dia...bam bamnye,,geram tgk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, cepat besar. macam tak puas main lg. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...