Thursday, October 11, 2012

Booster your energy, mommy!

After two days work and back home being a mother, i think LIFE IS SO GREAT, FANTASTIC AND BOMBASTIC!! hahaha what a nice day after struggle dengan tenaga (doing work!) and emosi (miss Naurah!) kat tempat kerja, then balik rumah rasa tenaga tu dicas semula after tengok Naurah. And mind you, kat rumah pun still kena kerja jugak, AGAIN struggle dengan tenaga (doing home work!) and emosi (miss Naurah's daddy).

Thats my life for two days. Tak sabar sangatkan nak rasa being a career women and a motherkan. Nah, hambik kau, memang penat dan tak menang tangan dan otak! hahaha HECTIC and CHAOTIC, yet its still fun.

My new routine,

6am till 7.30am.. wake up, shower, prayer, BF Naurah, bersiap and work. 

8am till 5pm... work, pump, work, breakfast, work, pump, work, lunch, pump, work, pump, work, back home.

5pm till 12am.. kiss and hug Naurah,      simpan stok susu dalam fridge,        BF Naurah,   prayer,    play with Naurah,     shower (lucky, my mum willing untuk mandikan Naurah. lap u!),  siapkan Naurah after shower,      wash Naurah's cloth,     Mahgrib prayer,      BF Naurah,     dodoikan Naurah (lately manjanya, rindu kat ibu lah tuh! hehe),      dinner (beruntung sangat mum dah masak siap-siap. lap u!),     kemas dapur,       sidai baju Naurah,        lipat baju Naurah and me,   susun baju,     iron baju untuk kerja esok,       kemas barang-barang untuk bawak kerja esok (stok makanan sebenarnya. hahaha),      lepaking depan tv with my mum sambil borak-borak and belek-belek Naurah,  SLEEP.

12am till 6am...12am BF Naurah, sleep, 3am BF Naurah, sleep, 5am BF Naurah, sleep. 


Penat? YES.
Sleepy? DEFINITELY YES!


YET, so far, i still enjoy and harap enjoy sampai bila-bila. Bila ada anak ni, i always think positif. If kita penat pun, tak cukup rehat pun semua tu bukan untuk siapa-siapa melainkan untuk anak kita jugak, untuk family kita jugak. Jika bukan kita bersusah payah, jika bukan kita yang buat semua kerja tu, siapa lagi nak buat kan untuk anak kita? kan?

Cuma i agak beruntung buat masa sekarang sebab my mum ada, she help me a lot. Tapi i rasa orang lain pun sama je kot, ada hubby di sisi pun memang membantukan. Kadang-kadang i terfikir macam mana nanti if my mum dah  balik kampung and i still LDR with my hubby. So, i need more energy, i need more spirit more than i rasa sekarang. So, if sekarang i tak kuat, macam mana i nak hadapi hari-hari mendatang without my mum and hubby di sisi?

Sooooooo, from that i'm always THINK POSOTIVE. Ini amanah dari Allah S.W.T. Ini tanggungjawab yang i nantikan untuk menuju ke JANNAH kelak. Yes, i happy with all this, i ikhlas and redha lakukan semua ini. Bila kita redha and ikhlas lakukan untuk keluarga kita, dari situlah kita bersemangat dan bertenaga semula. Naurah menjadi pemangkin semangat i. She boost my energy a lot! ^_^ 

Tapi, tipulah kan, if i saying i tak pernah merasa penat pun walaupun beribu kali i tetap think positive. Even semangat kita tinggi tapi badan kita tak bekerjasama pun, still kita akan rasa penat, kadang-kadang boleh pitam kalau terlebih dari kemampuan badan kita menanggung all that work. 

Mentally dah kuat tapi physically so weak! 

WHAT SHOULD I DO?

 So, bagi elakkan benda tu terjadi, awal-awal i dah sediakan segala-galanya. Ubat untuk mental is always Naurah besides me and moral support from hubby, ubat untuk jasmani always pray that Allah S.W.T. give me strenght and ubat untuk fizikal?

I take this!

Bee Pollen vitamin


Tanpa bau, bahan semulajadi. Sangat senang nak makan untuk yang jenis susah makan ubat macam i.


Actually, i ni jenis yang sangat susah nak makan ubat. Memandangkan my mum and family take this vitamin and they share with me kesan ubat ni, so why not i mencuba. Lagipun after this i kena uruskan Naurah and work, so i need more energy, i gagahkan diri nak mencuba, plus malas dengan family membebel, kena ambik vitamin lah lepas bersalin bagi cantik badan, baiki tenaga, baiki urat saraf tu semula, lepas ni nak bersalin lagi bla bla bla bla bla. hikhik

So, after 2 month i take this, apa yang i dapat simpulkan, BEE POLLEN VITAMIN is GREAT! really boost my energy. Dah 2 days i masuk kerja ni i tak pernah lagi rasa mengantuk yang sangat-sangat mendesak i untuk baring di surau. Compare dengan dulu, since anak dara, kahwin and preggy, asal waktu rehat je mesti rasa nangtuk, laju je pergi surau nak tidur. lagi sanggup tahan lapar, asal dapat tidur. But then, lepas ambik vitamin ni, i tak pernah lagi rasa mengantuk atau penat melampau seperti sebelum ni. Lagi-lagi after take lunch, asal perut kenyang je, kul 3 and 4 tu mesti mata nangtuk.

Padahal kerja semakin banyak and rehat kat rumah memang sah-sah tak cukup. Dengan nak uruskan diri i sendiri, lagi uruskan Naurah. Pastu tak cukup tidurnya lagi, berapa kali kena bangun di awal pagi untuk BF Naurah, seriuosly memang tak cukup rehat. 

Tapi i perasaan perubahan ketara ni lepas makan vitamin bee pollen. Macam sendiri terfikir, Eh, kenapa aku tak pergi surau eh waktu rehat? eh, nape aku tak nangtuk eh lepas makan tengah hari? Boleh pulak tak penat mata duduk mengadap PC lama-lama. Kalau dulu, kejap je bangun dari kerusi, berjalan ke sana ke mari nak hilangkan mengantuk and penat mengadap PC.

Magik kan? So, form zero knowledge about kebaikan bee pollen (kan selama ni terpaksa makan je vitamin ni atas desakan my mum), i pun start google, what so special about bee pollen, apa dia dah buat kat my body. hehe

End of my research, now i know kebaikan bee pollen.  Antaranya:

1) KECANTIKKAN. Bee pollen baik untuk mencantikkan and meremajakan kulit serta baik untuk diet

THE REAL I FEEL. aku perasan je badan aku susut banyak after pregnant, rasa makin kurus dari sebelum pregnant. Bayangkan berat badan sebelum pregnant adalah 59kg, pregnant 69kg and sekarang 48kg. Gila ok! Ramai je orang tegur aku kurus (bukan kurus kering lagi keding ok, ada shape. hehe). Some say, bila BF badan kita akan kurus, so aku yakin badan aku kurus sebab aku BF Naurah tapi rupa-rupanya after tau kebaikan bee pollen ni, aku percaya vitamin ni pun membantu untuk aku kurus. Walhal, aku ni jenis yang makan sangat banyak after bersalin. Aku rasa masa pregnant pun aku tak makan banyak macam ni. Asal sikit je lapar, asal sikit kena makan. Kalau tak, sibuk je bunyi cacing dalam perut aku ni, sampai korek-korek perut, pedih perut. So, kemana semua makanan tu? magik kan?


2) PERKEMBANGAN DAN PERTUMBUHAN SEL OTAK ANAK. 

Yang ni aku tak tau lagi sebab Naurah still kecik lagi tapi apa yang aku perasan perkembangan Naurah ni, berat badan dia naik seimbang like born 3.35kg, 1 month 4.7kg, 2 month 5.6kg. Macam semangat je badankan tapi dia tak bambam. Semua ingat dia bambam tau tapi bila tengok kat luar, tak macam 5.6kg TAPIIIII bila kau pegang dia, pangku diaaa, ha baru kau tak betapa semangat badan dia. baru kau tau tang mana 5.6kg tu. Badan dia jenis mampat, tak berketul-ketul atau berlemak. Tulang dia pun keras je, leher dia lagilah, tak gaya budak usia sebulan yang masih belum gagah kepala lagi. Ni berdasarkan apa yang orang-orang tua cakap bila datang melawat Naurah. Even kawan-kawan aku pun cakap badan Naurah keras, mampat, kuat. Then, progress dia pun macam cepat je, dalam pantang before 40 hari, dia dah pandai ketawa and kuat ajak borak. Aku tak taulah anak orang lain kan, tapi saudara mara aku cakap kalau baby sebelum 40 hari ni mata pun xkuat lagi,pandangan pun kabur lagi, tapi naurah dah pandai pandang tepat pada mata kita and bila kita senyum je, dia pun senyum. Aku syak, dia minum susu aku then ubat tu mengalir dalam badan dia gak. ^_^

3) MEMBANTU MEMULIHKAN SISTEM PENCERNAAN

After bersalin kan, rata-rata mommy akan hadapi masalah sembelit. Macam tu gak dengan aku. 1 sebab kekurangan zat makanan kot, yelah, dalam pantang asyik hadap ikan bakar, nasi, lada hitam je. Nak makan sayur itu ini tak boleh takut anak kembung perut, nak makan buat tak boleh takut anak kembung perut bla bla bla. Kadang-kadang aku rasa merepek semua tu, walhal sayur and buah tulah yang membantu baik pulih badan kitakan. Tapi dah berpantang, so, dengar jelah nasihat orang tua. Kang jadi apa-apa kena marah lak, mereka jugak susah-susah jaga kita. 

So, nak dipendekkan cerita, bila ambik vitamin ni, tak ada lagi masalah pencernaan tu. Dan paling ketara aku perasan, amat jarang Naurah meragam akibat kembung perut. Lepas je berpantang, aku tibai semua jenis makanan. Orang cakap tak boleh makan sangatkan kuah lemak, buah labu, air gas bla bla bla kan? Tak ada maknanya, aku makan je. Dah rindu sangat. Mula-mula tu aku takut gak, kan kesannya pada Naurah, kesian dia sakit perut, so semua makanan yang aku nak makan tu, aku ambik dalam kuantiti yang sedikit, saje nak test perut Naurah, then tengok Naurah ok je. tak sakit, So, aku makan lagi dalam kuantiti yang banyak, punnnnnnn Naurah still ok. So, selera aku makin hari makin bertambah, aku makan apa je like nenas, air tebu, air gas (semalam baru aku beli setin air coke), Alhamdulillah Naurah ok, tak meragam pun. So, aku yakin, vitamin ni membantu aku and Naurah dalam mencernakan makanan.


4) PENINGKATAN GIZI MAKANAN BAGI WANITA HAMIL DAN MENYUSU

Masa pregnant memang aku tak makan vitamin ni. tak kuasa aku nak tambah koleksi ubat sedangkan ubat wajib like folid acid pun selalu aku ponteng makan, ni nak tambah satu vitamin lagi? HARAM! So, kisah bermula lepas bersalin ye, aku memang perasaan susu aku banyak sangat. Alhamdulillah, rezeki Naurah murah. Kadang-kadang every 10 minit sekali miss B ni berdenyut-denyut and bengkak, seksa gak rasa. Kalau kat rumah tak pelah, aku direct BF je kat Naurah, tak pun picit buang tapi bila kat opis ni, takkan nak pump every 10 minuteskan, kang tak buat kerja lak. SO, aku biarkan je tapi aku pakai la nursing pad (kang aku share pasal inovasi nursing pad! entry lain) tapi nursing pad tu still bocor gak, tak dapat menampung susu kuar banyak. Kadang-kadang aku kena bawak spare nursing pad. Then ramai je yang tanya aku macam mana susu boleh keluar banyakkan? Actually aku pun tak tau sebab apa. nak kata aku kuat minum air putih, tak adalah jugak, bukan jenis aku tu. 

So bila google ni aku tau bee pollen meningkatkan kuantiti susu dan menambahkan gizi pemakanan dalam susu, baharuuuuuulah aku percaya antara penyumbang kepada susu aku yang dah macam non-stop berhenti ni adalah vitamin ni, maka haruslah aku gembira. Tak sia-sia mak aku membebel suruh makan vitamin ni. Rupanya banyak gila khasiat bee pollen.


 Satu lagi produk yang aku ambik ialah minum PRO-DRINK ni:


Pro-drink.

 Yang ni pun aku try gak, campur je dalam minum and minum je, tak rasa apa--apa tapi banyak kebaikan. Yang paling ketara gila-gila bila aku kena cirit-birit tahap gila-gila punya, aku makan sebijik vitamin bee pollen and minum dengan pro-drink ini, baring jap terus hilang cirit-birit dan perut memulas-mulas. 

LAIN-LAIN KEBAIKAN :

-membakar kolestrol dan lemak
-mencuci darah dan sisa toksid dalam badan dll





Aku dah penat nak share kebaikan bee pollen ni, kalau nak tau pi lah google sendiri tak pun tanya je apa-apa kat komen atau email, nanti aku jawab. Kalau nak tau macam mana nak dapatkan vitamin ni, boleh e-mail kat aku ladybarbella@gmail.com.

Aku nak buat kerja lak, waktu rehat dah habis. Next time share. Ini bukan menipu atau aku suka-suka buat bisnes tapi aku rasa terpanggil nak share vitamin yang aku makan ni. Tapi aku percaya, makanlah apa pun, jika tak diizikan oleh Allah S.W.T semua tu tak menjadi. Tapi apa salahnya mencuba, ye dak? Doa tanpa usaha adalah SIA-SIA. ^_^


Tak caya google sendiri.


Anything for you my dear.


my booster.




TATA







THANK YOU FOR READING THIS!

5 comments:

  1. Enjoy baca ur story... kehidupan baru setelah bergelar ibu,,,

    I pun LDR wit my hubby...
    Baca ur story membuatkan i pun semangat/yakin untuk uruskan mybaby sendiri lepas bersalin nanti...

    Thanx... salam kenal ;)

    ReplyDelete
  2. percaya tak I x pernah amik ape² vitamin @ supplement since ade kids?

    haishhhh that's why I feel so so soooo penat...should start soon!

    ReplyDelete
  3. pengorbanan seorg ibu..
    smoga hari2 yg akan dtg terus ceria, siahat dan bertenaga..=)
    comel bby naurah..=)

    ReplyDelete
  4. Assalam kak.. camner nk dapatkan bee pollen tu eh? saya dah google dah,jumpa website dia jer. saya duduk kat sarawak.

    Nurul

    ReplyDelete
  5. Nurul : email me at ladybarbella@gmail.com. leave ur msge with name, phone no., berapa botol u nak. tq.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...