Friday, September 28, 2012

Dilemma : leaving or NOT?


Dan, bila mana hujan sangat lebat mencurah-curah, semua sedang enak melayan mata, aku keseorangan dengan hati gundah gulana. SANGAT-SANGAT! susah hati, dan RINDU.

Belum pun berjauhan dah nak rindu. Tapi itulah hakikatnya. Dalam dilemma, berkira-kira mahu tinggalkan Naurah kat kampung atau memujuk my mum ikut balik Pahang.

Yes, my maternity leave will end soon. It's next week. Huwaaaaaaaaa!! On 8th October dah masuk office. Need to work. Kalaulah diberi pilihan, for sure all mommy taknak kerja (Kot!) bila dah ada anak. Sanggup jadi fulltime housewife and ngadap muka anak je. What a nice job ever! Tapi nak buat macam mana, need to work untuk dapat extra money for our family. Plus dah ada Naurah, lagilah daddy and mommy need to work hard nak prepare semua keperluan Naurah untuk masa sekarang dan akan datang. 

The idea to leave Naurah kat kampung comes bila i still tak jumpa babysitter yet! Masa preggy memang dah tercari-cari babysitter but tak jumpa-jumpa jugak. Taska banyak je tapi i tak sanggup nak tinggalkan Naurah di bawah jagaan seorang babysitter yang menjaga 3, 4 orang kanak-kanak di bawah jagaannya. Never ever! Naurah still a baby, baru 2 bulan lebih kot and she need more attention from her babysitter nanti. Tulah yang membimbangkan i.

So, bila dah susah hati macam ni, i and hubby cuba pujuk my mum to follow me untuk jaga Naurah sementara waktu. My mum ok je dengan syarat she need to settle semua kerjanya dahulu. My mum pun macam tak sampai hati je nak berpisah dengan cucunya and kesian tengok i nak berjauhan dengan Naurah. My mum cakap takut i demam je bengkak tetek bila berjauhan dengan Naurah. Tapi i rasa, i bukan demam sebab bengkak tetek tapi demam sebab rindukan Naurah nanti! T_T

Tapikan, macam kesian pulak tengok my mum bertungkus lumus siang malam to settle down her job. So, this-worried-mommy again berbincang dengan hubby, macam mana nak buat ni. Either tinggalkan Naurah OR bring my mum and need to push my mum cepat-cepat siapkan kerjanya (kejam i!). Owh, dua-dua tak sanggup! Ditelan mati emak, diluah mati ayah!

So, semua (read : family members, in law family, friends and villagers) duk tanya apa keputusan i, yelah masa makin hampir, minggu depan je lagi my last holiday. Bila i masih blur and don't have any solution yet!, maka ramailah yang suruh i tinggalkan Naurah dengan neneknya kat kampung. Lagipun after 8 oktober masuk kerja, 2 minggu lepas tu akan bercuti lagi untuk Raya Haji. Boleh jumpa Naurah lagi. Maybe lepas tu baru boleh bawak Naurah and my mum follow me to Kuantan. 

Amboi, amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, easy to talk and plan, huh! Tak  sanggup ok! Walaupun sehari. Sedangkan bila keluar ke bandar without bring Naurah pun i dah terfikir-fikir apalah Naurah tengah buat kat rumah ni, menangis ke dia, tidur ke dia, cukup ke bekalan susu i tinggalkan untuk dia?  Tu baru SEHARI. Kalau EMPAT BELAS HARI PLUS-PLUS? Macam mana? Tak ke meroyan i?! no way!


How could i? 


How could i?


How could i?


HOW COULD I LEAVE THIS GIRL?....
 

 she need me when to take a sleep at night. Kena dodoi macam ni.

when she need me to take a nap at afternoon. Sleep on mommy chest di waktu petang yang panas, barulah dia lena sangat-sangat.

when she need me at midnight. Ibu kena bangun, sandarkan dia kat dada sambil tepuk peha, baru dia lena semula.


when she need me to play and laugh. Belum 2 bulan, dah kuat main gelak-gelak. Terkekeh-kekeh ketawa.


when she need me at all night. Ibu sanggup jadi mata panda asalkan dapat jaga Naurah daripada digigit nyamuk and get ready to work (BF) for her.


And, what the most important is WHEN SHE NEED ME TO FEED HER.


Bonding time. Nothing can buy this moment and feeling. Jelingan dan sentuhannya yang menyentuh jiwa. Boleh nangis gembira bila bertentang mata dengan si kecik ni yang tengah nenen. Selalu terfikir, ni ke si kecik yang ada dalam perut selama 9 bulan, yang selalu menendang-nendang perut ibu? macam tak percaya dah ada depan mata.


SO, TELL ME....


How can i leave my little girl without doing any of the normal thing i do for 14 days? T_T


I CAN'T.


I REALLY CAN'T.


I REALLY CAN NOT LEAVING YOU, MY DEAR NAURAH!


T_T




Meow~meow~:

Terima kasih hujan menemani hamba di malam hari. Sama-sama mencurahkan air yang tiada henti. Moga hari esok membawa cahaya yang terang. (Again, menjeling Naurah di sisi yang lena tidur. Sedar tak sedar esok genap usianya 2 BULAN). Time flies so fast!






THANK YOU FOR READING THIS!

5 comments:

  1. i ada suggestion.u amik jer cuti utk 2 minggu ni..then suma shud be ok la kan?kalau x cuti,apa kata amik mc?tak pun,u n ur husband..dia cuti sminggu,u sminggu..eh,pandai2 plak i ni nak ajar org..

    ReplyDelete
  2. Sedihnyaaaaaaa....apa pun msti akan ada jln... Klu saya dkt tmpt akak pun saya xsanggup n msti pkiaq mcm akak..

    Hope mak akak sempat settle down keja dia n follow akak blik.

    Kim salam dkt naurah :)

    ReplyDelete
  3. betul!rase nak berhenti kerja bila dah ade anak!

    naurah sgt comel :)

    ReplyDelete
  4. sabarnya..insyaallah ada jalan..lin pon tak carik lagi babysitter...harap adala..risauu

    ReplyDelete
  5. dilema seorang ibu, sabar ya..semoga ketemu jln penyelesaian kepada permasalahan you ya. take care and kiss naurah for me... nomei nomei....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...