Tuesday, September 18, 2012

Mommy milk is the best!

HELLLOOOOOOO!

While Naurah tidur dengan nyenyaknya, bolehlah ibu update blog laju-laju. A lot af thing wanna share. Maklumlah excited sungguh dengan kehidupan as a mother. So, this blog pun opcoz lah will story mory about Nuarah sekarang. Dah tu je live owner blog sekarang. Ngadap muka Naurah 24-hours and on duty untuk Naurah je. Ngeeee Jangan bosan tau bila singgah blog ni asyik cite perihal keibubapaan (terasa kamus dewan tahap dewa. haha), nanti muka cepat tua. LOL.


blogger tegar lah katakan. HARHARHAR


As i promise, i will share my experience about breasfeeding. An amazing thing that i have done as a mother for my beloved Naurah. Before this just fikir, BF something yang common for mother. But, once dah alami sendiri, i think this is so amazing. The feeling that you are going through bila BF your baby, tak dapat bayangkan. Begitu nikmat, special, teruja dan bahagia. Kalau tak, masakan career mommy today begitu bersungguh take care about BF baby diaorang kan? Sampaikan sanggup berhabis duit beriban semata-mata nak keep giving mommy milk for baby kan, walaupun bekerja 24-hours sekali pun. 

So, here my BF experience so far. 

For 3 days keluar dari wad, i had problem to BF Naurah. Pertama sebab Miss B tak produce milk. Second, BF was a hard task to do! Tell u! Like i share before in my LABOUR ROOM STORY, i memang nak BF Naurah once dia dilahirkan, tambahan pula dengar dia menangis sejak i deliver her kan, so, kesempatan nurse tinggalkan Naurah dalam pangkuan tu, i think i nak try to BF her. Tapi malangnya susu langsung tak keluar and  Naurah bukak mulut dia kecik sangat. I know dia tengah belajar nak menyusu, dengan keadaan i yang penat masa tu, last-last my BF 1st mission tak menjadi waktu tu. I abaikan je, tak try bersungguh-sungguh.

Then, again 1 days balik rumah tu i try lagi nak BF her tapi tak dapat jugak. I try to use pump untuk keluarkan susu, tapi tak ada setitik pun yang keluar. Sedih sangat. Cuak pun ada, takut the 1st milk , known as colustrum tak sempat nak bagi pada Naurah. As i know susu tu sangat penting untuk antibodi baby and most important thing was susu tu dapat elak baby dari terkena jaundice. Malangnya masuk hari ke-3 memang susu tak keluar lagi. Nurse datang check kat rumah, tell me Naurah kena jaundice tapi tak kuat sangat, so no need to go to hospital. Nurse bebel tak bagi minum mommy milk. Geram je i. Bukan tak nak bagi, dah susu tak keluar, what to do! Tapi i tetap pam jugak, last2 keluar setitik susu pekat, warna kuning dan macam bergetah. Happy gila ok masa tu. Cepat-cepat bagi Naurah BF tapi bila dia nak BF je, dia mengamuk sebab milk susah keluar dan tak keluar banyak. hehe So, one of the way i buat ialah picit Miss B dengan tangan, then tadah susu dalam botol. Tak sampai 1oz pun 1st susu yang i dapat. Kecewa but at the same time happy jugaklah atleast Naurah dapat rasa that colustrum.

And, FYI, almost 3 days jugaklah Naurah minum susu formula. Kesian dia. Dahlah nak bagi dia minum susu formula tu satu hal. Mula-mula i beli Enflac A+, dia taknak langsung minum. Then beli S26, lagiiii dia mengamuk, bila teat masuk dalam mulut dia. Puas kami pujuk, langsung tak jalan. Tak sanggup tengok air mata dia mengalir, maybe she hungry, also marah kot kami paksa dia minum susu yang dia tak suka. Dan, nasib baiklah ada sample susu Anmum step 1 tu yang i dapat masa scan 4d kat klinik Wyko, so try bagi, memula Naurah tolak-tolak dengan lidah dia bila teat masuk mulut, lama tu dia hisap jugak. Lega sangat. Kalau tak, mau dalam 1 hari tu pelbagai jenis susu kami kena cari. hehe Ish, pelik dengan Naurah ni, susu mahal tak nak minum, susu Anmum jugak dia tenguknya. Bak kata hubby, maybe dia dah terbiasa kot dengan susu Anmum since dalam perut, i asyik kasi dia Anmum je. hehe Ye la tu biey... :-p

Tapi i betul-betul tak puas hati, dah 3 hari ni bagi susu formula. Sampai bilakan nak biar macam tu. So, my mum carikan bidan untuk urut i. Ikutkan berurut tu nak buat one week lepas bersalin but since Miss B still tak produce milk dengan cemerlangnya (LOL), dan kebetulan jugak bidan tu pandai urut Miss B, maka urusan berurut dipercepatkan. Hari ke-4, tepat pukul 7 pagi, bidan datang ke rumah untuk bertungku and urut i. I ingatkan dia berurut ala-ala spa gitu, boleh kasi i relaks and membuta kejap. Tapi nan-hado ok! Sakittttttt. Dari atas kepala sampailah ke hujung jari kaki, 1 badan dia urut ok. Paling sakit bila dia urut Miss B dan nak naikkan peranakan. Dahlah jenuh nak menahan geli. Sabar jelah. Lama gila pulak tu proses bertungku and berurut, start dari pukul 7 pg hingga pukul 12 tengah hari. Hari pertama badan kena uli, sakit gila.

Yang happynya, hari pertama je dia urut kat Miss B, memancut-mancut milk keluar. Gila excited and terkejut. Dalam hati berdoa supaya proses berurut tu habis cepat, dah tak sabar nak bagi susu kat Naurah ni. hehe Masa tengah berurut tu, bidan tu banyaklah jugak borak, bagi tips perihal BF baby. Yang paling best gila, now i know macam mana caranya nak pump susu dengan menggunakan tangan. Use hand better than alatan pump tu. hehe

Tak caya? TELL YOU.. start from 1st day i berurut till now, i boleh dapat susu sebanyak 20oz lebih (USE MY HAND!) Tekan Miss B dengan tangan is better than use alat mengepam tu. For me lah. Sebabnya, i compare when i use pump manual and elektrik (satu yang murah and satu yang mahal) in 15 minutes, i hanya dapat sekitar 2oz je.

Tapi, bila i picit and urut guna tangan (using bidan method), i boleh dapatkan 5oz dan lebih in 15 minutes. Amazingkan? Why like that? because, bila i guna tangan, i dapat rasa where is ketulan part yang susu tersumbat tak keluar lagi. Bila i dapat rasa that zone, i akan tekan dan urut, suddenly, "POP" susu keluar macam air paip. Non-stop. I tak payah nak tekan Miss B sepanjang masa, just tadah je botol sampailah susu yang keluar "non-stop macam air paip" tu berhenti sendiri. Then if nak banyak milk lagi, keep going tekan Miss B kat zone lain pulak. That's how hand work to get gila banyak susu.

Masa mula-mula susu melimpah ruah keluar, memang kalut nak BF Naurah. Sebabnya susu yang non-stop berhenti jugak memberi masalah pada baby. Boleh buat baby tersedak, sebab susu laju sangat, tak sempat dia nak telan. Kadang-kadang Naurah mengamuk jugak sebab susu keluar banyak. Haish, confius jap, susu tak keluar dia marah, susu keluar banyak dia mengamuk! So, cara nak slowkan aliran susu tu keluar dengan laju adalah bila tengah BF baby, kepit jari kat areola zone. Then bila nak hentikan aliran susu yang keluar non-stop, picit dan gentel nipple for a few second. Memula praktik buat macam tu, rasa macam badan ada suiz ON/OFF je. Kelakar. hehe tapi seronok sangat pengalam BF ni. Nak-nak bila dengar baby menangis, tiba-tiba je susu akan keluar without any warning. Thats why always wear nursing pad, kalau tak mau lecun baju.  

Nah, bukti 5oz lebih for 15 minutes.

macam tak percaya, start form 0 milk, then after berurut turn to 5oz milk in easy!

 Tapi malangnya, 5oz yang dapat malam ni terpaksa disia-siakan begitu sahaja gara-gara keterujaan seekor haiwan bernama kumbang yang terliur dengan susu Naurah. Sabar jelah. Nasib baik senang nak dapat 5oz tu, kalau tak, mau hangin 1 badan.

5oz++. Silakan kumbang!

Then, 1 lagi i perasan untuk dapatkan extra milk adalah cara pemakanan kita. Seriously, sejak pantang memang i amalkan zero ais atau air sejuk. Tiap masa minum air putih. Kadang-kadang lebih 10 gelas sehari, dengan cuaca panas kat kampung, lagilah kena minum air putih banyak-banyak. And i notice, bila minum air putih banyak-banyak, every 10 or 15 minutes mesti rasa Miss B mengeras semacam, then berdenyut-denyut je rasa, tiba-tiba milk meleleh keluar. That's time just have 3 choice, ONE bagi baby, SECOND pump, THIRD let it go! Biasanya bila jadi macam tu i akan ambik option THIRD, let it go! Sebabnya, kalau dah susu mampu keluar in every 15 minutes, takkanlah nak kejutkan baby tengah tidur every 15 minuteskan, tak sanggup! while nak pump pulak, bottle hanya ada 6 saja, so memang terlebih susu dari botol. So, let it go jelah, nanti Miss B will produce extra milk lagi as long as kerap minum air putih! 

Satu lagi, pemakanan yang i amalkan untuk tambahkan susu adalah makan sayur cekuk manis. This is how daun cekuk manis looks like. Masa berpantang almost every day kot my mum masakkan i sayur cekuk manis campur lada hitam. I memang pengemar sayur, so no hallah nak ngadap sayur cekuk manis je, plus makan dengan ikan bakar panas-panas, memang laju je makan. I perasan bila saja lepas makan nasi dengan daun cekuk manis, susu yang keluar akan kekuningan sikit compare dengan susu yang keluar sebab minum air putih banyak, nampak more pure white and cair. So, i buat kesimpulan sendiri, daun cekuk manis banyakkan susu dan buat susu jadi pekat. Boleh? hehe but, trust me, memang sayur cekuk manis membantu banyakkan susu. Ni petua turun temuran nenek moyang i. Sebab tu kat kampung ada je orang tanam pokok cekuk manis, banyak sangat khasiatnya selain dari sedap dimakan masak lemak. :-p


And, so far, i tak makan lagi any jamu atau ubat-ubatan untuk banyakkan susu or what else pasal bersalin. Just use tanamera set untuk rawatan luaran je and for rawatan dalaman, my mum rebus akar kayu untuk sembuh luka dalam and bagi tenaga kat badan. So far memang tak ada kaedah lain untuk banyakkan susu. And i'm glad i dengar cakap my mum untuk urut Miss B, tengoklah hasilnya sekarang. Bersyukur sangat dengan rezeki yang Allah s.w.t bagi kat Naurah. I harap bila dah masuk kerja nanti, still dapat produce susu macam ni gak. I quite worry jugak ni, takut susu tak dapat banyak macam ni dengan masa yang terhad kat opis, plus Naurah tak ada depan mata. You know what, salah satu sebab buat susu terhasil banyak bila pump adalah bila baby ada depan mata. Rasa ter"motivated" gila kot pump susu depan baby. Plus bila dengar baby crying, lagilah susu terhasil dengan banyak. 

So far, tu jelah kot i nak share pengalaman BF yang i lalui sendiri. I guest this entry need to stop here because..

Sedap landing atas pangku. Macam mana nak menaip. Sila jawab.


Dah nenen kekeyangan punnnnnnn Naurah still tak nak baring atas tilam. Asal letak atas tilam je, kemain dia merengek, berbunyi -bunyit api bila letak atas pangku, diam, siap berdengkur. hehe Itu bermakna, dia mahu ibu baring sama-sama. GTG!

Before that,

Naurah at 47 days/ 1 month 17 days old. 5 days ago.


Naurah today. 52 day.


AND SHE SAID,

"Look at me! Mommy milk is the best!"





KAN??







Meow`meow~:
I think i should write my BF journey as a career women soon. Will see, how Miss B produce the milk and how Naurah react when mommy start working. Till then ya!





THANK YOU FOR READING THIS!

6 comments:

  1. mmg satu nikmat bila dpt breastfeed anak kita...susah kan nk describe feeling tu camne? :) apa2 pon happy breast feeding dear! :)

    ReplyDelete
  2. alolo..comeynya naurah..
    adik faliqq pon sama nak berpangku jerk..ada sekali tue sampai 4jam nak tidokan dia..last2 terpaksa masuk buai..tak bleh nak pangku lama2..luka operate tak baik lagie...bila dpt buaii mmg tak hingat dunia dia tido..tapie buai slow sbb baby kecik lagie.

    ReplyDelete
  3. Happy breastfeeding..

    Lps dh keje struggle ngan stress, pumping time so on...Insya Allah boleh

    ReplyDelete
  4. pengalaman kita sama babe! i 3 hari xde susu,balik rumah,urut,susu menitik mcm air hujan.sgt bersyukur.i minum air gak,sbb lepas menyusu sgt dahaga,tapi mls nk minum banyak sbb nanti nk kencing je.czer payah nk bangun,

    ReplyDelete
  5. hi boleh I tau tak mcmna teknik urut yg U ckp tuh. so far setakat ni air susu I paling byk bila I pump is 5oz (utk kedua2 breast). sedih sgt :(
    tp alhamdulillah masih cukup utk bby.

    ReplyDelete
  6. alahai susu bnyk tak pe la kalau i masuk kumbang cam tu nanges la jwbnya :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...