Sunday, July 22, 2012

My 1433H, Ramadan celebration so far.

I thought my 1st Ramadan 1433H was:

* tak boleh berpuasa
* tak boleh makanan best-best waktu berbuka (berpantang)
* had baby to take care.


The real fact about my 1st Ramadan 1433H was:

* i need to fasting. Its was challenging for me in my current condition. Heartburn, dizzy, hungry etc.. all in and out in one shoot.

* my belly quite big. I thought sebab termakan banyak sangat selepas berbuka tapi rupanya masih ada baby yang tak mahu keluar lagi (:p). Suka agaknya dapat makan macam-macam bila berbuka. sampaikan mommy nak solat maghrib pun mencabar sangat (kaki, tangan, siku asyik terbonjol je kat perut, nak rukuk and sujud tu quite pain and make me worry takut baby rasa sakit. Dramatic sungguh mommy! ^_^)

*1st time berpuasa sebagai isteri. Sangat menyeronokkan menyediakan juadah berbuka dan bersahur untuk suami. Terasa sangat solehah di situ. :-p


* sahur yang "unexpected". Makan nasi sampai bertambah-tambah di pagi hari. Bangun tidur je terasa sangat lapar, semua lauk nampak menyelerakan (daging bakar, air asam, serunding daging, sayur campur, sambal tempoyak etc looks very fantastic and delicious pada pukul 4.30 pagi) Hahaha Sahur tahun lepas, nak telan nasi agak susah, kadang-kadang minum milo atau susu je secawan. Now, lain sungguh. Mungkin berselera sebab ada suami di sebelah atau pun makan untuk baby jugak. :-p




Kisah malam tadi (SEMBANG-SEMBANG PERTAMA) :



Sewaktu menunggu solat Isyak, while Teman Penyayang pergi surau, 2 orang anak makcik tergolek atas katil dengan i sambil duk usap my belly.


Balqis : Kak ya, bila baby nak keluar ni? Kata bila puasa, baby dah ada.


Me : Entah. Suruhlah baby keluar cepat.


Balqis : *Sambil usap perut* Baby, cepatlah keluar, tak sabar nak main ni. Nanti boleh main bunga api. Ni kan bulan puasa, bunga api banyak. Tapi jangan keluar malam ni sebab abang Ejan (husband) nak main bunga api dulu dengan kakak (balqis). Keluar esok eh lepas abang ejan bangun tidur. 


 
HAHAHAHAHA


Geli hati. Yang tak tahan tu, bila si Balqis (4 tahun) usap perut sambil sembang dengan baby, kemain aktif baby bergerak sampai terkentut mommy, terpaksa ambik wuduk semula. hahaahaha (Ok. tak kelakar bab terkentut tu.)






(SEMBANG-SEMBANG KEDUA):



Edy : *Sambil selak baju i untuk tengok pusat* Nak sayang (kiss) sikit pusat Kak Ya.


Me : *dengan muka pasrah membiarkan budak berumur 2 tahun selak baju* kenapa nak sayang?

Edy : Yela. babykan keluar ikut sini. *sambil tunjuk pusat*

Me : Bukan. Baby bukan keluar ikut sini.

Edy : Habis tu keluar ikut mana?

Me : Gulp.. *kelu lidah nak menjawab*


Budak-budak ni banyak betul benda yang nak tau. Baru 2 tahun, dah tanya macam-macam. Malu sendiri nak jawab. Pulak tu pi cakap baby keluar ikut pusat, asal nak usap perut je, main dengan baby, mesti nak selak baju, nak kiss kat pusat (konon rasa close lah kot dengan baby bila kiss kat pusat), asyik cakap baby keluar ikut pusat je. (Kau, jangan main-main budak, aku dah cuak ni. Dahlah overdue, kang tak memasal betul apa kau cakap, baby keluar ikut pusat (read : operate). Kalau boleh nak normal. Berdebarnya.)




Status terkini : 40 weeks 4 days - Still waiting. Besok ada check up lagi. Will see apa kata doktor.






Till then. *hubby dah panggil suruh sambung tidur. EH!) Kahkahkah
TATA.








Meow~meow~:
HAPPY FASTING and SALAM RAMADAN dari iolls, husband and baby. ^_^









THANK YOU FOR READING THIS!

7 comments:

  1. Kena selalu pujuk baby keluar la eh. Kata dekat luar lagi best dari dalam tu sempit. Hehehe. :D

    Insyaallah semoga Allah permudahkan nanti. Smoga dapat bersalin normal! Aminnn.

    ReplyDelete
  2. x bersalin lagi hana...
    apa2 pun akak doakan hana selamat bersalin dan babu cehat2 ya :D

    ReplyDelete
  3. good luck hana!cant wait for the good news.hope dipermudahkan Allah :)

    ReplyDelete
  4. hehe baby bagi can mommy merasa berpuasa dengan bawak perut :)

    I pun rasa seronok sangat puasa tahun ni, first time puasa sebagai isteri kan. tapi bab sediakan sahur je la dapat, bab berbuka tak sempat.. balik lambat T_T

    semoga semuanya selamat babe !

    ReplyDelete
  5. hi hana, cograts coz u mom to be. i just nk tnya u a few question. u bp lama ye khawen n then preggy? mcm n u mula2 leh detect yg u preggy? mesti best kan. apa early simptom yg u dapat b4 u mmg sah2 preggy? i khawen 2 bulan tp x de tanda2 lg. maybe coming soon. wlaupn still lg awal tp i mcm da berharap sgt da. especially bla tgk org len preggy. sorry ek sbb tnya u mcm u kaunselor ibu mengandung.hehehehe.. nyway,hope everything goes well =)

    ReplyDelete
  6. hi hana, cograts coz u mom to be. i just nk tnya u a few question. u bp lama ye khawen n then preggy? mcm n u mula2 leh detect yg u preggy? mesti best kan. apa early simptom yg u dapat b4 u mmg sah2 preggy? i khawen 2 bulan tp x de tanda2 lg. maybe coming soon. wlaupn still lg awal tp i mcm da berharap sgt da. especially bla tgk org len preggy. sorry ek sbb tnya u mcm u kaunselor ibu mengandung.hehehehe.. nyway,hope everything goes well =)

    ReplyDelete
  7. budak² nie kalau bercakap mmg kalah kite ;-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...