Tuesday, October 9, 2012

1st day working as a mother

Today is my 1st day at workplace after deliver Naurah. What can i say?

Sangat teruja nak masuk office after 3 month bercuti. Bosan duk goyang kaki and makan-makan je. 

Teruja nak merasai feeling how mommy out there struggle with work and baby after office hours. But i'm pretty sure walau penat macam mana pun lepas tengok muka baby, terus hilang penat. kan?

Teruja nak tengok berapa EBM yang i boleh dapat without Naurah infront of me. Suprising is less than 10 minute i got 5oz. Woooooooooottt.

This morning after breakfast. Alhamdulillah

Teruja nak guna new partion at workplace. I had a secret plan to do with new partion. Tak sabar habisssssssss... hehe


Pumping at partion with nursing cover. hehe No need to rushing nak pump kat surau. ^_^


Tapi, dalam semua keterujaan tu, i still feel sad, very very very SAD. I need to leave my dear Naurah for almost 10 hours. I tak boleh nak pantau keadaan dia, i can't give direct BF to her, i tak boleh nak dodoikan dia, i tak boleh nak lunch talk dengan dia (this is most favourite chatting time with Naurah. Don't know why lunch hour will make Naurah talking a lot, kadang-kadang sampai ketawa terkekeh-kekeh) and a few thing lagi i will miss that moment.

But what to do, i need to work to get extra money for our family and most important is for you my dear. I know you in a good hand. You will safe with Tok Ma. Tok Ma will take care of you. Lega sangat rasanya bila my mum dapat ikut we all balik Pahang. Tak adalah i terlalu risau siapa yang jaga Naurah (for a while jelah. Soon kena cari gak BS!). tsk.

Sebenarnya kena masuk office semalam tapi i demam selsema pulak, so terpaksa ambik MC. Yang sedihnya, Naurah also kena selsema. Berjangkit dengan i. That's why syukur sangat bila my mum dapat jaga Naurah. Bukan apa takut Naurah meragam je bila dia tak sihat and being her Tok Ma, opcoz my mum dah biasa handle Naurah and Naurah pun mesti dah biasa dan berasa selesa dalam pelukan and sentuhan her Tok Ma. So nothing to worried sangatlah. But, dalam tak bimbang tu, adalah jugak 5 kali this morning i called my mum. hahaha 

Naik tension my mum nak jawab tepon. kahkah well, nak buat macam mana ma, i miss Naurah, kalau boleh nak dengar suara dia but she just a baby. So far called tak adalah pulak dengar dia menangis or what. Asal called je my mum cakap Naurah tidur. hehe Yes yes i know that her routine at morning. 

Sampaikan kat opis tadi i kerling jam untuk imagine apa Naurah tengah buat kat rumah. Like tengok jam pukul 8.30, dalam hati terdetik, Naurah tengah mandi. Tengok jam 8.45 Naurah tengok bersiap ni, tak pun tengah nenen. Tengok jam pukul 9.30, mesti Naurah dah tidur. Then capai telefon, called my mum and YES, MY DAUGHTER WAS SLEEPING! hehehe

So far, my mum cakap Naurah tak menangis pun. Dia just merengkek nak susu. Nasib baik awal-awal dah ajar my mum macam mana nak handle EBM. So, my mum dah tau what time Naurah need milk, so she prepared awal-awal, tak perlu tunggu Naurah menangis dulu baru kasi. That's was my supermommy! She can handle everything walaupun EBM stuff is new for her. hehe LOVE YOU MA!

Now, i had dwi-kerja which is kerja for office and working for Naurah. ^_*

Working for Naurah

Today bercita-cita tinggi nak penuh all the bottles that i bring dalam cooler bag which is ada 6 bottles yang boleh muatkan 5oz milk each. So far just use 2 bottle this morning and thats mean EBM stock for tomorrow dah ada 10oz. So far, dengan 10oz dah cukup untuk Naurah because Naurah will sip the milk every 2oz sekali and ikut kiraan kekerapan Naurah nenen start from 7am untill 5pm is 5 times. Tapi malam tadi, i bekalkan extra EBM for he about 20oz, so no need to worried sangat. The milk is enough. ^_^

Cuma this evening i still nak pump the milk alang-alang dah bawak 6 bottles, why not full it all kan? So, that kalau esok busy, atleast i ada extra milk for her. Bukanlah today i'm saying tak busy, but boleh bayangkan hari pertama bekerja, opcoz still blur and slow sikit. Need to catch up everything yang i tinggalkan 3 month ago, so bila rasa sleepy and boring, bolehlah pump sikit-sikit. hehehe Lagipun kat partion, tak ada ke mana-mana pun, orang cari, i ada je kat sini and pump pun every 1 hours just take 5 minute nak dapatkan 5oz. So, chill lah! Ibu can do it! kan Naurah? ^_*


Ok. GTG for now.
Had a lot of thing to settle.
4 more bottle need to fill.
Prayer.
1 editor note's to write.
1 VC Voice to write.
Many news need attention.
and
Yada yada yada
Pompangpompang
5.00 PM already.

YEAY, can't wait to see and hug Naurah!


Huuargghhh! Feel sleepy waiting mommy back from work! ^_^  HEHEHEHE



Waiting for mommy ya!

2 month,12 days. 5.6KG.




 TATA.





Meow~meow~:
Owh, begini rasanya being a career women and a mother. ENJOY with this current position!






THANK YOU FOR READING THIS!

7 comments:

  1. hahahhh welcome to the club dear!

    mula² memang susah sikit nak adjust & juggle between all these tapi lama² nanti biasa

    tapi part rindu anak tue sampai bile² pun akan rindu gak tapi bile anak² dah besar sikit like my kids, kalau call kat rumah BS dua² cakap sepatah je sbb excited nak main :-)

    Naurah, wait for mommy yea!

    ReplyDelete
  2. tak sabar nak tempoh pengalaman mcm u =)

    ReplyDelete
  3. semangat nye die.. razin 5bulan baru 5.8kg..sob sob.. mnyesal tak fully BF :(

    ReplyDelete
  4. Happy working!... mesti terbayang2 baby kat rumah kan? salam kenal!

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah byk susu u...teruskan pump yer :)

    ReplyDelete
  6. What's up to every one, because I am really eager of reading this web site's post to be updated regularly.

    It includes fastidious information.
    Review my web blog :: GFI Norte

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...